رضا فتحی:
آثاری که در حوزه روابط فرهنگی بینالمللی تولید میشود واقعا قابل توجه است
معاون پژوهشی، آموزشی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: دیپلماسی علمی، فرهنگی، صنعتی و مردمی با هم ادغام میشوند تا اثرگذاری خود را داشته باشند. اینها با هم تجمیع میشوند و اثرگذارند.
رضا فتحی در گفتوگو با روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این باره که آیا میتوان با دیپلماسی فرهنگی و علمی، اثر تحریمها را خنثی کرد و برای رفع نیازهای عمومی جامعه، از آن بهره برد؟ اظهار داشت: قطعا اگر بتوانیم در هر حوزه های علمی، فرهنگی و فناوری، محصولات بیشتری در جهان عرضه کنیم، نتیجه آن تثبیت جایگاه کشورمان در دنیاست. اینکه جمهوری اسلامی ایران، قدرتمند، مردم مدار و مردم سالار از جنس دینی است می تواند کمک کننده در حوزه دیپلماسی فرهنگی و علمی باشد.
فتحی در پاسخ به این سؤال که با توجه به موقعیت کشورمان در جغرافیای دینی منطقه و جهان، دین و ارتباطات بینادینی چه نقشی در موفقیت دیپلماسی فرهنگی ما دارد؟ گفت: روابط بین ادیان، مذاهب، افکار و اذهان مختلف می تواند محصول و برآیند فعالیتهایی باشد که ما انجام میدهیم. بنابراین فعالیتهای فرهنگی، علمی، فناورانه و فعالیتهایی که به نحوی ما را در دنیا عرضه کند قطعا باعث میشود که اهدافمان را محقق کند و این بستگی به نقشه راه، برنامه، تلاش و انرژی و از همه بالاتر، منابع ما دارد.
وی افزود: دنیا برای روابط فرهنگی، توسعه یا صادرات فرهنگی خود و تلقین برخی از مناسک و هنجارها به شدت سرمایه گذاری میکند که برخی از اینها را نمیبینیم و میزان سرمایه گذاری شان بیش از آن چیزی است که میبینیم. ما ملت تقریبا یکه تازی در برخی حوزهها هستیم اما لازمه این نقش آفرینی، سرمایه گذاری است. با سرمایه گذاریهای موجود کارهای خوبی انجام شده که قابل تقدیر است اما بیش از اینها نیاز است.
فتحی گفت: شاید دهها برابر بیش از هر آنچه که تاکنون به لحاظ کار، بودجه و منابع انسانی انجام شده نیاز باشد تا تمدن نوین اسلامی که ترویج میکنیم، اتفاق بیفتد.
عضو شورای سیاستگزاری نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر فرهنگی بینالمللی در ارزیابی وضعیت ادبیات تولید شده پیرامون روابط فرهنگی بینالمللی اظهار داشت: آثاری که در حوزه روابط بینالمللی یا روابط فرهنگی بینالمللی در ایران انجام می شود واقعا قابل توجه است. البته با آن چیزی که نیاز داریم فاصله وجود دارد و بیش از اینها باید تولید شود. البته تمام علوم انسانی ایران و مسائل مربوط به آن باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی افزود: یکی از این توجهات، تزریق بیشتر منابع مالی و اعتباری به این حوزه است. منابع انسانی بسیار ارزشمندی پس از انقلاب اسلامی در این حوزه شکل گرفته، تربیت شده و آماده به کار هستند که با حمایت بیشتر اعتبارات، بودجه و مسئولان می تواند شکوفا شود و آن شایستگی که مورد انتظار است در سطح دنیا بروز یابد تا همسو با قدرت و پیشرفتی که در حوزه های فناوری پیدا کردیم بتوانیم در علوم انسانی به طور عام و در روابط بینالمللی و فرهنگی نیز به طور خاص این پیشرفت را داشته باشیم.
فتحی همچنین در این باره که جایزه ملی پژوهشهای برتر فرهنگی بینالمللی، چه نقشی در توسعه ادبیات روابط فرهنگی بینالمللی میتواند داشته باشد؟ گفت: بدون شک، هر نوع جایزه، فعالیت، محفل و اقدامی که سبب شود نخبگان دور هم جمع و به نقطهای متمرکز شوند انرژی که از آن ساطع میشود به نفع کشور، جمهوری اسلامی و اسلام است.
وی تأکید کرد: باید سعی کنیم این را اثربخش تر و مؤثرتر و بهره ور تر و تجربههای جایزههای دیگر را در اینجا تکرار کنیم. لازم است این حمایتها، جوایز و قدردانیها قبل و بعد از برگزاری جایزه از تمام نخبگان حوزه بیشتر از وضعیت موجود باشد. جای قدردانی دارد که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اقدام بسیار مثبتی در این زمینه انجام داده است.
وی در پاسخ به این سوال که اینگونه جوایز آیا کمکی به دیپلماسی فرهنگی کشور میکند و اگر کمک میکند چگونه کمکی است؟ گفت: حتما کمک میکند. هر اقدامی که باعث شود تا توجهات به نقطهای جلب شود حائز اهمیت است. جایزه هم نوعی جلب توجه و قطعا در دیپلماسی فرهنگی ما البته به سهم خود تاثیرگذار است.
فتحی افزود: به اندازهای که هزینه، انرژی صرف و افراد را دور هم جمع میکنیم، با جوایز و امتیازات نیز اثرگذاری آن بیشتر میشود. اکنون به اندازه خود اثرگذار است.
شایان ذکر است، نخستین جایزه ملی پژوهشهای برتر فرهنگی بینالمللی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و به دبیری رضا ملکی اسفندماه 1402 در تهران برگزار میشود.
انتهای پیام/