logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1401/11/21 - 11:42
  • 1082
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
دبیر شورای اسلامی اسپانیا:

رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم راهبرد مشخصی برای آینده تبیین کردند

یوسف فرناندز با اشاره به رشد عیار معنویت و اخلاق در انقلاب اسلامی تأکید کرد: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با توجه به مقتضیات روز و حفظ ماهیت انقلاب اسلامی، راهبرد آینده را تبیین کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا و به مناسبت فرا رسیدن چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، وبیناری با موضوع تبیین گام دوم انقلاب اسلامی با محوریت دیپلماسی فرهنگی در دو بخش مجزا به صورت مجازی برگزار شد.
محمد مهدی احمدی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا ضمن تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: همانطور که مستحضرید به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلانمی رهبر معظم انقلاب بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را صادر فرمودند. در این بیانیه معظم له هفت مورد را الویت بندی کردند که هر ایرانی دغدغه مند به ویژه جوانان می‌توانند جایگاه و مسئولیت خود را در این سند چشم‌انداز بیایند.

وی ادامه داد: رهبر انقلاب در منظومه فکری خود یک فرایند تحقق تمدن نوین اسلامی دارند که دارای پنج گام است: انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن نوین اسلامی که در بند اول این سند فرمودند ما در مرحله دولت اسلامی هستیم و شما جوانان برای خودسازی، جامعه سازی و تمدن نوین اسلامی برنامه ریزی کنید.

احمدی افزود: در همین بیانیه موضوع عدالت مطرح شده است که تفکر افراط و تفریط را مردود دانسته‌اند و همینطور اگر به این سند عمیقاً توجه شود نگاه نه شرقی و نه غربی به چشم می‌خورد. تمدن نوین اسلامی در واقع ریشه از تمدن صدر اسلامی دارد با مقتضیات روز.

دیپلماسی فرهنگی و نقش آن در روابط بین‌الملل 

حسن قشقاوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا در ابتدای سخنان خود با اشاره به برگزاری با شکوه جشن سالگرد انقلاب اسلامی در روز قبل از این وبینار و حضور ده ها نفر از سفیران، دیپلمات‌ها، نمایندگان شرکت‌ها و مراکز دانشگاهی در آن، برگزاری این وبینار را قدمی خوب در راستای ارج نهادن به انقلاب اسلامی دانست و گفت: ما در چله دوم انقلاب اسلامی هستیم. عدد چهل ریشه‌ای دینی و فرهنگی دارد و پیامبر اسلام می فرمایند « من أخلص للّه أربعین صباحا ظهرت له ینابیع الحکمة من قلبه إلى لسانه». در این حدیث از 40 روز اخلاص برای تبیین درست زندگی صحبت می‌شود و موضوع بحث ما گام برداشتن برای 40 سال دوم پیروزی انقلاب است.
وی تأکید کرد: محی الدین عربی اندیشمند برجسته اسپانیایی قرن‌ها پیش کتاب بزرگ فصوص الحکم را نوشت. امام خمینی(ره) در نامه مشهور خود به گورباچف برای او نوشتند که خوب است گروهی از دانشمندان علوم انسانی آن کشور به قم سفر کنند و برخی آثار مهم دین ما به ویژه کتاب فصوص الحکم ابن عربی اسپانیایی را مطالعه کنند. نمونه دیگر کتابی است که امام محمد غزالی در نقد فلسفه ارسطویی نوشته بود با عنوان «تهافت الفلاسفه».

قشقاوی اظهار داشت: چندی بعد ابن رشد قرطبی اندیشمند اسپانیایی به این کتاب پاسخی داد و کتابی با عنوان «تهافت التهافت الفلاسفه» در جواب غزالی نوشت که این نشان می‌دهد چگونه این متفکر اسپانیایی در قرن دوازدهم آثار دانشمند ایرانی را مطالعه کرده بوده است.

وی بیان کرد: غزالی در کتاب خود نقد تمدنی فلسفه غربی ارسطویی را انجام داده بود و ابن رشد نیز نقدی بر نقد او کرد و به او پاسخ داد.

قشقاوی در ادامه سخنان خود با اشاره به بیانیه گام دوم عنوان کرد: فرمایشات رهبر معظم انقلاب در گام دوم عمدتا بحث فرهنگی است چون فرهنگ جانمایه و ماهیت انقلاب اسلامی است. از همین رو فکر می‌کنم چالش‌های دیپلماتیک ما با جهان سلطه دقیقا چالش فرهنگی است.

سفیر کشورمان در اسپانیا یادآور شد: وقتی می گوییم استقلال یعنی آن روحیه به خود اتکایی مردم و عدم اتکا به زورگویی. چنین امری باید در ذهنیت فرهنگی انقلابیون بنشیند و در گام دوم، در دیپلماسی فرهنگی این نکته بسیار مهم است که ما روحیه استقلال خواهی داشته باشیم.

وی اضافه کرد: فکر می‌کنم این روحیه امروزه برای کشورهای اروپایی هم لازم است. اتحادیه اروپا به عنوان یک قدرت بزرگ باید بتواند مستقل تر تصمیم بگیرد و از زیر چتر قدرت‌های دیگر به خصوص آمریکا بیرون بیاید.

بیانیه گام دوم انقلاب؛ نسخه‌ای برای جوامع بشری

وی تأکید کرد: دیپلماسی فرهنگی، ورزشی، هنری، سیاسی و در یک کلام دیپلماسی عمومی می‌تواند ما را به هم نزدیک کند. هر چه استقلال که جانمایه فرهنگی دارد بیشتر شکل بگیرد نزدیکی تمدنی ما و اروپا و اسپانیا  نیز بیشتر می‌شود. بسیاری از محورهایی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم بیان فرمودند در همین چارچوب‌هاست.

قشقاوی تصریح کرد: توجه به خدای متعال و بازگشت به فطرت انسانی، توجه به استقلال، احترام به مظلوم و دستگیری از او، مقابله با ظالم و قدرت‌های استکباری، روح اصلی بیاینه گام دوم و چهل ساله آینده است.

وی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب نیز این بیانیه را نه فقط برای ایرانیان بلکه برای بشریت تقریر فرمودند. من فکر می کنم این می‌تواند گام بزرگی باشد برای تقریب اذهان در چارچوب گفت‌وگوهای سازنده، مدارا و تحمل پذیری و تبادل نظر در دیپلماسی فرهنگی که روح اصلی دیپلماسی ما و زیربنای همه انواع دیگر دیپلماسی ها است.

انقلاب اسلامی برخاسته از دین اسلام است

در ادامه، هاشمیان به عنوان کارشناس ایرانی این نشست دو زبانه به تشریح دیدگاه‌های خود پرداخت. وی سخنان خود را با محور تبیین اخلاق و معنویت در تحقق تمدن نوین اسلامی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ارائه کرد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: از مهم ترین عناصر تمدن ساز، اخلاق و معنویت است که شکل دهنده بعد فرهنگی و نرم افزاری تمدن هاست. اساسا هر تفکر تمدن سازی بدون داشتن یک رویکرد و ایده اخلاقی مؤثر نمی‌تواند به چنین نقشی نائل آید.

هاشمیان عنوان کرد: انقلاب اسلامی ایران بر اساس منطق اخلاقی برخاسته از دین توانست زمینه‌های شکل گیری چنین انقلابی را در سطح جهان و منطقه رقم زند. این عنصری است که مقام معظم رهبری به آن اشاره و آن را زمینه شکل گیری تمدن نوین اسلامی می‌دانند.

وی ابراز کرد: تمدن نوین اسلامی در حقیقت گام آخر تحقق انقلاب اسلامی از منظر ایشان است. در بیانات رهبری، پنج مرحله برای تحقق انقلاب اسلامی برشمرده شده است. بنا بر فرمایشات ایشان، مرحله اول، «انقلاب اسلامی» و مرحله دوم نیز «تشکیل نظام اسلامی» است لذا انقلاب اسلامی، هم اکنون از این دو مرحله عبور کرده­ است. ایشان مرحله سوم تحقق اهداف انقلاب را «تشکیل دولت اسلامی» می­ دانند که انقلاب اسلامی هم ­اینک در این گام قرار دارد.

هاشمیان گفت: همچنین مراحل چهارم و پنجم را «تشکیل جامعه اسلامی» و «صورت بندی تمدن نوین اسلامی» ذکر کرده‌اند. آشکار است که اخلاق و معنویت از چه جایگاهی در ظهور انقلاب اسلامی برخوردار بوده است چرا که اساسا ماهیت انقلاب اسلامی مبتنی بر آموزه‌های الهی اسلام بوده است.

معنویت و اخلاق؛ دو راهبرد مهم در بیانیه گام دوم 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: دو مولفه اخلاق و معنویت بهترین مسیر برای باز شدن باب گفت‌وگو میان نخبگان ایرانی و آزاداندیشان دنیای غرب است لذا این یادداشت می‌کوشد با تبیین جایگاه اخلاق و معنویت در تحقق تمدن نوین اسلامی مبتنی بر بیانیه گام دوم، زمینه ای برای گفت‌وگوهای علمی بیشتر درباره این گمشده امروز دنیای بشریت فراهم آورد.

وی در ادامه سخنانش، با بررسی جایگاه اخلاق در گام نخست انقلاب اسلامی، به عناصری چون عدالت گستری، استقامت و امید اشاره کرد.

چله دوم انقلاب و لزوم بهره‌گیری از جوانان

یوسف فرناندز، محقق اسپانیایی و دبیر شورای اسلامی اسپانیا به بیان نکات و نظرات خود در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی پرداخت.

وی اظهار داشت: انقلاب اسلامی به طور چشمگیری معیارهای معنویت و اخلاق را در فضای عمومی ارتقا داد تا نه تنها وضعیت اجتماعی جمعی ایرانیان، بلکه وجهه معنوی و معرفتی آنان را نیز بهبود بخشد. این به معنای تحول بزرگ در عرصه فرهنگی نیز بود. این پدیده مهم بیش از هر چیز از رفتار و سیره امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی، چه در مرحله مبارزه و چه پس از پیروزی انقلاب شکل گرفت.

فرناندز ادامه داد: آن شخصیت وارسته و عارف و مؤمن در رأس کشوری قرار داشت که مردم آن دارای ایمانی عمیق و ریشه‌دار بودند. علیرغم اینکه تبلیغات فاسد در دوران پهلوی ضربات سنگینی بر این ایمان وارد کرده بود، رویکرد جمهوری اسلامی به توسعه فرهنگی و معنوی، دل‌های مشتاق و روشن به خصوص در میان جوانان را به خود جلب کرد و فضا را برای دین و اخلاق مساعد کرد.

این محقق اسپانیایی ابراز کرد: معنویت و اخلاق هدایت کننده همه اقدامات و همه فعالیت های فرد و جامعه است و نیاز اساسی هر جامعه است و علاوه بر این معنویت و اخلاق یک نیاز مبرم هر جامعه است.

وی توصیه کرد: هر چه وجدان اخلاقی و هوش معنوی در جامعه ای رشد بیشتری داشته باشد، دستاوردهای بیشتری حاصل می‌شود. بدون شک رسیدن به این هدف مستلزم جهاد و تلاش فراوان به ویژه در عرصه آموزش است.

فرناندز رسانه‌های جمعی و تأثیرگذار را ابزار خوبی برای کانون‌های ضد معنوی و ضد اخلاقی برشمرد و گفت: ایران برای دفاع از ارزش‌ها و نظام فرهنگی و معنوی خود برنامه‌های بلندمدتی در عرصه رسانه‌ای تدوین کرده است که در دراز مدت بر حاکمیت کشور نیز تأثیر می‌گذارد.

وی افزود: تلاش غرب برای گسترش سبک زندگی خود در ایران، آسیب‌های قابل توجهی را در عرصه های اخلاقی، اقتصادی، مذهبی و سیاسی وارد کرده است. برای مقابله با این پدیده به نبردی هوشمندانه و چند جبهه ای نیاز است که مشارکت جوانان را نیز می‌طلبد.

وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گفت: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با توجه به مقتضیات روز و با حفظ همان ماهیت انقلاب اسلامی، راهبرد آینده را تبیین کردند.

وی ادامه داد: معظم له در دیپلماسی فرهنگی شاخص‌هایی را مشخص کردند که می‌تواند در رشد و آگاهی مردم جهان تأثیر گذار باشد. 

بنابر اعلام این خبر، خواکین رودریگز کار ترجمه سخنان کارشناسان را از فارسی به اسپانیایی و بالعکس بر عهده داشت. همچنین اعلام شد که برای استفاده بهتر از محتوای این جلسه، ویدئوی کامل آن به زودی بر روی کانال یوتیوب رایزنی فرهنگی کشورمان در اسپانیا قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/ 

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved