-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/10/04 - 15:18
  • 429
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

انتشار دل‌نوشته استاد دانشگاه تشرین در روزنامه الوحده از خاطراتش در ایران به مناسبت آئین باستانی ایرانیان در «شب چله»

همزمان با برگزاری و پاسداشت مراسم و سنت‌های کهن آئین شب چله (یلدا) توسط ایرانیان سراسر گیتی، با حمایت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاذقیه، مقاله‌ای تحت عنوان «خاطره یلدا» در روزنامه "الوحده"

 

 

 

 به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات  اسلامی ترجمه مقاله یاد شده به شرح زیر می‌باشد:

عنوان: خاطره یلدا

ایران برای من ، سرزمینی پر از زیبایی، مهر، نوع دوستی و شادی است که نتیجه هشت سال زندگی و معاشرت با دوستان ایرانی ام می باشد.

نمونه بارز برای تایید نظراتم جشن های مختلف ایرانیان باستان است که مجموعه ای از مهمانی و گردهمایی و جشن و پایکوبی بوده است مثل: عید نوروز، سیزده به در، یلدا( شب چله)، سپندارمذگان، چهارشنبه سوری و.... از جمله جشن هایی است که با شور خاصی برگزار می‌گردد.

یکی از بهترین خاطراتم از ایران زمانی است که توسط یکی از دوستان اهل شیراز( دوست شیرازی ام)  که تازه ازدواج کرده بود با همسر و فرزندانم برای جشن شب چله( یلدا) به شیراز دعوت شدیم. هنگامی که به شیراز رسیدیم پس از استقبالی گرم آماده شدیم تا همگی در خانه پدربزرگ ایشان که بزرگ خاندان محسوب می‌شد جمع شویم. پس از ورود به حیاط زیبا با حوضی آبی رنگ در وسط حیاط منزل پدربزرگ با تعداد زیادی از اقوام و خویشاوندان روبه رو شدیم که همه خندان و مهربان از ما استقبال کرده و ما را در جمع خود پذیرفتند.  سپس یکی از مهمانان که ساکن استان مازندران بود پیشنهاد داد رسم قاشق زنی مازندرانی هارا اجرا کنند ،جوانان چادر برسر کرده به نحوی که صورتشان را کاملا پوشاندند تا شناخته نشوند و کاسه ای فلزی با قاشق برداشته و جلوی خانه های همسایه می‌رفتند و با قاشق به پشت کاسه هایشان می زدند. همسایه پس از شنیدن صدا جلوی در آمده و چیزی به آنان هدیه می‌داد. پس از پایان مراسم قاشق زنی هر چه ازاین‌راه به دست می آمد به فقیر هدیه داده می شد. (رسم قاشق زنی در کل ایران برای مراسم چهارشنبه سوری و در مازندارن برای یلدا و چهارشنبه سوری اجرا می شود) سپس جوانان به خانه برگشتند و  مقداری از ذغال را درون منقلی ریخته و زیر میز چوبی که به آن کرسی می‌گفتند گذاشتند ،سپس لحافی بزرگ که به آن لحاف کرسی می‌گفتند روی آن انداخته و سینی مسی بزرگی که درون آن پر از آجیل، میوه های خشک، میوه های تازه، انار، هندوانه، خرمالو، شلغم، لبو و آش رشته، شیرینی ... بود و با سلیقه خاصی تزیین شده بود روی آن گذاشتند . درباره شب چله وخوردن هندوانه و انار در این شب از دوستم پرسیدم.  درباره فلسفه برگزاری جشن در این شب توضیح داد که چون در فصل پاییز شب ها طولانی تر بوده و محصولات کشاورزی به دلیل استفاده کمتر از نور خورشید آسیب می دیدند با فرارسیدن شب یلدا که ازآن به بعد شب ها کوتاهتر و روزها طولانی تر می شده مردم جشن می‌گرفتند. همچنین چون این شب  آغاز چله بزرگ( ۱دی تا ۱۰ بهمن که شروع فصل زمستان است) و به همین به شب چله معروف است مردم شروع فصل جدید را جشن میگرفتند و معتقد بودند چون این شب طولانی ترین شب سال است (فقط به اندازه یک دقیقه) پس می‌توان در کنار دوستان و اقوام خوش گذراند و جشن گرفت.

یا دلیل تاکید زیاد بر خوردن میوه انار در این جشن، به خاطر این است که در دوران باستان همیشه انار را میوه مقدسی می‌دانستند و سعی می‌کردند که در تمامی اعیاد از انارهای قرمز بر سر سفره‌ها قرار دهند.همچنین خوردن هندوانه به باوری قدیمی بازمی‌گردد که می‌گوید با خوردن آن می‌توان در برابر سوز و سرمای زمستان و انواع بیماری مقاوم شد. سپس پدربزرگ برای همه فال حافظ گرفت و یکی از اهل مجلس شاهنامه خوانی کرد.

لباس، کیف و کفش، و گردنبندی زیبا از جنس طلا به سمت عروس ( همسر دوستم) آمدند. مادرشوهر عروس را بوسید و هدایا را به پسرش داد تا تقدیم نوعروسش کند. سپس مجدد همگی ازخوراکی های خوشمزه روی کرسی پذیرایی شدند درحالیکه به خاطرات و سخنان بزرگترهای جمع گوش می دادند..

آن شب به من و خانواده ام خیلی خوش گذشت و همراه با دوستان جدیدمان تا طلوع آفتاب به خوشگذرانی پرداختیم. سپس همگی یلدا را به هم تبریک گفته و به منازل خود بازگشته و روز بعد را به استراحت گذراندیم.

دکتر سنا فرنجی

                                                                                

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved