صدای شرق؛ «تفکر غربی حقوق جماعت و گروهها را نادیده میگیرد»- مقام عمانی
راشد بن حمد البلوشی رئیس کمیته حقوق بشر سلطنت عمان در مراسم افتتاحیه اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی ضمن ابراز استقبال از موضوع حقوق بشر در رهیافت شرقی گفت: شریعت اسلامی قواعد و قوانینی دارد تکیه بر فرد محوری در آن اصل نیست بلکه به موضوع گروهها در موضوع حقوق بشر تاکید میورزد.

راشد بن حمد البلوشی گفت: رهیافت شرقی شامل دیدگاهها و نگرش فرهنگهای متنوع آسیایی، خاورمیانه، کنفوسیوسی و هندی هستند که در مقابل تفکر لییبرالی غربی قرار میگیرد که بر فرد محوری تکیه میکند و برخلاف تمدنهای شرقی حقوق جماعت و گروهها را نادیده میگیرد.
رئیس کمیته حقوق بشر سلطنت عمان سپس با بیان اینکه در تفکر شرقی 4 اصل داریم، درباره این ارکان چنین توضیح داد: تمرکز بر جماعت قبل از شخص و فردیت، ادغام حقوق و تکالیف با یکدیگر، مرجعیت معنوی و رکن آخر انقدری که دیدگاه اسلامی نسبت به فردیت غربی دارد؛ فردیت غربی از نگاه اسلام باعث از هم پاشیدگی خانواده و ضعف اخلاقی شده است.
رئیس کمیته حقوق بشر سلطنت عمان با بیان اینکه اگر به طور خلاصه رهیافت شرقی و غربی را مقایسه کنیم، در نگاه لیبرال غربی مرجعیت حقوق متعلق به لیبرال غربیست اما در شرق اخلاق و شریعت دارای مرجعیت است، افزود: در نگاه غربی آزادی مطلق است اما در نگاه اسلامی آزادی محدود و توام با شرع و جامعه است. در نگاه غرب اولویت با فرد است اما در اسلام با اولویت بر جماعت است. همچنین در غرب اولویت با حقوق است اما در نگاه اسلامی و شرق حقوق و تکالیف یک توازنی دارند.
البلوشی سپس درباره اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی اظهار داشت: اهمیت اجلاس در چند موضوع قابل تعریف است؛ اول اینکه رویداد در کشور ایران برگزار میشود که تلاش دارد یک الگوی جایگزین برای تفکر بین المللی (مبتنی بر نگاه غربی) ایجاد کند. دوم این کنفرانس تلاش دارد مواضع کشورهای اسلامی و شرقی را یکسان کند و از سویی تلاش دارد تا از هویت فرهنگی و دینی حمایت کند و چالشهایی داخلی که با آن مواجه هستیم را بتواند حل و فصل کند.
وی با اشاره به تجربه سلطنت عمان و ریشههای تاریخی و فرهنگی این کشور در حوزه حقوق بشر تصریح کرد: نگاهی به تاریخ این کشور نشان میدهد عمان نگاهی متعادل دارد؛ تاریخ عمان از هند تا شرق آفریقا با فرهنگها و تمدنهای گوناگونی برخورد داشته و از فرهنگهای مختلف هندی، آسیایی و حتی ایرانی تاثیر داشته است.
رئیس کمیته حقوق بشر سلطنت عمان خاطر نشان کرد: با این نگاه که اشاره شد، سلطنت عمان برای زنان جایگاه ویژهای قائل بوده است و زنان در تجارت این کشور حضور داشتند و پستهای سیاسی و اداری مختلفی در این کشور را به دست آوردند.
البلوشی در ادامه، درباره تعهداتی که سلطنت عمان در حوزه حقوق بشر در عرصه بینالملل دارد نیز اینطور گفت: این کشور هفت توافق حقوقی بین المللی از جمله موارد اصول نه گانه حقوق بشر را پذیرفته و به آنها ملحق شده است، البته در بعضی موارد تحفظاتی نیز داشته است. به خصوص جاهایی که این توافقات با شرعیات در تعارض بودند. سلطنت عمان با توجه به قانون اساسی این کشور تاکید میکند که توافقات بین المللی جزء قوانین داخلی کشور محسوب میشوند بعد از اینکه در مجلس کشور مورد تصویب قرار میگیرد.
رئیس کمیته حقوق بشر سلطنت عمان در پایان با اشاره به اینکه سلطنت عمان یک الگوی برجسته در خصوص حقوق بشر ارائه کرده که مبتنی بر آرامش، صبر و احترام به فرهنگهای مختلف است، تاکید کرد: تجربه عمان در حوزه حقوق بشر منجر به این شده تا اصلاح حقوقی ناشی از اقدامی از داخل کشورهای خودمان است و باید با حکمت محقق شود؛ در سلطنت عمان نگاه اعتدالی باعث شده تا ما از فشارهای ناگهانی که از سوی کشورها اعمال میشود محفوظ بمانیم و توانستیم مفهوم حقوق بشر را بازسازی کنیم.
نخستین اجلاس بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی به همت دانشگاه باقرالعلوم(ع) و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با حضور 40 میهمان بینالمللی از 22 کشور از 8 و 10 اردیبهشت ماه سال جاری در تهران، قم و اصفهان برگزار میشود.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی