logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/07/03 - 11:43
  • 529
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

اجلاس نیشابور؛ «فرصتی استثنایی برای گردهمایی دانش‌آموختگان زبان فارسی از کشورهای مختلف فراهم شده است»

دبیر اجرایی اجلاس «گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک»، برپایی این رویداد فرهنگی را تلاش برای تقویت تعاملات فرهنگی میان کشورهای آسیایی خواند و گفت: با برپایی این اجلاس به دنبال شکل‌گیری و تقویت پل‌های ارتباطی میان کشورهایی با پیشینه تاریخی- فرهنگی مشترک هستیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مسعود اصغرنژاد بلوچی، درباره هدف برگزاری این اجلاس گفت: هدف از برگزاری این اجلاس شکل گیری تعاملات فرهنگی و ترویج فرهنگ مشترک میان کشورهای آسیایی است. این رویداد فرهنگی به دنبال تقویت پلهای ارتباطی با پیشینه تاریخی و اشتراکات فرهنگی است تا به تبادل دانش، تجربه و منابع فرهنگی بپردازد.

او افزود: با تجمیع فعالیتها و ایجاد یک دبیرخانه دائمی در دانشگاه نیشابوربه دنبال برقراری شبکههای متصل و شکل گیری همکاری میان دانشگاهها و کشورها هستیم. این شبکهها میتوانند به کشف ظرفیتها و ماموریتهای چندگانه و چندبعدی کمک کنند و در نهایت، فعالیتها را بهروز کرده و تعاملات فرهنگی را فراتر از مرزهای جغرافیایی گسترش دهند؛ اقدامی که در نهایت به رونقش فرهنگی و اقتصادی کشورهای شرکت کننده آن نیز کمک خواهد کرد.

 کارشناس امور بین الملل دانشگاه نیشابوردرباره چرایی انتخاب شهر نیشابور برای میزبانی این رویداد بین المللی گفت:  نیشابور به عنوان بهعنوان یک شهر فرهنگی با تاریخ و پیشینه غنی، انتخابی بسیار مناسب است. شخصیتهای بزرگی همچون محمدرضا شفیعی کدکنی و پرویز مشکاتیان از چهره‌های مطرح معاصر، در کنار شخصیت هایی از روزگار گذشته همچون خیام و عطار، کمال الملک و یغما، نه تنها نمایانگر غنای فرهنگی این منطقه هستند، بلکه نمادهایی از اندیشه و هنر ایرانی را به جهانیان معرفی میکنند.وجود فضاهای تاریخی و مذهبی نیز به غنای فرهنگی این شهر افزوده است.

 او در پاسخ به این که میهمانان خارجی و داخلی این اجلاس برچه اساسی انتخاب شده‌اند افزود: این اجلاس فرصتی استثنایی برای گردهمایی دانشآموختگان زبان فارسی از کشورهای مختلف است، این افراد در ایران تحصیل کردهاند و به دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دعوت شدهاند. حضور استادان داخلی و خارجی که از نهادها و بنیادهای علمی در حوزه ترویج زبان فارسی فعالیت کردهاند به غنای محتوای این اجلاس کمک خواهد کرد.

بلوچی ادامه داد: این استادان با ارائه تجربیات خود و پروژههای موفقی که در این زمینه انجام دادهاند، میتوانند به شکلگیری یک برنامه جامع و مؤثر برای ترویج زبان فارسی کمک کنند. هدف اصلی این اجلاس تجمیع این تلاشها و ایدهها در یک چارچوب مشترک است تا به یک فرایند ادامهدار و اثرگذار منجر شود.با برگزاری کارگاهها، پنلهای بحث و تبادل نظر و ارائه مقالات علمی، میتوان به شناسایی چالشها و فرصتهای موجود پرداخت.

فرصتی برای تقویت ارتباطات عمیق تر میان ملل

او با اشاره به هدف و چشم انداز راه اندازی مجمع بین المللی همکاری های علمی فرهنگی زبان و ادبیات فارسی گفت: هدف این است که با نظم و نظارت بر فعالیتها، میراث معنوی و مشترک در فضای قاره آسیا معرفی و ترویج شود.در این رابطه،  برنامهریزی دقیق و هدفمند برای فعالیتها ضروری است تا از طریق آن، آیینها و آداب و رسوم مردم نواحی مختلف آسیایی بهخوبی شناخته شوند. این امر نه تنها به تقویت هویت فرهنگی کمک میکند، بلکه به ایجاد ارتباطات عمیقتر میان کشورها و ملل مختلف منجر خواهد شد.

بلوچی درباره هدف گذاری برای برپایی دوره‌های بعدی این اجلاس  گفت: تشکیل یک شبکه فرهنگی ترویجی بر اساس سیاست‌های دبیرخانه دائمی در دانشگاه نیشابور می‌تواند به عنوان یک گام مؤثر در ترویج فرهنگ و زبان فارسی عمل کند. با تعریف مأموریت‌های مشخص و ادامه‌دار، این شبکه می‌تواند به تسهیل همکاری‌های بین‌المللی و داخلی بپردازد و به ایجاد پل‌های ارتباطی میان دانشگاه‌ها و سازمان‌های مختلف کمک کند.

وی به برخی مراحل پیشنهادی برای اجرایی ساختن این طرح اشاره کرد و گفت:  تعریف مأموریت و اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت شبکه، شناسایی گروه‌های هدف و ذینفعان اصلی، ایجاد ساختار سازمانی،  توسعه برنامه‌های فرهنگی از طریق برگزاری کارگاه‌ها، سمینارها و کنفرانس‌های علمی و فرهنگی، مشارکت با دانشگاه‌ها و سازمان‌های داخلی و خارجی، استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای ترویج فعالیت‌ها و ارزیابی فعالیت‌های انجام شده برخی راه‌کارهایی هستند که به این منظور می توان از آنها بهره گرفت.

بلوچی با اشاره به این که  ماحصل برگزاری این اجلاس، مورد بهره برداری رسمی در دانشگاه ها و مراکز علمی، قرار خواهد گرفت ادامه داد: برای دستیابی به خروجی مؤثر از اجلاس و تحقق اهداف تعیین‌شده، مشارکت حداکثری نهادها، سازمان‌ها و دانشگاه‌ها بسیار حائز اهمیت است.

او درباره راهکارهایی که دراین مسیر می‌توان به کار بست گفت:  شناسایی نهادها و سازمان‌های کلیدی که می‌توانند در این طرح مشارکت داشته باشند، ایجاد کارگروه‌های تخصصی بر اساس حوزه‌های مختلف فرهنگی، آموزشی، هنری و پژوهشی، برقراری ارتباط مستمر بین کارگروه‌ها و نهادهای مرتبط و جمع‌آوری بازخوردها و پیشنهادات برای بهبود مستمر از جمله مواردی هستند که به اثربخشی هرچه بیشتر این مجموعه اقدامات کمک خواهند کرد. با اجرای مراحلی که به برخی از آنها اشاره شد می‌توان به شکل‌گیری یک شبکه همکاری مؤثر در زمینه فرهنگ و زبان فارسی کمک کرد و برنامه‌های درازمدت را به صورت منسجم و هدفمند پیش برد.

اجلاس «گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک» به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، 14 و 15 مهرماه سال جاری در دانشگاه نیشابور برگزار می‌شود.

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved