-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/08/08 - 14:40
  • 241
  • زمان مطالعه : 14 دقیقه

صلابت مثال‌زدنی «صفی‌الدین»

روزنامه خراسان با حجت‌الاسلام سیدکمیل باقرزاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان که روایت‌های دست‌اولی درباره آخرین وضعیت این کشور، تأثیر عملیات وعده صادق ۲ بر روی روحیه مردم آن جا، ماجرای ترور یک زوج ایرانی - لبنانی و ... دارد، گفت‌و‌گو کرده است.

به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کشوری که به‌خاطر طبیعت شگفت‌انگیز و تاریخی منحصربه‌فرد به عروس خاورمیانه مشهور شده، این روزها هدف حمله ناجوانمردانه رژیم‌صهیونیستی از زمین و هوا قرار گرفته است. این روزها سبک‌زندگی مردمان لبنان که به مهمان‌نوازی و روحیه‌ مقاوم‌شان مشهورند، با گذشته متفاوت است. البته در میانه همه‌ مشکلات و بحران‌هایی که با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند، روح همبستگی و عشق به زندگی همچنان در دل‌هایشان شعله‌ور است.

روزنامه خراسان در پرونده امروز زندگی‌ سلام و چند روز بعد از تأیید خبر شهادت «سیدهاشم صفی‌الدین» روحانی برجسته شیعه و یکی از مقامات‌ارشد جریان مقاومت لبنان با حجت‌الاسلام سیدکمیل باقرزاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان که روایت‌های دست‌اولی از سال‌ها حضورش در این کشور دارد، گفت‌و‌گو کردیم.

هدف «صفی‌الدین» تقویت چند بعدی حزب‌الله بود

حجت‌الاسلام «باقرزاده» که سال‌ها با شهید «صفی‌الدین» آشنایی داشته، درباره ویژگی‌های شخصیتی او می‌گوید: «من از سال ۲۰۱۰ میلادی یعنی تقریبا ۱۴ سال پیش، با ایشان ارتباط مستمر و بارها جلسات دو نفره داشتم. ایشان رئیس شورای اجرایی حزب‌الله بود و به نوعی مسئولیت مستقیم همه موسسات و تشکیلات اجرایی حزب‌الله را بر عهده داشت. در مقام تشبیه مثل یک رئیس‌جمهور قوی برای حزب‌الله بود که امور حوزه اجرایی را مدیریت می‌کرد. ایشان کمک شایانی به تقویت تشکیلات حزب‌الله برای انجام ماموریت‌های مختلف در عرصه‌های گوناگون داشت. همان‌طور که می‌دانید حزب‌الله صرفا یک گروه مقاومت نظامی و چریکی نیست. حوزه نظامی یک تشکیلاتی است در حزب‌الله که زیر نظر دبیرکل حزب‌الله فعالیت می‌کند اما حوزه غیرنظامی یا امور اجرایی، همه زیر نظر شهید «سیدهاشم» بود. مثل مدارس المهدی که بیش از ۲۵ شعبه در سراسر لبنان و بیش از ۳۳ هزار دانش‌آموز دارد یا کشافه المهدی که همان تشکیلات پیش‌آهنگی حزب الله برای کودکان و نوجوانان است و مشغول کارهای تربیتی و فرهنگی است یا بخش‌هایی مثل جهاد سازندگی، صندوق‌های قرض‌الحسنه که اخیرا رژیم‌صهیونیستی شعب آن را هدف قرار داد و ... همه این‌ها زیر نظر شورای اجرایی حزب الله بود. تلاش‌های ایشان در توسعه توانمندی‌های چند جانبه و چند بعدی حزب‌الله در این سال‌ها بسیار مؤثر بوده است. در دیدارهایی که با ایشان داشتم، در کنار آن صلابت و اقتدار و دقتی که ایشان نسبت به کارها داشتند، همواره با روی گشاده و آغوش باز از ما استقبال می‌کردند. یکی از خاطراتی که از ایشان در ذهنم مانده، این است که وقتی نام من قبل از نهایی‌شدن به‌عنوان رایزن فرهنگی ایران در لبنان مطرح شد، جلسه‌ای خدمت ایشان بودم و به من گفتند حالا که قرار است به‌عنوان رایزن در لبنان کار کنید، لازم است با تاریخ شیعیان در لبنان خیلی دقیق آشنا شوید، بنابراین من چند کتاب را می خواهم به شما هدیه بدهم. چند ماه گذشت و فرایند اداری انتخاب رایزن در ایران انجام و حکم من صادر شد. در اولین روزهای بعد از آن، دیدم یک بسته از طرف ایشان به دفتر رایزنی آمد. باز کردم و دیدم همان کتاب‌های تاریخ لبنان و تشیع در این کشور است، یعنی قولی که چند ماه قبل به من داده بودند، در ذهن‌شان مانده بود. بعد از آن هم در دیدارهای مختلف مثل یک مربی و معلم همواره نکات دقیقی درباره نحوه فعالیت فرهنگی موثر در یک میدان پیچیده از همه نظر مثل لبنان را برای من تبیین می‌کردند».

عملیات وعده‌صادق ۲ باعث شادی گسترده در لبنان شد

حجت‌الاسلام باقرزاده در پاسخ به این سؤال که عملیات وعده صادق ۲ چه تاثیری بر روی روحیه مردم لبنان و نگاه آن‌ها نسبت به ایران داشت، می‌گوید: «بعد از ترور شهید اسماعیل هنیه و سپس جمعی از فرماندهان حزب‌الله و در نهایت سیدحسن نصرالله، رسانه‌های دشمن به موازات عملیات‌های نظامی‌‌ در حوزه عملیات‌روانی هم فعال شدند و سعی کردند یک گزاره‌ای را به دروغ در افکار عمومی مردم منطقه و به‌ویژه لبنان ترویج بدهند، مبنی بر این که ایران پشت حزب‌الله و مقاومت را خالی کرده است و به تعبیر خودشان ایران مقاومت را فروخته و به‌خاطر مصالح و منافع خودش در پرونده‌های مختلف از جمله هسته‌ای، کوتاه آمده و دست از حمایت جبهه مقاومت برداشته است. البته بسیاری از بدنه اجتماعی حزب‌الله در لبنان بسیار بابصیرت‌تر و هوشیارتر از این هستند که با این جور تبلیغات دروغین فریب بخورند اما به هر حال این جو روانی آزاردهنده بود به‌خصوص بعد از شهادت سیدحسن نصرالله فضای افکار عمومی را به خودش مشغول کرد یا حداقل می‌توانیم بگوییم که برای بعضی از مردم سوال شده بود که آیا چنین گزاره‌ای حقیقت دارد یا خیر؟ عملیات وعده صادق ۲ پاسخ جمهوری‌اسلامی به ترور شهید هنیه و دبیرکل حزب‌الله و همچنین، سردار شهید نیلفروشان، به‌قدری قوی و روشن بود که دشمن را متحیر کرد؛ هم از نظر کمیت و تعداد موشک‌هایی که استفاده شد، هم کیفیت اهدافی که برای این عملیات انتخاب شد و هم زمان مناسبی که برای این اقدام مشخص شد، باعث شد اندک افرادی که شاید فریب عملیات‌روانی دشمن را خورده بودند یا برای‌شان سؤال ایجاد شده بود، به‌طور واضح و روشن متوجه شدند که آن شبهه‌ها به هیچ‌وجه واقعیت ندارد و حقیقت را با چشم‌های خودشان در آن شب دیدند. موشک‌های پیشرفته ایران با تعداد زیاد بر سر دشمن صهیونیستی فرود آمد و این عملیات باعث شد تا ورق به‌طور کلی برگشت و ما همان شب در لبنان در مناطق مختلف شاهد خوشحالی و شادی گسترده مردم از همه طوایف نه فقط شیعیان، بلکه اهل‌سنت، مسیحیان، فلسطینی‌های ساکن لبنان و ... بودیم. آن شب شاهد ابراز شادمانی و شادی مردم در شکل‌های مختلف از جمله تیراندازی هوایی که در این مناطق عربی رسم است، بودیم، بنابراین تا صبح صدای تیراندازی از مناطق مختلف لبنان به گوش می‌رسید. بعد هم در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی شاهد مواضع بسیار تاییدکننده از سمت فعالان رسانه‌ای و چهره‌های برجسته و عموم مردم لبنان در تایید عملیات ایران و برملا کردن جنگ روانی دشمن علیه جمهوری اسلامی بودیم».

خطبه عربی رهبر انقلاب باعث عزت ایران در منطقه شد

«علاوه بر عملیات وعده صادق، چند عامل دیگر هم در بهبود ذهنیت مردم منطقه و به‌ویژه افکار مردم لبنان نسبت به جمهوری‌اسلامی مؤثر بود». رایزن فرهنگی ایران در لبنان با این مقدمه ادامه می‌دهد: «یکی نمازجمعه نصر به امامت رهبر انقلاب و حضور پرشکوه ملت ایران بود. مخصوصا خطبه‌های عربی ایشان که مردم لبنان و فلسطین را به‌طور ویژه مورد خطاب خودشان قرار دارند و مهم‌ترین نکات و مسائل را که در آن شرایط استثنایی و حساس، مردم به آن‌ها نیاز داشتند،تبیین فرمودند. ایشان در غیاب رهبر مقاومت در منطقه جناب سیدحسن، بار هدایت افکار عمومی مردم منطقه و به‌ویژه دوستداران جبهه مقاومت در کشورهای عربی را شخصا بر عهده گرفتند و در قالب خطبه عربی‌شان مهم‌ترین نکات درباره این مقطع حساس از تاریخ امت اسلامی را تبیین کردند. نکته بعدی، بحث مواضع قوی رئیس‌جمهور در سفر به قطر و مواضع دیگرش در حمایت از جبهه مقاومت بود. همچنین، سفر وزیر امورخارجه به لبنان در شرایط خیلی سخت که به همراه ایشان چند تن کمک‌های دارویی و بهداشتی وارد لبنان شد و حضور رئیس‌مجلس در لبنان و دیدارهای خوب باعث شد تا مواضع مقتدرانه‌ای از جمهوری‌اسلامی به رسانه‌ها مخابره شود، بنابراین از نمازجمعه نصر تا امروز، همه این اتفاقات در کنار یکدیگر دست به دست هم داد تا امروز بتوانیم بگوییم که جایگاه و اقتدار و آبرو و محبوبیت و عزت جمهوری‌اسلامی در منطقه بیشتر از گذشته شده است».

دشمن صهیونیستی ممانعت از رسیدن کمک‌‌های بشردوستانه را در برنامه قرار داده است

حجت‌الاسلام باقرزاده درباره وضعیت دریافت کمک‌های مردمی از ایران و دیگر کشورها به لبنان می‌گوید: «رژیم‌صهیونیستی امروز نه فقط در میدان نظامی با حزب‌ا... و مقاومت درگیر است، بلکه در حوزه اجتماعی و اقتصادی هم فشارهای شدیدی را به عموم مردم لبنان وارد می‌کند. هدف‌شان هم این است که مردم را نسبت به جریان مقاومت بدبین کنند یا این‌ها را در مقابل هم قرار دهند. این یک حقیقت است، بنابراین شاهد هستیم که دشمن امروز لبنان را محاصره کرده است و اجازه فرود هواپیماهای کمک‌رسانی را به لبنان نمی‌دهد. همچنین دولت لبنان را تهدید کرده اگر هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت به زمین بنشیند، هواپیما و محموله‌های کمک‌رسانی را هدف قرار خواهد داد، بنابراین ما امکان رساندن کمک از طریق هواپیما را نداریم. همچنین مرز رسمی بین دو کشور لبنان و سوریه که امکان ورود کمک‌ها از آن‌جا فراهم می‌شد، جاده مرزی‌اش توسط رژیم‌صهیونیستی مورد هدف قرار گرفته و الان بیش از ۳ هفته است که مرز قطع شده و امکان تردد خودرو بین لبنان و سوریه به هیچ‌وجه نیست. بدتر این که سفارت آمریکا در لبنان به دولت لبنان فشار آورده و حتی اجازه ترمیم نقطه صفر و جاده را به دولت لبنان نداده و تهدید کرده اگر جاده بازسازی شود، مجدد مورد هدف قرار خواهد داد، بنابراین دشمن در کنار جنگ نظامی و روانی، جنگ اقتصادی و ممانعت از رسیدن کمک ضروری بشردوستانه به آوارگان مردم لبنان را هم در برنامه قرار داده است. در چنین شرایطی، طبیعتا مردم عزیز ایران خیلی زود متوجه شدند که امکان ارسال کمک‌های عینی مثل کالا و لوازم به لبنان وجود ندارد، بنابراین اگر می‌خواهند در این جنگ نابرابر به آوارگان لبنانی که در واقع مهاجران فی سبیل‌ا... هستند، کمک کنند چاره‌ای نیست، جز این که از طریق جهاد مالی اقدام کنند. نیاز اساسی امروز در لبنان نیاز به تامین اعتبار و تامین مالی برای کمک‌رسانی به آوارگان است که خدا را شکر پویش‌های خوبی در ایران شکل گرفته؛ مانند پویش ایران همدل. این حرکت بزرگی که زنان کشورمان در اهدای طلا و جواهرات‌شان برای کمک به جبهه مقاومت در دنیای اسلام پرچمدار آن شدند، انفاق و از خودگذشتگی بزرگی بود که بانوان از خودشان نشان دادند و بسیار مورد توجه مردم لبنان قرار گرفت. امروز من می‌بینم که زنان لبنانی از زنان ایرانی به خاطر این تصمیم خداپسندانه و بزرگ با نیکی یاد و این را یک حرکت استثنایی قلمداد می‌کنند که از خاطرشان نخواهد رفت. این کمک‌ها التیامی بر زخم ملت لبنان است و مانند یک مرهمی شده، منتهی واقعیتی را اگر بخواهم به شما بگویم، این است که نیازها بسیار فراتر از حجم کمکی است که تا امروز به لبنان رسیده است».

بیش از یک میلیون نفر  در لبنان آواره شدند

او درباره تعداد آوارگان و آخرین آمار از ویرانی‌ها در لبنان می‌گوید: «در حال حاضر بیش از یک میلیون آواره در لبنان وجود دارد که بیشترشان از شیعیان و دوستداران مقاومت هستند اما امکان آمارگیری از حجم خرابی‌ها به چند دلیل وجود ندارد. بخشی از این تخریب‌ها در مناطقی است که تخلیه شده. دلیل بعدی این است که این خرابی‌ها هر روز و هر ساعت در حال افزایش است. تقریبا شبی نیست که دشمن چند منطقه از ضاحیه را هدف قرار ندهد و ویران نکند اما آن چه چیزی که می‌توانم بگویم، این است که حجم ویرانی‌های این جنگ تا این لحظه بیش از جنگ ۳۳ روزه بوده است».

این زوج زندگی عاشقانه زیبایی داشتند

رایزن فرهنگی ایران در لبنان درباره ترور ناجوانمردانه یک زوج ایرانی-لبنانی که به تازگی اتفاق افتاد هم می‌گوید: «پهپاد رژیم‌صهیونیستی خودروی آن‌ها را در شمال بیروت در اتوبان اصلی، به‌طور مشخص هدف قرار داد و بعد از این که دو موشک را شلیک کرد که به خودروی‌شان اصابت نکرد، این زوج دست در دست هم از خودرو فاصله گرفتند و کنار جاده بودند که موشک سوم این بار باعث شهادت‌شان شد و آن‌ها دست در دست هم مظلومانه شهید شدند. دشمن دنبال افرادی است که به‌نوعی نخبگان لبنانی هستند. شهید «رضا عواضه» از نخبگان برجسته علمی شیعه در لبنان بود که سال‌ها در ایران تحصیل کرد و دکترای کامپیوتر داشت. دشمن برای جلوگیری از دستیابی جریان مقاومت به قله‌های علمی، آن‌ها را در بانک اهداف ترور خودش قرار می‌دهد. چند روز پیش وقتی من با مادر شهید لبنانی صحبت می‌کردم، ایشان می‌گفت نه فقط من، بلکه همه هیچ زن و شوهری را به این شکل عاشق هم ندیده بودیم. یکی از خواهران لبنانی که دوست خواهر ایرانی‌مان یعنی شهید «معصومه کرباسی» بود، تعریف می‌کرد ما خانم‌ها هر دفعه می‌خواستیم جایی برویم، وقتی معصومه را خبردار می‌کردیم که بیاید، همیشه با شوهرش می‌آمد؛ در حدی که بچه‌ها می‌گفتند او را دیگر خبر نکنیم، چون هر جا می‌رود، باید شوهرش هم بیاید. این زوج زندگی عاشقانه زیبایی داشتند و خداوند متعال برایشان این طور رقم زد که به دست بدذات‌ترین انسان‌ها که نمی‌توان نام انسان را بر آن ها گذاشت، به شهادت برسند».

تنها کارکرد مؤسسات قرض‌الحسنه لبنانی کمک به محرومان بود

او درباره کارکرد مؤسسات ‌قرض‌الحسنه‌ای که به تازگی توسط رژیم‌ صهیونیستی مورد هدف قرار گرفت و ویران شد، می‌گوید: «تنها کارکرد این مؤسسات قرض‌الحسنه، این بود که تسهیلات و خدماتی را به محرومان و مستضعفان لبنانی در این شرایط سخت منطقه ارائه می‌کرد. آن ها به صورت کاملا مردمی و خداپسندانه با کمک سرمایه‌داران اهل کار خیر، کمک‌هایی را در اختیار مردم برای ازدواج، اشتغال، خرید لوازم ضروری، خرید مسکن، هزینه‌های درمان و ... می‌گذاشتند. این موسسه شعبه‌های متعددی در لبنان دارد و تنها کارکردش ارائه همین خدمات بود اما من در جریان هستم که با هدف قرار دادن ساختمان‌های این مؤسسه، کار آن‌ها به هیچ‌وجه متوقف نشده و نخواهد شد».

​​​​​​​روحیه مردم لبنان همچنان بسیار بالاست

از رایزن فرهنگی ایران در لبنان به عنوان آخرین سؤال می‌پرسم که آیا این روزها زندگی در لبنان جریان دارد که می‌گوید: «بعد از سال‌ها زندگی در کنار مردم لبنان باید بگویم که بارزترین ویژگی شخصیتی آن‌ها ایستادگی در برابر ظلم، استکبار و اشغالگری است. در حال حاضر هم با وجود همه سختی‌ها و هزینه‌هایی که مقاومت در برابر دشمن دارد اما روحیه بالای مردم لبنان باعث شده تا امروز شاهد باشیم بعد از شهادت دبیرکل محبوب حزب‌الله که پیوند عمیق و بی‌نظیری بین مردم و او بود، حتی فقدان او و بسیاری از رزمندگان با وجود ویران ‌شدن خانه‌ها، آواره‌ شدن مردم و ...، آن چه که من از نزدیک با حضور و ارتباط مستقیم با لبنانی‌ها در مناطق مختلف این کشور با آوارگان و ... می‌بینم و می‌توانم بگویم، این است که روحیه‌ها بسیار بالاست، مردم سر سوزنی عقب‌نشینی نکردند و همه این فداکاری‌هایی که در راه مقاومت پرداخت کردند، آن‌ها را محکم و استوارتر و عزم و اراده‌شان را برای استمرار در راه جبهه مقاومت و نابودی رژیم‌صهیونیستی جدی‌تر کرده است».

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved