«سیره فاطمی و نقش زن در اسلام» در صربستان تبیین شد
به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صربستان و همزمان با میلاد حضرت فاطمه زهرا(س)، «سیره فاطمی و نقش زن در اسلام» تبیین شد.
در مراسمی که به میزبانی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلگراد صربستان برگزار شد، خانمها عمرا خلیلویچ، شرق شناس و ایران شناس، بنتالهدی هاشمی و لیلا کریمی از اساتید دانشگاه درباره جایگاه زن در اسلام، ویژگیهای شخصیتی حضرت زهرا(س) و جایگاه رفیع مادر سخنرانی کردند.
خانم عمرا خلیلویچ، شرق شناس و ایران شناس در سخنان خود اشاره کرد که صحبت از بزرگی و ویژگیهای حضرت فاطمه زهرا(س) در حقیقت سخن گفتن از جایگاه زن در اسلام و قرآن است. ما در الگوی ایشان میتوانیم با شخصیت واقعی یک زن به عنوان یک انسان کامل رو به رو شویم که هم در زندگی فردی و هم در زندگی اجتماعی آیهای از آیات الهی بوده است.
وی افزود: یکی از مهمترین تغییرات در قرن بیستم، تغییر در وضع زنان بوده است. این در حالی است که مقام و منزلت زن در اسلام قرنها پیش از آن مورد بررسی و اشاره قرار گرفته است.
خانم خلیلویچ در ادامه، به کنوانسیون ملل متحد در اواخر قرن بیستم در مورد برداشتن انواع مختلف تبعیض علیه زنان اشاره کرد و افزود: این کنوانسیون در عین داشتن برخی نقاط مثبت در باب زنان، با مشکلات مبنایی زیادی رو به رو است. یکی از این مشکلات، عدم تعریف صحیح از تساوی حقوق زن و مرد است، چراکه این تساوی، با توجه به شرایط خاص فیزیولوژیکی و نیازهای طبیعی زنان نمیتواند بی قید و شرط باشد.
وی ابراز کرد: از سویی با اینکه هدف اصلی این کنوانسیون شخصیت دادن به زن بوده است، در نهایت نتیجهای که گرفته میشود این است که زن در شرایط ایدهآل خود باید خود را به مرتبهای برساند که هم اکنون مردان در آن قرار دارند. این مسأله به نوعی توهین به شخصیت زن تلقی میشود.
این ایران شناس صربستانی عنوان کرد: ما با مراجعه به شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) میتوانیم به این نکته وقوف پیدا کنیم که چیزی که زن و مرد در آن شباهت و تساوی دارند، حقوق انسانی آنهاست. آیات بسیاری در قرآن هیچ تفاوتی را میان زن و مرد در شؤون انسانی آنها لحاظ نکردند و در این عرصه تساوی برقرار است. ولیکن در مسائلی که زنان و مردان خصوصیات منحصر به فردی دارند، باید حقوق آنها بر اساس نیازهای خاصشان تعریف شود.
خانم خلیلویچ بیان کرد: براساس فرمایش حضرت صاحب الزمان(عج)، ایشان الگویی برای تمام انسانیت است و ما چنین الگوهایی را در تاریخ اسلام داریم و باید به آنها تأسی و اقتدا کنیم. به همین دلیل، یکی از اصلی ترین وظایف ما در عصر حاضر این است که براساس شناختمان از حضرت فاطمه زهرا(س) تلاش کنیم تا شخصیت متعالی زن را در اسلام به جهانیان عرضه کنیم.
خانم بنت الهدی هاشمی نیز در سخنان حود، مطرح کرد: خداوند از طریق انبیاء و اولیاء حقایق ارزشمندی را در اختیار ما گذاشت. اولیا و معصومین دو جنبه بشری و غیبی داشتند. جنبه غیبی ایشان ارتباط با حق تعالی و دریافت حقایق از منبع الهی است و جنبه بشری ایشان حیات مادی و تنزل در زمین است. حضرت زهرای مرضیه(س) نیز همچون سایر معصومین دارای این ویژگیها بودند. آیات زیادی راجع به جنبه غیبی ایشان نازل شده است.
وی ادامه داد: جنبه مادی و زمینی انبیاء و اولیاء به این جهت است تا سایر مردم به راحتی با ایشان ارتباط داشته باشند و حقایق الهی و غیبی را از ایشان دریافت کنند به اصطلاح حکمی، انبیاء و اولیاء واسطه فیض الهی در زمین هستند و وجود مبارک زهرای مرضیه(س) به طور خاص دارای این ویژگی است.
خانم هاشمی اظهار داشت: اگر ما نمیتوانیم به حقیق غیبی دست پیدا کنیم، حداقل باید زندگی دنیوی این بزرگواران را الگو و سرلوحه خویش قرار دهیم، باشد که مورد توجه و شفاعت این عزیزان قرار بگیریم.
در ادامه این نشست، خانم کریمی با قرائت دلنوشتهای، جایگاه و مقام مادر و نقش او در همه مراحل زندگی را به تصویر کشید.
امیر پورپزشک رایزن فرهنگی کشورمان در صربستان نیز در سخنان کوتاهی، گفت: بی شک حضرت فاطمه(س) الگوی همیشگی و کامل است اما در این دوران، شما که به آن حضرت تاسی میجوئید میتوانید الگو و الهام بخش دیگران باشید.
این مراسم با اهدای هدایی به رسم یادبود از سوی رایزنی فرهنگی کشورمان در صربستان به رسم یادبود به بانوان حاضر در مراسم به پایان رسید.
تولید محتوا به زبان صربی و بارگذاری در سایتها و شبکههای اجتماعی در معرفی شخصیت سرور بانوان دو عالم حضرت فاطمه زهرا(س) از دیگر اقدامات رایزنی فرهنگی کشورمان بود.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی