در عصر شعر «واژههای تشنه» در کابل مطرح شد؛
شعر عاشورایی در آگاهی بخشی پیام حماسه حسینی نقش اساسی دارد
محمود جعفری، شاعر و پژوهشگر ادبی در هشتمین همایش ادبی شعر و ادبیات عاشورایی افغانستان اظهار داشت: شعر عاشورایی در آگاهی بخشی پیام حماسه حسینی نقش اساسی دارد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با همکاری و حمایت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کابل، هشتمین همایش ادبی شعر و ادبیات عاشورایی افغانستان با عنوان «واژههای تشنه» توسط «انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان» در محل سالن همایشهای نما رسانه کابل برگزار شد.
در این همایش ادبی، شماری از شاعران، نویسندگان و فرهنگیان شهر کابل شرکت داشتند.
هدف از برگزاری این همایش تولید محتوا، تجلیل از عاشورای حسین بن علی(ع) در قالب شعر و همچنین انتقال پیام نهضت خونین کربلا بود.
سید سکندرحسینی بامداد، دبیر همایش ادبی «واژههای تشنه» به اهداف اساسی این همایش و تاریخچه برگزاری ادبیات عاشورایی اشاره کرد و گفت: ما نخستین کنگره شعر واژههای تشنه را با همکاری شماری از شاعران و «لیسه عالی پردیس» در شهر کابل راهاندازی کردیم. حدود یک دهه است که این همایشهای ادبی ادامه دارد.
وی افزود: حاصل کار، انتشار مجموعههای «نذر حلوای سرخ»، «گامهای تشنه»، «بوسه برگلوی نی» و «مویههای فرات» است که توسط «انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان» به زیور طبع آراسته شدهاند.
سید سکندر حسینی بامداد اظهار داشت: تلاش ما این بوده است تا پیامهای عاشورا را در قالب شعر به نسلهای بعد انتقال دهیم. تدویر کنگرههای ادبی باعث شده است تا همهساله شعرهای زیاد عاشورایی سروده شوند و آثار ناب و نوتری پدید آیند.
محمود جعفری، شاعر و پژوهشگر ادبی سخنران دیگر این محفل ادبی بود که ضمن قدردانی از برگزاری این همایش ادبی، آن را یک حرکت ارزشی در جهت مانایی قیام و انقلاب امام حسین(ع) خواند.
وی «آسیبشناسی شعر عاشورایی» را یک امر حیاتی و ضروری در جهت ماندگاری انقلاب حسینی خواند و گفت: شعر عاشورایی بخش عظیم و بزرگ شعر آیینی را تشکیل میدهد. شعر عاشورایی باعث شده است تا انقلاب امام حسین(ع) به شکوه و عظمت بیشتری دست پیدا کند و توسعه یابد.
به عقیده جعفری، شعر عاشورایی نقش اساسی در آگاهیبخشی پیام عاشورا داشته و به پیروان و عاشقان حسینی افزوده است.
جعفری در عین حال، تاریخ شعر عاشورایی را به سه دورۀ مختلف تقسیمبندی کرد و گفت: شعر عاشورایی از حادثۀ کربلا در روز عاشورا شروع میشود، از قرن چهارم به بعد مراحل کمال و رشد خود را میپیماید و به مرحلۀ توسعه و شکوه خود میرسد.
وی در ادامه به تعریف شعر و ادبیات عاشورایی پرداخته، آسیبهای آن را برشمرد و اظهار داشت: شعر عاشورایی همانند بسیاری از جریانهای ادبی دیگر، در مراحل رشد و کمال خود دچار آسیبهای فراوان شده است.
جعفری انحرافات تاریخی، غلو، عفو گناه و بیان مفاهیم غیرارزشی را از جمله آسیبهای محتوایی شعرهای عاشورایی خواند و موسیقی مبتذل و شعارزدگی را از آسیبهای شکلی شعر عاشورایی عنوان کرد.
وی با تقسیم شعر عاشورایی به عقلانیتمحور، عاطفهمحور و تاریخمحور و با تعریف هریک، راهکارهای جلوگیری از تحریفات عاشورا را به بیان چند راهکار خلاصه کرد مانند: تأسیس نهاد عاشوراپژوهی، تطابق آن با فضای زمانی و مکانی، مرجعشناسی و مستندسازی تاریخ عاشورا، بازشناسی فلسفه قیام عاشورا و بازشناسی شیوۀ آموزش مداحی، نوحه، مرثیه و روضهخوانی.
شایان ذکر است، شعرخوانی و منقبتخوانی از برنامههای اصلی این همایش ادبی بود که شاعران حاضر با خواندن شعرهای ناب خود به این محفل گرما و طراوت خاصی بخشیدند.
همچنین، سید حسین حسینی، سید زکریا راحل موسوی، صفر احمدی، محمد جاوید جاوید، علی تابش، علیحیدر حیدری، قاسم علی رجایی، ربابه حسینی، سید عبدالعظیم موسویان، مجتبی حیدری، عاله آذین، سکینه ادیب، محمدجعفر عزیزی، محمد حسن فهیمی، قاری محرم کابلی، سرودههایشان را قرائت کردند.
فاطمه امینی کودک خردسالی بود که با دکلمۀ زیبای خود احساسات شرکتکنندگان را برانگیخت.
منقبتخوانی کربلایی مرتضی افغانبیگ، از دیگر برنامههای این محفل بود. وی با ارائه منقبت زیبا فضای محفل را طعم و فضای دیگر بخشید.
این برنامه با دعای حجتالاسلام والمسلمین جلال تمرانی پایان یافت.
انتهای پیام/ص
نظر خود را بنویسید.