بازدید رئیس سازمان سمت از رایزنی فرهنگی ایران و مراکز پژوهشی و آموزش عالی عراق
در راستای گسترش همکاریهای پژوهشی و دانشگاهی و دیپلماسی علمی جمهوری اسلامی ایران، به همت رایزنی فرهنگی ایران در عراق داود مهدویزادگان، رئیس سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی (سمت) و هیأت همراه در سفر به کشور عراق ضمن بازدید از مراکز پژوهشی و آموزش عالی عراق با مسئولان مربوطه به گفت و گو پرداختند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مهدویزادگان در روز نخست این سفر با حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا اباذری، رایزن فرهنگی ایران در عراق و دکتر محمد جواد نجفی؛ مسئول علمی و دانشگاهی رایزنی به گفتگو نشست.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا اباذری ضمن عرض خیر مقدم، گزارشی از اقدامات صورت گرفته مرتبط با سازمان سمت در عراق و آخرین وضعیت دیپلماسی علمی کشور در عراق ارائه نمودند. در ادامه دکتر مهدویزادگان نیز ضمن معرفی اجمالی ظرفیت های «سمت»، از اهداف و برنامه و نیز زمینههای این سازمان در عرصۀ بینالملل سخن گفت.
در ادامه، مهدویزادگان به همراه حجتالاسلام والمسلمین اباذری با حضور در وزارت علوم عراق، با دکتر لبنی خمیس مهدی، مدیر کل اداره پژوهش و گسترش علمی « اداره البحث و التطویر » وزارت آموزش عالی و پژوهشهای علمی جمهوری عراق دیدار کردند.
در این دیدار که رئیس بخش منابع درسی وزارت علوم عراق، دکتر موسی الموسوی نیز حضور داشت، دکتر مهدویزادگان با اشاره به سابقۀ همکاری «سمت» و وزارت علوم عراق، ابراز امیدواری کرد همکاری فیمابین در چارچوب تفاهمنامۀ موجود، تعمیق بیشتر پیدا کند و اقدامات توافقشده از دوره قبل سریعتر به سرانجام برسد.
لبنی خمیس مهدی ضمن ابراز خرسندی از حضور هیئت «سمت»، به ارائه گزارشی از اقدامات انجامشده پرداخت و در ادامه برای عملیاتیشدن اقدامات ناتمام در اسرع وقت، اعلام آمادگی کرد.
وی با معرفی همایش علمی پیشروی وزارت علوم عراق در موضوع علوم اسلامی، ابراز امیدواری کرد «سمت» با ظرفیت تخصصی خود در این رویداد علمی حاضر شود. همچنین افزود وزارت علوم عراق خواهان برگزاری دور دوم همایش مشترک پیرامون شخصیت امام حسین (ع) است.
در این دیدار، حجتالاسلام والمسلمین اباذری پیشنهاد کرد به منظور تحکیم مراودات مشترک دو طرف، هیئتی از وزارت علوم عراق به ایران دعوت شود؛ بر این اساس مقرر شد زمینه و شرایط این بازدید از طرف «سمت» فراهم شود.
برنامۀ سوم رئیس «سمت»، حضور در بیتالحکمه و دیدار با دکتر مظفر الربیعی، معاون بینالملل و مسئول ارتباطات این مجموعه بود. در ابتدای این نشست دکتر مظفرالربیعی، با معرفی تاریخچۀ بیتالحکمه، به ظرفیتهای این مجموعه برای همکاری با «سمت» اشاره کرد. دکتر مهدویزادگان، با شبیه خواندن جایگاه «سمت» و بیتالحکمه در نظام تولید محتوای دو کشور ایران و عراق، ابراز امیدواری کرد با همکاری طرفین، همافزایی لازم به منظور تقویت تمدن اسلامی و نشر دستاوردهای علمی آن در دو کشور حاصل شود.
برنامۀ پایانی روز نخست حضور رئیس «سمت» در بغداد، دیدار با آقای حسنپور نماینده رایزنی فرهنگی ایران در سلیمانیۀ عراق و جلسه تخصصی با دکتر محمدجوادنجفی مسئول بخش علمی دانشگاهی رایزنی فرهنگی در این خصوص بود. رئیس «سمت» با ارائه گزارش اجمالی از برنامه هفته فرهنگی کتاب «سمت» در دانشگاه کردستان، به برنامههای پیشروی این سازمان برای حضور هرچه فعالتر در اقلیم کردستان اشاره کرد و افزود: تأسیس گروه زبان کردی، برگردان تعدادی از منابع شاخص «سمت» به زبان کردی براساس نیاز منطقۀ اقلیم و بهرهمندی از ظرفیت شبکه نخبگانی کردستان در گروههای تخصصی سازمان از جملۀ این اقداماتاست. در این جلسه راه کارهای همکاری بیش از پیش سمت با مراکز علمی و پژوهشی سلیمانیه مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
برنامه روز سوم سفر مهدویزادگان به عراق ، حضور در دانشگاه مستنصریه بغداد و گفتگو با دکتر حمید فاضل التمیمی، رئیس دانشگاه آغاز شد. در این دیدار دو طرف با ظرفیتهای علمی-پژوهشی یکدیگر آشنا شدند. در این دیدار دکتر مهدویزادگان گفت: در صورت امضای تفاهمنامه همکاری مشترک، این امکان مهیا میشود تا از ظرفیت علمی - پژوهشی اعضای هیئتعلمی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی «سمت»، برای پیشبرد اهداف علمی دانشگاه مستنصریه به عمل آید. این دیدار با تبادل هدایای فرهنگی دو طرف به پایان رسید. دانشگاه مستنصریه بغداد یکی از باسابقه ترین و مهمترین دانشگاه های دولتی عراق به خصوص در رشته های علوم انسانی میباشد، که هم اکنون با دارا بودن رشته های مختلف تحصیلی، تعداد زیادی از دانشجویان عراقی در رشته ها و مقاطع مختلف علوم انسانی در آن در حال تحصیل می باشند.
برنامه دیگر روز دوم دیدار دکتر مهدویزادگان از مرکز احیای تراث عتبۀ کاظمیه بود. در این برنامه سمیر خزعل، معاون مرکز گفت: «علیرغم تازه تأسیس بودن این مجموعه گامهای خوبی در مسیر حفظ و نشر میراث موجود در کاظمین برداشته شدهاست، هرچند که کافی نیست.»
مهدویزادگان با معرفی برخی گروههای تخصصی و پژوهشی همسو با مأموریت این مرکز، اعلام آمادگی کرد در صورت تمایل طرف عراقی این امکان از طرف «سمت» وجود دارد تا از ظرفیت علمی - پژوهشی سازمان برای احیا و نشر گنجینۀ ارزشمند عتبۀ کاظمیه استفاده شود. ایشان در ادامه از قسمتهای مختلف مجموعه بازدید کرد و در پایان یادداشتی در دفتر یادبود مجموعه نوشت. معاون مرکز احیای تراث ضمن تشکر از اهتمام رئیس سازمان، گزیدهای از آخرین آثار منتشره مجموعه را به دکتر مهدویزادگان اهدا کرد.
در ادامه برنامه ها رئیس «سمت» در شهر نجف اشرف، ابتدا از مرکز اسناد و نشر آثار تاریخی و علمای شهر نجف اشرف دیدن کرد. این مجموعه حاصل جمعآوری مجموعه اسناد، تصاویر و آثار ارزشمند علمای نجف بود. حجتالاسلام کلباسی، به پاس قدردانی از حضور رئیس سازمان، گزیدهای از آثار چاپی خود را به وی اهدا کرد.
مهدویزادگان در ادامه در مرکز اسلامی مطالعات راهبردی حاضر شد و با حجتالاسلام سیدهاشم میلانی گفتگو کرد. پیشتر «سمت» تجربۀ همکاری با این مؤسسه را در چاپ نسخۀ عربی کتاب هرمنوتیک داشتهاست. دکتر مهدویزادگان در حاشیۀ بازدید از مجموعه آثار چاپی مرکز، پیشنهاداتی را در زمینۀ کارهای پژوهشی و تحقیقاتی مطرح کرد که با استقبال روبهرو شد.
دارالتراث مقصد بعدی رئیس سازمان به منظور بازدید بود. در این دیدار دو طرف از ظرفیتهای علمی - تحقیقاتی یکدیگر آشنا شدند. حجتالاسلام شجاعی ضمن معرفی آخرین مجموعههای خریداری شده، به ارائه توضیحاتی درخصوص فرایند کاری مجموعه پرداخت و در زمینۀ هرگونه همکاری همسو با فعالیتهای مؤسسه اعلام آمادگی کرد. دکتر مهدویزادگان در پایان بازدید خود، اقدامات انجام شده را ارزشمند ارزیابی کرد و پیشنهاد کرد اهتمامی شود تا نتایج فعالیتهای پژوهشی، همایشها و نشستهای تخصصی در قالب کتاب در اختیار جامعه دانشگاهی قرار گیرد.
دکتر مهدویزادگان در دومین روز حضور در نجف اشرف از کتابخانه امیرالمومنین (ع) بازدید کرد. رئیس «سمت» در حاشیۀ این دیدار به دستاندرکاران کتابخانه پیشنهاد کرد تا در کنار قفسههای موضوعی مختلف، مجموعهای را به آثار منتشره پیرامون فرمان حضرت علی (ع) به مالک اشتر در نظر بگیرند که این پیشنهاد هم با استقبال روبهرو شد.
رئیس «سمت» پس از حضور در بیت امام راحل (ره) و ثبت یادداشت در دفتر یادبود این مجموعه، در کتابخانه آیتالله قرشی حاضر شد و ضمن تلاوت فاتحه بر مزار این عالم عالیقدر، از کتابخانه و موزه ایشان بازدید کرد. حجتالاسلام قرشی، فرزند مرحوم قرشی، ضمن معرفی آثار چاپی با پیشنهاد رئیس سازمان در زمینۀ عرضۀ آثار مرحوم قرشی در قالب کتاب درسی، موافقت کرد.
آخرین برنامه مهدویزادگان در سفر عراق، بازدید از دانشگاه بابل بود. در این برنامه که بیش از چهار ساعتونیم ادامه پیدا کرد دکتر قحطان هادی حسین، ضمن معرفی بخشهای مختلف دانشگاه از ظرفیتها و زمینههای موجود در مسیر همکاری دو طرف سخن گفت. وی افزود: از جمله کارهای ارزشمند دانشگاه بابل، تهیۀ فرهنگ هشتجلدی در موضوع تمدن شهر تاریخی بابل است. وی پیشنهاد کرد، «سمت» عهدهدار نشر و عرضۀ نسخۀ فارسی این اثر باشد
مهدویزادگان ضمن معرفی «سمت»، از منحصربهفرد بودن سازمان در عرضۀ کتاب درسی دانشگاهی در گروه علوم انسانی سخن گفت و ابراز امیدواری کرد در پی امضای تفاهمنامۀ همکاری مشترک، ارزیابی کتاب پیشنهادی از طرف «سمت» انجام خواهد شد و پس از تأیید، نسبت به ترجمه و نشر آن اقدام میشود.
در ادامۀ این برنامه مهدویزادگان، از بخشهای مختلف کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه، استودیوی چندرسانهای و مرکز آموزش زبان و مهارتافزایی دانشگاه بازدید کرد. دکتر قحطان ایران را به عنوان یک قاره معرفی کرد و گفت: ایرانیان با اتکا به ظرفیتهای داخلی توانستند در صنعتهای بزرگ و کوچک دستاوردهایی داشته باشند و اینچنین در برابر تحریمها ایستادگی کردند.