معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی:
فرهنگ دینی ما بهترین ابزار برای حکمرانی منطقهای و جهانی است
حسینپور گفت: فرهنگ دینی ما اگر نگوییم بهترین محتوا، بلکه میتواند بهترین ابزار برای حکمرانی منطقهای و جهانی باشد و لازمه آن، این است که نهادینه و به خوبی در جهان شناسانده و عرضه شود.
داود حسینپور، عضو شورای سیاستگذاری جایزه پژوهش علمی در گفتوگو با روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، درباره زیست بوم فرهنگی کشور و عرضه جهانی آن اظهار داشت: هر جایی که فرهنگ و زیستبوم فرهنگی و هویت فرهنگی و اسلامی ما توانسته با ابزار خودش مطرح شود، پذیرش برای آن وجود داشته است. اما این که با چه ابزاری در چه منطقهای آن را گسترش داده و تبلیغ کنیم قطعا در بعد منطقهای و جهانی پذیرا دارد.
وی خاطرنشان کرد: بحث توانمندیها و قابلیتها در عرصه فرهنگی و زیست بوم فرهنگی این عرصه دو بخش است؛ یک بحث این است که آیا این قابلیت در بین روابط فرهنگی بین کشورهای همسایه و غیر همسایه وجود دارد یا خیر؟ که میگوییم هست و فوق العاده هم فراهم است. در این که چگونه این ظرفیتها را بتوانیم معرفی کنیم احتمالا نقطه سوالی وجود داشته باشد که در این عرصه آیا توانستهایم دیپلماسی فرهنگی خوبی را مخصوصا در کشورهای همسایه و همسو ایجاد کنیم یا نیاز به تقویت آن داریم؟
حسینپور با اشاره به برگزاری نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر فرهنگی بینالمللی گفت: هر قدمی که در حوزه فرهنگ برداشته شود، ارزشمند است و شاید با این جایزه بتوانیم در کشور جهت و هدفمندی نسبت به پژوهشهای فرهنگی در دانشگاهها داشته باشیم و بگوییم اگر کسانی در روابط بین فرهنگی و در زمینه آسیب شناسی دیپلماسی عمومی و فرهنگی و روی زیستبومهای فرهنگی و تمدنی کشورها کار کردند از آنها حمایت می کنیم، بلندگوی اینها میشویم و صدای آنها را به جامعه اجرایی و علمی در منطقه و جهان میرسانیم.
وی افزود: این قابلیت در کشور وجود دارد که با فراهم کردن زیرساختها بتوانیم به سمت فناوریهای نوین در روابط بین فرهنگی پیش برویم.
این استاد دانشگاه ابراز کرد: کارهایی هم که در دانشگاهها شکل میگیرد خیلی محدود است و شاید برجسته نشدهاند. اگر بتوانیم در مرحله علمی، تحت عنوان دیپلماسی عمومی و فرهنگی بستری فراهم کنیم تا کسانی که روی تاریخ، فرهنگ و اقتصاد کشورهای اسلامی کار میکنند خوب شناسایی و به آنها جهت داده و معرفیشان کنیم.
حسینپور ادامه داد: از قابلیتها و ظرفیتهای فرهنگی هم در بین کشورهای همسایه شناختی نداریم. بهتر است منابعی که در جهان اسلام داریم و قابلیتهایی و شایستگیهایی که در این کشورها از جهت فرهنگی وجود دارد، فعال کرده و در بین کشورها به خوبی آنها را بشناسانیم.
معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: با توجه به اینکه برخی از این کشورها قلمرو جغرافیایی و نیز اطلاعاتی است اگر فرهنگ را بشناسیم که دینی بوده و سوابقی در کشورهای مختلف همسایه از این حیث وجود دارد میتوانیم آن را معرفی کنیم که کار ارزشمند و حرکت خوبی است تا دیپلماسی علمی هم به کمک دیپلماسی عمومی و سیاسی در این عرصه بیاید.
فرهنگ میتواند به ترویج گفتمان اسلامی کمک کند
وی در این باره که قابلیتهای فرهنگی چقدر میتواند به ترویج گفتمان اسلامی کمک کند، گفت: آنچه امروز به عنوان تمدن ایرانی اسلامی داریم شاید برخی کشورهای غربی واژه را عوض کردند و آن را با عنوان حکمرانی خوب و جهانی در دنیا عرضه میکنند. با توجه به سوابقی که هست، حکمرانی جهانی همانی است که دین دارد. بنابراین فرهنگ میتواند به ترویج گفتمان اسلامی کمک کند.
حسینپور اظهار داشت: اگر حکمرانی جهان شمولی میخواهیم که دنیا را در بر بگیرد و در آن عدالت، احسان و برابری باشد این جز در دین اسلام نیست و تاریخ تمدنی ما آن را ثابت میکند.
وی افزود: آنچه تمدن نوین اسلامی هم که مطالبه رهبری است میخواهد، همان چیزی است که ما در دین خود داریم و داشته خودمان است. اما نتوانستهایم آن را به خوبی به فرهنگ دنیا عرضه کنیم و بگوییم آنچه شما میگویید، فرهنگ دینی و اسلامی ما است که میتواند در بین بشریت شناخته شود و بشریت را به سمت همان حکمرانی جهانی که شما مطرح میکنید، پیش ببرد.
حسینپور افزود: اینها آمدند و با عناوین مختلف، فرهنگ برخی کشورها را با عنوان حکمرانی خوب از بین بردند و مقداری نیز در فرهنگ کشورهای اسلامی رخنه کردند.
وی همچنین، تأکید کرد: هنوز هم از جهات آثار پژوهشی مانند کتابها، مقالات، پایان نامه و رساله دکتری و نیز نشستهای علمی، این را خوب نتوانستیم در جهان معرفی کنیم. اگر خوب معرفی شود مردم دنیا تشنه هویت دینی و اسلامی ما خواهند بود چرا که واژههایی که امروزه با عنوان حکمرانی جهانی عرضه میشود همان حکمرانی اسلامی است که در دین و تاریخ ما به وضوح دیده میشود.
بنابر اعلام این خبر، نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر روابط فرهنگی بینالمللی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیری رضا ملکی، اسفندماه 1402 در تهران برگزار میشود.
پژوهشگران علاقهمند به حضور در این جایزه تا 30 آذرماه سال جاری فرصت دارند آثار خود را از طریق سامانه جایزه به نشانی nas.icro.ir ارسال کنند.
انتهای پیام/
نظر خود را بنویسید.