logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/08/30 - 10:10
  • 341
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مراسم بزرگداشت حکیم فارابی در آلماتی قزاقستان

مراسم بزرگداشت حکیم فارابی در دانشکده شرق شناسی الفارابی آلماتی قزاقستان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مراسم بزرگداشت حکیم فارابی با حضور مجید آلیگر، وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلماتی، خانم ناتالیا ام، رئیس دانشکده شرق شناسی، آلتایف شکیب بیک، رئیس مرکز فارابی شناسی قزاقستان، اختیار پالتوره، کارشناس نسخ خطی دانشگاه نورمبارک، خانم آیدین گل هوان، استاد گروه آسیای صغیر، خانم ژولدیز امیربای اوا، استاد فلسفه، اسد قوران بیک، رئیس گروه فلسفه دانشگاه الفارابی و تنی چند از اساتید زبان عربی و دانشجویان گروه زبان فارسی و سایر رشته‌ها برگزار شد.

خانم ناتالیا ام، رئیس دانشکده شرق شناسی در سخنانی، گفت: بعد از استقلال از سوی دانشمندان قزاقی تلاش‌های فراوانی به منظور بازشناسی نمادهای فرهنگی و مفاخر این کشور صورت گرفت تا مواریث گرانبهای این سرزمین به نسل جدید معرفی شود.

وی افزود: از این رو در سال‌های اخیر اقدامات فراوانی در راستای جمع‌آوری آثار فارابی از تمام نقاط دنیا انجام شده است، هرچند بسیاری از آثار بدست آماده ترجمه شده هستند، لیکن امیدواریم نسخه‌های اصلی را بدست آوریم تا از اصالت متون گردآوری شده مطمئن شویم.

ترجمه آثار فارابی به زبان‌های قزاقی و روسی

آلتایف شکیب بیک نیز در این مراسم، بیان کرد: مرکز فارابی شناسی در دانشگاه الفارابی در سال 1993 تاسیس شد و هدف آن، بررسی و پژوهش پیرامون دیدگاه‌های فارابی در عصر جدید است.

رئیس مرکز فارابی شناسی قزاقستان به بخشی از فعالیت‌ها و دستاوردهای این مرکز اشاره کرد و افزود: در سال‌های اخیر، ترجمه آثار فارابی به زبان‌های قزاقی و روسی به طور گسترده انجام شده است.

وی گفت: مرکز فارابی شناسی دانشگاه الفارابی با سازمان بین‌المللی یونسکو و دانشگاه‌های آمریکا و ترکیه همکاری می‌کند. در زمان شوروی نام فارابی در قزاقستان تقریبا فراموش شده بود، ولی بعد از استقلال، عده‌ای از دانشمندان قزاق در شهرهای آسیای مرکزی، همایش‌هایی درباره فارابی برگزار کردند. یکی از این همایش‌ها در شهر مسکو با حضور بزرگان فارابی شناس از ازبکستان، روسیه، ایران، تاجیکستان و قزاقستان برگزار شد.

در ادامه این نشست، مجید آلیگر، وابسته فرهنگی کشورمان در قزاقستان با تأکید بر اهمیت توجه به اندیشه‌های فارابی اظهار داشت: روز جهانی فلسفه در تقویم‌ ایران به عنوان روز بزرگداشت فارابی ثبت شده و پس از ارسطو، معلم دوم لقب گرفته است.

وی ادامه داد: ایران و قزاقستان اشتراکات تاریخی و تمدنی فراوانی دارند. فارابی نیز چهره مشترک دو ملت است و مردم ایران برای شخصیت و اندیشه‌های فارابی احترام زیادی قائل هستند.

آلیگر افزود: حکیم فارابی اگر چه در مناطق جنوبی قزاقستان چشم به جهان گشود، اما امروزه از مفاخر مشترک دو کشور محسوب می‌شود. فارابی در زمینه فلسفه، موسیقی، دین و سایر علوم، آثار ماندگاری را برای بشریت به یادگار گذاشته است.

وی در ادامه سخنانش، تأکید کرد: بخش‌هایی از موسیقی ایرانی از آثار فارابی الهام گرفته است. اندیشه‌ و دیدگاه‌های اجتماعی فارابی نه تنها در عصر خودش مورد توجه بود، بلکه در جامعه امروزی نیز کاربرد دارد.

وابسته فرهنگی کشورمان در قزاقستان گفت: اندیشه‌های اجتماعی فارابی در کنار فلسفه، همواره مورد توجه متفکران و مجامع علمی قرار گرفته است.

لزوم آشنایی با آثار و اندیشه‌های فارابی

اختیار پالتوره، کارشناس نسخ خطی دانشگاه نورمبارک در این مراسم، گفت: دانشگاه الفارابی مرکز فارابی شناسی را به منظور پژوهش استادان و دانشجویان و مطالعه آثار فارابی و استفاده از آن برای تربیت نسل آینده راه اندازی کرده است.

وی افزود: ما با کمک استادان، پژوهشگران و عالمان فارابی شناس می‌توانیم با آثار و اندیشه‌های فارابی بیشتر آشنا بشویم.

اسد قوران بیک، رئیس گروه فلسفه دانشگاه الفارابی به تاریخچه مراکز فارابی شناسی در قزاقستان پرداخت و افزود: نباید فکر کنیم اندیشه‌های فارابی کهنه شده است و دیدگاه‌های او برای جامعه امروزی کارایی و کاربرد ندارد، زیرا در آثار فارابی آینده نگری و دور اندیشی مشهود است و هنوز هم قابلیت بهره‌برداری در جامعه امروزی را دارند.

وی گفت: ما وظیفه داریم آثار فارابی را در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی توسعه بدهیم. در همین راستا اساتید و صاحبان اندیشه باید به منظور حفظ و گسترش آثار فارابی تلاش کنند.

انتهای پیام/

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved