کتاب «آلبوم شاهنامه شاه طهماسب» منتشر شد
کتاب «آلبوم شاهنامه شاه طهماسب» در استانبول به زبان انگلیسی چاپ و منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کتاب «آلبوم شاهنامه شاه طهماسب» که در موزه کاخ توپکاپی نگهداری میشود یک فایل مرقعه است که شامل آثار خطی و مینیاتورهایی از اواسط قرن چهاردهم تا اواسط قرن 16 به زبان فارسی، عربی و ترکی چاگاتایی (جغتایی) است.
آثار این آلبوم مربوط به حوزههای مختلف علم و دانش است. این آلبوم در زمان شاه طهماسب صفوی گردآوری شده و در سال 1576 به عنوان هدیه برای سلطان مراد سوم فرستاده شده است و یکی از معروفترین نسخههای خطی مصور شاهنامه حماسه ملی ایران بزرگ و نقطهای بلند در هنر مینیاتور ایرانی است.
این نسخه خطی شامل 759 صفحه که 258 صفحه آن مینیاتور بوده است. این مینیاتورها توسط هنرمندان کارگاه سلطنتی تبریز در زمان شاه اسماعیل اول و شاه طهماسب اول به دست نقاشان ترسیم شده است. متن شاهنامه با خط نستعلیق با بالاترین کیفیت است.
شاهنامه شاه طهماسب را باید نفیسترین شاهنامه موجود نام نهاد که در کارگاه هنری شاه طهماسب صفوی و به دستور او در مدت ۲۰ سال گردآوری و سپس با نیت دستیابی به صلح پایدار به سلطان عثمانی اهدا شده است.
شایان ذکر است، در دیدار حجتالاسلام ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با دبیرکل مرکز تحقیقات فرهنگ، تاریخ و هنر اسلامی (ایرسیکا) یک نسخه از کتاب مذکور به وی اهداء شد.
مراسم رونمایی از کتاب «آلبوم شاه طهماسب صفوی» که اخیرا به همت مرکز مطالعات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی چاپ و انتشار یافته، با حضور سرکنسول و وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در استانبول، مدیران ایرسیکا، نویسندگان کتاب و جمعی از شخصیتهای فرهنگی و اساتید تاریخ در محل سالن همایشهای مرکز یادشده برگزار شد.
مدیرکل ایرسیکا با بیان اینکه این اثر شامل بخشهایی از شاهنامه، اشعار، احادیث، ابیات، طرحهایی از خوشنویسان مشهور آن دوره و نمونههایی از استادان مینیاتور است، گفت: همه اینها به صورت تصادفی و بدون رعایت گاهشماری و زمان بندی مشخص گردآوری شده است.
لاله اولوچ یکی از نویسندگان کتاب و عضو هیأت علمی دانشگاه بوغازیچی مطرح کرد که این آلبومها از جمله آلبوم شاه طهماسب، با برش وچسباندن آثار جمع آوری شده است.
وی با بیان اینکه این گونه آثار متنی ماندگاری ندارند، اما آثار درون آن به دلیل ارزش هنری، محصولات بسیار ارزشمندی هستند، گفت: این آثار مانند دیوارهای موزه هستند و نقاشیها، آثار خوشنویسی و تذهیب موجود در آنها قرار داده شده است. در اینجا تاریخ و اسامی خوشنویسان را میبینیم و این فرصت را داریم که برخی از خطوط را از طریق آنها دنبال کنیم. از این منظر، آلبومهای مورد نظر برای ما اهمیت زیادی دارند.
بورا کسکینر، کارشناس تاریخ هنرهای اسلامیو از دیگر نویسندگان کتاب خاطرنشان کرد: آلبومی که برای چاپ آماده شده است، در کتابخانه آثار کمیاب دانشگاه استانبول قرار دارد و شامل نمونههای مشهور جهانی است.
وی با تأکید بر اینکه این اثر آلبوم مهمی است که در قرن شانزدهم تحت حمایت شاه طهماسب گردهم آمده و حاوی نمونههای مینیاتور و خوشنویسی ایرانی است، بیان کرد: مشابه آلبوم مربوطه، آثاری مانند آلبوم بسیار مهم آققویونلو و تیموری وجود دارد که عمدتاً در کاخ توپکاپی یافت میشود، "اگرچه آنها عثمانی نیستند، اما از نظر هنرهای اسلامی آثاری بی نهایت با ارزش قلمداد میشود .
کسکینر با اشاره به اینکه این اثر پیشرفت هنر خوشنویسی و مینیاتور اسلامی را مستند میکند، گفت: در اینجا آثار هنرمندان بسیار مهم، کاخداران، مینیاتوریستها و خوشنویسان وجود دارد که با تهیه آلبوم طهماسب و ارائه آن به مردم، آن را معرفی کردهایم. قطعات و مینیاتورهای آلبوم به دنیای هنر و علم میرسد.
این نشست که مورد توجه محققان و دانشگاهیان قرار گرفته بود با پاسخ به سؤالات سخنرانان به پایان رسید.
نظر خود را بنویسید.