logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/12/26 - 10:19
  • 250
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

برگزاری آیین بزرگداشت نظامی در رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در سوریه

مراسم بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی شاعر برجسته و پرآوازه زبان فارسی و داستان‌سرای بزرگ ایرانی به میزبانی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سوریه روز سه شنبه (22 اسفندماه 1402) با حضور مهدی خالقی راد سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان، خانم دکتر جمانه ربیع استاد ادبیات تطبیقی و عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه دمشق و خانم دکتر امینه بربار استاد زبان فارسی و عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه دمشق و جمعی از فرهیختگان ادبی، استادان، دانشجویان گروه زبان فارسی دانشگاه دمشق و فارسی‌آموزان رایزنی فرهنگی و علاقمندان به ادب و هنر در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی ایران در سوریه برگزار شد.

در این رویداد ادبی سخنرانان به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی «لیلی و مجنون نظامی و «مجنون و لیلی» در روایت‌های عربی این داستان و همچنین معرفی زندگانی و آثار حکیم نظامی، سیری در افکار نظامی، پارسایی و زهد حکیم نظامی، حکمت و همه جانبه بودن علوم در حکیم نظامی، بررسی افکار صوفیانه اشعار نظامی، توجه به فرهنگ عامیانه در اشعار نظامی و محبوبیت و علاقه عامه به آثار حکیم نظامی به ایراد سخنرانی پرداختند.

سرپرست رایزنی فرهنگی در این نشست با اشاره به اینکه روز ۲۱ اسفند مصادف است با روز گرامیداشت مقام و منزلت نظامی گنجوی اختر درخشنده و تابناک آسمان ادب پارسی ایرانی، گفت: تجلیل از شاعران و احیای اشعار و آثار آنها و همچنین مطالعه میراث ادبی و تبلیغ و انتقال اندیشه های این شخصیتهای بزرگ مشرق زمین به نسل های آتی یکی از مهم ترین وظایف رایزنی فرهنگی است، چرا که مؤلفه‌ها و آموزه های مشترک فرهنگی و ادبی از ویژگی هایی است که خداوند متعال در نهاد بشر قرار داده است تا از آن بهره ببرد، مفاهیمی که در بطن اشعار مفاخر ادبی و فرهنگی همانند نظامی گنجوی وجود دارد، مفاهیمی است قابل ستایش و تامل و نشان ‌‌دهنده عمق هویت انسانی است که باید به آن افتخار کرد.

سرپرست رایزنی فرهنگی در سوریه ضمن تشکر و قدردانی از شرکت کنندگان در این نشست، علاقه و حضور اقشار مختلف جامعه سوریه بویژه جوانان در محافل ادبی، فرهنگی و هنری رایزنی فرهنگی و مشارکت آنها را در چنین برنامه هایی مایه مباهات و زمینه ساز آشنایی بیشتر آنها با مشاهیر و مفاخر ادبی و میراث فرهنگی غنی و باشکوه ایران دانست.

خانم جمانه ربیع نیز در سخنان خود با تقدیر از تلاشهای رایزنی فرهنگی ایران در برگزاری این نشست، گفت: این اقدام گام مهمی در شناساندن اندیشه‌های عرفانی، فلسفی و ادبی نظامی به علاقه مندان بویژه دانشجویان زبان و ادب فارسی است.

 وی با تشریح ویژگی های شعر نظامی و همچنین با اشاره به برخی از ابیات و اشعار وی، توجه به عظمت ایران و عدالت ایرانی را از مهمترین عناصر محتوای شعری او عنوان کرد و اظهار داشت: نظامی چنان دلباخته ایران بود که تمام آثارش بیان فرهنگ و هنر و موسیقی و روایت های ایران کهن است و از این روست که فریاد ایران خواهی او را در ابیاتی چون «همه عالم تن است و ایران دل نیست گوینده زین قیاس خجل» به روشنی می بینیم.

خانم ربیع در ادامه گفت: با ظهور نظامی گنجوی، ادبیات فارسی در نوع داستان عاشقانه به حدّ اعلای کمال خود رسید، وی چند داستان معروف زمان خود را به نظم درآورد و هنرنمایی های این شاعر تا بدانجاست که اکثر سرایندگان منظومه های عاشقانه، دانسته یا ندانسته، تحت تأثیر سبک و شیوه داستان پردازی او قرار گرفته اند.

وی با اشاره به ادبیات تطبیقی و مقایسه سرایش عاشقانه لیلی و مجنون نظامی گنجوی و «مجنون و لیلی» در روایت‌های عربی این داستان بیان کرد: همانگونه که می دانید ادبیات تطبیقی شاخه‌ای از تاریخ ادبیات است که به مطالعه پیوندهای تاریخی ادبیات ملی یک کشور یا ادبیات دیگر کشورها می‌پردازد و نشست ما امروز در خصوص یکی از منظومه های درخشان نظامی «لیلی و مجنون» است، که در آن به بررسی عشق عذری عربی تا عشق صوفیانه در ادبیات فارسی پرداخته است، عشق صوفیانه ‌گونه‌ای از عشق عذری که تحت تأثیر عوامل دینی و فلسفی دگرگون شده، قرار گرفته است، وی عشق بی تابانه ای را به تصویر می کشد که جهانی متفاوت را برای عاشق پیشه و معشوق خلق می کند؛ جهانی که در آن عاشق می پذیرد که با قدم گذاشتن در راه عشق ابتدا باید از من درونی خود بگذرد و معشوق در پایان با مرگ خود خواسته، با دنیای مادی ای وداع می کند که در آن دیگر اثری از دلدارهایش نیست.

وی درپایان سخنان خود ضمن قرائت و تحلیل گزیده‌ای از ابیات لیلی و مجنون نظامی گنجوی به بیان جذابیت‌های ادبی و محتوای عمیق نوشته‌های این شاعر پرآوازه پرداخت و سبک شعر او را نمونه و منحصر بفرد عنوان کرد.

خانم امینه بربار به عنوان سخنران بعدی این مراسم ضمن توضیح درباره زندگی نظامی گنجوی و آثار او، حاضران را با داستان ها و برخی نکات نغز در اشعار این شاعر بزرگ آشنا کرد و گفت: حکیم ابومحمد الیاس بن یوسف نظامی گنجوی شاخص ترین شاعر پارسی گو در سرایش منظومه های غنایی و ستاره درخشان ادب فارسی در سده ششم هجری و یکی از متفکران، فیلسوفان و اندیشمندان بزرگ زمانه خود بوده که آثاری شگفت انگیزی و فراموش نشدنی در تاریخ و فرهنگ مشرق زمین برجای گذاشته است.

استاد زبان فارسی دانشگاه دمشق افزود: منظومه «لیلی و مجنون» مشهورترین داستان عشقی کلاسیک در ادبیات اسلامی است که نظامی در تنظیم آن به منابع عربی توجه داشته و منظومه‌ای گرانبها و بی‌نظیر با چهار هزار بیت پدید آورده است.

وی با بیان اینکه عشق انسانی راه اصلی دستیابی به عشق الهی است، گفت: نبوغ توصیف در شعر نظامی به حدی است که از مرزهای زمان و مکان عبور کرده و طریق عاشق شدن، نقطه گذر از خویشتن و به تمامی در معشوق غرقه شدن، آزمون هایی که عشاق حقیقی باید از سر بگذرانند تا به خلوص در عشق برسند، شب های تنهایی و خلوت و رنج معشوق و مناجات و ناله او به وضوح از سوی وی طرح شده که گویی خود قیس بن الملوح بوده است.

خواندن مقالات و اشعاری از این شاعر بلند آوازه ایرانی توسط حاضران یکی دیگر از بخش های این مراسم بود که بسیار مورد استقبال قرارگرفت و مراسم به یاد ماندنی را برای آنان رقم زد. این مراسم با پرسش و پاسخ و بیان نقطه نظرات حاضران به پایان رسید.

 

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved