صدای شرق؛ «دیدگاههای حقوق بشری در فرهنگ غربی و شرقی میتوانند به سمت ایجاد یک نظام جامع حرکت کنند»- نماینده پارلمان ارمنستان
رستم باکویان، نماینده و رئیس کمیسیون حقوقی پارلمان ارمنستان در مراسم افتتاحیه اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی خوانش شعر «بنی آدم اعضای یک پیکرند» تاکید کرد: این اندیشه که سدهها پیش توسط سعدی بزرگ مطرح شده امروز هم ارزشهای خود را حفظ کردهاند.

رستم باکویان افزود: موضوع اصلی بحث امروز نگاه بنیادین به حقوق بشر در بسترهای فرهنگی گوناگون است، با اینکه حقوق بشر بر ارزشهای جهان شمول استوار شد اما درک آن در بسترهای فرهنگی، اجتماعی و دینی مختلف متفاوت است.
نماینده و رئیس کمیسیون حقوقی پارلمان ارمنستان تأکید کرد: نظامهای حقوقی غربی در دوران روشنگری تمرکز فراوانی بر حقوق و آزادی داشتند، این رویکرد هرچند مورد توجه است اما گاهی به فراموشی هویت جمعی میانجامد.
وی سپس با بیان اینکه در مقابل اندیشه غربی، جوامع سنتی هستند که حقوق بشر را در بستر جامعه مینگرند و در نگرششان طبیعت جایگاه ویژهای دارد، اظهار داشت: یکی از اصول اساسی در اندیشه شرقی نیاز انسان به مسئولیت اجتماعی بوده و انسان در اندیشه خیر جمعی است و این اصول در فرهنگ شرقی ارزشهای بالایی دارند که به رفاه عمومی منجر میشود.
باکویان در ادامه با بیان اینکه دیدگاههای حقوق بشر در فرهنگ غربی و شرقی را نباید در تضاد با یکدیگر تلقی کرد بلکه مکمل همدیگر هستند که میتوانند به سمت ایجاد یک نظام جامع حرکت کنند، گفت: با این حال نمیتوان از حقوق بشر سخن گفت بدون اینکه به چالشهای واقعی که بشر با آن مواجه است نپرداخت. با این وجود باید به همه این بینشها به عنوان نگاه مشترک به حقوق بشر هم نگاه کرد. این باعث به وجود آمدن گفتوگوهای دو جانبه و گفتوگوی بین تمدنها میشود و تعامل میان شرق و غرب میشود.
نماینده پارلمان ارمنستان اظهار داشت: با وجود طرح این دیدگاهها تأکید میکنم که نمیتوان نسبت به اتفاقات امروز جهان در حوزه حقوق بشر هم بی تفاوت ماند. زمانی که برخی نقاط جهان شاهد خشونت علیه نیروهای غیر مسئول است در واقع این حقوق بشر است که به شعار توخالی تبدیل میشود.
وی ادامه داد: در این زمینه باید با تاسف به وضعیت فلسطین و نوار غزه اشاره کرد که کودکان و زنان قربانی میشوند و نابودی جان انسانها و ممانعت از دسترسی به کمکها را شاهدیم که جملگی در تضاد با اصول حقوق بشر هستند.
باکویان خاطر نشان کرد: با وجود پیچیدگی منطقهمان نباید اجازه داد انسان دوستی نسبی شود، تراژدی غزه نشان می دهد گفتوگوی تمدنها در سطح نظری کافی نیست بلکه نیاز به کار عملی دارد؛ امید که برگزاری این اجلاس باعث گسترش تفاهم و استمرار گفتوگوهای سازنده شود.
نخستین اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی به همت دانشگاه باقرالعلوم و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور 40 میهمان بینالمللی از 22 کشور از 8 و 10 اردیبهشت ماه سال جاری در تهران، قم و اصفهان برگزار میشود.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی