logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/02/05 - 15:04
  • 235
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رئیس کمیته بخش تعلیم و تربیت اخلاق و روانشناسی جایزه جهانی شهید صدر:

ایجاد دبیرخانه دائمی برای جایزه جهانی صدر ضروری است

رئیس کمیته بخش تعلیم و تربیت اخلاق و روانشناسی جایزه جهانی شهید صدر را یک اتفاق بزرگ علمی می‌داند و گسترده تر شدن آن در مرجعیت علمی و تولید علم دینی را ایجاد دبیرخانه دائمی عنوان کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ،عباسعلی شاملی درباره کم و کیف آثار ارسالی به نخستین جایزه جهانی شهید صدر اظهار کرد: برگزاری جایزه جهانی شهید صدر قدم علمی بزرگی است اما متاسفانه اغلب آثار ارسال شده به کمیته های معین، درحد انتظار داوران نبوده است. نکته دیگر اینکه فراخوان جایزه پردازش به نظریه نو و نگاه نو انتخاب شده اما هیچ یک از آثار ارسالی از پیش نیازهای استاندارد یک نظریه برخوردار نبودند.

به گفته او :یک نظریه حاصل سالها تلاش و تحقیق بنیادی یک پژوهشگر است که در توسعه علم می تواند مشارکت داده شود. براین اساس داوری و قضاوت درباره جایزه شهید صدر، کمی زود است و نیازمند تداوم بیشتر، استانداردسازی و مشارکت فراتر و قوی تر است.

شاملی درادامه صحبت هایش به کمیت افراد شرکت کننده اشاره کرد و افزود: من براین نظرم که نیاز است مشارکت بیشتری در برگزاری این جایزه صورت بگیرد. هم به لحاظ تعداد مخاطبان و هم مشارکت افراد صاحب نظر که در سالهای اخیر دیدگاه و نظریه های بسیاری را در حوزه های داخل و خارج کشور مطرح کرده اند .

رئیس کمیته بخش تعلیم و تربیت اخلاق و روانشناسی جایزه جهانی شهید صدر افزود: نکته دیگر اینکه گسترش علم در کشور ما چه درحوزه و چه دردانشگاه ها، بیشتر جنبه افقی دارد .در توضیح این موضوع باید بگویم در مجامع علمی مصطلحی وجود دارد با این تعریف که گسترش علم دارای یک رویکرد افقی و یک رویکرد عمودی است. رویکرد افقی یعنی کمیت و پرداختن به تعداد مسائل بیشتر. این رویکرد لازم است اما کافی نیست. بنابراین مشارکت در توسعه علم، علاوه بر بعد افقی نیازمند بعد عمودی هم هست. بعد عمودی یعنی تعمیق نظریات موجود و همچنین جاسازی و بازسازی نظریات. 

وی با اشاره به اینکه، اصطلاح توسعه افقی و عمودی از نوآوری های شهید علامه سید محمد باقر صدر است، ابراز کرد: توسعه عمودی به معنای دریافت جنبه های مشترک است که در پاسخ به مسائل روز در جوامع شکل می گیرد و در پی پیدا کردن نخ تسبیح این موضوع تلاش دارد. این نخ تسبیح همان توسعه عمودی و تجمیع پاسخ های منفرد و پراکنده به صد مسئله و برگرداندن آن به یک مبنای فکری است. بنابراین اگراین موضوع ، در نظریه و در نگاه نو علمی انجام بگیرد، این جایزه جهانی می تواند منشا برکات بزرگ علمی شود.نکته قابل توجه این که نگاه برگزارکنندگان این جایزه تنها به دنبال نوآوری ها و نظریه های مطرح در حوزویان نباشد چرا که در دانشگاه های داخل و خارج از کشور این موضوع گسترده تر دیده شده است.

به گفته رئیس کمیته بخش تعلیم و تربیت اخلاق و روانشناسی، برگزاری یک جایزه جهانی نیازمند یک اطلاع رسانی گسترده است چه از طریق رسانه های ملی و چه رسانه های مختلف. نکته دیگر درباره این جایزه این است که سبک جمع آوری داده ها آمادگی لازم را برای یک جایزه جهانی نداشت.

شاملی درباره اثرگذاری جایزه جهانی صدر در ارتقای نظریه پردازی در عرصه علوم اسلامی و علوم انسانی اظهار کرد: این جایزه می تواند به ارتقای نظریه پردازی و تولید علم در عرصه علوم انسانی و علوم اسلامی کمک کند اما بنا به شرایطی . شرط نخست این است که جایزه جهانی بایستی همراه با سفارش پروژه باشد و صرفا اکتفا کردن به فراخوان کافی نیست. نکته دیگر اینکه برگزار شدن جایزه جهانی شهید صدر بصورت گروهی نه فردی است. همچنین کارهای میان رشته ای هم مشارکت داده شوند. شرط دیگر توسعه مخاطبان و سفارش پذیران هم درداخل کشور و هم در خارج از کشوراست . همچنین اطلاع رسانی کامل و شایسته. بنابراین اگر این موضوعات در اتاق فکر ما رعایت شود بی تردید این جایزه می تواند کمک بسیاری داشته باشد.

وی درباره وظیفه نخبگان علوم اسلامی در پیشبرد اهداف علمی و فرهنگی کشورمان بیان کرد: نخبگان می توانند در تدارک پیش نیازهای تولید علم دینی و یا اسلامی سازی علوم انسانی و اجتماعی نقش اثرگذاری داشته باشند. اما این امر مستلزم تدارک پشتوانه های تولید علمی دینی یا اسلامی سازی علوم است. بطور مثال مشاوره علمی با قرآن و یا روایات و سنت . نکته دیگر اهداف فرهنگی است. امروزه فرهنگ سازی و مقابله با تهاجم فرهنگی در یک جامعه نیازمند پیش نیازهایی است. نکته دیگر اینکه نخبگان زمانی می توانند اثر گذار باشند که به جدی تر کردن فرایند مرجعیت علمی حوزویان در مشارکت در پیشرفت دانش بشری دقت بیشتری شود. نکته بعدی مشارکت نخبگان در توسعه علم بصورت فاز بندی شده. به گمانم یکی از مشکلات بزرگ جایزه جهانی صدر این است که به ناگاه می خواهند یک اتفاق را به ثبت برسانند که انجام این امر نیازمند برنامه ریزی های مدونی است. 

رئیس کمیته بخش تعلیم و تربیت اخلاق و روانشناسی جایزه جهانی صدر، درباره فراگیرتر شدن این رویداد گفت: این جایزه، جایزه جهانی شهید صدر است اما هیچ اشاره ای به صحبت های شهید صدر و نوآوری های ایشان نشده است و به نظر من کم لطفی به ایشان است. این رویداد در صورتی می تواند به توسعه علوم اسلامی و علوم انسانی بیانجامد که نظریه خاص ایشان در تفسیر موضوعی به نام منطق استنطاق مطرح، باروری و توسعه داده شود. متاسفانه یکی از مظلوم ترین نظریاتی که پیش می آید و اسلامی سازی علوم و تولید علوم دینی است بحث منطق استنطاق شهید صدر است که در حد همان پیشنهاد اولیه ایشان چند مقاله باقی مانده و بایستی حتما احیا شود حتی در حد سفارش پروژه.

شاملی همچنین ابراز کرد: پیش نیاز دیگر معرفی الگوهای پیشتاز در تولید علوم دینی است، مانند علامه مصابح یزدی . علامه شهید صدر، علامه شهید مطهری و ... نکته دیگر همراه سازی دیگر نهاد هایی که دغدغه این کار و همچنین مرجعیت علمی نظام جمهوری اسلامی ایران و انقلاب را دارند. همچنین ایجاد دبیرخانه دائمی این جایزه در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ضروری است تا به عنوان دفتر جایزه شهید صدر در مرجعیت علمی و تولید علم دینی فعالیت جدی تری داشته باشد.

جایزه جهانی شهید صدر با هدف تقدیر از نظریات و اندیشه‌های علوم انسانی اسلامی شایسته ارائه جهانی به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بهار سال 1403برگزار می‌شود.

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved