-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/09/11 - 18:03
  • 446
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

وضعیت ایران شناسی اسپانیا در سال 2022

فرناندو استاد تاریخ معاصر گزارشی از روند ایران شناسی در سال ۲۰۲۲ در اسپانیا را تهیه کرده که در نشریه کتابخانه اسلامی اسپانیا منتشر شده است .

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ، فرناندو استاد تاریخ معاصر در اسپانیا ،گزارشی از روند ایران شناسی در سال ۲۰۲۲ در اسپانیا را به قلم خود منتشر کرده ،که به شرح ذیل می باشد :

در این سال مجموعه ای از اتفاقات رخ داده است که نشان دهنده پیشرفت بزرگی در تثبیت ایران شناسی در اسپانیا است که حاصل تلاش و اشتیاق برخی از دانشگاهیان اسپانیایی یا خارجی مقیم کشورمان برای دستیابی به این امر است که این مطالعات فضای رو به رشدی پیدا کند.

به صورت بسیار خلاصه می توان موارد زیر را برجسته کرد. برای شروع، ایجاد گروه مطالعاتی در مورد «سرزمین های ایرانی» دانشگاه اوتونومای مادرید (UAM) که متخصصان متعددی از دانشگاه‌های اسپانیا، ایران و آمریکای لاتین عضو آن هستند. این تیم از سال 1394 در برگزاری رویدادهای مختلف دانشگاهی مرتبط با تاریخ و فرهنگ ایران فعالیت می‌کرد که چندین مورد از آن‌ها نیز در ایران با همکاری دانشگاه‌های تهران و علامه طباطبایی برگزار شد.

در نتیجه کار این گروه دو کتاب منتشر شد. اولی با عنوان «یک دوستی قدیمی: چهارصد سال روابط تاریخی و فرهنگی میان ایران و جهان اسپانیایی» در سال 2020 و دونی با عنوان « نگاهی به ایران: تاریخ و فرهنگ» در سال 2021. 

 

علاوه بر ارائه های متعددی که چه در ایران و چه در اسپانیا و مکزیک صورت گرفته است، فعالیت های مختلفی در طول سال 2022 برگزار شده است که از میان آنها سمینارهای ایران شناسی که به طور منظم در دانشکده فلسفه و ادبیات اتونومای مادرید برگزار شده است، برجسته اند. فعالیت های مربوط به ایرانشناسی دانشگاه اتونومای مادرید توسط آقایان فرناندو کاماچو پادیا و فرناندو اسکریبانو مارتین انجام می‌شود، مانند کنفرانسی با عنوان «فهرست‌نویسی، ویژگی‌ها و خاستگاه نسخه‌های خطی فارسی در اسپانیا» که  توسط سعیده قاسمی ارائه شد، کنفرانس «اتحادیه اروپا در برابر آینه‌اش: نقش این اروپا در بحران افغانستان، تغییراتی در آینده؟»، نمایشگاه «سکته‌های کردستان» توسط هنرمند کرد دانا عبدالله کریم در مرکز فرهنگی لا کورالا با همکاری هیئت کردستان عراق در اسپانیا، و به‌ویژه دوره تابستانی «میراث فرهنگی ایران در طول تاریخ: نمادها، روایت ها و تلاقی ها» که در ژوئن گذشته در فضایی عالی برای این نوع تجربه تدریس در UAM به مدت سه روز برای علاقه مندان به مطالعات ایران برگزار شد.

در رابطه با این دوره آخر لازم به ذکر است که با شرکت 25 دانش آموز در سنین و حرفه های مختلف و با علاقه فراوان به ایران و  اولین دوره در نوع خود بود که در اسپانیا برگزار شد. این دوره در سه بخش موضوعی سازماندهی شد: فلسفه و دین، ادبیات و هنر، و تاریخ. در میان شرکت کنندگان اساتیدی از دانشگاه اتونومای مادرید، علامه طباطبایی تهران، دانشگاه کارلوس سوم، دانشگاه سویا و دانشگاه بین المللی لاریوخا، و چهره های برجسته ای مانند خواکین رودریگز وارگاس (که جوایز متعددی را در ایران به خاطر مشارکت در توسعه ایران شناسی در اسپانیا دریافت کرده)، گراسیا لوپز آنگویتا، فرناندو اسکریبانو مارتین، پابلو مارتینز مونیز، لوین محسن اسماعیلی و احمد طاهری حضور داشتند. موضوع ارائه شده توسط فرناندو کاماچو بر روابط بین ایران و اسپانیا در زمان سلطنت آلفونسو سیزدهم تمرکز داشت، موضوعی که هنوز ناشناخته است اما برای درک پیوندهایی که بین دو کشور در طول قرن بیستم وجود داشت بسیار ضروری است. در این دوره اولین سفر رسمی یک پادشاه ایرانی (احمد شاه قاجار) به اسپانیا در سال 1922 انجام شد. 

بین ماه های ژانویه تا مارس 2023، دوره کوتاه ادبیات کلاسیک فارسی به همت گروه مطالعاتی «سرزمین های ایرانی» و با تدریس پروفسور سعیده قاسمی در مرکز فرهنگی لا کورالا برگزار می شود. 

 

در زمینه آکادمیک، دفاع از پایان نامه دکتری خاویر هرناندز دیاز (عضو موسس انجمن ایران شناسی اسپانیا) با عنوان «بررسی تحلیلی و تطبیقی ​​سندبار اسپانیایی و سندباد نامه فارسی اثر ظهیری سمرقندی» قابل توجه بوده است. جلسه دفاع این تز دکترا به هدایت دکتر سیروس شمیسا (دانشگاه علامه طباطبایی تهران) و دکتر خوزه لوئیس اوکاسار آریزا (دانشگاه اتونومای مادرید)، در دانشگاه علامه طباطبایی در تاریخ 29 سپتامبر 2022( 7 مهر 1401) برگزار شد. این اولین مورد دو مدرک دکتری بین یک دانشگاه اسپانیایی و ایرانی بوده است. 

یک لحظه تاریخی برای ایران شناسی، برگزاری سیزدهمین کنفرانس دوسالانه بین المللی ایران شناسی در دانشگاه سالامانکا در پایان ماه آگوست و اوایل سپتامبر امسال بود. این رویداد نزدیک به 500 شرکت کننده از دانشگاه های معتبر سراسر جهان داشت. همچنین برای اولین بار بود که رویداد دوسالانه بین المللی ایران نشاسی، که از سوی معتبرترین انجمن بین المللی جهان در زمینه ایران شناسی برنامه ریزی می شود، در اسپانیا برگزار شد. 

در میان شرکت کنندگان در این رویداد، باید از ایرانشناسان ساکن اسپانیا مثل شیدا بسوزی، پریسا دلشاد، میگل آندرس تولدو و همچنین برخی از افارد مقیم کشورهای آمریکای لاتین مثل شکوفه محمدی ساکن مکزیک نام برد. در حوزه تاریخ معاصر ایران متخصصانی نظیر رهام الوندی، رابرت استیل یا آرش عزیزی نیز حضور داشتند. سخنرانی فرناندو کاماچو پادیا در این کنفرانس با موضوع روابط ایران و اسپانیا در زمان حکومت رژیم فرانکو متمرکز بود. در این دوره نمایندگی اسپانیا در تهران به راه افتاد و مقدمات سفر محمدرضا پهلوی و همسرش ثریا به اسپانیا فراهم شد. 

همچنین رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا دوره های زبان خود را در طول سال 2022 حفظ کرده و فعالیت های فرهنگی و دانشگاهی مختلفی را در طول سال به انجام رساند. مراکزی مثل انجمن ایران شناسی اسپانیا و مرکز پرسپولیس نیز برنامه هایی برگزار کردند. امیدواریم همه این تلاش‌ها در سال‌های آینده بیشتر شده نتایج بهتری برای ایران شناسی در اسپانیا به دست آورند.

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved