-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/10/11 - 09:07
  • 394
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

دیپلماسی عمومی روسیه در خاورمیانه

برخلاف شوروی که از دسترسی به برخی بازارها مانند کشورهای ثروتمند عرب خلیج فارس محروم بود، روسیه امروز تلاش می‌کند تا با همه کشورهای منطقه که از توانایی‌های لازم اقتصادی و سیاسی برای پیشبرد اهداف کرملین برخوردارند، رابطه حسنه برقرار کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی زهرا قیاسی کارشناس مطالعات روسیه در مقدمه ی مقاله ای با عنوان دیپلماسی عمومی روسیه در خاورمیانه اینگونه آورده است :

رویکرد روسیه در قبال مسائل خاورمیانه همیشه مشروط به وضعیت روابط مسکو با کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده بوده است. در واقع در جنگ سرد، اتحاد جماهیر شوروی بدون توجه به هزینه ها، از طریق متحدان و مشتریان خود با منافع غرب در منطقه مخالف بود. پس از فروپاشی و در دهه 1990 روسیه سعی کرد از تعاملات خود با کشورهای منطقه از نظر اقتصادی سود ببرد. اما رویکرد مسکو به خاورمیانه از زمان شوروی تا به امروز دستخوش تغییراتی اساسی شده است. از ایجاد مناطق نفوذ در راستای رویارویی با غرب (در دوره اتحادیه جماهیر شوروی) تا نگرشی صرفا اقتصادی (در دهه 1990) تکامل یافته و در نهایت به دیدگاه عملگرایانه کنونی کرملین رسیده است. دیدگاه عمل‌گرایانه در اصل تلفیقی از دو مرحله قبلی است، به طوری که خاورمیانه برای روسیه به عنوان سکوی پرشی برای مانورهای نظامی و سیاسی این کشور در رویارویی با غرب است و در عین‌حال به عنوان بازاری بالقوه و امیدوار کننده برای اقتصاد آسیب پذیر روسیه تلقی می‌شود.

در دوران جنگ سرد، همکاری مسکو با برخی کشورهای عربی با منطق مخالفت با غرب و ایده «ساخت سوسیالیسم در جهان در حال توسعه» بود. در اصل، کشورهای منطقه به دو بلوک غرب و شرق تقسیم می‌شدند. اتحاد جماهیر شوروی نظر مشتریان خود را هنگام فروش سلاح و تأمین مالی زیرساخت‌های آنها، عمدتاً از طریق وام جلب می نمود. در بسیاری از موارد نیز، واضح بود که وام‌ها بازپرداخت نمی‌شوند اما در منطق سردمداران شوروی اول سیاست و بعد اقتصاد حرف اول را می‌زد. امروزه روسیه سعی می‌کند در همه این زمینه‌ها تعاملات لازم را داشته باشد. برخلاف شوروی که از دسترسی به برخی بازارها مانند کشورهای ثروتمند عرب خلیج فارس محروم بود، روسیه امروز تلاش می‌کند تا با همه کشورهای منطقه که از توانایی‌های لازم اقتصادی و سیاسی برای پیشبرد اهداف کرملین برخوردارند، رابطه حسنه برقرار کند. این ادغام به ولادیمیر پوتین اجازه می‌دهد تا موضعی عمل‌گرایانه در قبال مسائل منطقه‌ای اتخاذ کند. 

علاقه مندا برای مطالعه ی متن کامل این مقاله می توانند از لینک ذیل اقدام نمایند :

 

. .

. .

فایل ها

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved