-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/03/19 - 09:57
  • 652
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
حجت‌الاسلام والمسلمین قمی:

فرهنگ ملت ایران و ترکمنستان جدایی ناپذیر است

معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: فرهنگ ملت ایران و ترکمنستان آن چنان درهم تنیده شده است که به هیچ وجه قابل جدایی از یکدیگر نیست.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، جشنواره باشکوه امام رضا(ع) به همت رایزنی فرهنگی و با همکاری سفارت جمهوری اسلامی ایران در عشق آباد، سرکنسولگری کشورمان در مرو و مساعدت دولت ترکمنستان با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری، حجت الاسلام والمسلمین محمد ابراهیم ظرافتی مدیرکل آسیا و اقیانوسیه معاونت بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری، غلامعباس ارباب خالص، سفیر و نوید رسولی، رایزن فرهنگی کشورمان، دیپلمات‌ها و مسئولان نهادها به همراه خانواده هایشان و تعدادی از مقامات و شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی شهر مرو، اندیشمندان انستیتوی زبان، ادبیات و نسخ خطی ملی به نام مختوم‌قلی آکادمی علوم ترکمنستان و جمع کثیری از شیفتگان اهل بیت(ع) و با قرائت قرآن کریم توسط حمید حسینی، قاری ممتاز کشور و صلوات خاصه در اقامتگاه آن حضرت در مرو قدیم جنوب ترکمنستان آغاز شد.

غلامعباس ارباب خالص، سفیر کشورمان در ترکمنستان در سخنانی، گفت: خدا را شاکریم که مراسم بزرگداشت امام رضا(ع) برای شانزدهمین سال در محل اقامت آن حضرت در مرو با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قمی معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری برگزار می‌شود.

وی به تقارن برگزاری مراسم بزرگداشت امام رضا(ع) با سفر «قربانقلی بردی محمداف» رهبر ملی مردم ترکمنستان به جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: امسال این مراسم بسیار باشکوه تر از گذشته برگزار می‌شود زیرا در این سفر که رهبر مردم ترکمنستان با مقام معظم رهبری ملاقات داشتند بر همکاری‌های فرهنگی و توسعه آن، تأکید بسیاری شد و مقامات دو کشور اعلام کردند که در برگزاری برنامه‌های فرهنگی هیچ سقف و محدودیتی وجود ندارد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان با اشاره به مشترکات فرهنگی و تأثیر آن در توسعه همکاری‌های همه جانبه جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان نظیر تاریخ، فرهنگ و وجود مفاخر، اظهار امیدواری کرد که همکاری‌های همه جانبه دو دولت به ویژه در حوزه فرهنگی بیش از پیش بسط و گسترش یابد.

قلیچ اوزف، مدیرکل فرهنگی استان مرو در سخنرانی خود با اشاره به مشترکات تاریخی نزدیک دو کشور گفت: دو کشور دوست و برادر، جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند دارای چندین سال همکاری و روابط دوستانه و خویشاوندی در همه زمینه‌ها هستند.

وی افزود: در حال حاضر با تلاش‌هایی که رهبران دو کشور ترکمنستان و جمهوری اسلامی ایران انجام می‌دهند، این روابط بیش از پیش توسعه یافته است. این را می‌توان در اهتمام نمایندگی‌های ترکمنستان در جمهوری اسلامی ایران و نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان در برگزاری مناسبت‌های فرهنگی و هنری مشاهده کرد که در حال حاضر بیش از پیش گسترش یافته است.

قلیچ اوزف سخنان خود را با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت امام رضا(ع) در مرو و برخی ویژگی‌های امام رئوف به پایان رساند.

خانم «شاه صنم آمادوا»، پژوهشگر ارشد انستیتوی زبان، ادبیات و نسخ خطی ملی به نام مختوم‌قلی آکادمی علوم ترکمنستان در مقاله خود به «روند تاریخی شکل گیری شهر مشهد و گنبد امام رضا(ع)، بنای یادبودی شگفت انگیز» اشاره کرد.

وی در عین حال، گفت: محل دفن امام هشتم «مشهدالرضا» زیارتگاه مسلمانان و خصوصا شیعیان شد و پس از مدتی شهری در اینجا تأسیس شد. مقدسی، دانشمند و جغرافیدان معروف، در ریشه‌یابی جغرافیایی آن مکان، اولین بار در قرن دهم از واژه «مشهد» به عنوان توپونیمیا استفاده کرد. شهر مشهد گسترش یافت و به سرعت رشد کرد. ابن بطوطه نیز در قرن چهاردهم درباره شهر «مشهدالرضا» مطالبی را نوشته است.

خانم «شاه صنم آمادوا» اظهار داشت: در میان آثار معماری مشهد، مهم‌ترین و جالب‌ترین اثر معماری، مجموعه بناهای اطراف گنبد امام رضا(ع) یعنی آستان قدس رضوی است. این مجموعه معماری آرامگاه امام رضا(ع) عمدتاً در قرن دوازدهم و در زمان حکمرانی سلجوقیان و خوارزمشاهیان ساخته شد و بخش‌های خاصی از آن در زمان تیموریان، صفویان و نادرشاه افشار تأسیس شد. آرامگاه امام رضا(ع) در مرکز این مجموعه معماری شگفت انگیز قرار دارد.

«جیحون جانبکف»، پژوهشگر انستیتوی تاریخ و باستانشناسی آکادمی علوم ترکمنستان در مقاله خود با عنوان «علی‌بن موسی الرضا (ع) امام بزرگوار جهان اسلام»، گفت: علی بن موسی الرضا (ع) هشتمین امام شیعیان و هفتمین نسل حضرت محمد (ص) عالم بزرگ و از صاحب نظران برجسته قرآن و حدیث و احکام اسلامی بود. مادلونگ می‌گوید که خاندان مأمون باعث مرگ ناگهانی وزیر و وارث برجسته‌ای شد که نتوانست با عباسیان قدرتمند بغداد رابطه برقرار کند. دانشمندان اسلامی معتقدند که امام رضا(ع) مورد خیانت مأمون قرار گرفته است. امروزه آرامگاه عالم بزرگوار امام رضا (ع) در مشهد به زیارتگاه مقدس جهان اسلام و همه مسلمانان تبدیل شده است.

خانم «طلاگوزل خوجه خانوا»، پژوهشگر انستیتوی زبان، ادبیات و نسخ خطی مختوم‌قلی در مقاله خود به امام رضا (ع) در اشعار مختوم‌قلی فراغی اشاره کرد و گفت: با توجه به اعتقادات مذهبی مختوم‌قلی فراغی، وی در اشعار خود ارادت بسیاری  به حضرت محمد (ص) و اصحاب ایشان داشته است. شاعر در هر سطر از اشعار خود حضرت محمد رسول الله(ص)، دامادش حضرت علی(ع)، نوه‌هایش حسن و حسین(ع) و 12 امام را با احترام بسیار مورد خطاب قرار می دهد. شاعر در شعر «ما را ببخش» از همه خویشاوندان حضرت علی نام می‌برد که در تاریخ اثری از خود به جای گذاشتند. بخشی از این شعر نیز به امام رضا(ع) و پدر ایشان امام موسی کاظم(ع) اختصاص داده شده است. در میراث مکتوب مختوم‌قلی فراغی شاعر برجسته ترکمن از شخصیت و جایگاه والای امام رضا(ع) سخن گفته شده است و به وی به عنوان انسانی مقدس و شریف، احترام بسیاری گذاشته می‌شود.

خانم «آناجمال اسنوا»، پژوهشگر بخش متن‌شناسی و میراث ادبی انستیتوی زبان، ادبیات و نسخ خطی مختوم‌قلی به اقامتگاه امام رضا(ع) در مرو باستان اشاره کرد و گفت: یکی از بناهای یادبود ارزشمند مرو باستان، اقامتگاه امام رضا‌(ع) است. این دیوارها که تا به امروز باقی مانده‌اند، در بین مردم به بنای یادبود امام رضا(ع) معروف هستند. این بنا در زمان مأمون خلیفه عباسی در مرو در قرون وسطی ساخته شده است. امام رضا(ع) به مدت دو سال در شهر مرو زندگی کرد. در طی این دو سال، خانه امام رضا(ع) به کانون علما، خانه علم و معارف تبدیل شده بود که شاگردان زیادی در آنجا تحصیل می‌کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: ما امروز در مکانی گرد هم آمده‌ایم که قدم به قدم آن، آثار زندگی امام رضا(ع) است. مکانی که از ادیان مختلف به خدمت امام رضا(ع) می‌رسیدند و با حضرت مناظره می‌کردند و احکام حقیقت را در می‌یافتند. اینجا مرو است؛ گل سرسبد عالم جهان اسلام با پیشینه تاریخی و با سابقه محبت اهل بیت عصمت و طهارت، مدفن دو صحابه بزرگ پیامبر(ص)، بریده اسلمی یکی از شش نفری که در شب تشییع جنازه حضرت زهرا(س) حضور داشت. اینجا مرو است جایی که 35 هزار نفر پای سخنرانی امام رضا(ع) در همین جا اجتماع می‌کردند و امروز شما مرویان گردهم آمده‌اید تا یاد و خاطره امام رضا(ع) را زنده نگه دارید.

حجت‌الاسلام والمسلمین قمی با اشاره به سفر «قربانقلی بردی محمداف» رهبر ملی مردم ترکمنستان به جمهوری اسلامی ایران و تأکید ایشان بر پای بندی مردم ترکمنستان به سنت‌ها و احترام به بزرگان و تکریم آنها، اظهار داشت: امروز، شما در امتداد این سنت آمده اید تا یاد و خاطره امام رئوف را گرامی بدارید. من حامل سلام و ارادت و محبت حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران به شما مردم ترکمنستان و مردم عزیز مرو هستم.

معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری افزود: وجود امام رضا(ع) در مرو سبب برکت‌های بسیاری بوده است؛ امام هفت معارف قرآنی و الهی را برای مردم این منطقه بیان فرمودند و تدین مردم این منطقه تا حدود زیادی مرهون زحمات امام رضا(ع) است و این منطقه را به یک مرکز بزرگ بین‌المللی تبدیل کردند به گونه‌ای که محبت به قیزیل امام(امام طلایی) در بیان همه اقشار مردم این منطقه بوضوح و وفور دیده می‌شود.

وی ادامه داد: پژوهشگران حاضر در مراسم از شاعر بزرگ ترکمن مختوم‌قلی فراغی سخن گفتند. مختوم‌قلی فراغی همان قدر در ترکمنستان، که در ایران نیز شناخته شده و محترم است. فرهنگ ملت ایران و ترکمنستان آن چنان درهم تنیده شده است که به هیچ وجه قابل جدایی از یکدیگر نیست. نمی‌توان درباره خراسان سخن گفت بدون آن که مرو را در نظر گرفت و نمی‌توان درباره مرو پژوهشی انجام داد بدون آن که درباره خراسان تحقیقی کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین قمی تصریح کرد: مقبره بزرگانی چون مختوم‌‌قلی در ایران است و از سوی دیگر بزرگانی از ایران نظیر خواجه یوسف همدانی، ابوسعید خدری و... در مرو هستند. مثال این مهم نیز شعری است که یکی از پژوهشگران درباره امام رضا (ع) از مختوم‌‌قلی خواند که زبان فارسی و ترکمنی در آن بسیار زیبا تنیده شده است. درهم آمیختگی فرهنگ دو ملت یک محور دارد و آن محبت به پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت ایشان است.

مولودی خوانی و اجرای تواشیح توسط گروه اعزامی از آستان قدس رضوی، پخش کلیپ‌هایی از بارگاه امام رضا(ع)، ورود پرچم متبرک حرم مطهر رضوی توسط خدام بارگاه امام رئوف از دیگر برنامه‌هایی بود که بسیار مورد توجه اهالی حاضر در قدمگاه قرار گرفت. عاشقان امام رضا(ع) با دیدگان اشکبار آن پرچم را بوسیدند و از خداوند متعال طلب شفاعت و زیارت بارگاه حرم رضوی را ‌کردند.

در پایان هم به قید قرعه به 5 پسر با اسم رضا و 5 دختر با نام نجمه هدایای از طرف معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری اعطا شد. همچنین، پیش‌ تر نمایشگاه عکس از بارگاه امام رضا(ع) در محل رایزنی فرهنگی برپا شد.

گفتنی است، اقامتگاه امام رضا(ع) در شهر مرو قدیم در فاصله ۴۰ کیلومتری شهری ماری (مرو جدید) قرار دارد. شهر مرو دومین شهر پرجمعیت ترکمنستان پس از پایتخت است.

انتهای پیام/

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved