-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1400/10/26 - 11:37
  • 1928
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
با حضور رایزنان فرهنگی کشورمان در حوزه آفریقا و اروپای شرقی؛

ششمین نشست تبیین اندیشه‌های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم برگزار شد

ششمین نشست تبیین اندیشه‌های مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و نحوه اجرایی سازی سیاست‌های سال 1400 مبنی بر گفتمان تمدن نوین اسلامی به همت اداره‌کل همکاری‌های علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت اداره‌کل همکاری‌های علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ششمین نشست تبیین اندیشه‌های مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و نحوه اجرایی سازی سیاست‌های سال 1400 مبنی بر گفتمان تمدن نوین اسلامی و بررسی راهکارهای علمیاتی آن با حضور علی اکبر ضیایی، مدیرکل همکاری‌های علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مدیران این اداره‌کل و رایزنان فرهنگی کشورمان در حوزه آفریقا و اروپای شرقی به صورت مجازی برگزار شد.

ضیایی در سخنانی، هدف از برگزاری این سلسله نشست‌های تخصصی را همفکری و مشورت رایزنان فرهنگی در سراسر جهان در زمینه ایجاد گفتمان مشترک در حوزه تمدن نوین اسلامی و عملیاتی سازی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی دانست.

مدیرکل همکاری‌های علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از محورهای اصلی بیانیه گام دوم را اجرایی کردن یا زمینه‌سازی تمدن نوین اسلامی برشمرد و گفت: دستگاه‌های اجرایی جمهوری اسلامی ایران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و نهادهای انقلابی تاکنون در زمینه تمدن نوین اسلامی فعالیت‌های سازنده‌ای در زمینه انتشار کتاب و برگزاری سمینار، انجام داده‌اند.

وی اضافه کرد: در این برنامه‌ها، نقش اندیشمندان مسلمان در تمدن سازی،‌ تمدن اسلامی، تاریخ ورود اسلام به منطقه شبه جزیره عربی و دیگر نقاط جهان و همچنین علل شکوفایی و افول تمدن اسلامی را مورد بررسی قرار گرفته و تا جایی که توانستیم از طریق فیلم، کتاب، مقاله یا برپایی نمایشگاه‌ به سمع و نظر مردم جهان رساندیم.

ضیایی افزود: در قدم دوم، باید بررسی می‌شد این بود که ما باید ببینیم تمدن اسلامی در حال حاضر چگونه است، وضعیت کنونی مسلمانان جهان به چه صورتی است؛ مشکلات آنها چیست؛ چالش‌های فکری فرهنگی مسلمانان جهان چیست؛ پیوستگی فرهنگی و تمدنی کشورهای مختلف اسلامی به چه صورت قابل تعریف است؛ مواضع آنها و نوع نگاه آنها به تمدن نوین اسلامی چگونه است، مباحث مرتبط با سکولاریسم، معنویت گرایی و اومانیسم به عنوان جریاناتی که حاکم هستند در دنیای کنونی جهان اسلام چگونه است، این‌ها هر کدام طرفداران خودشان و ناقدین خودشان را دارند و هر کدام از اینها دیدگاه خاصی نسبت به حاکمیت اسلام و یا حاکمیت تمدن اسلامی دارند که بررسی اینها طبیعتا بخشی از آنها توسط رایزنان، نویسندگان و اندیشمندان جهان اسلام انجام شده است.

وی در ادامه سخنانش، مطرح کرد: نکته بعدی این است که باید ببینیم در آینده چه قدمی برداریم؛ آینده جهان اسلام به چه صورت خواهد بود و بحث معنویت، بحث اخلاق، بحث حکومت در آینده جهان اسلام به چه شکلی و جایگاه تمدن اسلامی در آینده جغرافیای اسلامی به چه سبکی خواهد بود.

ضیایی عنوان کرد: مباحث مربوط به آینده پژوهی و موانع و چالش‌هایی که در راه تحقق تمدن نوین اسلامی هست، باید بررسی بشود و مورد کنکاش قرار بگیرد.

جهان کنونی تشنه معنویت است

احمدعلی محسن‌زاده، رایزن فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی نیز در سخنانی، اظهار کرد: در بحث بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، بهترین نکته‌ای که می‌شود از آن نقطه آغاز کرد این است که مقام معظم رهبری در این بیانیه فرمودند ما «واقعیت‌هایی» داریم و «بایدهایی» داریم بحث اصلی ما حرکت از این واقعیت‌هاست به سوی آن بایدها، بایستی واقعیت‌ها به بایدها منجر شود اگرچه با آن بایدها که آرمان ماست فاصله داریم ولی بایستی به سمت آن حرکت کنیم. بی‌تردید در این راه، رسالت ما که در عرصه فرهنگی فعالیت داریم، متبلورتر از همه بخش‌های دیگر است و باید در این خصوص، گام‌های عملی و سنجیده برداریم.

وی یادآور شد: در بحث تمدن نوین اسلامی در چهل سال گذشته ما با واقعیت‌هایی روبرو بودیم و آن را پشت سر گذاشتیم این واقعیت‌ها اعم از چالش‌ها و موفقیت‌ها بود، اکنون در چهل واره دوم باید آن چالش‌ها و موانع  گذشته بررسی شود، به موفقیت‌های گذشته به عنوان نقاط قوت بنگریم و بر آن بیافزاییم و در چهل واره دوم آن را استمرار بخشیم.

محسن‌زاده اذعان کرد: به نظر می‌رسد با شناخت چالش‌ها و موانع قبلی که نمونه هایی از آن عرض شد، می توان آینده جدید بر اساس تمدن نوین اسلامی پایه ریزی کرد و در این برنامه ریزی‌ها با طراحی‌ها و آموزه‌های اسلام ناب محمدی (ص) و تأکیدات مقام معظم رهبری، پیش رفت.

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم در موضوع تمدن نوین اسلامی، هم به جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی اشاره کردند و هم به بحث تمدن نوین اسلامی در عرصه بین الملل. در این راستا نکته  مهم اشاره بحث خلاء معنویت در جهان امروز است، جهان کنونی تشنه معنویت است.

رایزن فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی عنوان کرد: نکته حائز اهمیت در موضوع تمدن نوین اسلامی، بحث خانواده و سبک زندگی است که با توجه به ماهیت سست و سرمایه داری فرهنگ غربی، کانون خانواده به شدت رو به اضمحلال است و این خطر هر روزه حتی توسط نخبگان غربی نیز گوشزد می‌شود.

وی در ادامه سخنانش، مطرح کرد: لذا شایسته است سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان یک حرکت اساسی برای معرفی خانواده اصیل دینی و ترویج سبک زندگی اسلامی در راستای ایجاد تمدن نوین اسلامی و با بهره گیری از ابزارهای مختلف مانند هنر سینما، تئاتر برگزاری نمایشگاه، چاپ کتاب و .... از طریق رایزنی‌های فرهنگی اقدام کند.

در ادامه این نشست، مسعود احمدوند، رایزن فرهنگی ایران در مسکو با بیان اهمیت بیانیه گام دوم انقلاب گفت: به نظر می‌رسد، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی می‌تواند به این موضوع به انقلاب اسلامی نه صرفاً به عنوان یک پدیده سیاسی و یک تحول اجتماعی در داخل ایران نگاه کند بلکه به صورت یک آغازگر عصر جدید عالم، این دقیقا عبارتی است که در بیانیه گام دوم انقلاب به آن اشاره شده است: یعنی انقلاب اسلامی آغازگر عصر جدید عالم، این نکته به ما کمک می‌کند که بتوانیم از نظر فکری و نظری، پیرامون بحث انقلاب اسلامی کار کنیم.

بررسی شاخصه‌های تمدن نوین اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری

مجلسین، از کارشناسان اداره‌کل و رایزن سابق کشورمان در کنیا نیز در سخنانی، مطرح کرد: آن چیزی که در گام دوم ما انتظار داریم این است که حالا که اسلام‌هراسی به وسیله نیروهای مقاومت در منطقه خاورمیانه و کشورهای اسلامی شکست خورد و بیداری اسلامی در سایر کشورهای عربی اتفاق افتاد، باید به دنبال این باشیم که نخبگان، فرهیختگان و اندیشمندانی که دست به قلم دارند، شناسایی و در قالب یک همایش و نشست‌های منطقه‌ای گردهم آیند و ایده‌های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم.

پیرانی، رایزن فرهنگی ایران در تانزانیا نیز در سخنانی، اظهار کرد: به نظر می‌رسد ابتدا باید موضوع تمدن نوین اسلامی که در کشورمان در مجامع علمی پایه‌هایی دارد و تعریف‌هایی شده است، تبیین شود.

وی پیشنهاد تعامل نخبگان دانشگاهی، برگزاری مسابقات، حمایت از پایان‌نامه‌های مربوط به تمدن نوین اسلامی و تألیف و انتشار چهار مقاله با موضوع تمدن نوین اسلامی را داد.

پیرانی گفت: باید نسبت به ویکی پدیا در موضوع تمدن نوین اسلامی و معرفی ایران به عنوان یک الگوی مناسب توجه شود، لذا محتوا و مقالاتی که در داخل ایران هست، ترجمه شود.

محمدرضا قزلسفلی، رایزن فرهنگی ایران در اوگاندا در سخنان خود، استقلال، آزادی، نهضت بیداری اسلامی، عدالت، مبارزه با فساد، معنویت، اخلاص، ایثار، توکل، خیرخواهی، گذشت و صداقت را از کلمات کلیدی و محورهای اساسی در بیانیه گام دوم دانست.

وی ادامه داد: در آفریقا هر کار فرهنگی که سازگار با صداقت و دیانت و اخلاق و همدلی باشد، موفقیت آمیز است و هر گونه حرکتی که توجیه‌گر استثمار، استعمار، ظلم و ستم باشد، منفور است، لذا این کلمات کلیدی در بیانیه گام دوم، راه حل اساسی برای انواع و اقسام مشکلات در قاره آفریقا است.

قزلسفلی خاطرنشان کرد: کار با اخلاص کاری است که منجر به توسعه انسانی، اشتغال جوانان، تغییر و تحول، کمک‌های علمی و فرهنگی، کاهش آلام، همراه با همدردی و همبستگی، وحدت و تشویق به وحدت و همچنین، همراه با مطالعه، توکل بر خدا و اعتماد به نفس انجام شود.

انتهای پیام/ص

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved