شخصیتهای دینی سنگال راههای ترویج صلح پایدار در جهان را بررسی کردند
شخصیتهای دینی، دیپلماتهای مقیم، محققان و دانشجویان در دانشگاه داکار گردهم آمدند تا با هدف ترویج صلح پایدار در جهان از طریق گفتوگوی سازنده بین مذهبی درباره مسائل «معرفتشناختی و چالشهای اجتماعی» مرتبط با این حوزه به بحث و تبادل نظر بپردازند.

بنابه دعوت «دمبا تیلل جالو» رئیس کمیته علمی کنفرانس بینالمللی دیپلماسی دینی دانشگاه «شیخ آنتاجوپ» داکار، حسن عسگری سفیر و علیرضا وزین رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سنگال در این کنفرانس حضور یافتند.
در آغاز مراسم افتتاحیه این کنفرانس دو روزه، دمبا تیلل جالو گفت: برای برگزاری این کنفرانس چندین ماه همکاری اساتید دانشگاه و برخی شخصیتها و محققان دینی، کار منسجم و گفتوگو و تحقیق صورت گرفت تا ارتباط و هماهنگی میان آرا و عقاید افراد مختلف از اقشار گوناگون برای تبیین محورهای این نشست صورت پذیرد.
وی افزود: سنگال نمونهای از همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان است که میتواند به عنوان الگو و مدل برای سایر جوامع مطمح نظر قرار گیرد تا به برقراری صلح و آرامش مساعدت کند. این کنفرانس میتواند در ایجاد پل ارتباطی میان اندیشمندان و تصمیم گیرندگان و ایجاد آگاهی و یافتن راهکار کاربردی موثر واقع شود.
بابکر جای استاد دانشگاه شیخ آنتاجوپ نیز در این مراسم، پیام «امبای» رئیس سابق دانشگاه را قرائت کرد و سپس، شیخ «چرنو احمدو تیجان با» اظهار داشت: صلح متعلق به هر زن و مرد و در قلب و وجدان و در زندگی روزمره هر انسانی است.
وی ادامه داد: جهان از بسیاری جهات دارای تنشها و درگیریهایی است که گاهی ریشه در اختلاف دیدگاهها یا نگرانیهای پیچیده دارد. این تنشها میتوانند با دخالتهای متعدد، اعم از سیاسی، اقتصادی یا فرهنگی تقویت شود. اما این هرگز نباید مانع از این شود که در نظر داشته باشیم که صلح آرزوی هر انسانی است و این که برقراری صلح در اختیار و دستان ماست.
بابکر جای تأکید کرد: همه ما باید در ایجاد صلح نقشی ایفا کنیم. این امر در انتظار اقدام دولتها یا سیاستمداران به تنهایی نیست؛ بلکه مشارکت فعالانه، فردی و جمعی، برای غلبه بر موانعی است که ما را از هم جدا میکند.
تلاش پیروان ادیان برای ایجاد صلح در جهان
مصطفی سال پیام «علیون بدرا کانجی» رئیس دانشگاه داکار را قرائت کرد و افزود: این کنفرانس که در دانشگاه برگزار میشود، راهکاری برای پیوند میان دانش، ایمان و انسجام است.
والدمر استانیسلاو سامرتاگ نماینده واتیکان در سنگال هم در سخنانی، عنوان کرد: دیپلماسی دینی یک گزینه پیرامونی نیست، بلکه یک جزء اساسی در حل مناقشه است. دیپلماسی در سنتی ترین شکل آن به عنوان یک ابزار سیاسی تلقی میشود، در صورتی که امروزه شکلهای دیگری (فرهنگی، اقتصادی، مذهبی) برای ایجاد همکاری و ترویج گفتوگو صورت میگیرد.
آندره گی، اسقف داکار ضمن اشاره به همزیستی بین پیروان ادیان در سنگال، از حضور رهبران دینی طریقتها، دانشجویان و شرکت کنندگان تشکر کرد و به موضوع حضور خویش که نشان از عزم و اراده در حمایت از این کنفرانس و اهداف آن دارد، اشاره داشت.
جیم درامه مشاور رئیس جمهور در امور مذهبی سنگال گفت: پیروان ادیان مختلف باید با همبستگی برای ایجاد صلح در جهان تلاش کنند. پیشنهاد من به دانشگاه این است که تعدادی از پایان نامههای تحصیلی مقاطع ارشد و دکتری به موضوع دیپلماسی دینی اختصاص یابد.
عبدالعزیز کبه استاد دانشگاه و رئیس سابق امور حج و وزیر سابق در امور مذهبی، در تبیین موضوع صلح در جامعه سنگال و اهمیت دیپلماسی دینی، مطالبی را مطرح کرد. وی به اهمیت گفتوگو و تبادل آرا در زمینه جلوگیری از سوء تفاهمات در بین جوامع و دولتها پرداخت.
ادیان الهی و همزیستی مسالمتآمیز
سفیر کشورمان در سنگال نیز با تأکید بر تعامل بین ادیان و مذاهب اظهار داشت: ادیان بزرگ ابراهیمی، مانند اسلام و مسیحیت و ...، با توجه به اشتراکاتی که دارند میتوانند با یکدیگر برای رفع مشکلات بشری اقدام کنند. تساوی و برابری انسانها یکی از اصول همزیستی مسالمت آمیز است.
وی با طرح این سوال که چرا صلح در فلسطین اشغالی برقرار نمیشود؟، گفت: چون در فلسطین، عدالت رعایت نمیشود و حقوق فلسطینیان برای هفت دهه است که توسط اشغالگران صهیونیست پایمال شده و طی یکسال اخیر نیز جهان شاهد وحشیانه ترین جنایات علیه مردم مظلوم غزه و فلسطین توسط رژیم جنایتکار صهیونیستی است.
عسگری افزود: سنگال به عنوان کشوری مسلمان، دموکراتیک، با ثبات و صلح جو، همه اقوام و ادیان و اقلیتهای دینی با هم زندگی مسالمت آمیز و صلح جویانهای دارند و به همین دلیل به عنوان الگوی همزیستی پیروان ادیان مختلف در سطح منطقه مطرح است و این الگو میتواند به سایر کشورها و منطقه تسری یابد.
سفیر کشورمان اذعان کرد: جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک حکومت مردم سالار دینی از هرگونه تعامل و گفتوگو بین الادیانی استقبال میکند.
در پایان این نشست دو روزه، سفرای عراق، ساحل عاج و نیز کامرون به تبیین دیدگاههای خود در خصوص اهمیت گفتوگوهای دینی در برقرای ثبات و آرامش در بین پیروان ادیان مختلف پرداختند.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی