logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/02/12 - 14:01
  • 199
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا فعالیت های این مرکز را تشریح کرد؛

اتحاد جامعه آسیایی در زیر سایه فرهنگ‌های غنی

مجمع گفتگوی همکاری آسیا به عنوان فراگیرترین سازمان منطقه ای در آسیا با هدف تقویت همکاری میان اعضا و ترسیم افق جامعه واحد آسیایی تشکیل شده است.

محمد جعفری ملک رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا درباره فعالیت های این سازمان به روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: تاسیس مجمع گفتگوی همکاری آسیا (ACD) ، سال 2002 به پیشنهاد نخست وزیر کشور تایلند در سی و چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آ_سه_آن در سال ۲۰۰۱ مطرح و مورد تصویب قرار گرفت. ایجاد این مرکز بر مبنای اتحاد بین کشورهای آسیایی مطرح شد تا بدین جهت کشورهای کمتر برخوردار از مساعدت خوبی بهره مند شوند. براین اساس این اتحادیه قوی شکل گرفت تا همانند اتحادیه های دیگرمانند اتحادیه اروپا، کشورها بتوانند معرف اصولی از فرهنگ و تمدن آسیا به جهانیان باشند.

وی با بیان اینکه از زمان طرح این پیشنهاد تا به اکنون، 35 کشور آسیایی عضو این اتحادیه شده اند، افزود: برخی از اهداف این اتحادیه را می توان ارتقاء همکاری های متقابل، شناسایی نقاط قوت و فرصتهای مشترک در آسیا، ریشه کن کردن فقر، بالا بردن و توانمندسازی جامعه و مردم آسیا و تقویت همکاری های منطقه ای دانست.

جعفری ملک، هدف اصلی کشورهای بنیانگذار مجمع گفتگوی همکاری آسیا را تبدیل این سازمان به جایگاهی برای تفاهم و تشریک مساعی در زمینه صلح، رسیدگی به چالش های موجود و پیدا کردن راه حل های مشترک به نفع مردم عنوان کرد و گفت: این سازمان یا مجمع براساس گفت وگو شکل گرفته است و سعی دارد تا فارغ از مباحث و بعضا مشاجرات سیاسی راههای جدیدی برای ایجاد همکاری های منطقه ای با تمرکز بر مسائل توسعه ای و اقتصادی شناسایی و تقویت کند.

رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا در خصوص ساختار سازمانی این مجمع ابراز کرد: ریاست مجمع دوره یکساله دارد و دبیرخانه مجمع درکویت مستقر است.عالی ترین ارگان تصمیم گیرمجمع، اجلاس وزیران امورخارجه است که به طورسالانه تحولات وهمکاری های منطقه ای و راه های افزایش وتحکیم وحدت آسیایی را بررسی می کنند.عضویت جمهوری اسلامی ایران دراین مجمع درسومین اجلاس وزرای امورخارجه درسال ۱۳۸۳ درچین برگزار شد به تصویب رسید.

او درخصوص تشکیل مرکز هماهنگی های فرهنگی آسیا گفت: در اولین نشست همکاری های فرهنگی کشورهای عضو که در اردیبهشت ۱۳۹۰ در تهران برگزار شد، جمهوری اسلامی ایران ۱۶ برنامه مشخص را درزمینه فرهنگی مطرح کرد که مورد تایید اعضا قرار گرفت ولی تصویب آن به اجلاس بعدی درهندوستان موکول شد و پس از مطرح شدن آن دراجلاس هندوستان در سال ۱۳۹۱ تصویب آن در اجلاس سال ۱۳۹۲ تهران به تصویب رسید. در بیانیه پایانی وزرای عضو مجمع نوشته شد: پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی مرکز هماهنگی های فرهنگی درتهران به منظور حصول اطمینان از اجرای طرح های فرهنگی و پروژه های مشترک و بهبود روابط فرهنگی میان کشورهای عضو مورد تصویب قرارگرفت.

به گفته جعفری ملک؛ ابتدای کار 20 پروژه توسط کشورهای عضو تصویب شده بود که بنا به برخی ازدلایل ازجمله مشکلات پیگیری؛ هماهنگی و اجرا، آن عناوین در ۶ پروژه بزرگ تجمیع شد. مانند پروژه فرهنگ که بعدها عنوان توریسم هم به آن اضافه شد و جمهوری اسلامی ایران مسئول هماهنگی اجرای پروژهای بخش فرهنگ و توریسم را عهده دار است.

رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا در خصوص کلان برنامه های شش گانه مجمع گفتوی همکاری آسیا گفت : محورهای شش گانه این مجمع بدین ترتیب است: 1- یکپارچگی، پیوند و اتصال.2- علم، فناوری و نوآوری. 3- آموزش و توسعه منابع انسانی. 4- رابطه متقابل امنیت غذا، انرژی و آب.5- فرهنگ و گردشگری 6- ترویج رویکردهای توسعه فراگیر و پایدار.

وی افزود: دبیر خانه این سازمان در کویت مستقر است و رئیس مجمع گفتگوی همکاری آسیا بصورت دوره ای انتخاب می شود و امسال وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران آقای دکتر امیر عبدالهیان به عنوان رئیس این مجمع انتخاب شده است و تا شهریورماه زمان برگزاری اجلاس سازمان ملل این مسئولیت را عهده دار خواهد بود.

او درخصوص برنامه های فرهنگی ۱۶گانه مرکزهماهنگی های فرهنگی گفت : 16 برنامه که برای بخش فرهنگ تصویب و در حال هماهنگی برای اجرا هستیم که عبارتند از: 1- تاسیس مرکز مطالعات فرهنگی مجمع گفتگوی همکاری های آسیا2- تاسیس کرسی های فرهنگی در دانشگاه های کشورهای عضو3- انجام پروژه های مطالعاتی در زمینه های فرهنگی و مردم شناسی و ایجاد شبکه ای ازمردم شناسان کشورهای عضو4- تاسیس مرکز تحقیقات سینمایی آسیایی درایران 5- انتشار فصلنامه فرهنگی پژوهشی آسیایی( به مدیریت جمهوری اسلامی ایران)6- انتشار دایره المعارف بزرگ آسیا 7- تاسیس پایگاه اطلاعاتی 8-احیای فرهنگی جاده ابریشم9- برگزاری مراسم بزرگداشت خادمان فرهنگ آسیا10- تقویت برگزاری هفته های فرهنگی و هنری در سطح آسیا11-تبیین نقش برجسته زنان در فرهنگ آسیایی و معرفی فرهنگ آسیا به کودکان12- تاسیس مرکز اسناد فرهنگی مجمع13- تقویت همکاری های رسانه ای و برقراری ساز و کار لازم به منظور تسهیل مبادلات رسانه ای 14- تسهیل تبادل فیلم و سریال15- تاسیس اتاق فرهنگی در کشورهای عضو 16- تاسیس خبرگزای مشترک آسیایی. اکثراین برنامه ها به پیشنهاد جمهوری اسلامی بوده که با نظرات کارشناسان تصویب شده و درحال حاضر باید هماهنگی هایی با کشورهای عضو جهت اجرای این محورهایی که اشاره شد انجام بگیرد.

جعفری ملک که از سال 1401 عهده دار ریاست این مرکز در ایران است در ادامه ابراز کرد: متاسفانه بنا به دلایلی ، چند سالی هماهنگی اجرای این برنامه ها با کندی پیش می رفت که با تغییرات صورت گرفته درحال حاضر روند قابل قبولی در حرکت مرکز هماهنگی های فرهنگی به سمت هماهنگی با ۳۵ عضو قابل مشاهده است.

رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا درباره فعالیتهای مرکز هماهنگی های فرهنگی گفت : ایران سردمدار ۱۶ برنامه مصوب فرهنگی این کشورها است و هماهنگی اجرای آن را برعهده دارد و جمهوری اسلامی ایران از همان سال اول، فعالیت های خود را در جهت هماهنگی با کشورهای عضو اتحادیه آغاز کرد. به طور مثال هماهنگی برگزاری هفته های فرهنگی کشورهای عضو،چاپ کتاب فرهنگ کودکان آسیا، بزرگداشت مفاخر فرهنگی آسیا؛ انتشار مجله فرهنگ آسیا از جمله برنامه هایی است که در اولویت اجرا قرارگرفته است.

او ادامه داد: همانگونه که بیشتر اشاره کردم هماهنگی های اولیه برای اجرای اولین برنامه هفته فرهنگی کشورهای آسیایی انجام گرفته که امیدوارم درسال جاری به مرحله اجرایی برسد. در همین راستا درصدد هستیم فرهنگ کودکان آسیایی را هم در قالب شعر، نثر و نشریه مطالعاتی فرهنگ و هنر آسیایی را با همکاری دانشگاه ها و پژوهشگاه فرهنگ منتشرکنیم و در این زمینه مذاکرات اولیه نیز انجام گرفته است. درباره تبادل تسهیل فیلم و سریال هم صحبت هایی انجام شده و یکی از اعضا تقریبا موافقت خود را اعلام کرده. در بحث آموزش نیروهای انسانی هم صحبت هایی مطرح شده است و برخی از کشورها همکاری های خوبی در این زمینه داشته اند.

او درباره اقدامات انجام گرفته در بخش فیلم و سریال در مجمع گفتگوی همکاری آسیا بیان داشت: طی این سالها هیچ کاری تولید نشده است اما به تازگی پیشنهادی از سوی یکی از کارگردانان جمهوری اسلامی ایران داشته ایم و در حال هماهنگی با سایر اعضا جهت همکاری هستیم که در صورت موفقیت این اولین تولید فیلم و سریال در قالب تولیدات سینمایی ACD خواهد بود. از دیگر برنامه های این مرکز پیشنهاد تاسیس مجمع بانوان هنرمند آسیا ؛ مجمع هنرمندان ابرنگ آسیایی ؛مجمع هنرمندان خوشنویسی و...است و مذاکراتی هم با هنرمندان انجام گرفت تا در رشته هنری که درسطح آسیا مطرح است یک مجمع عمومی تاسیس شود. 

جعفری ملک همچنین گفت: حوزه آسیا یک تمدن کهن جهان است. براین اساس مجمع گفتگوی همکاری آسیا تاسیس شد تا کشورهای غنی تر و برخوردار تر کمکی به کشورهای کمتر برخوردار داشته باشند تا فرصتی برای معرفی این فرهنگ و تمدن باشد. 

رئیس مرکز هماهنگی های فرهنگی گفتگوی همکاری آسیا اظهار امیدواری کرد مرکز هماهنگی های فرهنگی بتواند در شناساندن فرهنگ غنی قاره کهن آسیا با حمایت همه جانبه نهادهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همکاری همه اعضا گامی مهمی بردارد.

. .

. .

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved