logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/08/12 - 09:32
  • 142
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

اندیشمندان ایران و هند برای بررسی همزیستی مسالمت‌آمیز گردهم آمدند

به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با همکاری دفتر مقام معظم رهبری در هندوستان نشست علمی «مقاصد شریعت و همزیستی مسالمت آمیز» با حضور هیأتی از علمای حوزه علمیه قم در محل حسینیه خانه فرهنگ ایران در دهلی‌نو برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این نشست، حجت‌الاسلام مهدی مهدوی‌پور نماینده مقام معظم رهبری در هندوستان، شریعت اسلام را بر اساس اهداف و مقاصد دانست و گفت: آفرینش هر موجودی در نظام آفرینش بر اساس هدف و غایت است و در نظام تشریعی هر دستوری بر اساس مصلحت است.

وی افزود: علما از دیرباز در مورد اهداف شریعت بحث کرده‌اند و هزاران کتاب در زمینه علل و اهداف شریعت تدوین شده است. اهداف و مقاصد بسیاری از دستورات دینی در متون اسلامی بیان شده است.

مفتی محمد قاسم باجنوری به هدف شریعت و اصول فقه پرداخت و با بیان اینکه در پرتو قرآن و حدیث، استخراج و استنباط مسائل مربوط به مقاصد شریعت و تدوین فقه، دلیل بسیار مهمی برای وحدت امت محمدی است، گفت: جستجو و تلاش و خدمات بر اساس فرمان خدا و رسول(ص) است و همه این مسائل باید برای وحدت امت مطرح شود.

وی در ادامه به دوره‌ای از ادبیات اسلامی درباره اهداف شریعت اشاره کرد و در مورد جاودانگی و جهانی بودن شریعت اسلامی بحث کرد.

سخنران دیگر نشست، آیت‌الله علیدوست اظهار داشت: حاکمیت برادری دینی، همگرایی، تقریب مذاهب و همزیستی مسالمت آمیز همه مسلمانان بلکه همه انسان‌ها، نه تنها ضروری، بلکه مقدس است. برادری انسانی مورد تأکید قرآن و امری مبارک و عزیز است.

مولانا مفتی شاکر رحمانی، مولانا مفتی رضوان قاسمی و مولانا شیخ ممتاز علی در سخنانی به فطرت الهی و جاودانی شریعت اسلامی اشاره و تأکید کردند که احکام الهی با در نظر گرفتن فطرت بشری وضع شده  است و هرگز تغییر نمی‌کند.

آیت‌الله احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری در سخنرانی خود به تفصیل به مساله وحدت امت پرداخت و با تشریح نظر علامه طباطبایی، مسائل اجتماعی مانند و حد را مقدم بر عبادات دانست.

حجت‌الاسلام سیدابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب نیز در سخنان خود، بیان کرد: ما معتقدیم که دین نه تنها عنصر نزاع و درگیری بین بشریت نیست، بلکه یکی از مهمترین عناصر همگرایی و ایجاد مسالمت و همزیستی بین ابنای بشر خواهد بود و این اختلافات و درگیری‌ها همگی ناشی از هواهای نفسانی بشریت است.

وی ابراز کرد: اگر تمام ادیان آسمانی باری دیگر به تعالیم حقیقی خود بازگردند، چیزی جز صلح و دوستی و صفا و صمیمیت بین ابنای بشر دیده نمی‌شود و مظاهر خشونت و ...، همگی حالاتی استثنائی و در شرایطی خاص هستند همچون جراحی که با دلسوزی و مهربانی بدن بیمار مبتلی را می شکافد تا وی را التیام بخشد.

نواب تأکید کرد: همزیستی مسالمت آمیز که از حاق دین فهمیده می‌شود می‌تواند شاه کلید حل مشکلات مختلف جامعه بشری امروز باشد، از این رو تمام همت خود را معطوف به این موضوع مهم دانسته و تمام تلاش خود را برای تحقیق این مهم مصروف خواهیم داشت.

در این سمینار، شخصیت‌های برجسته‌ای از جمله مولانا جاوید قاسمی، مولانا دو امینی، مولانا عبدالسبحان قاسمی، مولانا مفتی ذکاوت حسین قاسمی، مولانا مفتی عبدالوحید قاسمی، مولانا عبدالسمیع، انقر الباری هستند. نصر الدین خطات ندوی، مولانا محمد یاسین جاجی، مفتی رضوان قاسمی، مولانا فاروق جامعی، مفتی حسن قسمی، مولانا مفتی نثار حسینی، مفتی آصف اقبال مولانا ارشد ندوی و مولانا مرتضی قاسمی شرکت و سخنرانی کردند.

تأکید بر احترام به مقدسات یکدیگر

در نشست دیگری که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با همکاری دفتر مقام معظم رهبری در هندوستان، برگزار شد موضوع «همزیستی مسالمت آمیز و مسئولیت اجتماعی رهبران ادیان» مورد بررسی علما و اساتید حوزه و دانشگاه ایران و هند قرار گرفت.

فریدعصر رایزن فرهنگی کشورمان اظهار داشت: یکی از مشترکات بارز همه ادیان، تأکید بر احترام به مقدسات یکدیگر است. بر اساس آموزه‌های دینی خداوند پیامبرانش را برای رفع اختلاف و ظلم و ستمکاری به دیگر انسان‌ها مبعوث ساخت. پیروان حقیقی ادیان هرگز به دنبال خونریزی و نزاع و درگیری نبوده‌اند بلکه این زیاده خواهان و طواغیت بودند که با سوء استفاده از نام دین و به کام شیاطین دست به قتل و غارت زده‌اند.

وی افزود: در راستای ایجاد فضای همبستگی بین پیروان ادیان مختلف، چنین گفت‌وگوهای بین ادیانی لازم و ضروری است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی مهدوی‌پور بر اهمیت و راهبردی بودن موضوع جلسه تاکید کرد و گفت: رهبران ادیان مختلف وظیفه خطیری بر عهده دارند که در جامعه، صلح و دوستی را ترویج کنند تا انسان‌ها در آرامش و آسایش کنار یکدیگر با صلح زندگی کنند.

سوامی سارنگ از روحانیان برجسته هندوها در شهر لکهنو گفت: مشکل امروز جهان این است که عده‌ای در حال یهودی سازی دین و سیاست هستند، وگرنه دین فطری با کسی سر جنگ ندارد. با توجه به اینکه همه ادیان روی محبت و ایجاد همدلی تاکید دارند، وظیفه اصلی رهبران دینی این است که باهم متحد شوند تا بتوانند جامعه را درست هدایت کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالحسن نواب گفت: جوهر دین برای همزیستی مسالمت آمیز انسان‌ها است و دنیا برای حل مشکلات و چالش‌های اجتماعی ـ سیاسی هیچ راه حلی جز، گفت‌وگو و مذاکره ندارد، زیرا جنگ هیچ وقت، هیچ مسئله‌ای را در طول تاریخ حل نکرده است.

دیگر سخنرانان بر لزوم تقویت گفت‌وگو و تعامل بین ادیان برای رسیدن به درک مشترک و کمک به همزیستی و صلح بین پیروان ادیان تأکید کردند.

. .

. .

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved