بررسی ظرفیتهای همکاری علمی و دانشگاهی بین ایران و قزاقستان
انجام تحقیقات و ارتباطات دانشگاهی می تواند زمینه های همکاری خوبی برای دو کشور باشد
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،هیئت ایرانی شرکت کننده در نخستین نشست وزیران علوم و آموزش عالی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی تحت عنوان OIC15 با وزیر آموزش عالی قزاقستان دیدار و گفتگو کردند. این دیدار در حاشیه نشست وزرا روز 26 می 2023 هماهنگ شده بود. اعضا هیئت ایرانی متشکل از وحید حدادی اصل قائممقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بینالملل، آقای مهدی یزدان پناه معاون مرکز همکاریهای علمی بینالمللی وزارت علوم، آقای محمدعلی شعبانی مشاور مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بینالملل بود و آقای حسین آقا زاده وابسته فرهنگی سرکنسولگری کشورمان و آقای خیراندیش کنسول و کارشناس اقتصادی سرکنسولگری هیئت را همراهی می کردند و در ابتدای آقای دکتر حدادی اصل قائممقام وزیر علوم تحقیقات و فناوری در امور بینالملل تصریح کرد همکاری و تعامل با جمهوری قزاقستان برای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه برخوردار است و در حوزه های مختلف ازجمله تبادل دانشجو و استاد می توانیم دستاوردهای علمی را اشتراک بگذاریم. جمهوری اسلامی ایران در رشته های شیمی، نانو، بیولوژی، کشاورزی و مهندسی آماده انتقال دانش به کشورهای همسایه است و مهمترین نقطه کانونی در این میان انتقال دانش است. پیشنهاد می نماییم کمیته مشترکی برای همکاری تاسیس ایجاد شود تا طرح ها را به سوی عملیاتی سازی پیش ببریم. قائممقام وزیر علوم در امور بینالملل افزود: در ملاقاتی که با مسئولان دانشگاه تربیت معلم دختران قزاقستان داشتیم، اعلام کردیم به ۵ دانشجوی دختر دانشگاه تربیت معلم، بورسیه کامل رشته زبان فارسی در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا اعطا نماییم و پنج بورسیه تحصیلی در رشته های دیگر برای دانشگاه فارابی و سایر دانشگاه ها در اختیار وزارت علوم قزاقستان می گذاریم تا هماهنگی های آن را به انجام رساند. در این میان، آموزش زبان فارسی به عنوان حلقه اتصال تاریخی از اهمیت زیادی برخوردار است و خواهان تقویت آن در دانشگاههای قزاقستان هستیم و میتوانیم طرحهای مشترک تحقیقاتی در قالب سازمانهای بینالمللی انجام برسانیم. یکی از کارهای مهم ایران آموزش به دختران افغان است و کشورها و سازمان های بین المللی لازم است در این موضوع همکاری و مشارکت نمایند.
سپس آقای نوربیک سیاست وزیر آموزش عالی قزاقستان تاکید کرد که روابط بین ایران و قزاقستان بسیار مهم است و سفر سال گذشته رئیس جمهور قزاقستان به جمهوری اسلامی ایران و دیدار با مقامات عالی رتبه ایران نشانه این اهمیت است. یک گروه بزرگ متشکل از تجار قزاقی در حوزه اقتصاد در سال های گذشته به ایران سفر کردند. تحریمهای اعمال شده بر ایران مانع همکاری گسترده شده است. ایران همسایه بزرگ و مهم قزاقستان است و مقوله حمل و نقل از طریق ایران بسیار مهم است. قزاقستان به همکاری در حوزه ترانزیت با ایران برای رشد اقتصادی اهمیت خاصی قائل است. همچنین تعاملات در قالب سازمان همکاری اسلامی بین اعضا می تواند راهگشا باشد. تجربه ایران در استقلال و خودکفایی در حوزه های همانند امنیت غذایی، کشاورزی، فناوری نانو، هوافضا، و پزشکی بدون کمک از سایر کشورها بی نظیر است.
. یک برنامه پنج ساله در حوزه هوافضا و تحقیقات ماهواره ای و ساخت راکت در مقیاس کوچک داریم. مرکز تحقیقات فضایی فعال داریم که این برنامه ها را دنبال می کنند. انجام تحقیقات و ارتباطات دانشگاهی می تواند زمینه های همکاری خوبی برای دو کشور باشد. در موضوع زبان فارسی باید یادآور شوم که ابای ادیب مشهور قزاقی اشعار و نوشته های فراوانی را از زبان فارسی به زبان قزاقی ترجمه کرده است. اما تحولات سیاسی در دوره امپراتوری روسیه ارتباط با زبان فارسی را از بین برد. زبان فارسی در برخی دانشگاههای قزاقستان تدریس می شود و آموزش برخی از زبان ها همانند فرانسوی، آلمانی و زبان فارسی کاهش یافته است. علاقه و تمایل مردم به زبان انگلیسی بیش از سایر زبان ها شده است.
نظر خود را بنویسید.