انتشار مقاله استاد دانشگاه تشرین لاذقیه در روزنامه الوحده به مناسبت بزرگداشت «خوارزمی»
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همزمان با سالروز بزرگداشت ریاضیدان، ستارهشناس، فیلسوف و جغرافیدان بزرگ ایرانی محمد ابن موسی «خوارزمی» با حمایت خانه فرهنگ کشورمان در لاذقیه، مقالهای تحت عنوان «خوارزمی پدر علم جبر» در روزنامه مورخ پنج شنبه 22/4/1402 "الوحده" تنها روزنامه رسمی استان لاذقیه سوریه به قلم خانم دکتر "سمر الحسن" استاد و عضو هیات علمی دانشگاه تشرین لاذقیه منتشر شد.
ترجمه متن مقاله یاد شده به شرح زیر میباشد:
عنوان: «خوارزمی پدر علم جبر»
ایران مهد علم، سرزمین تمدن، مرکز دستاوردهای علمی و مجرای انتقال دانش از چین و هند در شرق به یونان و روم در غرب بوده و هست. پژوهشگران ایرانی و غیر ایرانی بر این باور هستند که فرهنگ تمدن ایران، مهمترین و مؤثرترین نقش در پیشرفت و تعالی انسانیت ایفا میکند که این امر، همهى بشریت را در دوران قبل از اسلام و پس از آن مدیون خود میکند. این سهم ایرانیان در پیشرفت بشریت توجه را به خود جلب میکند همچنین نیاز به تأمل دارد، زیرا ایران درهمه رشتههای دانش تعداد زیادی از علمای نخبه را در اختیار جهان قرار داده است؛ از جمله آنها دانشمندانی بودند که نام و خلاقیتهایشان را در دانشگاههای سراسر جهان بررسی و تدریس میشود و تأثیرشان در شاخههاى مختلف دانش مشخص است. از درخشانترین نامهایی که در آسمان ایران و جهان درخشید نام دانشمند بزرگ ایرانی ابوجعفر (محمد بن موسی خوارزمی) است که در حدود سال 780 میلادی در شهر خوارزم به دنیا آمد و بعداً خانوادهاش از شهر خوارزم به بغداد منتقل و ساکن شدند.
خوارزمی ریاضیدان، ستارهشناس، جغرافیدان، فیلسوف و مورخ جهانى بود که میراث عظیم و آثار عظیمی را در اختیار بشریت قرار داد که همه از منابع اصلی هستند که استادان و دانشجویان در شرق و غرب از آن استفاده میکنند، و هنوز ارزش بسزایى دارند. با این حال، خوارزمى نمادی از الهام برای همه شدهاست.
شاید نام خوارزمی را هر روز نشنیده باشیم، اما دستاوردهای علمی و فضل بزرگ او بر انسانیت از یک سو و علاقه ایران به دانشمندان بزرگ خود از سوی دیگر، درها را به روی همه مردم باز کرد تا علاقهشان را نسبت به شناخت تاریخ سیاره نورانیاى که در آسمان دانش ایران درخشید، رشد کند. این دانشمند آثار علمی ارائه کرد که مبنایی براى علم بود. از آنجایی که امروز سالگرد تولد خوارزمى است برآن شدیم که نکتههایی را بر زندگی او که آن را وقف علم و آموزش کرد و از سوى دیگر بر دستاوردهای علمی خود که به بشریت ارائه کرد، و موجب این شد که ایشان بهترین دانشمند و معلم محسوب شود، برجسته کنیم.
خوارزمى در علوم ریاضی و جبر سرآمد بود، به ویژه که او دستاوردهاى زیادى را به جهان ارائه کرد، از جمله کتاب معروف خود «کتاب مختصر در محاسبه جبر و مقابله» که از طریق آن پایههاى جبر را بنا نهاد و موجب شد که ایشان «پدر یا پایهگذار علم جبر» نامیده بشود. ایشان نیز بنیان نوآوری در مثلثات را گذاشت، سیستم اعداد اعشاری را معرفی کرد، روشهای اساسی را برای حل معادلات درجه دوم ارائه کرد و عملیات ضرب شبکهای را برای اعداد بزرگ توسعه داد. خوارزمی نیز در مورد حساب و عددنویسى با استفاده از اعداد هندی آثارى داشت و در انتقال اعداد هندی به فرهنگ غربی دست داشت. او همچنین کتاب "جمع و تفریق در حساب هندی یا رساله حساب" را ارائه کرد، به روشی برای حساب وتر با استفاده از قطر و قوس دست یافت و رسالهای در مورد اعداد هندی نوشت که برای اولین بار استفاده از صفر به عنوان عددی که میتواند فضا را اشغال کند شامل شده است. ایشان سیستمی الگوریتمها را که نقش عمدهای در علوم ریاضی و کامپیوتر داشت، کشف کرد.
خوارزمی در زمینه ستارهشناسى دستاوردهای بزرگ و بسیار مهمی داشت؛ از جمله نگارش چندین جدول نجومی و نگارش کتاب "زیج السند هند" که در آن، علاوه بر تعیین تمام مراحل ماه، سخنانی درباره حرکات خورشید و ماه اختصاص داد، که این، کمکى بزرگی در تعیین و شناخت دقیق زمان کرد. علاوه بر این، ایشان در این زمینه کتابی در مورد اسطرلاب نوشت که آن را کتاب (العمل بالإصطرلاب: کار با اسطرلاب) نامید.
خوارزمى نیز به جغرافیا علاقهمند بود که در این زمینه گامهاى مهمى برداشت، از جمله تالیف کتاب "صوره الأرض: تصویر زمین" که در آن مختصات مکانهایى را که بر اساس نقشههاى جغرافیایی دانشمند بطلمیوس بود و در آن حساب طول و عرض جغرافیایی برای ترسیم نقشهى جهان را توضیح داد. وى نیز بسیاری از آثار جغرافیایى بطلمیوس را اصلاح کرد و توسعه داد. نقشههای خوارزمی از بطلیموس دقیقتر و به نقشه کنونى جهان نزدیکتر است. خوارزمی در تصحیح بسیاری از اطلاعاتی که بطلمیوس در مورد قارهى آفریقا و به طور کلی خاورمیانه آورده بود، کمک کرد.
خوارزمی بر بسیاری از دانشمندان و فیلسوفان پس از خود از جمله فرغانی، کندی، ابن سینا، ابن رشد، عمر خیام و نصیرالدین طوسی تأثیر بسزایی داشت. تأثیر او تا به حال ادامه دارد.
دکتر سمر الحسن
این نوشته در آدرس زیر قابل مشاهده است:
http://wehda.alwehda.gov.sy/?p=86715
نظر خود را بنویسید.