صدای شرق؛ «حقوق بشر غربی حاصلی غیر از جنگ جهانی و کشتار به همراه نداشته است»
به گفته رئیس کمیسیون بینالملل مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه، امروز گفتمان حقوق بشر که از فرهنگ غربی الهام گرفته، نتوانسته است مشکلات و رنجهای بشری همچون مشکلات فلسطینیان را حل و فصل کند.
.png)
مرتضی عبدی، دانش آموخته حقوق و کارشناس در حوزه حقوق بینالملل با اشاره به نیاز یک گفتمان نوین در حوزه حقوق بشر با محوریت شرق فرهنگی گفت: باور دارم برگزاری همایش بینالملل حقوق بشر در رهیافت شرقی با توجه به ترکیب و تنوع مهمانان و سابقه جلسات پیش نشست خوبی که در ماههای گذشته داشت میتواند بازخورد خوبی بگیرد.
وی افزود: دانشگاه باقرالعلوم(ع) و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مجموعه مرکز وکلا طی 2 تا 3 روزی که این رویداد برگزار خواهد شد از مهمانان بزرگ و چهرههای ارزشمندی دعوت به عمل آورده است که اگر بتوانیم با آنها ارتباط خوبی بگیریم نتیجه روشنی در آینده به ارمغان خواهد آورد.
رئیس کمیسیون بینالملل مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه تصریح کرد: تا امروز هرچه درباره حقوق بشر گفتهاند برگرفته از فرهنگ غربی بوده است که حاصلی جزء جنگ جهانی و کشتار به همراه نداشته است. این گفتمان نتوانسته است درد فلسطینیان را درمان کند.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم گفتمانی مبتنی بر حقوق بشر شرقی که حقوق بشر اسلامی نیز در آن هست جایگزین کنیم اتفاق بزرگی رقم خواهد خورد، این موضوع مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز هست و وظیفه داریم نسبت به شناساندن حقوق بشر اسلامی کوشا باشیم. این نوع گفتمان حقوق بشر از نوع متفاوتی با غربی است و با اندیشه اسلامی و شرقی میتوانیم خیلی خوب از آن استفاده کنیم.
عبدی تأکید کرد: در پیش نشستهای همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی اندیشمندان معتبری دعوت شدند، به عنوان مثال با کانون وکلا مصر ارتباط گرفتیم و چهرههایی دعوت شدند. اگر دولت کمک کند تا دبیرخانه دایمی این همایش تاسیس شود میتوان اهداف همایش را در سالیان آتی به طور منظم دنبال کنیم.
این کارشناس حقوق با بیان اینکه اسلام هراسی و ایران هراسی در دنیا وجود دارد، اظهار داشت: در صورتیکه دبیرخانه دایمی برای این همایش تشکیل شود اندیشمندان میتوانند به موقع نسبت به این موضوعات واکنش نشان دهند. به عنوان مثال به یکباره 60 اندیشمند وقتی در قالب رویدادی مقاله بنویسند که اسلام و ایران خطرناک نیستند این میتواند تصویر خوبی از این دو به جهانیان عرضه کند. به عبارتی از چنین دبیرخانهای میتوان بهره سیاسی و علمی گرفت.
در بخش دیگری، عبدی با اشاره به نقش رسانهها در انعکاس دستاوردهای همایش یاد شده گفت: برای همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی زحمات زیادی کشیده شده است که اگر در رسانهها به درستی بازتاب داده نشود، نادیده هم گرفته خواهد شد.
وی درباره تنظیم یک سند حقوق بشری با رویکرد شرق فرهنگی و اسلامی در این همایش گفت: یک سند پیش نویس تاکنون توسط امور بینالملل سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامی، دانشگاه باقرالعلوم(ع) و بخش بینالملل مرکز وکلای قوه قضاییه آماده شده است که در همایش عرضه خواهد شد. این متن بدون شک با نظرات شرکت کنندگان و نقدهای آنها مواجه خواهد شد و بر همان اساس نیز ویرایش نهایی صورت خواهد گرفت.
عبدی در پایان سخنانش، گفت: چون طرف حساب این همایش دولتها نیستند، باور داریم که سند مذکور بدون مشکل تصویب خواهد شد. حتی خیلی مهمانان ممکن است با دولت متبوع خود زاویه فکری داشته باشند اما دغدغه حقوق بشری مبتنی بر شرق فرهنگی دارند بنابراین سند اولیه مذکور بدون مشکل به نسخه نهایی ویرایش خواهد شد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی