logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/07/07 - 13:08
  • 156
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

اجلاس نیشابور؛ وحدت‌آفرینی با اساتید آسیایی با محوریت زبان فارسی شکل می‌گیرد

اجلاس بین‌المللی «گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک» به میزبانی دانشگاه نیشابور برگزار می‌شود، رویدادی که به گفته دبیر علمی این اجلاس، مهم‌ترین هدف آن تقویت تعاملات و ایجاد بسترهای مشترک فرهنگی بین دانشگاه‌های ایران و کشورهای آسیایی و برنامه‌ریزی برای همکاری‌های علمی و فرهنگی آینده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سیدعلی سراج در این باره گفت: هدف از برگزاری اجلاس گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی، ایجاد زمینه ها و بسترهای مناسب برای ارتباط و تعامل بین گروه‌ها و بخش‌های زبان و ادبیات فارسی دانشگاه‌های ایران و دیگر کشورهای آسیایی است. در کنار ایجاد این بستر، کوشش می‌شود در راستای اعزام استادان زبان و ادبیات فارسی، جذب دانشجو، راه‌اندازی مجلات علمی مشترک، برگزاری همایش‌های بین‌المللی مشترک و... تعامل و همکاری صورت گیرد.

این استاد دانشگاه درباره انتخاب شهر نیشابور به عنوان میزبان این رویداد مهم بین‌المللی افزود: پیشینه فرهنگی و ادبی نیشابور و جایگاه بین‌المللی خیام و عطار، شاعران برخاسته از این خطه از دلایل اصلی انتخاب این شهر بوده است. همچنین، دانشگاه نیشابور در سال‌های اخیر برنامه‌هایی برای تقویت و توسعه فعالیت‌های فرهنگی داشته که این اجلاس نیز در همین راستا است.

سراج گفت: باجود آن که در شهر شیراز، شاهد همکاری بنیادهای سعدی و حافظ با دانشگاه شیراز هستیم و در مشهد نیز همکاری خوبی میان دانشگاه فردوسی و بنیاد فردوسی صورت گرفته است، بنیاد شهریار و سایر بنیادهای ادبی نیز همکاری‌های خوب با دانشگاه‌های مستقر در شهرهای خود دارند. اما به رغم وجود ظرفیت فرهنگی و ادبی خوب شهر نیشابور، شاهد فعالیت بنیادی به این منظور نیستیم.

تزریق ماحصل برگزاری این اجلاس به فضای دانشگاهی

دبیر علمی اجلاس «گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی» ادامه داد: به دلیل این فقدان، دانشگاه نیشابور از مدت‌ها قبل پیگیر این موضوع بود که ذیل مرکز نیشابور شناسی، فعالیت‌های ادبی - فرهنگی را تقویت کند و توسعه دهد. درهمین رابطه تا به امروز درباره سه برنامه «نشست مشترک با هیأت اعزامی از کشور ازبکستان (بنیاد امیرعلی‌شیر نوایی) و انعقاد تفاهم‌نامه»، «همایش بین‌المللی سلسله الذهب» و «اجلاس پیش رو» با سازمان فرهنگ و ارتباطات همکاری کرده‌ایم.

وی در خصوص چگونگی انتخاب میهمانان داخلی و خارجی اجلاس گفت: میهمانان داخلی و خارجی شامل رؤسای دپارتمان ها، بخش های زبان فارسی یا نماینده تام‌الاختیار دانشگاه های ایران و دیگر کشورهای آسیایی هستند. این افراد به نمایندگی از دانشگاه خود در این اجلاس شرکت کرده‌اند تا برای برنامه‌های بعدی از همفکری آنان  و همراهی مراکز دانشگاهی‌شان بهره‌مند شویم.

سراج در پاسخ به سوالی درباره هدف و چشم‌انداز تاسیس مجمع بین‌المللی همکاری‌های علمی فرهنگی زبان و ادبیات فارسی گفت: از مهم‌ترین اهداف بلندمدت برپایی این  اجلاس می‌توان به راه اندازی دبیرخانه دائمی مجمع در دانشگاه نیشابور اشاره کرد. در صورت نیاز امکان تشکیل دبیرخانه‌های فرعی و برپایی همایش‌های سالانه در دانشگاه‌های ایران یا دیگر کشورهای آسیایی نیز فراهم است.

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه نیشابور ادامه داد: ماحصل برگزاری  این اجلاس مورد بهره‌برداری رسمی در دانشگاه‌ها و مراکز علمی قرار خواهد گرفت و برخلاف برنامه‌های قبلی، تنها مبتنی بر ارائه مقاله و سخنرانی نخواهد بود. در چهار کارگروه «شبه قاره»، «آسیای جنوب شرقی»، «آسیای مرکزی، قفقاز و ترکیه» و «غرب آسیا»، همکاری‌های جدیدی برقرار شده و نتایج کارگروه‌ها در اختتامیه اجلاس ارائه خواهد شد.

دبیر علمی اجلاس «گفت‌وگوهای فرهنگی آسیایی» گفت: در این کارگروه‌ها درباره همکاری و تعامل بین دانشگاه‌های ایران و دانشگاههای حوزه های ذکر شده به لحاظ جغرافیایی تعامل و همکاری برقرار می‌شود. همچنین در زمینه‌های ادبیات معاصر فارسی؛ زبان فارسی و ترجمه، مشاهیر، فرهنگ شهرها (شیراز، مشهد، نیشابور، سمرقند، بخارا و...)، ادبیات کلاسیک فارسی و ... شاهد شکل‌گیری گفت‌وگوهایی همراه با آسیب شناسی و ارائه راهکار خواهیم بود.

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved