-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/09/11 - 08:10
  • 490
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
در نشست برخط «خانواده مقاوم در جهان متحول» عنوان شد

ضرورت صیانت از خانواده فطری، محور مورد تاکید اندیشمندان ایران و روسیه

نشست برخط «خانواده مقاوم در جهان متحول» به عنوان یکی از پیش‌نشست‌های همایش بین‌المللی خانواده مقاوم؛ چالش‌های اخلاقی در جهان متحول، توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه و با همکاری اداره ارتباطات فرهنگی بین‌المللی زنان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی چهارشنبه 8 آذر 1402 برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی :در این نشست سخنرانانی از ایران و روسیه پیرامون هویت خانواده دینی و فطری، دیدگاه‌های اسلام و مسیحیت ارتدوکس درباره خانواده ذاتی و حفاظت از آن، قوانین موجود در حمایت و صیانت از خانواده فطری در دو کشور، گفتگو و تبادل نظر کردند.

مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ابتدای این نشست ضمن اشاره به موضوع خانواده به عنوان مبحثی که اندیشمندان و دولتمردان دو کشور ایران و روسیه در جهت حمایت و حفظ آن اتفاق نظر دارند، اظهار داشت: پژوهشگران ایرانی و روس می‌بایست روش‌های حفظ خانواده مقاوم را در مقابله با جریان‌ها و سبک‌های نوظهور غربی شناسایی و در تبیین آن به عنوان تنها شکل خانواده موردپذیرش کمک‌کننده باشند. وی این دست نشست‌ها را جهت همفکری و یافتن نقاط اشتراک، مهم و موثر دانست و ابراز امیدواری نمود مباحث مطرح شده در این گردهمایی‌ها میان کنشگران و اندیشمندان، درکی مشترک و صحیح از موقعیت کنونی در راستای تقویت خانواده مقاوم ایجاد می‌نماید.

سخنران اول این نشست دکتر فریبا علاسوند؛ عضو هیات علمی گروه مبانی نظری جنسیت پژوهشکده زن و خانواده، مباحثی را در ارتباط با خانواده دینی؛ موضوع تخاصم گفتمانی و مدنی بیان داشت. وی موقعیت خانواده فطری را در جهان کنونی اگرچه مورد قبول همه عنوان کرد آن را دچار تحولاتی دانست که عناصری در موقعیت کنونی بویژه از سوی کشورهای غربی بدنبال نابودی آن هستند و دامنه آن اکنون به جوامع اسلامی نیز کشیده شده است. دکتر علاسوند افزود؛ مفاهیم اندیشه لیبرالیسم، گزاره‌هایی هستند که در تحول خانواده موثر بوده‌اند. مانند زن مستقل آزاد که جریان‌های فمینیستی با مفهوم افراطی از آن، در تحول منفی خانواده تاثیر گذاشته‌اند.

وی گزاره بعدی را نگاه ابزاری و اقتصادی به زن عنوان کرد که بویژه در غرب؛ محور قداست خانواده را تضعیف کرده است. عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده بر این اعتقاد بود که بحث اهمیت یافتگی امر جنسی در قرن بیستم به عنوان یک دلالت‌کننده اصلی، تحولاتی را ایجاد کرده که از آموزش مبتنی بر مراقبت و وعظ جوانان به پرهیزکاری، به تغییر این مساله به عنوان ضرورت فرهنگی و رواداری ارتباطات جنسی در سطح مدارس تبدیل شده است. وی افزود؛ این امر را به مثابه خودآگاهی جنسی به عنوان یک امر فردی قلمداد می‌کنند که به بی‌اهمیت شدن خانواده منجر شده است. بی‌اهمیت شدن ازدواج و رواداری سقط جنین به صورت گسترده و مساله تکثیر هویت‌ها، تکثر در ازدواج و اهمیت یافتن ال‌جی‌بی‌تی‌ها در جهان تا به امروز و مسایلی از این دست، تیر خلاص برای ارزش‌های خانواده است.

 

وی در پایان بحث خود اظهار داشت؛ قداست و حفظ و پایداری خانواده در دنیای جدید با همه تهدیدها، نیاز به یک عملیات چندوجهی بر علیه اسنادی که ضد خانواده مشروع تصویب می‌شوند و در ادامه عادی سازی، وجود دارد. ما کنشگران در همه کشورها باید با تهاجمات بر علیه خانواده مشروع  فعال باشیم، باید مدافع خانواده فطری باشیم و این بویژه وظیفه پیروان ادیان ابراهیمی است و بدون آن امکان پذیر نخواهد بود. دکتر علاسوند به این نکته اشاره کرد که ما نیاز به یک دیسیپلین فکری داریم و آن نوعی‌ست که فرد در دورن خانواده به عنوان نقطه کانونی تمدنی بشر باید محترم شمرده شود و همه ساختارهای جامعه نیز با توجه به این اهمیت شکل بگیرند.  

سخنران بعدی این نشست دکتر اینگا یوماشوا؛ پژوهشگر ارشد کمیسیون امور خانواده و حمایت از مادر و کودک وابسته به پاتریارک اعظم روسیه و نماینده سابق مجلس بود. وی ضمن اشاره به سفری که در سال 2018 به ایران داشته و پیوند معنوی که طی این سفر با ایرانیان پیدا کرده عنوان نمود؛ خانواده مستحکم و پایدار در فرهنگ روسی بسیار با اهمیت است همچنان که برای کلیسای ارتدوکس و دولتمردان روسیه؛ آنچنان که سال آینده میلادی در کشور ما سال «خانواده» نامیده شده است. وی به کنگره جهانی کلیسای ارتدکس روسیه که روزهای 28-27 نوامبر برگزار شد اشاره داشت و موضوع خانواده را یکی از موضوعات اصلی آن اعلام کرد. وی ادامه داد؛ بنا به اظهارات رییس جمهور روسیه؛ خانواده نه تنها مبنای دولت و جامعه است بلکه اساس اخلاق و ارزش‌های معنوی به حساب می‌آید و آنچنان که پاتریارک کریل عنوان نمود؛ خانواده اساس هویت دینی روسیه است. سنگ‌بنای مهمی برای جهان روسی و برای تمام ادیان و ملت‌هاست. وی افزود در خصوص خانواده از منظر مذهب ارتدوکس این یک موضوع گسترده است و من به مسایل کلیدی خواهم پرداخت.

اینگا یوماشوا؛ خانواده را یک اتحاد مقدس متشکل از زن و مرد عنوان کرد و این اتحاد را محور تمامی ادیان الهی از جمله ارتدوکس دانست. وی اشاره کرد؛ در مذهب ارتدوکس هنگامی خانواده به مفهوم واقعی خود رسمیت دارد که پیوندی بین زن و مرد بر اساس انجیل یوحنا مورد تایید کلیسای ارتدوکس باشد و هر گونه مظاهر جدید و تعریف جدید از خانواده از نظر کلیسا محکوم و رد است. وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت؛ ما در روسیه قوانینی را به تصویب رساندیم که از سقط جنین جلوگیری شود و همچنین قوانینی در جهت رد پدیده فرزندپذیری دیگری و رحم اجاره‌ای. ما با هم جنس گرایی و سایر اشکال این پدیده مخالفیم و با همکارانمان در ایران همفکر و همراه هستیم. اکنون شاهدیم برای خانواده بدون فرزند تبلیغ می‌شود که ما آن را نیز از مظاهر نادرست می‌دانیم. کلیسای ارتدوکس حفظ خانواده سنتی و پرجمعیت بر پایه مهر و وفا را به پیروانش توصیه می‌کند. وی ادامه داد؛ قانونی در روسیه اجرا می‌شود که تبلیغات برای اندیشه‌های غیرسازنده را محکوم می‌کند و این امر از منظر روس‌ها لازم است.

وی در پایان اظهار داشت؛ ما امیدواریم در سال آینده میلادی با کمک رییس جمهور روسیه برنامه‌ای را در جهت حمایت از خانواده پرجمعیت تصویب و اجرا کنیم. همچنین اکنون کلیسای ارتدوکس با حمایت شخص پاتریارک در حال تنظیم سندی بین‌المللی برای صیانت از ارزش‌های خانواده است که ما مایلیم با همکارانمان در ایران در ارتباط با موضوعات و نحوه حفاظت از خانواده سنتی و اعضاء آن مشورت بگیریم . این سند در جهان چندقطبی بر اساس ارزش‌های دینی از طرف روسیه  تنظیم می‌شود اما همه کشورها می‌توانند برای حمایت از خانواده فطری آن را تایید کنند.

 فاطمه ابراهیمی مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رییس اداره ارتباطات فرهنگی بین‌المللی زنان و خانواده نیز به عنوان سخنران سوم؛ خانواده را به عنوان سلول بنیادین جامعه معرفی کرد و اظهار داشت؛ این سلول بنیادی در موقعیت کنونی جوامع دچار آسیب و تهدید شده است و بررسی‌ها نشان می‌دهد این اتفاق سازمان یافته و برنامه ریزی شده علیه خانواده است. خانواده غیرسامان‌مند کودکان ناهنجار را پرورش می‌دهد و تهاجم به خانواده، جامع بشری را تبدیل به ابزاری برای منافع یک اقلیت می‌کند. وی افزود برای حمایت از نسل بشری در کشورهایمان، می‌بایست خانواده‌های مقاوم داشته باشیم تا از این موج ویرانگر به سلامت رد شویم و بتوانیم از خانواده‌ها حمایت و پاسداری کنیم. خانم دکتر ابراهیمی ادامه داد؛ در جمهوری اسلامی ایران در سطح حکمرانی و نخبگانی و سطح عامه شاهد مقاومت بر علیه این تهاجم هستیم. اما برای ارتقاء موقعیت خانواده نیازمند به اشتراک گداشتن تجربه‌هایمان هم در سطح حکمرانی و هم در سطح کنشگری اجتماعی با سایر کشورها هستیم. وی بر این نکته تاکید داشت که ما موظفیم هم در سطح نخبگانی و هم در جامعه مدنی برای پاسداشت خانواده مقاوم فعال باشیم.

دکتر ابراهیمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت؛ قوانین ایران در چند سطح از خانواده حمایت کرده است. پس از انقلاب اسلامی در اصل 10 قانون اساسی تاکید شده؛ همه قوانین می‌بایست در راستای حفظ قداست از خانواده باشند. در قانون ایران تنها خانواده سنتی رسمیت دارد و اشکال نوظهور غربی قابل قبول نیست. وی در ادامه افزود؛ در ایران برای تسهیل در ازدواج جوانان نیز قوانینی وجود دارد تا موانع بر سر راه رفع شده و در پی آن پاسداری از قداست خانواده و مصونیت‌بخشی به اعضا از اولویت برخوردار است. وی ادامه داد؛ برای تحقق خانواده پایدار مساله آموزش و ارتقاء فرهنگ در جامعه مهم است. قانون جوانی جمعیت بر آموزش رفتار صحیح در کتب آموزشی مدارس و دانشگاه ها تاکید ویژه‌ای دارد.

سخنران بعدی این نشست دکتر ماریا سابنینا؛ حقوقدان و دانشیار کرسی حقوق مدنی دانشگاه دولتی علوم انسانی روسیه پیرامون روندها و چشم‌انداز و هنجارهای کنونی حقوق خانواده در روسیه سخن گفت. وی اظهار داشت؛ در سال 2020 قوانینی در روسیه به تصویب رسید و به اجرا درآمد که سمت و سوی اجتماعی داشتند و ترویج خانواده سنتی در آن اصل بود. در این قوانین، زن و مرد به عنوان هسته کانونی در جامعه چند فرهنگی روسیه هستند که ثمره و رسالت آن تولد و تربیت فرزندان شایسته برای روسیه است. وی هنجارها و مقرراتی که در قوانین روسیه وجود دارد را مبتنی بر اساس تشکیل خانواده سنتی و فطری دانست و ازدواج بین زن و مرد را به عنوان پیوندی که در قوانین روسیه به رسمیت شناخته می‌شود عنوان نمود.

 

وی در این رابطه افزود؛ در حمایت از خانواده در مفهوم واقعی خود سال گذشته قانونی در روسیه به تصویب رسید که افرادی که جنسیت خود را تغییر داده‌اند نمی‌توانند کودکی را به فرزندی بپذیرند. خانم سابنینا بر این اعتقاد بود که قوانین متقن و مستدل به حفظ خانواده در شکل سنتی آن کمک می‌کنند. وی اشکال مختلف خشونت در خانواده را نیز در قوانین روسیه بسیار مورد تاکید عنوان کرد و افزود؛ ما قوانین محکمی داریم و هیچگونه رواداشتن خشونت علیه زن و یا کودک را در خانواده تحمل نمی‌کنیم.

در پایان او اضافه کرد؛ بر اساس اسناد و قوانین کشور ما و قوانین شرع حمایت از خانواده در اولویت همه ارگان‌ها قرار دارد و در این ارتباط ما آمادگی داریم با دوستان ایرانی خود همفکری کنیم و با اتحاد بر علیه اشکال جدید خانواده و تهاجمات بر علیه خانواده فطری مقابله نماییم.

 

. .

. .

تصاویر

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved