«سالنامه اندیشه فلسفی در ایران را منتشر میکنیم»- رئیس دانشگاه اسلامی مسکو
دمیر محیالدینوف با اعلام آمادگی دانشگاه اسلامی مسکو برای هرگونه همکاری با دانشگاه تهران، گفت: با چاپ سالنامه «اندیشه فلسفی در ایران» میتوانیم مخاطبان روس را با تصویری کامل و منسجم از رشد و توسعه فلسفه اسلامی از قرون وسطی تا امروز در ایران آشنا کنیم.
آیتالله مرتضی جوادیآملی که جهت سخنرانی در نشست منطقهای جایزه جهانی امام خمینی(ره) به مسکو سفر کرده بود، با هماهنگی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه با دمیر محیالدینوف رئیس دانشگاه اسلامی مسکو دیدار و گفتوگو کرد.
در این نشست که با حضور محمود واعظی رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران و مسعود احمدوند رایزن فرهنگی ایران در مسکو همراه بود، آیتالله جوادیآملی به پیام تاریخی امام خمینی(ره) به رهبر وقت اتحاد شوروری اشاره کرد و آن را پیامی برای بیداری روح انسانها دانست.
وی پیرامون چالش جدایی علوم انسانی از علوم اسلامی سخن گفت و اظهار داشت: آیتالله جوادیآملی به عنوان یک مفسر جهان اسلام 80 جلد کتاب تفسیر دارند، اما این وظیفه ماست که بتوانیم آن را به مبنای فکری علوم انسانی مدرن پیوند دهیم؛ پیوندی که علوم اسلامی و علوم دینی آنگونه باشند که دانشگاه و حوزه و مسجد با هم ارتباط مفید و موثری برقرار کنند.
در ادامه، دمیر محیالدینوف معاون اول اداره دینی مسلمانان روسیه و رئیس دانشگاه اسلامی مسکو ضمن خوشامدگویی به هیأت ایرانی به برخی فعالیتهای 30 ساله دانشگاه اسلامی اشاره کرد و گفت: دانشگاه ما بیش از 30 سال فعال است و در این مدت پس از یک دوره طولانی بیخدایی در کشور تمام سعی و تلاش انجام شد تا این فاصله با ادیان سنتی جبران شود.
وی افزود: سفر هیأت ایرانی در سال 1989 به شوروی و پیام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیتالله خمینی (ره) نقطه عطفی برای کشور ما بود و از آن پس بود که تحولات دینی صورت گرفت و نظام سلطه بیدینی فروپاشید.
محیالدینوف ادامه داد: پیام آیتالله خمینی(ره) و برافراشتن نماد هلال در کرملین قازان در سال 1989 حدودا همزمان صورت گرفت و ما این دو رویداد را به یکدیگر از منظر مفهوم، پیوند دادهایم.
وی در ادامه سخنانش، گفت: همانطور که آیتالله جوادی مطرح کردند باید اذعان کرد که نظام دانشگاهی در روسیه نیز پیوندی با علوم وحیانی و اسلامی ندارند، اساتید دانشگاهی ما میتوانند ساعتها در مورد ارسطو و سقراط صحبت کنند اما کمتر بتوانند اندکی راجع به فارابی و ابن سینا توضیح دهند.
رئیس دانشگاه اسلامی مسکو به کمبود منابع آموزشی برای مدارس دینی و دانشگاهها اشاره داشت و عنوان کرد: بدون تهیه و تدوین نظام فلسفی و آموزشی درست نمیتوان گذشته را فهمید و آینده را ساخت و تهیه و ترجمه این متون به روسی برای ما حیاتی است.
وی برخی منشورات این دانشگاه را معرفی کرد و به ویژه به اثر اخیر خود کتاب «تاریخ اسلام در روسیه» اشاره و توضیحاتی پیرامون این کتاب که به تاریخ هزار و 100 ساله ورود و گسترش اسلام در روسیه اختصاص دارد، ارائه داد.
دمیر محیالدینوف ضمن اعلام آمادگی برای هرگونه همکاری با دانشگاه تهران گفت: با چاپ سالنامه «اندیشه فلسفی در ایران» میتوانیم مخاطبان روس را با تصویری کامل و منسجم از رشد و توسعه فلسفه اسلامی از قرون وسطی تا امروز در ایران آشنا کنیم و به عنوان یک پروژه مشترک با دانشگاه الهیات به سؤالات روسها در این ارتباط پاسخ دهیم.
محمود واعظی به شرکت خود در سمینار «تبادل تجربههای نظام آموزش عالی» در انستیتو شرقشناسی اشاره کرد و آن را تجربه و گام اول در ایجاد ارتباطات معرفی کرد و گفت: به حق امروز و در این جلسه، پس از آشنایی بیشتر با توانمندیها و ظرفیتهای این مجموعه میتوان به گام دوم برای تبادل تجربههای آموزشی به ویژه در مسائل فلسفی بر مبنای عقلانیت برنامهریزی کرد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی