همایش بین المللی انسان خیرخواه جامعه خیرخواه و اخلاق امروز در میراث فارابی
به ابتکار وابستگی فرهنگی سرکنسولگری کشورمان در آلماتی همایش بینالمللی انسان خیرخواه و جامعه خیرخواه و اخلاق امروز در میراث فارابی در دانشگاه ملی فارابی قزاقستان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این همایش دکتر اعوانی چهره ماندگار کشورمان دکتر غلامی رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگ و تمدن وزارت علوم دکتر مسعود امید هیئت علمی دانشگاه تبریز دکتر رضا ماحوزی عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگ و تمدن دکتر خلج منفرد مدیرکل همکاریهای علمی دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی جلالی کیاسری کارشناس ایران شناسی به همراه حسین آقازاده وابسته فرهنگی سر کنسولگری کشورمان به عنوان هیئت ایرانی شرکت نمودند.
در آغازین این همایش، پروفسور بکژان میربایف رئیس دانشکده فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه فارابی مقدمه چاپ شده بر مجموعه خلاصه مقالات همایش را قرائت کرد .
در مقدمه این مجموعه به دیدارهای مقامات عالی رتبه دو کشور از جمله دیدار رئیس جمهور قزاقستان با رئیس جمهور ایران اشاره شده است و دیدار و بیانات مقام معظم رهبری در خصوص همکاریهای فرهنگی ایران و قزاقستان با محوریت به دو زبان فارسی و قزاقی آمده است.
پروفسور میربایف در سخنان خود ضمن ارائه گزارش از روند مذاکرات بین دانشگاه فارابی و وابستگی فرهنگی کشورمان تصریح نمود در نظر داریم بر اساس اسناد برنامه مبادلات فرهنگی دو کشور و تاکید مقامات قزاقستان و رئیس دانشگاه فارابی، همایش فارابی را با همکاری وابستگی فرهنگی ایران به طور منظم برگزار نماییم .
در ابتدای این همایش محسن فغانی سر کنسول کشورمان از وابسته فرهنگی سرکنسولگری و رئیس دانشکده فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه فارابی تشکر کرد و برای سخنرانان ازکشورهای مختلف شرکت کننده در همایش آرزوی موفقیت کرد. سرکنسول کشورمان در ادامه سخنرانی خود تاکید نمود فارابی به عنوان یک شخصیت علمی و فرهنگی برجسته میتواند محور همکاریهای علمی دانشگاهی باشد.
در دکتر خلج منفرد در سخنرانی افتتاحیه گفت فارابی نقش سترگی در بالندگی علم در جوامع اسلامی داشته است این همایش که امروز شاهد برگزاری آن در دانشگاه فارابی هستیم با پیوند حکمت و اخلاق آموزههای فارابی برای نسل حاضر در جوامع اسلامی به ارمغان خواهد آورد وی همچنین به نمایندگی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از تلاش و همت مسئولین دانشگاه فارابی و وابسته فرهنگی سر کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در آلماتی برای انجام تمهیدات برگزاری این همایش مهم و ارزشمند تشکر و قدردانی نمود.
سپس دکتر اعوانی در سخنانی مقوله سعادت را در اندیشه فارابی واکاوی کرد و افزود فارابی فیلسوف خیرخواه و سعادت بشریت است و برخلاف فیلسوفان یونانی فارابی فلسفه را به مفهوم سعادت را از مرزهای مفهومی دولت شهر آتن یا جامعه یونان فراتر برد و همه امتها را بر روی کره زمین نظریه داد.عنوان مقاله دکتر اعوانی فارابی فیلسوف سعادت بود.
سپس آقای دکتر غلامی مقالهای تحت عنوان اصول اخلاقی فارابی در راه رسیدن به خوشبختی را قرائت کرد و گفت فارابی اندیشمندی از که بین عقل و اخلاق و شریعت پیوند ایجاد کرد و مسیری نو در جامعه شناسی و معماری عقل عملی باز کرد. وی در سخنان خود اصول دهگانه اخلاقی فارابی را برشمرد .
در این همایش همچنین دکتر مسعود امید مقالهای تحت عنوان مرگ به مثابه فضیلت در آرمانشهر فارابی مرگشناسی اخلاقی را ارائه کرد. وی در سخنان خود یادآور شد فارابی معتقد است فرد در جامعه سوژه مدنی است و مقوله مرگ از نگاه فضیلت معنای دیگری مییابد و شهروند فاضل در نسبت به مدینه در حالتی چندگانه باید قرار گیرد.
در ادامه همایش دکتر رضا ماحوزی تصریح نمود فارابی فیلسوف بحران است چراکه در دوره زندگی فارابی بحرانهای فکری سیاسی اجتماعی متعددی وجود داشته است اصلیترین بحران زمانه فارابی بحران مدعیان قدرت در عرصههای سیاسی و دینی بوده است. فارابی کشمکشهای میان انسان و خدا و بین سیاست و دین را ذیل ایده وحدت فلسفه دین و سیاست جمع کرد در مواجهه با این بحرانها به شئون زندگی معقولانه و سعادتمندانه فردی و جمعی در شهرها ذیل حکومتها و نظامهای سیاسی پرداخت.
در ادامه همایش حسین آقازاده مقالهای تحت عنوان تعالی و تمایز فارابی در اندیشههای شناخت جامعه مدنی ارائه کرد. همچنین آقای جلالی کیاسری مقالهای با نام حکیم فارابی منش آدمی و مدینه فاضله قرائت کرد.
سخنرانیهای هیئت ایرانی از سوی مخاطبان و استادان فارابی شناس حاضر در همایش مورد استقبال قرار گرفت. به گونهای که رئیس گروه مطالعات فرهنگ و تمدن دانشکده فلسفه تصریح نمود پس از شنیدن سخنان هیئت ایرانی برخی از دیدگاهها و نظرات خود درباره فارابی را تغییر داد و تحلیل خود را از منظره های دیگر دنبال خواهد کرد.
شایان ذکر است در این همایش هیئتهای علمی از کشورهای ایران ازبکستان، قزاقستان، هند و روسیه شرکت نموده بودند و به ترتیب مقالات خود را ارائه کردند و اعضای هیئت ایرانی در جلسه اول و افتتاحیه همایش مقالات خود را ارائه کردند و همایش بعد از ظهردر قالب کارگروههای تخصصی به کار خود ادامه داد.
این همایش مشترک از سوی دانشگاه فارابی و با همکاری وابستگی فرهنگی سرکنسولگری و شرکت هیئت عالی رتبه علمی دانشگاهی در روز دوم آبان ماه ۱۴۰۲ برپا شد.
گفتنی است همزمان با این همایش، نمایشگاه معرفی ایران امروز، صنایع دستی، توانمندیهای علمی کشور و نمایشگاه کتاب تخصصی فارابی شامل کتب جدید در معرض دید شرکت کنندگان در همایش قرار گرفت.
توافق شده است این همایش به طور سالانه و متناوب در ایران و قزاقستان با حضور استادان فارابی شناس کشورهای مختلف برگزار شود.
نظر خود را بنویسید.