پخش قسمت ششم مجموعه تلویزیونی «ایران شکستناپذیر» از شبکه تلویزیونی روسی
ایران مهد تمام فرهنگهای شرقی و یکی از کهنترین تمدنها است
ششمین قسمت از مجموعه مستندهای تلویزیونی «ایران شکستناپذیر» از شبکه تلویزیونی «ازوزدا» پخش شد. این مجموعه که توسط اولگا بلووا؛ مجری مشهور روسی با مساعدت رایزنی فرهنگی سفارت ج.ا.ایران در فدراسیون روسیه و ادارهکل همکاریهای رسانهای و فضای مجازی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ساخته شده، هر یکشنبه به روی آنتن شبکه تلویزیونی «ازوزدا» میرود.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این قسمت 25 دقیقهای با محوریت گردشگری، برخی جاذبهها را به بیننده روس نمایش داد. مجری برنامه در آغاز اظهار داشت: امروز شاهد جدیدترین و احتمالا زیباترین گزارش ما خواهید بود، امروز در مورد گردشگری صحبت خواهیم کرد و جاذبههای اصلی تهران را نشان خواهیم داد. وی ادامه داد: کاخهای پر زرق و برق و تنوع باورنکردنی غذاهای خیابانی را خواهیم دید. میفهمیم که چرا ایران را کشور چهارفصل مینامند و چرا استراحتگاههای ایرانی را یکی از بهترینها در منطقه میدانند؟ فرش ایرانی چه رازهایی را در درون خود دارد و خریداران روسی چه فرشهایی با چه رنگهایی را ترجیح میدهند؟ گردشگران ما چگونه به اکتشاف ایران باستان میپردازند؟ و نظر آنها در مورد لزوم رعایت قوانین پوشش چیست؟
بلووا افزود: ایران کشوری بسیار بزرگ و غنی از اماکن فرهنگی است. اجازه دهید نظرات خود را در مورد دو سفر کاری که به تهران داشتهایم، با شما به اشتراک بگذاریم. در این بخش اولگا بلووا روایتی از ایران را اینگونه برای بینندگان شبکه «ازوزدا» بیان میکند: «کوهها، دریاها، جنگلها و بیابانها؛ کشوری چهارفصل به نام ایران. فقط اینجا میتوان با رانندگی از شمال به جنوب، تمام فصول را همزمان دید. زمستان در سواحل دریای خزر، در کوهستانهای اطراف تهران زمستان واقعی است و برف میبارد. همزمان در جنوب کشور جزیره کیش در خلیج فارس درختان خرما سبز هستند و باغها گل میدهند و اوج فصل شناست. تحریمها که هدفش تضعیف اقتصاد ایران و تبلیغات غرب بود، در حوزه گردشگری اثر خود را گذاشت. همه ترکیه، مصر و امارات را میشناسند اما ایران را نه، در صورتی که ایران مهد تمام فرهنگهای شرقی و یکی از کهنترین تمدنها به شمار میرود.»
در ادامه مجری در ارتباط با تحریمهای کنونی علیه روسیه و تغییراتی که در حوزه گردشگری این کشور رخ داده گفت: «عملیات ویژه و اعمال تحریمها، آسمان را به روی هواپیماهای روسی بست و جریانهای توریستی روسیه و اولویتها را تغییر داد.» وی ادامه داد: «اما انصافا باید گفت که علاقه روسها و ایرانیها به یکدیگر بیشتر و حتی به قبل از محدودیتهای غربی بر میگردد. سفرها از روسیه به ایران از 2 سال قبل از کووید، شروع شد. بر اساس نتایج سال گذشته، در سال 2019، جریان توریستی متقابل، تقریبا 50000 نفر بود، سپس کمی افت کرد اما روند آن مجددا مثبت است. در حال حاضر گردشگران روس عمدتا در قالب تورهای گردشگری سازمان یافته، بدون نیاز به اخذ ویزا، به ایران سفر میکنند و هیچ مشکلی برای استفاده از کارت های بانکی و پرداخت هزینه هتلها وجود ندارد.»
مجری برنامه به برخی شهرها از شمال تا جنوب کشورمان اشاره میکند و جاذبههای مشهور توریستی آنها به بینندگان نشان داده میشود.
سپس برنامه در مسیر معرفی تهران به عنوان کلانشهری اعجابآور پیش رفته و در این بخش مجری عنوان کرد: «بسیاری بر این باورند که ایران کشور فقیری است و انتظار دارند شاهد ویرانی و فقر آن باشند؛ ولی در بدو ورود به تهران، با دیدن یک فرودگاه بزرگ مدرن و شهری پر از روشنایی، بسیار متعجب میشوند.»
معرفی تهران و معنای این اسم، برج آزادی به عنوان نماد شهر، مراکز تجاری، پل طبیعت و گردشگر روس به نام نیکلای که از سنپترزبورگ آمده و در این محل با مجری روبرو میشود، روایت این قسمت از برنامه را پیش میبرد. نیکلای اظهار داشت: «خیلی وقت بود که میخواستم به ایران بیایم. کشور تاریخی بسیار جالبی است، مکانهای زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید. به طورکلی، من این منطقه خاور نزدیک را خیلی دوست دارم، چیزهای جالب زیادی دیدم.»
کاخ گلستان و سعدآباد مقصد بعدی گروه مستندساز روسی است. تالارها، موزهها و اشیاء گرانبها به بیینده روس نمایش داده شده و مجری در اینباره عنوان کرد: «در اینجا، در مساحتی بیش از صد هکتار، چندین کاخ ساخته شده است و مهمترین چیزی که در اینجا توجه شما را به خود جلب میکند، علاقه مهارنشدنی آخرین شاه ایران به تجملات است.»
در ادامه این قسمت از برنامه، مجری با گروهی از گردشگران روس روبرو شد و برداشت آنها را در مورد ایران پرسید. بلووا به یکی از گردشگران گفت: «در ابتدا چطور شد که به ایران آمدید، اصلا چرا ایران؟» گردشگر روس پاسخ داد: « اخیرا علاقه به سفر به ایران به وجود آمده که احتمالا در طول یک سال گذشته بیشتر شده است و اکنون گروههای روسی زیادی به ایران میآیند که عمدتا تورهای گردشگری هستند، بویژه در حال حاضر در شرایطی که همه چیز در حال جایگزینی است، تورهای سیاحتی که قبلا در سایر نقاط جهان رایج بود، اکنون در ایران نیز رواج پیدا کردهاند.» اولگا بلووا در ادامه گفت: «امروز آخرین روز حضور این گروه توریستی در ایران است، پشت سرشان راه درازی است که با تصاویر زیادی از کاشان، اصفهان و شیراز بجا مانده و عجین شده است.»
در بخش دیگری از قسمت ششم این برنامه، مجری مرکز تجاری «ایران مال» و بخشهای مختلف آن را معرفی و عنوان کرد: «اما یک بازار یا مرکز خرید شرقی، بدون فرش معروف ایرانی چه ارزشی دارد؟ شما حتما باید به اینجا بیایید. حتی اگر قصد خرید چیزی ندارید، اینجا یک موزه واقعی هنر باستانی است.» وی افزود: «در حال حاضر فرشها با نقوش رمزگذاری شده، مشهورترین دارایی فرهنگ ایرانی به شمار میروند و هر کدام تاریخ و معنای خاص خود را دارند که کارشناسان با ارزیابی نوع الگوی یک فرش یقینا میتوانند بفهمند که کجا و چه زمانی تولید شده است، زیرا هر شهری در مورد قالی بافی، کیفیت و سنتهای خود را به طور دقیقی حفظ کرده است.»
در این بخش با یکی از کلکسیونرهای فرش ایرانی مصاحبهای انجام شده که در آن برخی مکاتب بافت فرش ایرانی و شهرهای مختلف مشهور که فرشهای معروف و بینظیر بدون امکان کپی را دارا هستند و معنای نقوش ویژه آنها، به بیننده این شبکه به تفصیل معرفی میشود.
جاذبه دیگری که از ایران برای مخاطب روس توضیح داده میشود، گردشگری سلامت و مهارت بینظیر پزشکان و جراحان ایرانی است. در این باره مجری برنامه بدین شکل اظهار نظر کرد: «جاذبه مهم و جالب دیگری در ایران، گردشگری پزشکی است. در کمال تعجب متوجه شدیم که در 30 سال گذشته، ایران بر توسعه این صنعت خاص تمرکز کرده است. از سراسر خاورمیانه، هم برای بسیاری از جراحیهای جدی به اینجا میآیند. پزشکانی با مدارج عالی در اینجا فعالیت دارند و هزینهها حتی برای پیوند اعضا، گاهی 50 تا 60 درصد پایینتر از اروپا است.»
در آخرین بخش این قسمت از برنامه مجری عنوان کرد: «اما اجازه دهید موضوع امروزمان درباره گردشگری ایران را در خیابان سی تیر به پایان برسانیم. این خیابان یکی از قدیمیترین و البته خوشمزهترین خیابان تهران است. با غروب خورشید، اینجا شروع به فعال شدن میکند. شما میتوانید در یک مکان، همه چیز را یکجا امتحان کنید؛ انواع کباب و شیرینیهای شرقی با تنوع بسیار بالا و البته، طیف گسترده و گوناگونی از چای.»
اولگا بلووا در انتها اظهار داشت: «جالب است بدانید ایرانیان معتقدند که سماور اختراع و میراث اجدادی آنهاست (روسها معتقدند سماور اختراع خودشان است) و این به میزان نزدیکی بین زندگی روزمره و فرهنگ ما در روسیه و ایران برمیگردد که در واقع ما بسیار شبیه هم هستیم.»
مجموعه گزارشهای تلویزیونی «ایران شکستناپذیر» هرهفته، یکشنبهها ساعت 18:00 از شبکه «ازوزدا» پخش میشود. گروه برنامهسازان شبکه تلویزیونی «ازوزدا» به همراه خانم اولگا بلووا مجری مشهور و عضو اتحادیه روزنامهنگاران روسیه برای ساخت ویژه برنامههایی درخصوص کشورمان، اواخر سال گذشته میلادی به ایران سفر کردند. گروه رسانهای ازوزدا شامل شبکه تلویزیونی و ایستگاه رادیویی ازوزدا، دارای پورتالهای اطلاعاتی، نسخه اینترنتی و روزنامه هفتگی است. کانال تلویزیونی ازوزدا با مخاطب بالقوه ماهانه بیش از 100 میلیون نفر و پخش 24 ساعته یکی از مهمترین شبکههای تلویزیونی روسیه محسوب میشود.