نامگذاری روزهای هفته میراث فرهنگی؛ از قدرت موزهها تا دفاع مقدس
هفته میراثفرهنگی از ۲۸ اردیبهشت ماه و هم زمان با روز جهانی موزهها (۱۸ می) آغاز میشود و تا سوم خرداد ماه ادامه دارد. کشورهای مختلف که دارای سابقه تمدنی و تاریخی و موزه های بزرگ و معروف هستند، برنامه های خاصی را برگزار و مردم را تشویق می کنند علاوه بر بازدید از موزه ها، به آثار و میراث فرهنگی و تاریخی خود به عنوان گنجینه های ارزشمند بیشتر توجه کنند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و به نقل از ایرنا آخرین روزهای اردیبهشت و اوایل خرداد «هفته میراث فرهنگی» است، روزها و برنامههایی که به مردم و مسئولان یادآوری میکند شناخت حفاظت و معرفی آثار تاریخی و تمدنی کشور به عنوان ضرورت راهبردی، یک وظیفه ملی است.
امسال به مدت ۷ روز و به مناسبت هفته میراث فرهنگی، مجموعه برنامههایی با محوریت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معمولا مشارکت سایر وزارتخانهها و شهرداریها، تشکلهای میراثی و نهادهای فرهنگی هنری در سراسر کشور برگزار و تلاش می شود حوزه میراث فرهنگی و موزه ها مردمی سازی شود و البته سواد میراث فرهنگی جامعه نیز ارتقا یابد.
شورای بین المللی موزه ها (ایکوم) سال میلادی جدید را به عنوان قدرت موزه ها نامگذاری کرده است؛ این در حالی است که وزارت میراث فرهنگی هم به منظور برنامهریزی دقیق و استفاده بهتر از ظرفیتهای موجود حوزه میراثفرهنگی، شعار این هفته را میراثفرهنگی، قدرت ملی و دولت مردمی و هفت روز آن را هم به تفکیک نام گذاری کرده است.
۲۸ اردیبهشت؛ اولین روز | قدرت موزهها، نوآوری، پایداری، جامعهسازی
29 اردیبهشت؛ دومین روز | حفاظت از میراثفرهنگی و مشارکت مردمی
30 اردیبهشت؛ سومین روز | مطالعات دانشبنیان، پژوهش و آموزش
31 اردیبشهت چهارمین روز | مرمت و احیای آثار و بافتهای تاریخی
۱ خرداد؛ پنجمین روز | ثبت ملی و جهانی آثار، دستاوردها و ظرفیتها
۲ خرداد؛ ششمین روز | پایگاههای تاریخی، اهداف ملی، ابعاد جهانی
۳ خرداد؛ هفتمین روز | میراثفرهنگی و دفاع مقدس
آنچه هدف اصلی از نام گذاری ها و برنامه های مبتنی بر آن عنوان شده «تکریم مردم و ارائه محتوای مناسب به مردم» است و موزهها تلاش خواهند کرد در ایام این هفته برای خدمترسانی متفاوت و خلاقانه به مردم آمادگی داشته باشند. البته این برنامه ها مختص شهرهای بزرگ و تهران نیست، بلکه گستردگی آن سراسری و عمومی است تا عدالت فرهنگی در این حوزه برای همه اقشار مردم ملموس شود.
در مجموع ۱۰ عنوان برنامه فاخر در موزه ها و پایگاه های فرهنگی تاریخی و همچنین ۵٠٠ عنوان برنامه موضوعی در هفته میراث فرهنگی برنامه ریزی شده که نمایشگاههای جانبی، نمایشگاه عکس، مسابقات، نشستهای تخصصی و علمی، اجرای برنامههای رونمایی از آثار کمتر دیده شده و نادیده، بهرهبرداری از بناهای مرمت یافته و نیز برگزاری برنامههای مناسبتی همانند گرامیداشت حکیم عمر خیام، تکریم پیشکسوتان میراثفرهنگی، همایش ملی ثبت و حرائم، همایش ملی روز موزهها و همایش ملی تکریم استادکاران، بخشی از این برنامهها است.
وزارت میراث فرهنگی همچنین اعلام کرده است به مناسبت روز سوم خرداد که روز پایانی هفته میراثفرهنگی است برنامهای ویژه در سراسر کشور تدارک دیده شده تا یاد و خاطره دلاورمردی رزمندگانمان در آزادسازی خرمشهر گرامی داشته شود.