logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1402/11/18 - 16:05
  • 348
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

ارسال 305 اثر علمی؛ محققان از جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی استقبال کردند

در دومین نشست شورای سیاستگذاری نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی اعلام شد که بیش از 300 اثر علمی به دبیرخانه این رویداد ارسال شده است و میزان استقبال پژوهشگران، فراتر از پیش‌بینی‌ها بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در دومین نشست شورای سیاستگذاری نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی که به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، اعلام شد که بیش از 300 اثر علمی به دبیرخانه این رویداد ارسال شده است و میزان استقبال پژوهشگران، فراتر از پیش‌بینی‌ها بود.

در این نشست، علاوه بر بررسی آثار ارسال شده و فرآیند داوری این آثار، پیشنهاداتی درباره برگزاری دوره‌های بعد و همچنین میزان جوایز و حمایت‌های اثرگذارتر از پژوهشگران نیز، ارائه شد. 

ملکی: میزان دارایی‌های‌مان فرهنگی‌مان را افزایش دادیم

رضا ملکی، دبیر جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی در دومین نشست سیاستگذاری این رویداد، اظهار کرد: یکی از مهم ترین اهداف این رویداد، ارزیابی سطح دانش و علمی در بخش فرهنگ بین‌الملل کشور بود و از این طریق توانستیم میزان دارایی‌هایمان را افزایش دهیم.

وی افزود: با این جایزه، قوت‌ها و ضعف‌هایمان را در زمینه پژوهش‌های فرهنگی بین‌المللی را شناسایی کردیم و آثار با ارزشی را به دست آوردیم که در بخش اجرایی، به کار خواهد آمد.

دبیر جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی همچنین با بیان اینکه شبکه‌ای از پژوهشگران حوزه فرهنگ بین‌الملل ایجاد می‌شود، گفت: با توجه به اینکه این عرصه اهمیت زیادی در پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی دارد، در نتیجه تلاش خواهیم کرد تا برای نفرات برگزیده و پژوهشگران برتر، فرصت مطالعاتی در خارج از کشور فراهم سازی تا به صورت میدانی، پژوهش‌های اثربخش ارائه کنند.

وی ابراز امیدواری کرد که با فعال سازی شبکه نخبگانی در حوزه پژوهش‌های فرهنگی بین‌المللی، فعالیت‌های متنوع و متعدد در طول سال، ایجاد شود و دستاوردهای بیشتری تقدیم دیپلماسی فرهنگی کشور شود.

حشمتی: میزان مشارکت پژوهشگران چشمگیر بود

رئیس دبیرخانه نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی در دومین نشست شورای سیاستگذاری این رویداد، بیان کرد: با توجه به فعالیت‌های انجام شده، داوری آثار ارسال شده، با دقت بالا و برنامه ریزی حرفه‌ای صورت گرفت و آمادگی خوبی برای برگزاری اختتامیه جایزه و معرفی برگزیدگان داریم.

وی درباره فرآیند اجرایی این جایزه، توضیح داد: در تیرماه سال جاری، نخستین نشست شورای سیاستگذاری جایزه برگزار شد و خروجی آن، آیین نامه برگزاری بود و نخستین گام‌ها در این مسیر برداشته شد. گام دوم نیز، طراحی سایت و راه اندازی آن بود که کمک شاسانی در ایجاد ارتباط با شبکه پژوهشگران کشور فراهم کرد و دریافت آثار نیز از این طریق، تسهیل شد.

حشمتی ادامه داد: پس از راه اندازی دبیرخانه جایزه، بررسی آثار در منتشر شده طی ده سال گذشته، آغاز شد و پس از تعیین شاخص‌های داوری، آثار ارسال شده به بهترین و سریع ترین نحو، داوری شدند.

رئیس دبیرخانه نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی در ادامه، بیان کرد: کمیته علمی، در ابتدا پیش بینی کرده بود که اگر 150 اثر به دبیرخانه ارسال شود، ماموریت این دوره، به خوبی انجام پذیرفته است اما خوشبختانه استقبال از سوی پژوهشگران، فراتر از حد انتظار بود و بیش از 300 اثر را ما دریافت کردیم. نکته مهمی که در این میان وجود دارد، تطبیق محورها و موضوعات فراخوان با فعالیت‌ها و نیازهای جامعه است.

وی درباره میزان جوایز تعیین شده برای برگزیدگان بخش‌های مختلف این رویداد، توضیح داد: در هفت بخش، به برگزیدگان، علاوه بر تندیس جایزه و لوح یادبود، مبلغی به عنوان جایزه نقدی نیز در نظر گرفته شده است که در تلاش هستیم که میزان این مبلغ را تا زمان برگزاری اختتامیه، افزایش دهیم.

حسینی: آثار ارسال شده با دقتی بالا داوری شدند

روح الله حسینی، دبیر علمی نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی نیز، در این نشست در توضیح فرآیند داوری آثار ارسال شده به دبیرخانه جایزه، بیان کرد: کار کمیته علمی از زمان اعلام فراخوان، آغاز شد و سعی کردیم دانشگاه‌های شاخص در حوزه علوم انسانی را برای ارسال آثار همراه کنیم.

وی ادامه داد: کار داوری آثار ارسال شده، برخلاف آنچه که برنامه ریزی شده بود، سریع تر انجام شد و این آثار با دقت بالا داوری شدند تا بهترین ها، انتخاب شوند.

حسینی درباره میزان آثار ارسال شده به دبیرخانه جایزه گفت: بیش از 300 اثر در شش بخش را دریافت کردیم که در این میان، 70 اثر در حوزه کتاب، 155 اثر در حوزه مقاله، 12 اثر در حوزه رساله دکتری، 25 اثر در حوزه پایان نامه ارشد، 31 اثر در حوزه گزارش سیاستی و 12 اثر در حوزه گزارش پژوهشی، مورد داوری قرار گرفت.

دبیر علمی نخستین جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی، با بیان اینکه این آثار در سه مرحله داوری شد، افزود: در نهایت، در هر بخش، سه اثر برگزیده انتخاب شد که حائز بیشترین امتیاز از سوی داوران بود.

دهشیری: آثار برتر در دسترس عموم قرار گیرد

محمدرضا دهشیری، رئیس دانشکده روابط بین‌الملل نیز در این نشست پیشنهاد داد که یکی دیگر از جوایزی که به برگزیدگان و حتی شرکت کنندگان می تواند تعلق بگیرد، انتشار این آثار و در دسترس عموم قرار دادن آنها باشد.

وی با بیان اینکه لازم است تجربه دیگر کشورها در حوزه فعالیت‌های فرهنگی بین‌المللی باید استفاده کنیم، ادامه داد: لازم است که روش ها و ساز و کارهایی که کشورهای موفق در عرصه دیپلماسی فرهنگی دارند را شناسایی کنیم. از سوی دیگر، می‌باید که به روش‌های نو همچون دیپلماسی برخط و اریزنی فرهنگی مجازی، روی آوریم و در روش‌ها، نوآوری داشته باشیم تا روابط بین‌الملل مان را با کمک بازوی فرهنگ، ارتقا دهیم.

برزویی: این جایزه، ایده‌ای هوشمندانه بود

همچنین محمدرضا برزویی، رئیس دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه این نشست، برگزاری جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی را ایده‌ای هوشمندانه دانست و گفت: این اتفاق سبب اتصال عرصه پژوهش و نظر با میدان عمل خواهد شد که به مرجعیت سازی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی منجر می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه اقدامات پسینی، از خود رویداد مهمتر است، ادامه داد: یکی از دستاوردهایی که برگزاری این جایزه به همراه خواهد داشت، ایجاد شبکه‌ای از نخبگان پژوهش‌های فرهنگی بین‌المللی است که ضروری است شبکه سازی و مدیریت آن، در اولویت قرار گیرد.

برزویی همچنین، پیشنهاد کرد که از چهره های ماندگار در حوزه پژوهش‌های فرهنگی نیز، مورد توجه این جایزه قرار گیرند تا الگوسازی لازم برای پژوهشگران و فعالان جوان تر نیز انجام گیرد.

رضا مهدی: به شبکه نخبگانی در عرصه فرهنگ بین‌الملل دست یافتیم

رضا مهدی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با بیان اینکه تجربه برگزاری جوایز ملی در کشور نشان می دهد که چنین رویدادهایی، اثرگذار هستند، ادامه داد: ایجاد شبکه نخبگانی، کار بسیار دشواری است در حالی که با برگزاری یک جایزه ملی، می توان به این مهم دست یافت.

وی با اشاره به اینکه در خارج از کشور، آشنایی نسبت به به فعالیت های نرم جمهوری اسلامی ایران، بسیار اندک است، ابراز کرد: از این نظر، اهمیت جایزه پژوهش های برتر فرهنگی بین‌المللی، اهمیتی دوچندان می‌یابد. بنابراین ضروری است که برگزاری این رویداد، استمرار داشته باشد.

مهدی همچنین، گفت: برگزیدگان و نفرات برتر این دوره، نباید رها شوند، بلکه باید فعالیت این شبکه حفظ شود تا دیگران نیز ترغیب شوند و از این طریق، آثار ارزشمندتر و اثرگذارتری تولید و عرضه شود. همچنین در عرصه پسادکتری نیز این پژوهشگران می توانند مورد حمایت قرار گیرند تا نیازهای سازمان‌ها را در عرصه پژوهشی، مرتفع سازند.

رسولی: این جایزه برای اثربخشی بیشتر به طور منظم برگزار شود

مجید رسولی، رئیس مرکز مطالعات آفریقا دانشگاه تربیت مدرس نیز با تاکید بر اینکه فرهنگ زیربنا است، ابراز کرد: متاسفانه بودجه‌ای که برای عرصه فرهنگ در نظر گرفته شده است، در حد و اندازه اهمیت آن نیست.

وی در ادامه، ابراز امیدواری کرد که این رویداد به طور منظم در سال های آتی برگزار شود تا اثربخشی آن در جامعه نمود یابد.

زائری: روابط بین‌الملل با این جایزه در دانشگاه‌ها تبدیل به مساله می‌شود

قاسم زائری، رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ادامه این نشست، با بیان اینکه ماهیت انقلاب اسلامی ایران، فرهنگی است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری نیز تاکید دارند که قدرت جمهوری اسلامی ایران به عقبه فرهنگی آن است. بنابراین لازم است که ما دائما ظرفیت‌های جدید فرهنگی را از بخش‌های مختلف، استخراج کنیم.

وی ادامه داد: مناسبات فرهنگی در جهان، تغییر کرده است و تعامل قدرت ها، همچون گذشته دیگر صورت نمی گیرد. مسیرها و ظرفیت ها تازه می شوند. متاسفانه روابط بین الملل، در حصر سیاست های خارجی و حوزه های امنیتی بوده است، بنابراین موضوع فرهنگ به مساله به حوزه علوم انسانی تبدیل نشده است. این در حالی است که ما با تجمعی از اساتید علوم انسانی در دانشکده های مختلف مواجه هستیم که از این پتانسیل می توان استفاده های موثرتری کرد.

زائری همچنین ابراز کرد: جایزه پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی، می‌تواند حوزه روابط بین‌الملل را به دانشکده‌ها بیاورد و آن را تبدیل به مساله در عرصه دانشگاه کند و آن را جزئی از حیات دانشگاه بسازد.

شایان ذکر است، نخستین جایزه ملی پژوهش‌های برتر فرهنگی بین‌المللی به همت مرکز مطالعات سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همکاری 6 نهاد برتر علمی کشور (اسفندماه 1402) در تهران برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved