معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی:
برگزاری اجلاس رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور پس از یک دهه وقفه/ تهران میزبان 60 رایزن فرهنگی میشود
حسین روزبه در کنفرانس خبری دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور گفت: تهران اول تا ششم مردادماه جاری، پس از یک دهه وقفه میزبان دهمین دوره این اجلاس میشود و رایزنان فرهنگی ایران از ۶۰ کشور دنیا در آن حضور مییابند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست خبری دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، پیش از ظهر امروز، شنبه (25 تیرماه) با سخنرانی حسین روزبه، معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیر این اجلاس در حوزه ریاست این سازمان برگزار شد.
روزبه در سخنانی، هدف از برگزاری این اجلاس را روایت برنامه تحول سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دانست و گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اصلیترین قرارگاه و راهبر اصلی دیپلماسی فرهنگی ایران است و در کنار سازمانهای دیگر وظیفه ارائه تصویری درست از انقلاب اسلامی ایران را در خارج از کشور برعهده دارد. دبیر دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور افزود: بر اساس نصوص قانونی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی باید به انسجام بخشی فعالیتهای دیگر سازمانهای ایرانی حاضر در عرصه بینالملل هم بپردازد.
وی تصریح کرد: در دوره مدیریت جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی طبق نیازهای میدانی و رویکردهای جدید مدیریتی، نگاهی تحولی در برنامهها رخ داده و منجر به طراحی یک سند تحول شده است. شرایط زمانی و تحولات بینالملل، ضرورت تدوین این سند تحول را برای سازمان پیش آورده است.
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی اظهار داشت: جریان حاکم بر نظام بینالملل که از آن با عنوان جریان سلطه نام برده میشود، دوران اضمحلال خود را میگذارند. امروزه همه از افول فرهنگ آمریکایی نام میبرند و بسیاری از آزاده مردان در سراسر جهان فرهنگ آمریکایی را به چالش میکشند.
وی یادآور شد: در دورانی به سر میبریم که جذابیت حرفهای «دیگری»ها بیشتر شده است که به همین منظور برای ملتهای جهان، جذابیت انقلاب اسلامی ایران و ایدههای آن نیز بیشتر شده است.
روزبه ادامه داد: ایدههای انقلاب اسلامی ایران میتواند به صورت مؤثر در جهان جریان داشته باشد. برای رسیدن به این هدف ما در حوزه اقدامات و شبکههای همکاریمان نیاز به تحول داشتیم و شیوههای گذشته به ما توان نقش آفرینی نمیدادند.
دبیر دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در عین حال، مطرح کرد: واقعیتهای میدانی و شواهد غیرقابل انکار در منطقه حاکی از تسلط گفتمان فرهنگی مقاومت است. البته میتوان به دو گفتمان در منطقه اشاره کرد. گفتمانی که به دنبال تحمیل فرهنگ خود بر ملتهای منطقه است و گفتمانی دیگر که گفتمان مقاومت است و ملتها آن را دنبال میکنند که بر مبنای آن میخواهند ایده بازگشت به خویشتن را به عرصه اجرا بیاورند.
وی در ادامه سخنانش، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از گفتمان مقاومت حمایت میکند و یکی از پایگاههای اصلی و منادیان آن است. اصولا مقاومت از حوزه فرهنگ آغاز میشود.
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی اذعان کرد: اکنون ملتهای با سابقه درخشان تمدنی در منطقه مقابل جریانی قرار گرفتهاند که قصد تحمیل «خواست» خود را دارد. واقعیت منطقه همین دوگانه موجود است. در کنار این دوگانه، ما با افزوده شدن ابرمولفهای به نام «فضای مجازی» به فعالیتهای فرهنگی بینالمللی هم مواجه هستیم. این سه مسئله ما را به برنامههای تحولیمان کشانده است.
منطق تفکر ایرانی منشعب شده از تفکر اسلامی است
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه از عرصه فرهنگی دنیا غایب نبوده است. منطق تفکر ایرانی منشعب شده از تفکر اسلامی است و به همین دلیل همیشه حرفها و ایدههای جذاب و مؤثر فرهنگی برای دنیا داشته است.
روزبه ادامه داد: تمدن و تفکر ایرانی همیشه چهرهها و شخصیتهای سترگ را به بشریت عرضه کرده است و این ظرفیتهای ما را برای رساندن صدای فرهنگ معاصرمان به جهانیان غنیتر میکند.
دبیر دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به تدوین سند تحول در فعالیتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اشاره کرد و افزود: مباحثی را که بیان کردم ضرورت تحول در برنامهها و فعالیتهای سازمان را پیش میکشید. ما مؤلفههای تحول را در ۶ محور طبقه بندی کردیم که اولین محور شامل روایتگری مؤثر و جریان ساز از انقلاب اسلامی و ایران است.
وی با اشاره به سانسور شدن روایتهای مؤثر از توان ملت ایران در جریانهای رسانهای دنیا تصریح کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با دارا بودن شبکه مؤثر و فعال میتواند راهبر این روایتگری تأثیرگذار باشد. به همین دلیل، رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور برای این موضوع مسئولیت پیدا کرده و برنامههای سال ۱۴۰۱ خود را تدوین کردهاند.
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی اضافه کرد: محور دیگر، اجتماعی سازی گفتمان انقلاب و جمهوری اسلامی ایران است. بر این اساس، رایزنان فرهنگی ماموریت پیدا کردهاند تا بجز ارتباط با نخبگان کشورهای محل ماموریت خود، برنامه ریزیهای مؤثری نیز برای ارتباط با تودههای مردم انجام دهند.
روزبه حضور هدفمند در زیستبومهای جدید ارتباطی و فضای مجازی، افزایش سهم ایران در بازارهای صنایع فرهنگی دنیا، بازآرایی کنشگران فعال در عرصه دیپلماسی فرهنگی بینالمللی و متناسب سازی نیروی انسانی درون سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را از دیگر محورها برشمرد.
وی در بخش دیگر سخنانش، به وقفه 10 ساله اجلاس رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور اشاره کر و گفت: آخرین اجلاس رایزنان فرهنگی ایران ۱۰ سال پیش برگزار شد و از آن سال تاکنون تحولات جهانی بسیار بوده است. برای اینکه شبکه اقدام ما به یک افق منسجمی دست پیدا کند، اجلاس رایزنان فرهنگی در دستور کار قرار گرفت.
دبیر دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور عنوان کرد: این اجلاس از یکم تا ششم مردادماه جاری با شعار «دیپلماسی فرهنگی دانش بنیان، همگرا، صادرات فرهنگی»در تهران برگزار میشود. اجلاس به گونهای طراحی شده که همه بازیگران مؤثر در عرصه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران حضور داشته باشند و سخنان و ایدههای خود را بیان کنند.
وی افزود: رایزنان فرهنگی کشورمان با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نشست خواهند داشت و همچنین، ما میزبان وزارت امور خارجه و سازمان صدا و سیما هم خواهیم بود.
نمایشگاه پشتیبان رایزنان فرهنگی برگزار میشود
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی ادامه داد: نهادهایی چون جامعة المصطفی (ص) العالمیه، مجمع جهانی اهل بیت(ع)، مجمع تقریب مذاهب اسلامی، بنیاد سعدی و ... نیز در این اجلاس حضور دارند.
وی مطرح کرد: سلسله نشستهای تخصصی هم در مدت برپایی اجلاس رایزنان فرهنگی و سه کارگاه تخصصی با حضور سیاستگذاران، صاحبان ایده و نهادهای مجری برگزار میشود و ما برای پاسخ به نیاز و اجرایی کردن رویکردهای متناسب با فرهنگ ایرانی ـ اسلامی سیاستهایی داریم.
روزبه اظهار داشت: در حاشیه این اجلاس، نمایشگاه پشتیبان رایزنان فرهنگی نیز برگزار میشود تا بدانیم چه ظرفیتی میتواند از فعالیت رایزنها پشتیبانی مؤثر داشته باشد.
دبیر دهمین اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در پایان سخنانش، تأکید کرد: ۱۵ رایزن فرهنگی دیگر قرار است در کشورهای مختلف فعال شوند و امیدواریم سال آینده این هدف اجرایی شود و اینکه حوزه رایزنان فرهنگی نیاز به تحول دارد، حرف دقیقی است و رایزنان فرهنگی قدیم و جدید موظف به تعامل با رسانهها خواهند بود.
انتهای پیام/ص