برگزاری کنفرانس «نوروز - کد فرهنگی وحدت ملی: بررسی، نظریه، تجربه» در دانشگاه ملی اوراسیا
کنفرانس بینالمللی علمی ـ کاربردی با موضوع «نوروز - کد فرهنگی وحدت ملی: بررسی، نظریه، تجربه» با حضور اساتید و محققان کشورهای ترکیه و قزاقستان در دانشگاه ملی اوراسیا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به مناسبت فرارسیدن عید سعید نوروز، کنفرانس بینالمللی علمی ـ کاربردی با موضوع «نوروز - کد فرهنگی وحدت ملی: بررسی، نظریه، تجربه» با حضور یرلان صدیقوف، رئیس دانشگاه ملی اوراسیا، علی اکبر طالبیمتین، رایزن فرهنگی ایران در قزاقستان، اساتید و محققان کشورهای ترکیه و قزاقستان در دانشگاه ملی اوراسیا برگزار شد.
یرلان صدیقوف، رئیس دانشگاه ملی اوراسیا در سخنانی، گفت: عید نوروز که از زمانهای بسیار قدیم و کهن به ما رسیده است، نمادی از آغاز یک زندگی و حرکت جدید است. نوروز جلوهای بارز از کد ملی منحصر به فرد ما و تداوم نسلهاست.
وی افزود: این جشن روح جدیدی از آفرینش و توسعه را به زندگی ما میآورد. امروز نوروز در جمهوری قزاقستان و به طور کلی در جهان یک جشن ملی است که احترام و هماهنگی متقابل را تقویت میکند.
رئیس دانشگاه ملی اوراسیا خاطرنشان کرد: قزاقستان در مسیر نوسازی و مدرن سازی قدم گذاشته است. در قزاقستان، نوروز به طور رسمی از سال 1988 جشن گرفته می شود، بیش از 34 سال میزان مشخصی از تجربه گردآوری شده و لازم است آن را از دیدگاه علمی و کاربردی مورد مطالعه قرار دهیم.
وی ادامه داد: از این رو متخصصانی از جمهوری اسلامی ایران که زادگاه این جشن محسوب میشود و همچنین، از کشورهای مرتبط - ترکمنستان، تاجیکستان و ترکیه که در سالهای اخیر به مراسم جشن و سرور مبادرت میکند، به این کنفرانس دعوت شدهاند.
سخنران بعدی، طالبیمتین، رایزن فرهنگی ایران در قزاقستان بود. وی افزود: نوروز یکی از مراسمهای مانا و ماندگار ایرانی و دقیقترین سال نو جهان است.
وی در خصوص نوروز در فرهنگ ایرانی به سه مؤلفه اشاره کرد و گفت: نخست هر ملتی به فرهنگ خود زنده است و به فرهنگ خود شناخته میشود. درست مانند هر شخصی که با شخصیت خود شناخته میشود و زندگی میکند، فرهنگ نیز برای ملتها به منزله شخصیت برای افراد است. دوم، آداب و رسوم و سنتها که بخش مهمی از فرهنگ هر ملت است و سوم، نوروز که سنتی بسیار مهم از فرهنگ ایرانیان است. برای آنکه بتوانیم فرهنگ خود را بشناسانیم، نمیتوانیم نوروز را نادیده بگیریم.
طالبیمتین اظهار کرد: نخستین خصوصیت نوروز، تاریخی و کهنبودن آن است. قدمت نوروز چندهزار سال و به قدمت تاریخ ایران است. هر چه به گذشته بازگردیم رد پایی از نوروز در تاریخ خود مییابیم. این سنت همواره برقرار بوده و استمرار پیدا کرده است.
وی افزود: خصوصیت دوم نوروز وسعت جغرافیایی آن است. خصوصیت سوم نوروز آن است که جشن شادی است. سرور و شادی در مقیاس اجتماعی است و به طبقه خاص، آیین خاص یا کیش خاصی تعلق ندارد. این امر فراگیری آن را بیشتر میکند. نوروز مایه امیدواری و خوشبینی و خوشگواری است.
رایزن فرهنگی کشورمان تأکید کرد: سنتی آن اندازه هوشمند است که مورد قبول و احترام همگان واقع شده است. جنبه مهمی از نوروز جنبه نجومی آن است. اصولاً، بشر قدیم با آسمان انس داشته است. آسمان برای بشر قدیم معنایی داشته است جز آنچه امروز دارد؛ بشر قدیم با آسمان زندگی میکرده است.
وی ادامه داد: جنبه دیگری از نوروز که جنبه فرهنگی دارد، همراه شدن آن با انواع اسطورههای قدیمی است. معنای اسطوره از فرهنگهای قدیم گرفته شده است. اسطوره بازتاب جهانبینیهاست در ذهن انسان قدیم. در جمهوری اسلامی ایران نیز نوروز محترم شمرده میشود و در قانون اساسی آغاز سال مبدأ سال جلالی است.
طالبیمتین اذعان کرد: نوروز موجودیت ارزشمندی از فرهنگ ایرانی - اسلامی و وحدتی در میان اقوام ایرانی است. هر کسی با هر زبانی، این جشن را محترم میشمارد. نوروز در دنیا جلوه جهانی پیدا کرده و دو بار در یونسکو با محوریت ایران و همراهی کشورهای حوزه تمدنی نوروز ثبت شده است.
در ادامه، تورسینخان کایرکین، استاد گروه شرق شناسی دانشگاه ملی اوراسیا به تاریخ نوروز در میان مردمان ترک زبان پرداخت و گفت: لازم است برخی از مراسم نوروز که طی سالهای گذاشته به فراموشی سپرده شد، احیا شود.
خانم ویلدا انجول، از دانشگاه نوزدهم می جمهوری ترکیه در سخنان خود به مراسم جشن نوروز در این کشور اشاره کرد.
خانم ناتالیا کالاشنیک آوا، رئیس گروه مجمع خلق قزاقستان در دانشگاه اوراسیا با معرفی مراسم اصلی جشن نورور در میان مردمان قزاقستان گفت: از میان محورهای اصلی پیام اخیر رئیس جمهور قزاقستان، فرهنگ عالی گفتگو و سازش به عنوان عامل اصلی در تقویت همبستگی مدنی است و ارزشهای اصلی نوروز نیز که از زمانهای بسیار قدیم به ارث رسیده است، همین خواهد بود.
خانم آیگل خلف آوا، نماینده فرهنگی یونسکو در آلماتی قزاقستان نیز با معرفی اقدامات مهم این دفتر در حفظ ارزشهای اصلی این جشن بهاری، اشتراکات مهم در نحوه برگزاری گرامیداشت سنتهای نوروز را در میان کشورهای آسیای مرکزی بیان کرد.
در این کنفرانس علمی، تعدادی از کارشناسان و اساتید این دانشگاه راههای شکل گیری نظریه نحوه گرامیداشت نوروز در کشور جمهوری قزاقستان را بررسی کردند.
انتهای پیام/ص
نظر خود را بنویسید.