-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/01/30 - 11:54
  • 303
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
با پژوهشگران برتر روابط فرهنگی بین المللی؛

دیپلماسی فرهنگی به توسعه توریسم و اقتصاد کمک می‌کند

عبدالرضا آبای‌فینی برگزیده نخستین جایزه ملی پژوهش های برتر فرهنگی بین المللی در گفت وگو با روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، درباره اهمیت فعالیت های برون مرزی در حوزه فرهنگ در شرایط کنونی گفتگو کرد .

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،پژوهشگر حوزه فرهنگی بین المللی معتقد است: دیپلماسی فرهنگی می‌تواند در سطح افکار عمومی بین الملل از طریق ارائه تصویر مثبت از اسلام  حقیقی ، به خنثی‌سازی طرح‌های منفی بپردازد و همچنین عاملی برای اتحاد مسلمین در برابر جریان باطل خصوصا رژیم صهیونیستی محسوب شود.

عبدالرضا آبای‌فینی برگزیده نخستین جایزه ملی پژوهش های برتر فرهنگی بین المللی در گفت وگو با روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، درباره اهمیت فعالیت های برون مرزی در حوزه فرهنگ در شرایط کنونی ابراز کرد: دیپلماسی فرهنگی که از طریق افزایش تعامل در میان اقشار مختلف مردم به وسیله همکاری‌های بین آنها نمود پیدا می‌کند در جو کنونی جامعه کشورمان و جو جهانی، نقش مهمی در هماهنگ‌سازی و کاهش درگیری‌ها و تنش‌های نشات‌گرفته از برداشت‌های غلط فرهنگی دارد.

وی افزود: دیپلماسی فرهنگی می‌تواند در سطح افکار عمومی بین الملل از طریق ارائه تصویر مثبت از اسلام ناب محمدی ، به خنثی‌سازی طرح‌های منفی بپردازد و همچنین عاملی برای اتحاد مسلمین در برابر جریان باطل خصوصا رژیم صهیونیستی محسوب شود. از دیگر حیث این نوع از دیپلماسی می‌تواند به معرفی مؤلفه‌هایی مانند، زبان فارسی، مفاخر ایرانی و جذابیت‌های تمدنی، تاریخی و طبیعی، توریسم و اقتصاد کمک شایانی کند.

این پژوهشگر، وضعیت پژوهش در عرصه دیپلماسی فرهنگی و روابط فرهنگی بین المللی را براساس شاخص های موجود، چندان مناسب ندانست و ابراز کرد: از مهم‌ترین راه‌کارهای ارتقای فعالیت‌های پژوهش، توجه به ارتقای ارتباط دانشگاه و بدنه دولت و تعامل بین آن‎ها است. وجود این فاصله درحوزه فرهنگ بین المللی، باعث شده است که صرفا به ارائه مقالات و کتب و مطالب در این خصوص قانع باشیم اما می‌بینیم از ابتکار عمل در پژوهش غافل شده‎ایم. 

آبای فینی با تاکید بر اینکه پژوهش‌ها در کشور باید با نیازهای واقعی در سطح فرهنگ بین الملل در یک راستا قرار داشته باشند تا به حل مشکلات بیانجامند، پیشنهاد کرد: برای بالند‌گی در این زمینه باید که پژوهشگران در ارتباط با هم و تبادل دیدگاه‌های خود از یک سو و پرداختن به روش‌های پژوهش از سوی دیگر بپردازند. تا وقتی معرفت‌شناسی در فرهنگ بین‌الملل نداشته باشیم نمی‌توانیم از این دانش برای مطالعه فرهنگ جهانی بهره بگیریم. علاوه بر داشتن تفکر استراتژیک، توانایی شناسایی و تحلیل بهترین راه حل ها و نظریات و انتقادات موجود بر یک مسئله از مهمترین عوامل پیشرفت در این زمینه است.

برگزیده نخستین جایزه ملی پژوهش های برتر فرهنگی بین المللی در ادامه، اظهار کرد: با عنایت به اهمیت منطقه‌ی اوراسیا از لحاظ ژئوپلوتیکی و ژئوکالچری، و تاثیر تحولات این منطقه‌ی مهم و وسیع بر کشورمان و چشم‌انداز جدید هویتی کشور روسیه، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از لحاظ عقاید اوراسیائیستی، همچنین با توجه به پیچیدگی مفهومی اوراسیائیسم، مطالعه و پژوهش در باب مکاتب فکری و جنبش‌ها و ایدئولوژی‌های این منطقه‌ برای کشور‌ها، به خصوص ایران ضروری است. 

وی افزود: منطقه آسیای مرکزی که در برگیرنده پنج کشور مهم و تاثیرگذار با جمعیتی بالغ بر 65 میلیون نفر و اکثریت مسلمان، موضوع اصلی مطالعات اوراسیایی و بیشترین مرز ایران در بین 15 همسایه با کشورهای اوراسیایی است. از آنجا که کتاب‌های اندکی برای این منطقه‌ی حساس چه در خصوص تحولات سیاسی و چه فرهنگی در کشورمان ترجمه و یا تالیف و به چاپ رسیده است، کتابی با عنوان «سیاستهای اوراسیایی‌گرایی؛ هویت، فرهنگ توده و سیاست خارجی روسیه» برای نخستین بار از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه شد که می‌تواند مرجعی برای محققین و پژوهشگران و سیاستمدارن کشورمان به حساب آید. 

آبای فینی برای بهتر برگزار شدن دوره های بعدی جایزه ملی پژوهش های برتر فرهنگی بین المللی پیشنهاد کرد: توجه مدیران و ترویج بیشتر فرهنگ پژوهش و ارتقای آن در بین کارکنان یکی از کارهایی است که باید به آن توجه کرد. همچنین ایجاد فضای تعاملی و تشویق همکاران در طول سال به تولید بیشتر علم هم یکی از ضروریات است. از سوی دیگر، برگزاری کلاس های توجیهی و تبیین وضعیت موجود پژوهش، بسترسازی برای عملی‌سازی یافته‌های پژوهشی و احتساب امتیاز برای برگزیدگان در ارتقای شغلی آنها سبب خواهد شد تا صاحبان تجربه در عرصه دیپلماسی فرهنگی، با انگیزه بیشتر بتوانند پژوهش هایی کارآمد و راهگشا ارائه کنند. 

نخستین جایزه ملی پژوهش‌های برتر روابط فرهنگی بین‌المللی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیری رضا ملکی، اسفندماه 1402 در تهران برگزار شد.

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved