تفاهمنامههای مشترک ایران و تونس عملیاتی شود/ حمایت از فلسطین موضع مشترک دو کشور
رایزن فرهنگی ایران در تونس، سفر رئیسجمهوری این کشور به تهران و دیدار با رهبر معظم انقلاب را تاریخی عنوان کرد و گفت: دو کشور قرابت و اشتراکات فرهنگی دارند، باید تلاش کنیم تفاهمنامههای منعقد شده قبلی روی کاغذ باقی نماند و عملیاتی شود تا به آوردههای حقیقی و میدانی تبدیل شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به نقل از خبر گزاری ایرنا ، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، از سال ۱۹۷۹ به این سو نخستین بار بود که تهران میزبان عالیترین مقام تونسی در سطح رئیس جمهوری شد؛ سفر رسمی قیس سعید به ایران و به منظور شرکت در آیین تشییع شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری و دیگر شهدای خدمت، در نوع خود سفری تاریخی بود که در طول بیش از چهار دهه گذشته هرگز رخ نداده بود؛ دیدار با رهبر انقلاب و موضوع فلسطین و محور مقامت که نقطه اشتراک دو کشور بود.
تفاهمنامههای میان ایران و تونس عملیاتی شود
هادی آجیلی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در تونس در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: در طول ۴۵ سال گذشته، هرگز از میان رئیسان جمهوری تونس مقامی به تهران سفر نکرده بود، همه سفرها در دولتهای گذشته در سطح نخستوزیری بود. سفر قیس سعید به تهران را باید به فال نیک گرفت و امید میرود به دنبال این سفر، تفاهمنامههایی که بین ایران و تونس از قبل منعقد شده و فقط روی کاغذ باقی مانده بود، عملیاتی شود.
وی افزود: تلاش ما این است که بعد از این سفر تاریخی و ملاقاتی که قیس سعید رئیس جمهوری تونس با رهبر معظم انقلاب داشت، به عنوان نمایندگی جمهوری اسلامی در تونس تفاهمها و گفتوگوها را تبدیل به آوردههای حقیقی و میدانی کنیم.
قرابتها و اشتراکات فرهنگی میان ایران و تونس
آجیلی اظهار داشت: اگر چه روابط ایران و تونس تاکنون در یک امتداد یکسان و در سطح راهبردی نبوده است؛ اما یک سری اشتراکات باعث شده دوستیها میان دو کشور تداوم داشته باشد. موضع هر دو کشور مسلمان درباره فلسطین کاملا حمایتی است؛ موضعی که همیشه ایران و تونس را کنار هم گذاشته است.
رایزن فرهنگی ایران در تونس به سابقه قرابتها و اشتراکات فرهنگی میان ایران و تونس اشاره کرد و گفت: مردم و دولت تونس تعصباتی مانند برخی کشورهای عربی ندارند و به نوعی در جامعه تونس فرهنگ تساهل و تسامح جریان دارد، از این حیث، شاهد خصومت تونس با ایران هیچ وقت نبودیم.
وی تصریح کرد: تونس دوره استعماری خود را گذرانده و به همین دلیل تاثیرات دوره استعمار و دوران دیکتاتوری بوتفلیقه و بن علی باعث شده اساسا این کشور به لحاظ سیاسی به خصوص در حوزه سیاست خارجی به لحاظ فرهنگی و اقتصادی در زمره بلوک غرب محسوب شود و عمدتا سیاست خارجی آن بر اساس غرب تنظیم میشده است.
رایزن فرهنگی ایران در تونس اظهار داشت: تلاش تونس در روابط با ایران، همیشه بر این بوده که به نوعی در میانه قرار بگیرد و در مجامع بینالمللی بیطرفانه قضاوت کند، در این میان سفر رسمی رئیس جمهوری این کشور به ایران فوقالعاده مهم تلقی میشود؛ از سال گذشته در سفارت جمهوری اسلامی و رایزنی فرهنگی ایران در تونس تلاش بسیار زیادی کردیم که دعوت رسمی از قیس سعید صورت بگیرد و سفر انجام شود.
فلسطین برای همه فلسطینیان است
آجیلی خاطرنشان کرد: در اجلاس گازی در الجزایر، برای نخستین بار بین دو رئیس جمهوری ملاقات صورت گرفت، در آنجا نیز مجددا از آقای قیس سعید دعوت شد و قبل از این دیدار هم دعوتنامه به صورت رسمی برای قیس سعید ارسال شده بود و واقعا علاقهمند سفر به ایران بود.
وی گفت: دلیل اصرار و تلاش ما برای سفر قیس سعید جدای از روابط اقتصادی که میتواند برقرار شود مساله اصلی شخص خود رئیس جمهوری تونس است که در دیدار با رهبر معظم انقلاب، در بیانات معظم له کاملا متبلور بود. مواضع استقلالطلبانه رئیس جمهوری تونس به نسبت بسیاری از روسای جمهوری پیشین که بیشتر غربگرا بودند، از طرف دیگر هم روحیه مبارزه با فساد و مردمی قیس سعید و از همه مهمتر مواضع ویژه او نسبت به حمایت از مساله فلسطین که کاملا متفاوت از حکام دیگر کشورهای عربی است، و همه فلسطین را برای همه فلسطینیان میداند.
سفری تاریخی و بازتابها در تونس
آجیلی گفت: سفر رئیس جمهوری تونس به ایران بازتابهای بسیار جدی در خود تونس داشت، به نظر تونس از آن دوران غرب گرایی صرف در حوزه سیاست خارجی است که رویکرد نگاه به شرق را هم به سیاست خارجی خود اضافه کرده و از این حیث، نگاه به ایران جایگاه ویژه ای برای قیس سعید و دولت تونس داشته و دارد.
وی خاطرنشان کرد: قیس سعید بلافاصله پس از بازگشت از تهران، دستوراتی را به دولت خود در زمینه روابط با ایران از جمله تسهیل اعطای روادید به گردشگران و تجار ایرانی داده است؛ بنابراین کاملا مشخص است که پس از بازگشت قیس سعید از تهران، میتوانیم به ایجاد روابط بسیار بهتر امیدوار باشیم لذا این دیدار را یک دیدار راهبردی باید تلقی کرد.
شناخت رئیس جمهوری تونس از ایران
آجیلی گفت: قیس سعید به عنوان یک استاد دانشگاه متخصص حقوق اساسی و کسی که قانون اساسی جمهوری اسلامی را کاملا مطالعه کرده است، او نامههایی که در دوران تاسیس قانون اساسی از دوران مشروطیت بین علمای نجف و قم رد و بدل میشده را هم حتی مطالعه کرده است لذا شناخت خیلی خوبی نسبت به قانون اساسی ایران دارد.
رایزن فرهنگی ایران در تونس گفت: قیس سعید شناخت خوبی نسبت به ایران از نظر فرهنگی داشته باشد، در داخل تونس غربگرایان انتقاد کردند و قیس سعید را مورد هجمه قرار دادند اما اکثریت قریب به اتفاق بازخوردهای کاملا مثبت و تشکر از رئیس جمهوری بوده است.
وی درباره بازخوردهای سفر خاطرنشان کرد: بیشتر بازخوردها نسبت به این سفر هر چند بسیار کوتاه اما خیلی مثبت بود. حامیان جبهه مقاومت در تونس عکس دیدار قیس سعید با رهبر انقلاب را همین هفته در مقابل سفارت آمریکا در تونس برافراشتند تا حامیان فلسطین در تونس به آمریکاییها نشان دهند که تونس اکنون در چه جایگاهی در جبهه مقاومت قرار دارد.