logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1400/12/28 - 08:33
  • 947
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
اندیشمندان پاکستانی تأکید کردند:

حکیم نظامی؛ شاعر قلمرو حوزه فارسی ایران زمین

اندیشمندان پاکستانی از حکیم نظامی به عنوان شاعر داستانسرای فارسی گوی حوزه فرهنگی و تمدنی ایران زمین یاد کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به مناسبت هفته بزرگداشت حکیم نظامی و میلاد حضرت ولی عصر امام زمان(عج)، آیین گرامیداشت این شاعر بزرگ فارسی گو با حضور ادیبان، استادان دانشگاه، دانشجویان و علاقه‌مندان به فرهنگ و تمدن مشترک ایران و پاکستان به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در راولپندی برگزار شد.

فرامرز رحمان‌زاد، مسئول خانه فرهنگ ایران در راولپندی گفت: علاوه بر شیعیان، تمام ادیان الهی با شیوه و روش‌های مختلف خود معتقد به ظهور منجی‌اند به نحوی که علامه اقبال لاهوری شاعر بزرگ فارسی گوی شبه قاره و حکیم نظامی شاعر داستانسرای حوزه تمدنی ایران زمین نیز، اشعاری هر چند کم اما پر معنا درباره جایگاه منجی عالم بشریت سروده‌اند.

وی در ادامه، گفت: حکیم نظامی در سبک خود متأثر از فردوسی بود و با بهره گیری از خلاقیت ذاتی خود توانست سبکی خاص در داستان سرایی ایجاد کند و آن را به اوج خود برساند.

مسئول خانه فرهنگ کشورمان در راولپندی هدف از برگزاری این برنامه را واکنش به اقدام یکی از دولت‌های همسایه عنوان کرد که تلاش می‌کند حکیم نظامی را به خود نسبت دهد اقدامی که نه تنها باعث محدود شدن بزرگان و مشاهیر ادب می‌شود، بلکه تخریب حقایق تاریخی را نیز به دنبال خواهد داشت.

رحمان‌زاد افزود: حکیم نظامی متعلق به جهان است و نباید فراموش کنیم که در ایران فرهنگی می‌زیسته و شاعری فارسی گو بوده است و تغییر اشعار فارسی مقبره آن حکیم به زبان دیگر نمی‌تواند تعلق وی به ایران زمین را از بین ببرد، زیرا از نظر تاریخی کشورهای منطقه همه متعلق به حوزه تمدنی ایران زمین بوده‌اند.

احسان خزاعی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد نیز با بیان جایگاه رفیع حکیم نظامی گفت: از میان صدها شاعر تنها چند شاعر از جمله حکیم نظامی در علوم مختلف زمان خود چه عقلی، چه نقلی و چه در علوم طبیعی تسلط کامل داشتند به همین دلیل توانستند آثار گرانبهایی خلق کنند.

وی افزود: در حال حاضر در ایران و کشورهای مختلف همسایه و جهان هفته حکیم نظامی در حال برگزاریست و این نشان از اهمیت این شاعر بزرگ فارسی گو برای همه ادب دوستان حوزه تمدنی ایران زمین دارد.

رایزن فرهنگی کشورمان در اسلام آباد گفت: در پاکستان و کشورهای منطقه و همسایه به خیلی از شاعران ایرانی احترام گذاشته می‌شود و برای آنها مراسم گرامیداشت برگزار می‌شود، اما تاکنون به اشعار نظامی کمتر پرداخته شده است.

وی در ادامه، به مشابهات کلامی اشعار علامه اقبال و حکیم نظامی پرداخت و گفت: هر دو شاعر به ایران عشق می‌ورزیدند به نحوی که این دو، اشعار زیادی درباره حوزه تمدنی ایران زمین سروده‌اند و این باعث شد که مردم منطقه هم این دو شاعر فارسی گوی را دوست داشته باشند.

نظامی بزرگترین داستانسرای شعر زبان فارسی است

قهرمان سلیمانی، مدیر اسبق مرکز تحقیقات ایران و پاکستان و رایزن اسبق ایران در تاجیکستان و روسیه نیز که به صورت مجازی در این نشست ادبی شرکت کرد، پناه بردن به شعر و ادبیات و یادکرد بزرگان را ذخیره بزرگ معنوی برای جوامع بشری دانست و گفت: نظامی یکی از نامدارترین سخنگویان شعر و ادب فارسی است.

وی با بیان آثار گرانبهای قلمروی شعر فارسی این شاعر گرانقدر گفت: نظامی بزرگترین داستانسرای شعر زبان فارسی است و همه کسانی که بعد از حکیم نظامی در این قلمرو خلاقیت به خرج دادند و آفرینش هنری و ادبی داشتند، نتوانستند در این عرصه با وی هماوردی کنند.

محمدرضا شریفی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه در ایران نیز با شرکت در این نشست به صورت مجازی از حکیم نظامی به عنوان بنیانگذار ادبیات داستانی نام برد و گفت: این شاعر فارسی گوی، گوینده‌ای توانا بود که سبک و شیوه شاعری او در ادبیات ایران کاملا ممتاز است.

وی افزود: حکیم نظامی یک شاعر با عمل بود. وی یک متشرع تمام عیار بود و مخزن و الاسرار را با پیروی از سنایی سرود که دارای اندیشه های ژرف خداشناسی است.

محمد سفیر، رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه نومل نیز با بیان جایگاه حکیم نظامی در پاکستان گفت: تاثیر عمیق پنج گنج در هند قابل توجه است به نحوی که امیر خسرو دهلوی، شاعر بزرگ شبه قاره در خلق آثار خود پیرو حکیم نظامی بود و تعدادی دیگر از شاعران هند و پاکستان نیز از این شاعر فارسی گوی تقلید می‌کردند.

وی افزود: کتاب «استقبال از مخرن الاسرار نظامی در شبه قاره هند» نوشته انجم حمید از نظامی شناسان پاکستان حاضر در اوایل دهه 90 شمسی به چاپ رسید که مورد استقبال جامعه شعر و ادب پاکستان قرار گرفت.

کشمیری، رئیس انجمن فارغ التحصیلان زبان و ادبیات فارسی خانه فرهنگ راولپندی موسوم به افتخار نیز به زندگی شخصی حکیم نظامی پرداخت و گفت: از پنج آثار پنج گنج، مردم پاکستان و شبه قاره هند با داستان‌های خسرو شیرین، لیلا و مجنون و اسکندرنامه آشنایی دارند اما هفت پیکر در جامعه پاکستان کاملا بیگانه است.

وی با بیان مختصر مضامین و داستان‌های هفت پیکر گفت: در اسلوب داستان نویسی هفت پیکر یا بهرام نامه درباره سرگذشت بهرام پنجم ساسانی موسوم به بهرام گور است که حاوی داستان‌های حماسی و غنایی و تخیل رومانتیک است.

به مناسبت میلاد باسعادت حضرت مهدی(عج)، تنویر حیدر از شاعران اهل بیت(ع) نیز اشعاری در مدح و ستایش حضرت امام مهدی(عج) با صدایی رسا و دلنشین قرائت کرد.

انتهای پیام/ص

 

 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved