logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/06/28 - 10:03
  • 464
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

بررسی نقش جوانان نخبه ایالت بلوچستان در تعمیق روابط فرهنگی ایران و پاکستان

به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کویته، جوانان نخبه و تأثیرگذار شهر کویته در نشستی با عنوان «نقش جوانان نخبه ایالت بلوچستان در تعمیق روابط فرهنگی ایران و پاکستان» گردهم آمدند.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این نشست با همکاری مشترک خانه فرهنگ کشورمان و بخش جوانان جبهه توسعه کویته و با هدف بهره گیری از ظرفیت‌های فکری و توانایی‌های جوانان و برجسته سازی نقش و دیدگاه جوانان نخبه و دغدغه مند ایالت بلوچستان در تعمیق روابط فرهنگی ایران و پاکستان و به خصوص استان‌های همجوار دو کشور در سالن اجتماعات انجمن پیشاهنگان پسر (Boy  Scouts) کویته برگزار شد.

جوانان سرشاخه نهادها و تشکل‌های غیر دولتی مختلف با حضور پرشور خود در این نشست، آمادگی خود را برای همکاری و تلاش برای این امر مهم اعلام کردند.

فرید احمد بگتی، دبیر اطلاع رسانی جبهه توسعه کویته و عضو حزب عوامی بلوچستان بعنوان دبیر جلسه، توضیحات مختصری درباره اهداف برگزاری این نشست ارائه کرد.

سردار حبیب بریچ، عضو ارشد جبهه توسعه کویته و از فعالان اجتماعی و همچنین اینفلوئنسرهای شهر کویته اولین سخنران این همایش بود. وی گفت: من همواره تأکید کرده‌ام که پاکستان باید قدر همسایه‌هایی مثل ایران را بداند. امروز جمهوری اسلامی ایران به رغم همه تحریم‌ها، روی پای خود ایستاده و این تحریم‌ها نتوانسته است مانع ایران از پیشرفت و فراهم آوردن امکانات برای رفاه مردمش شود.

وی اظهار داشت: ایران نه تنها در منطقه بلکه در کل جهان یک الگو برای نفی سلطه بیگانگان است. از جوانان پاکستان درخواست دارم که باید تصمیم بگیرند کشورشان را به سمت درست حرکت دهند و ریشه فسار را از کشور بخشکانند و اگر می‌خواهیم کشورمان پیشرفت کند، باید از تجربه ایران بیاموزیم.

سخنران بعدی ماجد خان تاجیک، رهبر حزب «کاروان ملی تاجیک پاکستان» بود که در سخنرانی خود با بیان اینکه پاکستان و ایران روابط مستحکمی مبتنی بر اشتراکات فرهنگی و روابط هزار ساله ایدئولوژیکی داشته است، گفت: نباید اجازه داد که این روابط دستخوش توطئه دشمنان شود و ما برای حفظ این روابط از هیچگونه فداکاری دریغ نخواهیم کرد.

تاجیک افزود: نقش جوانان در تعمیق روابط ایران و پاکستان حائز اهمیت است و دولت‌های هر دو کشور باید نسل جوان را از اشتراکات و منافع مشترک دو کشور باخبر کنند و فرصت‌های بورسیه، تبادل هیئت‌های فرهنگی، ورزشی و تجاری برای جوانان تعریف کنند و این به ایجاد هماهنگی و وحدت بین جوانان دو کشور کمک خواهد کرد.

فضل الرحمان، عضو جبهه توسعه کویته به ایجاد فرصت‌های بیشتر و تسهیل رفت و آمد مردم و به خصوص بین جوانان دو کشور تأکید کرد و آن را برای آشنایی بهتر آنها از فرهنگ یکدیگر مفید دانست.

وی از دولت‌های ایران و پاکستان درخواست کرد که برای تعمیق روابط دو کشور از توانایی جوانان استفاده و برنامه‌هایی برای اعزام جوانان در سطوح مختلف بین دو کشور ایجاد کنند.

 اقبال لاهوری؛ بزرگترین محور اشتراکات و ارتباطات فرهنگی بین ایران و پاکستان

عبدالله گل، یکی از اساتید و جوانان روشن فکر شهر کویته سخنران بعدی بود که نقش جوانان در اقتصاد یک کشور به خصوص پاکستان را خیلی مهم عنوان کرد و بر استفاده از ظرفیت جوانان برای پیشرفت اقتصادی و سیاس کشور تأکید داشت.

وی در ادامه، پیام «عارف خان» اندیشمند و اقبال شناس پاکستانی اهل کشمیر را در این نشست قرائت کرد. در این پیام آمده است که پیشینه تاریخی روابط فرهنگی ایران و پاکستان به زمانی پیش از استقلال پاکستان بر می‌گردد و این ارتباطات با کل شبه قاره وجود داشته است. زبان فارسی در ساختار علمی و ادبی هندوستان نقش مهمی داشته است. ایران و بلوچستان به خاطر هم مرز بودن از اشتراکات فرهنگی زیادی برخوردار است، زیرا قبائل و طایفه‌های مختلف در دو طرف مرز زندگی می‌کنند. بزرگترین محور اشتراکات و ارتباطات فرهنگی بین ایران و پاکستان، اقبال لاهوری است و این نکته معمولی نیست که روابط هزار ساله فرهنگی دو کشور به خاطر اقبال لاهوری پابرجا است و فعالیت‌های علمی و اقتصادی و برجسته‌سازی میراث‌های مشترک می‌تواند به تعمیق روابط فرهنگی دو کشور کمک کند. جوانان دو کشور با مبارزه مشترک می توانند بر چالش‌های قرن بیست و یکم غلبه پیدا کنند.

سید ابوالحسن میری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ کشورمان در کویته گفت: با پیدایش پاکستان در سال 1947، پیوندهای فرهنگی چندهزار ساله مردم دو کشور در چارچوب موافقتنامه و برنامه مبادلات فرهنگی نوسازی و مدیریت شد. پایه‌گذاری انجمن روابط فرهنگی ایران و پاکستان و امضای موافقنامه فرهنگی بین دو کشور نقشه راهی برای تمایل فرهنگی فی مابین است و بر مبنای این موافقت نامه تاکنون چندین برنامه مبادلات فرهنگی تهیه و امضاء شده است.

وی ابراز کرد: تأسیس خانه‌های فرهنگ در شهرهای گوناگون پاکستان، راه‌اندازی دپارتمان زبان و ادبیات فارسی و گوشه ایران در دانشگاه‌های پاکستان و تخصیص بخش زبان اردو در دانشکده زبان‌های خارجی در دانشگاه تهران و تأسیس مرکز تحقیقات فارسی در پاکستان از دستاوردهای موافقتنامه فی مابین است که ریشه در پیوندهای قوی فرهنگی و تمدنی مشترک دارد.

تأکید بر تبادل هیئت‌های فرهنگی جوانان و بانوان بین دو کشور 

عبدالمتین آخونزاده، رهبر جبهه توسعه کویته و مجلس فکر و دانش گفت: برای جوانان دو کشور باید برنامه‌هایی برای تبادل فرهنگی اجرا شود تا آنها درک عمیقی از سنت‌ها، هنر، موسیقی و غذای یکدیگر داشته باشند.

وی عنوان کرد: ترویج زبان آموزی از طریق کارگاه‌ها و کلاس‌ها، تشویق جوانان بلوچستان به یادگیری فارسی و بالعکس، همکاری آموزشی شامل ترویج مشارکت‌های دانشگاهی بین دانشگاه‌های بلوچستان و ایران، تسهیل تبادل دانشجو و پروژه‌های تحقیقاتی مشترک می‌تواند به توسعه روابط دو کشور کمک کند.

سردار اعجاز جعفر، وزیر موقت ایالت بلوچستان در امور مهندسی بهداشت، آبیاری و جمعیت نیز در سخنانی، بر تبادل هیئت‌های فرهنگی جوانان و بانوان بین دو کشور با هدف بازدید از ظرفیت‌ها و یادگیری از تجربیات یکدیگر تأکید کرد.

درویش وند، سرکنسول ایران در کویته اظهار داشت: جوانان اساس و رکن هر جامعه هستند. امام خمینی(ره) در زمان آغاز نهضت انقلاب اسلامی تأکید کردند که امید من به شما جوانان است. جوانان بیشترین اهمیت و نقش را در توسعه روابط همه جانبه بین ایران و پاکستان دارند. فرهنگ ایران و پاکستان از هم جدا نیست بلکه ریشه هزار ساله دارد و این همیشه ادامه خواهد ماند.

وی افزود: ایالت بلوچستان نقش پیشرو در روابط ایران و پاکستان داشته است. نزدیکی جغرافیایی و تقارب زبانی و فرهنگی از عوامل در هم تنیدگی دو کشور است و حضور جوانان با انگیزه می‌تواند این پیوند را به گسترش دهند.

خانم انعم مینگل، از فعالین اجتماعی و جوانان با انگیزه ایالت بلوچستان، خورشید کاکر، رئیس «جرگه جوانان بلوچستان» و اورنگ زیب، نویسنده جوان از شهر کویته نیز از دیگر سخنرانان بودند.

انتهای پیام/

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved