عزاداری مردم کشورهای مختلف دنیا در فقدان شهدای خدمت/ 2
مردم کشورهای مختلف دنیا به سوگ آیتالله سیّد ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور شهید ایران و سایر شهدای خدمت شهید حسین امیرعبداللهیان، شهید حجتالاسلام سیدمحمدعلی آل هاشم، شهید مالک رحمتی و همراهان آنان نشستند و به عزاداری پرداختند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این مراسم ها با هماهنگی سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای ذیل برگزار شد:
اوگاندا
به همت رایزنی فرهنگی و با مشارکت سفارت جمهوری اسلامی ایران، مراسم بزرگداشت شهدای مظلوم خدمت با حضور مجید صفار؛ سفیر کشورمان و جمعی از ایرانیان خارج از کشور در محل سفارت ایران برگزار شد.
این مراسم با اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء توسط حجت الاسلام والمسلمین روح الله دهقانی؛ رئیس دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) آغاز و پس از آن، حجت الاسلام والمسلمین هادی اسدی؛ استاد دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) در باب روابط میان مؤمنین در مصائب و خوشیها سخنرانی کرد.
وی این مصیبت را مصیبتی عام خواند که مختص به یک گروه یا قشر خاصی نبوده و به همین دلیل است که دولت ها و ملت های دیگر نیز با مردم ایران ابراز همدردی کرده و خود را در این مصیبت شریک دانستند.
در پایان مراسم، محمد لطفی؛ ذاکر اهل بیت (ع) ضمن قرائت زیارت امین الله، به ذکر مصیبت و روضه خوانی پرداخت.
در پی شهادت مظلومانه آیت الله دکتر رئیسی و همراهان، حدود ۳۰ نفر از مسئولین بلندپایه اوگاندا و سفرای کشورهای خارجی با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران، ضمن عرض تسلیت به دولت و ملت ایران و قرائت فاتحه، دفتر یادبودی که به همین مناسبت تهیه شده بود را امضاء کردند.
همچنین، پیام تسلیت رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پی شهادت شهدای خدمت در ۱۰ روزنامه آنلاین مهم و پرمخاطب اوگاندا و شبکه های اجتماعی منتشر شد.
در پی شهادت مظلومانه آیت الله رئیسی و همراهان ایشان، یووری کاگوتا موسوینی؛ رئیس جمهور اوگاندا با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران، ضمن عرض تسلیت به دولت و ملت ایران، دفتر یادبودی که به همین مناسبت تهیه شده بود را امضاء کرد.
در ابتدای این مراسم، یووری کاگوتا موسوینی؛ رئیس جمهور اوگاندا خبر شهادت دکتر رئیسی را شوک بزرگی خواند و از طرف خود و ملت اوگاندا، به دولت و ملت ایران تسلیت گفت و برای روح ایشان آرامش ابدی آرزو کرد.
وی با اشاره به سفر شهید رئیسی به اوگاندا، ایشان را فردی پرتلاش، بسیار دلسوز و اتحادساز عنوان کرد.
رئیس جمهور اوگاندا با اشاره به برگزاری نشست علمی اسلام و مسیحیت در مسجد ملی اوگاندا و حضور شهید رئیسی به همراه رهبران اهل تسنن و مسیحیت در نشست مذکور، به عکس تاریخی که در همان زمان گرفته شده و منتشر شده بود، اشاره کرد.
مجید صفار، سفیر ایران در اوگاندا ضمن تشکر از رئیس جمهور اوگاندا جهت حضور در سفارت ایران و عرض تسلیت به دولت و ملت ایران، با اشاره به حادثه سقوط هلی کوپتر حامل شهید دکتر رئیسی، شهید امیرعبداللهیان و دیگر همراهان آنها، این حادثه غم انگیز را موجب از دست دادن تعدادی از فداکارترین و بصیرترین مسئولین ایران دانست.
وی برخی از صفات برجسته شهیدان رئیسی و امیرعبداللهیان همچون تلاش مضاعف، خستگی ناپذیری، تعهد و… را تبیین کرد و میراث این شهیدان را برای همیشه الهام بخش دولت و ملت ایران خواند.
سفیر کشورمان با اشاره به اعلام پنج روز عزای عمومی در کشور ایران از سوی امام خامنه ای (حفظةالله)، توضیحاتی نیز در خصوص روند انتخاب رئیس جمهور جدید ایران ظرف پنجاه روز آینده ارائه کرد.
به همت رایزنی فرهنگی کشورمان در اوگاندا، کارگاه آموزشی ویژه خبرنگاران و اصحاب رسانه با عنوان « نقش رسانه ها در دنیای معاصر» با هدف بزرگداشت شهادت دکتر رئیسی، دکتر امیرعبداللهیان و همراهان ایشان، تبیین جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، تبیین ظرفیت ها و دستاوردهای ایران برگزار شد.
در این کارگاه آموزشی که با حضور ۵۲ تن از خبرنگاران اوگاندایی و اصحاب رسانه (رادیو، تلویزیون، روزنامه و فضای مجازی) برگزار شد، خانم عایشه ناکیوالا سمباتیا؛ رئیس دپارتمان روزنامه نگاری و ارتباطات جمعی دانشگاه ماکرره به عنوان مدرس بخش اول و خانم رحمه ناکالمه؛ استاد دانشگاه اسلامی اوگاندا (IUIU) به عنوان مدرس بخش دوم حضور داشتند.
همچنین در خلال برگزاری این کارگاه آموزشی، مجید صفار؛ سفیر ایران به همراه خانم معبودی نژاد؛ کارشناس سفارت دقایقی را در رایزنی فرهنگی حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداختند.
در بخش اول این کارگاه آموزشی، خانم عایشه ناکیوالا سمباتیا؛ رئیس دپارتمان روزنامه نگاری و ارتباطات جمعی دانشگاه ماکرره در خصوص «نقش رسانه ها در پوشش اخبار بین المللی در رسانه های اوگاندا» با تمرکز بر جنگ غزه و تبیین جنایات رژیم صهیونیستی کار خود را آغاز کرد.
وی شهادت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران و تعدادی از همراهان ایشان که در سانحه سقوط بالگرد و در مسیر خدمت رسانی به مردم به شهادت رسیدند را به دولت و ملت ایران تسلیت گفت.
عایشه ناکیوالا سمباتیا ضمن تبیین برخی از جنایات رژیم صهیونیستی به ویژه در ماه های اخیر، یکی از موضوعات اصلی در جنگ غزه را زمین مردم مظلوم فلسطین دانست که سالهاست توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده است.
صفار، سفیر ایران طی سخنانی با اشاره به شهادت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران و تعدادی از همکاران آنها، از ارسال پیام های تسلیت و ابراز همدردی مسئولین، علمای دینی، اندیشمندان، دانشگاهیان، خبرنگاران و سایر اقشار با دولت و مردم ایران، تشکر و قدردانی کرد.
در بخش دوم این کارگاه آموزشی، خانم رحمه ناکالمه؛ استاد دانشگاه اسلامی اوگاندا (IUIU) در خصوص ظرفیت ها و دستاوردهای ایران با تمرکز بر تاریخ، فرهنگ و دستاوردهای علمی ایران کار خود را آغاز کرد.
وی با پخش کلیپ های کوتاهی از جاذبههای تاریخی، فرهنگی و گردشگری ایران، توضیحاتی را درخصوص شعر و ادبیات فارسی، معماری، نقاشی و… ارائه داد.
همچنین، رایزن فرهنگی کشورمان طی سخنانی به موضوع شهادت مظلومانه دکتر رئیسی، دکتر امیرعبداللهیان و همراهان ایشان پرداخت و توضیحاتی را در این خصوص ارائه کرد.
وی مقاومت قهرمانانه شهیدان دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان در برابر رژیم کودک کش صهیونیستی و امپریالیسم آمریکا را فراموش نشدنی خواند.
چهارمین برنامه هفتگی « صلح در یک نگاه» با موضوع « تبیین شخصیت سیاسی و اجتماعی شهید دکتر رئیسی» به صورت زنده از رادیو اسلامی بلال روی موج ۹۴.۱ اف. ام پخش شد.
این برنامه با مدیریت عیسی کیگونگو و توسط آدم سبیالا المالکی؛ رئیس جامعه شیعیان اثنی عشری اوگاندا و استاد دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) و شیخ یوسف زبیر؛ فعال دینی اجرا شد.
چگونگی حادثه شهادت رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و تعدادی از همکاران آنها حین خدمت رسانی به مردم ایران و عرض تسلیت به امام خامنه ای (حفظه الله)، مردم ایران و خانواده های شهداء، تشریح برخی از ابعاد شخصیتی شهید دکتر رئیسی، و… نیز در این برنامه بیان شد.
مراسم یادبود شهادت مظلومانه شهید دکتر رئیسی و همراهان ایشان، با مشارکت رایزنی فرهنگی کشورمان و دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) اوگاندا در محل سالن اجتماعات دانشگاه مذکور برگزار شد.
در این مراسم که با شرکت حدود ۳۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه ماکرره، دانشگاه کیامبوگو، دانشگاه سلطنتی موتسا وان، دانشگاه اسلامی اوگاندا (IUIU) و دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) همراه بود، مجید صفار؛ سفیر ایران و نمایندگانی از دولت اوگاندا، شهرداری، احزاب، مساجد و کلیساهای منطقه نیز حضور داشتند.
این مراسم با تلاوت قرآن کریم محمد لطفی آغاز شد و سپس نمایندگان گروه های شرکت کننده در مراسم، به طور جداگانه پیام تسلیت خود را خطاب به دولت و ملت ایران قرائت کرده و با اهداء تاج گل و قرائت فاتحه، به مقام شامخ این شهیدان ادای احترام کردند.
حجت الاسلام والمسلمین روح الله دهقانی؛ رئیس دانشگاه اسلامی المصطفی (ص) ضمن تقدیر و تشکر از دولت و ملت اوگاندا به خاطر ابراز همدردی با دولت و ملت ایران در پی این حادثه اخیر، خاطراتی را از حضور سال گذشته شهید دکتر رئیسی و هیأت همراه به اوگاندا برای شرکت کنندگان نقل کرد.
وی حضور یووری کاگوتا موسوینی؛ رئیس جمهور اوگاندا در محل سفارت ایران برای عرض تسلیت را نشانه روابط محکم و عمیق اوگاندا با جمهوری اسلامی ایران دانست.
عباسی، رایزن فرهنگی کشورمان طی سخنانی به موضوع شهادت مظلومانه دکتر رئیسی، دکتر امیرعبداللهیان و همراهان ایشان پرداخت و توضیحاتی را در این خصوص ارائه کرد.
وی نحوه شهادت شهدای خدمت که در مسیر خدمت رسانی به مردم اتفاق افتاد را توضیح داد و سخت کوشی، خستگی ناپذیری، تعهد، تواضع، صمیمیت با مردم، ساده زیستی و… را از ویژگی های پررنگ این شهداء عنوان کرد.
عباسی مقاومت قهرمانانه شهیدان دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان در برابر رژیم کودک کش صهیونیستی و امپریالیسم آمریکا را فراموش نشدنی خواند. وی افزود: ارسال پیام تسلیت بسیاری از سران کشورها و سازمان های بین المللی و ابراز همدردی آنها با دولت و ملت ایران، همچنین اعلام عزای عمومی توسط برخی از کشورهای منطقه، نشان از علاقه مندی آنها به این شهیدان عزیز و اهداف و آرمانهای آنها دارد.
سفیر ایران نیز در این مراسم، شهید دکتر رئیسی را رئیس جمهوری خستگی ناپذیر خواند که برای انجام مذاکرات و توافقات با مقامات اوگاندایی تلاش بسیاری کرد و البته راه ایشان در آینده با قوت ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به موضوع فلسطین، گفت: جمهوری اسلامی ایران به حمایت از مردم مظلوم فلسطین تا رهایی از تجاوز و ظلم رژیم غاصب صهیونیستی ادامه خواهد داد. زیرا این سیاست خارجی ایران و آرمان بلند امام خمینی (ره)؛ بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی ایران است. در این خصوص شهیدان دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان نیز همیشه حمایت از مردم مظلوم فلسطین را در دستور کار خود داشته و در اغلب سخنرانی های خود به آن اشاره می کردند.
در پایان، کلیپ کوتاهی از حضور سال گذشته شهید دکتر رئیس و هیأت همراه به اوگاندا و نیز بخشی از سخت کوشی ها و تلاش های خستگی ناپذیر این شهید بزرگوار از طریق ویدئو پرژکتور برای شرکت کنندگان به نمایش درآمد.
به همین مناسبت، مسجد جعفری کامپالا میزبان مراسم یادبود شهادت مظلومانه شهید دکتر رئیسی و همراهان ایشان بود. این مراسم با اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء توسط حجت الاسلام والمسلمین سید حسن نظیر حسین و سپس نماز لیله الدفن برای شهید بزرگوار دکتر رئیسی آغاز و در ادامه، سوره مبارکه یس توسط رایزن فرهنگی کشورمان و دعای شریف کمیل توسط محمد لطفی قرائت شد.
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن نظیر حسین؛ امام مسجد مذکور در سخنانی، شهادت دکتر رئیسی و همراهان ایشان را بسیار دردناک خواند و ضمن عرض تسلیت به محضر امام خامنه ای (حفظه الله)، دولت و ملت ایران، با آنها ابراز همدردی کرد.
صفار؛ سفیر ایران نیز در این مراسم، شهید دکتر رئیسی را صدای رسای ملت های تحت ظلم خواند که تلاش می کرد تا صدای درد و رنج این ملتها را به گوش جامعه جهانی برساند.
وی از تلاشهای بیوقفه شهید حاج قاسم سلیمانی برای آزادی فلسطین و قدس شریف یاد کرده و افزود: زحمات شهیدان دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان نیز دقیقاً در امتداد اهداف و آرمان های آن شهید والامقام بوده است.
مصطفی کانجی؛ عضو هیأت امنای جماعت خوجه شیعه اثنی عشری در سخنانی، ضمن عرض تسلیت شهادت دکتر رئیسی و همراهان ایشان، خاطرنشان کرد که این جماعت با مردم شریف ایران پیوند قلبی و عاطفی دارند، زیرا میان آنها و مردم ایران مکتب فکری و ایدئولوژی مشترکی وجود دارد.
وی اضافه کرد: ملت ایران با رهبری و درایت امام خامنه ای (حفظه الله) در مقابل تحریم ها تسلیم نشده و نخواهد شد و از این پیچ تاریخی نیز به سلامت گذر خواهد کرد.
ریاض میتانی؛ منشی هیأت رئیسه جماعت شیعه خوجه اثنی عشری اوگاندا پیام تسلیت این جماعت و نیز پیام تسلیت فدراسیون خوجه شیعه اثنی عشری شرق آفریقا را قرائت کرد.
همچنین، مراسم یادبود شهادت مظلومانه شهید دکتر رئیسی و همراهان ایشان توسط مؤسسه اهل البیت (ع) اوگاندا برگزار شد.
شیخ عمار مووایا بونگو، رئیس مؤسسه اهل البیت (ع) اوگاندا طی سخنانی به نقش و جایگاه شهیدان خدمت رئیس جمهور و وزیر امورخارجه کشورمان پرداخت و از ویژگیهای شخصیتی این شهدای والامقام تجلیل کرد.
شیخ عمار مووایا بونگو به پاس خدمات شهیدان دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان، دو اصله نهال درخت میوه را به نام این شهدای گرانقدر کاشت.
پاکستان (مولتان)
صفدر هاشمی، امیر ناحیه جماعت اسلامی مولتان در صدر هیأتی از دوستداران انقلاب اسلامی ایران با حضور در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در مولتان ضمن عرض تسلیت، دفتر یادبود این حادثه تأسف بار را امضاء کرد.
صفدر هاشمی در این بازدید اعلام داشت: امت اسلام مانند یک بدن واحد است. رنج ملت ایران مصیبت امت اسلام است. شهید آیت الله رئیسی به همراه دکتر امیرعبداللهیان تلاشهای زیادی کردند تا روابط ایران با کشورهای همسایه تحکیم و گسترش پیدا کند و امروز باید گفت به دلیل صداقت عمل در این راه کاملاً موفق بودند و از این منظر توانست طاغوت ضد وحدت امت اسلامی را بشکنند.
امیر جماعت اسلامی مولتان با وصف خصوصیات بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی)، شهدای این حادثه به ویژه رئیس جمهور شهید و وزیر امور خارجه ایران را شاگردان واقعی مکتب امام راحل (ره) و رهبر ایران دانستند و نثار روح مطهر شهدای اسلام سورههاییاز قرآن کریم را قرائت کردند.
همچنین، هیأتی از بازرگانان پاکستانی تحت عنوان انجمن تاجران مولتان - پنجاب به سرپرستی خواجه محمد شفیق با حضور در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور ایران، دکتر امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و دیگر همراهان شهید، دفتر یادبود این واقعه را امضاء کردند.
در این دیدار و عرض تسلیت احتشام الحق، ظفر اقبال، شیخ غلام مرتضی، خواجه شفی، اشتیاق حسین، شفقت رضا مالک، شیخ محمد فیصل، علی طارق کریم، سید حسن زیدی رئیس انجمن تاجران مولتان – پنجاب را همراهی کردند و همگان ضمن ابراز تأسف و تأثر از این حادثه غم انگیز به قرائت فاتحه و تلاوت قرآن پرداختند.
جمعی از اعضای باشگاه روتاری با حضور در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در مولتان سانحه سقوط هلی کوپتر حامل رئیس جمهوری اسلامی ایران، وزیر امور خارجه، امام جمعه تبریز، استاندار آذربایجان شرقی و دیگر همراهان را حادثهای تلخ و تأسف بار دانستند و شهادت آنان را تسلیت و تعزیت گفتند.
محمد فاروق چوهدری، راو جمشید علی خان، اسلم اصفی از سرشناسان شهر مولتان و اعضای برجسته باشگاه روتاری ضمن امضای دفتر یابود و قرائت فاتحه، اعلام آمادگی کردند که در همه حوادث تلخ و شیرین همانند گذشته در کنار ملت و دولت ایران خواهند ماند و اگر نیاز به یاری باشد به کمک ملت دوست و همسایه مهربان خویش خواهد شتافت.
به مناسبت ضایعه جانگداز شهادت رئیسجمهور محبوب ایران اسلامی حضرت آیتالله سید ابراهیم رئیسی و جمعی از همراهان شهید ایشان، تعدادی از اعضای شورای علمای شیعه دره غازی خان با حضور در خانه فرهنگ ایران در مولتان به امضای دفتر یادبود و برپایی مراسم فاتحه خوانی پرداختند.
جاوید حسن اختر، علامہ سید شاهد حسین، علامہ سجاد حسین، کرم حسین، سید اقبال حسین کاظمی، خادم حسین کھوسہ، محمد عون و عمران علی از اعضای شورای علمای شیعه دره غازی خان ضمن ابراز تأسف از این حادثه غم انگیز اعلام داشتند: جهان اسلام از شهادت این شهداء به ویژه آیت الله شهید دکتر رئیسی متأثر است زیرا که حامی و مدافع فلسطین را از دست داده است. ما ملت پاکستان همچون گذشته در کنار برادران ایرانی خویش خواهند ماند و یار و غمخوار آنان خواهد بود.
در پایان، اعضای شورای علمای شیعه دره غازی خان با قرائت آیاتی چند از قرآن مجید و نثار فاتحه از خداوند متعال برای شهید رئیسی و دیگر شهداء علو درجات را طلب کردند و برای خانواده ایشان صبر و شکیبایی را مسئلت کردند.
جمعی از وکلای دوستدار انقلاب اسلامی ایران و اعضای کانون وکلای دادگستری شهر مولتان در خانه فرهنگ کشورمان حضور بهم رساندند و شهادت آیت الله رئیسی، حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم، امیرعبداللهیان و دیگر شهدا را به دولت و مردم ایران تسلیت گفتند.
در این مراسم سید ریاض الحسن گیلانی که به همراه سید ذاکر حسین نقوی، علامہ مصطفی انصاری، سید عمران حیدر بخاری، سید اقبال مھدی زیدی، سید اشتیاق شاه ملک انجم و گوپانگ بلوچ حضور یافته بود، اعلام داشت: جامعه وکلای مولتان در سوگ شهادت ناگهانی این عزیزان، دلسوز و سوگوار است. قلب همه پاکستانی ها و به ویژه مردم مولتان هم پای قلوب داغدار مردم غیور ایران می سوزد و شدت این ضایعه آن قدر عظیم است که جراحت غیرقابل تحملی بر روح و جان ما وارد کرده است. دعایمان این است خداوند متعال با عنایت ویژه خود راه پیش رو را برای انقلاب اسلامی ایران هموار سازد و همچون گذشته بر سرافرازی و اعتلای آن بیافزاید.
در پایان، اعضای کانون وکلای دادگستری شهر مولتان با قرائت آیاتی چند از قرآن مجید و نثار فاتحه از خداوند متعال برای شهید رئیسی و دیگر شهداء علو درجات را طلب کردند.
غلامعلی اکرام ملک از اعضای سازمان MQM و جمعی از علمای شیعه در مولتان با حضور در خانه فرهنگ کشورمان ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور ایران، دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و دیگر همراهان شهید، دفتر یادبود این واقعه را امضاء کردند.
هیأت مراجعه کننده به خانه فرهنگ ایران ضمن ابراز تأسف و تأثر از این حادثه غمانگیز، به قرائت آیاتی از قرآن کریم پرداختند و برای شادی روح شهداء این حادثه به ویژه رئیس جمهور شهید انقلاب اسلامی ایران حضرت آیت الله رئیسی فاتحهای نثار کردند.
آنان حضور خود در مراسم فاتحهخوانی و عرض تسلیت را به مثابه عهد و پیمان خویش با انقلاب اسلامی ایران قلمداد کردند.
وی افزود: ما هیچ گاه ملت و دولت ایران را تنها نمیگذاریم و به وجود مردم شجاع ایران و رئیس جمهور شهید آن که با تمام قوا مقابل اسرائیل ایستاده است و از فلسطین دفاع میکند، افتخار میکنیم.
پاکستان (لاهور)
هیأت های مختلفی از مردم شهر لاهور در پی شهادت آیت الله رئیسی و همراهان برای ابراز همدردی و عرض تسلیت به خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور مراجعه و با اصغر مسعودی، مسئول این مرکز فرهنگی و جعفر روناس، مسئول سابق دیدار کردند.
در این نشست، اصغر مسعودی با بیان سخنانی، اظهار داشت: مقام معظم رهبری، ضمن دعا برای بازگشت رئیس جمهور و همراهان ایشان به آغوش ملت، تأکید فرمودند که مردم نگران نباشند، چراکه انقلاب اسلامی همچنان به مسیر خود ادامه خواهد داد.
مسعودی گفت: شهادت ها در ایران همواره موجب تقویت نظام مقدس جمهوری اسلامی شده است. هر شهیدی که خونش در راه انقلاب اسلامی ریخته شده، پایه های این درخت تنومند انقلاب را مستحکم تر و گسترده تر کرده است.
وی افزود: رئیس جمهور همواره بر تقویت ارتباطات با کشورهای همسایه تأکید داشتند و می گفتند که ما ارتباطاتمان را با کشورهای همسایه تقویت خواهیم کرد، هرچند دشمنان ما از این امر خشنود نباشند. این حادثه یک ضایعه بزرگ برای کشور است. همراهان رئیس جمهور، جناب آقای امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه و آیت الله آل هاشم، امام جمعه مردمی تبریز نیز در این حادثه به شهادت رسیدند.
مسعودی در پایان سخنانش ضمن تشکر از مردم و دولت ایران بابت ابراز همدردی گفت: ابراهیم رئیسی سه سال پیش در روز ولادت ثامن الائمه (ع)، مسئولیت خود را به عنوان هشتمین رئیس جمهور ایران آغاز کرد و اکنون، در روز ولادت امام رضا (ع)، به شهادت رسید. شهادت، هنر مردان خداست و لیاقت می طلبد. از دولت و مردم پاکستان قدردانی می کنم که رئیس جمهور در آخرین سفر خارجی خود به پاکستان آمد و با میزبانی گرم و استقبال صمیمانه ی آنان مواجه شد. امیدواریم این مسیر دوستی و برادری همچنان ادامه یابد و ما نیز با تلاش و کوشش خود، بتوانیم از ایشان الگو گرفته و راه ایشان را ادامه دهیم.
جعفر روناس، مسئول پیشین خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور نیز در این دیدار اظهار داشت: در جمهوری اسلامی ایران همواره امیدواری و ایمان به آینده ای روشن وجود دارد. هرگاه افرادی در راه انقلاب اسلامی به شهادت می رسند، افراد دیگری با انگیزه و تعهد بیشتر جایگزین آنان می شوند.
وی ابراز کرد: سخنان مقام معظم رهبری همیشه برای ملت ایران قوت قلب و نویدبخش آینده ای بهتر بوده است. شهادت که نهایت ایثار و فداکاری است، نصیب مردان خدا می شود و جناب آقای رئیسی به این آرزوی والا نائل آمدند. این فداکاری ها نه تنها موجب تقویت بنیان های انقلاب می شود بلکه نشان دهنده ی عمق اعتقاد و التزام به آرمان های والای اسلامی است. امیدواریم که راه ایشان ادامه یابد و ما نیز بتوانیم با تلاش و کوشش، ادامه دهنده ی این مسیر پرافتخار باشیم.
خانم رباب رضوی، رئیس گروه سفیران رسالت اظهار داشت: شهادت آیت الله رئیسی و همراهان گرامی اش، قلب های ما را به درد آورده است. این ضایعه عظیم نه تنها برای ملت ایران، بلکه برای تمامی مسلمانان جهان به ویژه مسلمانان پاکستان، اندوهی بزرگ است.
وی ادامه داد: شجاعت و استقامت ملت ایران در برابر این گونه مصائب همواره مایه الهام و انگیزه برای ما بوده است. ما در این لحظه های سخت، همبستگی و حمایت خود را اعلام کرده و از خداوند متعال برای شهدا علو درجات و برای بازماندگان صبر و شکیبایی مسئلت داریم.
لعل مهدی خان، رئیس اسبق سازمان امامیه، با ابراز تسلیت نسبت به شهادت آیت الله رئیسی و همراهانش، بیان کرد: جهان اسلام و مسلمانانی که در پی زندگی با آزادگی هستند، به ویژه مسلمانان پاکستان، از این حادثه اندوهگین اند. انقلاب اسلامی ایران همواره با فداکاری ها استوار مانده است. همان طور که امام خمینی (ره) پس از شهادت یکی از شخصیت های ارجمند فرموده بود: این شهید نه اولین شهید انقلاب است و نه آخرین. تاریخ انقلاب اسلامی با شهادت های بلندمرتبه مزین است و ان شاءالله ملت غیور ایران با گذر از این شرایط سخت به مسیر رشد و توسعه خود ادامه خواهد داد. در پایان، از خداوند متعال برای بلندی درجات شهدا و صبر و بردباری بازماندگان دعا می کنیم.
علامه ظهیر کربلایی، از رهبران مجلس وحدت مسلمین در مراسم تسلیت در خانه فرهنگ ایران در لاهور حضور یافته و با ابراز همدردی عمیق، گفت: خبر شهادت آیت الله رئیسی و همراهان ایشان، اندوهی بس بزرگ بر دل های ما نشاند. این فاجعه نه تنها ضایعه ای برای ایران عزیز، بلکه برای تمامی امت اسلامی است. ملت ایران همواره با شجاعت و ایمان خود در برابر چنین مصیبت هایی استوار ایستاده است و این حادثه نیز نخواهد توانست روحیه مقاومت آنان را تضعیف کند. ما در این لحظات دردناک، با ملت ایران همدردی کرده و از خداوند متعال برای شهدا درجات عالی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی آرزو می کنیم.
لاهور، یاد و خاطره آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همراهان شهیدش را گرامی داشت. در این مراسم، اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور با حضور خود، اندوه و تسلیت خود را چنین ابراز داشت: خبر تلخ و جانکاه حادثه شهادت عالم مجاهد و رئیس جمهور مردمی، پرتلاش و با کفایت ایران اسلامی را با قلبی پر درد تسلیت عرض می کنم. در این حادثه ناگوار، آیت الله آل هاشم، سومین امام جمعه شهید تبریز، دکتر امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه و مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی نیز به شهادت رسیدند.
وی افزود: آیت الله رئیسی، افتخار خادم الرضایی را بر ریاست جمهوری ترجیح می داد و هیچ گاه از تلاش و خدمت باز نمی ایستاد. او همواره پشتیبان فلسطین و مقاومت بود و در اندیشه توسعه و گسترش روابط با همسایگان. او بر این باور بود که روابط تاریخی، تمدنی و اعتقادی میان ایران و پاکستان، دو کشور دوست و برادر، باید منجر به امنیت و رفاه هر دو ملت شود. در سفر به پاکستان، وی اعلام داشت که پیوند ما ناگسستنی است و امروز، مردم و دولت پاکستان این پیوند را با اعلام عزای عمومی به نمایش گذاشتند.
مسعودی تاکید کرد: جهان اسلام، رهبری برجسته و حامی آرمان های مسلمانان را از دست داد. او همواره برای صلح، دوستی و تقویت روابط با همسایگان تلاش می کرد. انقلاب اسلامی به افراد متکی نیست و شهادت، پایه های انقلاب را مستحکم تر می سازد. به قول شهید مطهری، شهادت تزریق خون به پیکر اجتماع است. با حضور همیشگی ملت ایران و قانون اساسی، هیچ خللی در کار کشور به وجود نخواهد آمد.
در ادامه مراسم، حجت الاسلام والمسلمین حسین نجفی، رئیس جامعه المصطفی، سید علیرضا نقوی، عضو مجلس نظارت سازمان امامیه، علامه سید احمد اقبال رضوی، معاون حزب مجلس وحدت مسلمین، و حسن عارف، رئیس سازمان دانشجویان امامیه، نیز با بیاناتی پرشور و تاثیرگذار، یاد و خاطره این بزرگواران را گرامی داشتند.
وی اظهار داشت: حادثه دلخراش شهادت سید ابراهیم رئیسی، که سیره زندگی اش به سیره امیرالمومنین (ع) بسیار نزدیک بود، اندوهی بزرگ بر دل های ما نهاد. او که علاوه بر ریاست قوه مجریه و قضائیه، تولیت آستان قدس رضوی را نیز بر عهده داشت، همواره مورد اعتماد و احترام مردم بود و انتظارات بسیاری از او داشتند. فقدانش برای همگان بسیار غم انگیز است.
حجت الاسلام والمسلمین حسین نجفی افزود: همراه با آیت الله رئیسی، افراد بزرگی نیز به شهادت رسیدند. دکتر امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، شخصیتی خستگی ناپذیر بود و پس از طوفان الاقصی نقش مؤثری ایفا نمود. شهادت این بزرگواران، ضایعه ای بزرگ برای جهان اسلام به شمار می رود و علاوه بر شیعیان و اهل سنت، حتی غیرمسلمانانی که خواهان استقلال و آزادی هستند نیز در سوگ این حادثه، اندوهگین و متاثرند.
علامه راغب حسین نعیمی؛ رئیس جامعه نعیمیه و رئیس شورای ایدئولوژی اسلامی پاکستان در پی شهادت آیت الله رئیسی و همراهان در حادثه سقوط بالگرد برای عرض تسلیت با اصغر مسعودی؛ مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور دیدار کرد.
نعیمی ضمن ابراز همدردی با ملت ایران اظهار داشت: آیت الله رئیسی در ایدئولوژی و عقیده خویش استوار و ثابت قدم بودند. ایشان مورد اعتماد خاص حضرت آیت الله العظمی خامنهایبودند. سخنرانی آیت الله رئیسی در سازمان ملل، ایشان را به قهرمان جهان اسلام تبدیل کرد. وی از غزه و فلسطین شجاعانه حمایت کرد.
وی افزود: شهادت ایشان نه تنها برای ملت ایران که برای ملت پاکستان و جهان اسلام هم دردناک بود. ما شریک غم شما در این ضایعه بزرگ هستیم.
نعیمی در پایان سخنانش عنوان کرد: بر اساس عنایت و لطف الهی با فقدان یک شخصیت بزرگ، افراد دیگری این مسیر و راه را ادامه خواهند داد.
مسعودی؛ مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور اظهار داشت: شهید ابراهیم رئیسی همواره بر تقویت ارتباطات با کشورهای همسایه تأکید داشتند و توسعه روابط گسترده با کشور دوست، برادر و همسایه در اولویت برنامه های او قرار داشت. او طی سفر اخیر خود به پاکستان گفته بود که پیوند ما با پاکستان ناگسستنی است و ما امروز با تمام وجود این همدلی و همدردی را حس کردیم.
وی گفت: ما معتقدیم که اگر دولتهای اسلامی باهم دیگر متحد باشند هرگز اسرائیل نمی تواند به جنایتهای خود ادامه دهد. رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) گفته بودند که اگر همه مسلمانان یک سطل آب بریزند، اسرائیل نابود میشود. اختلاف بین مسلمانان به نفع مسلمانان نیست و دشمنان از این اختلافات خوشحال میشوند.
مسعودی نسبت به همکاری علمی بین مراکز علمی و حوزههای علمیه ایران و پاکستان اعلام آمادگی کرد.
حضور مردم پاکستان در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور برای ابراز تسلیت به مناسبت شهادت جانگداز رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و هیأت همراه در سانحه سقوط بالگرد در روز سوم شهادت نیز ادامه یافت. شخصیت های اجتماعی، دینی و رسانه ای با حضور در این مکان، همدردی عمیق خود را با ملت و دولت ایران ابراز کرده و این ضایعه بزرگ را تسلیت گفتند.
آنها با چشم هایی نمناک و دل هایی مملو از غم، یاد و خاطره شهیدان عزیز را ارج نهادند و با مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور به همدردی و تسلی بخشی پرداختند.
این دیدارها، نماد پیوندی استوار و برادری عمیق بین مردم پاکستان و ایران بود و تأییدی بر اشتراکات فرهنگی و دینی دو ملت که در این لحظات سخت، همچنان پابرجا و استوار باقی مانده است.
اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور بیان کرد: شهید ابراهیم رئیسی همواره بر اهمیت تقویت روابط با کشورهای همسایه تأکید داشتند و کشور پاکستان را در اولویت برنامه های خود قرار داده بودند. در سفر اخیرشان به پاکستان اعلام کردند که پیوند ما با پاکستان ناگسستنی است و مردم پاکستان پس از شهادت این بزرگوار با استواری در کنار ملت ایران ایستادند و صداقت قول رئیسی را به اثبات رساندند.
وی افزود: در این حادثه ناگوار، دولت ایران بزرگانی همچون دکتر امیر عبداللهیان، وزیر خارجه و آیت الله آل هاشم، امام جمعه تبریز را نیز از دست داده است. حسین امیرعبداللهیان از همان ابتدا به داشتن تدین و اعتقادات قوی اسلامی شهره بود و در عین حال، او را می توان به عنوان یک دیپلمات انقلابی از ابتدا تاکنون شناخت. از خصوصیات برجسته آیت الله آل هاشم، نزدیکی ایشان به مردم و رسیدگی به مشکلات آنان بود. شهید سیدمحمدعلی آل هاشم، پس از آیت الله قاضی طباطبایی و آیت الله میراسدالله مدنی، سومین امام جمعه شهید تبریز شد و جالب توجه است که ایشان شهادت خود را پیش بینی کرده بود.
علامه راغب حسین نعیمی، رئیس جامعه نعیمیه و رئیس شورای ایدئولوژی اسلامی پاکستان، به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی و همراهان در حادثه سقوط بالگرد، با اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور دیدار و تسلیت گفت.
نعیمی ضمن ابراز همدردی با ملت ایران بیان داشت: آیت الله رئیسی در ایدئولوژی و عقیده خویش استوار و ثابت قدم بودند و مورد اعتماد خاص حضرت آیت الله العظمی خامنه ای. سخنرانی ایشان در سازمان ملل، آیت الله رئیسی را به قهرمان جهان اسلام بدل کرد و حمایت شجاعانه اش از غزه و فلسطین زبان زد است. شهادت ایشان نه تنها برای ملت ایران، بلکه برای ملت پاکستان و جهان اسلام نیز دردناک بود. ما در این ضایعه بزرگ شریک غم شما هستیم.
وی افزود: با عنایت الهی، فقدان یک شخصیت بزرگ، باعث ظهور افراد دیگری خواهد شد که این مسیر را ادامه دهند. برای تحصیل در رشته های تصوف، فقه و زبان فارسی، هیچ کشوری بهتر از ایران نیست و برخی دانشجویان جامعه نعیمیه در جامعه المصطفی گرگان بورسیه شده اند.
مفتی عاصم مخدوم، رئیس شورای علمای کل مذاهب و از رهبران دیوبندی، نیز فقدان آیت الله رئیسی را ضایعه ای بزرگ برای جهان اسلام دانست و گفت: سفر اخیر ایشان به پاکستان فضایی از اتحاد ایجاد کرد و ما اکنون برای ادامه مسیری که شهید آغاز کرده بود، اعلام آمادگی می کنیم.
کشیش مجید ایبل، رئیس کلیسای پروتستان، اظهار داشت: ما در این غم با شما شریک هستیم. در این حادثه، نه تنها ایران یک رئیس جمهور از دست داده، بلکه پاکستان یک دوست و جهان اسلام یک رهبر شجاع را از دست داده است.
خرم عباس نقوی، از علمای اهل تشیع، اظهار داشت: جهان اسلام بزرگترین حامی فلسطین را از دست داده است.
مفتی شبیر انجم مدنی، از علمای بریلوی، گفت: ابراهیم رئیسی در قلب ما جای دارد و رهبران تمامی کشورهای اسلامی باید از ایشان الگو بگیرند. کشورهای اسلامی در تاریکی به سر می برند و آیت الله رئیسی همانند نقطه ای از نور در این ظلمت می درخشید و مسلمانان با توجه به اقدامات ایشان برای اتحاد جهان اسلام به آینده ای روشن امیدوار شده بودند.
پندیت بهگت لال کهوکهر، از رهبران هندو در پاکستان، اظهار داشت: ابراهیم رئیسی افتخار ایران بود و امیدواریم که جانشینان او نیز راه و روش او را دنبال کنند.
پروفسور سید محمود غزنوی، قائم مقام جمعیت متحده اهل حدیث، عنوان کرد: ابراهیم رئیسی به نمایندگی از ملت غیور ایران موضعی واضح و محکم در مورد غزه اتخاذ کرده بود و ما نیز از موضع او حمایت می کنیم. شهادت او و همراهانش ضایعه ای بزرگ برای جهان اسلام است و ما در این غم با مردم دوست و برادر ایرانی شریک هستیم. جهان ما را با توجه به عقاید تقسیم می کند، ولی در واقع مردم به دو گروه حسینی و یزیدی تقسیم می شوند و ما به حسینی بودن خود افتخار می کنیم.
قاری خالد محمود، خطیب مجلس ایالت پنجاب، ضمن ابراز همدردی با ملت ایران در این شرایط سخت، اظهار داشت: شهادت ابراهیم رئیسی خسارتی جبران ناپذیر برای جهان اسلام است.
امتیاز عباس کاظمی، امام جمعه منطقه سمن آباد لاهور، اظهار داشت: آیت الله ابراهیم رئیسی یکی از معدود رهبران جهان اسلام بود که در این عصر برای نجات مردم از تاریکی و ظلمت تلاش می کرد. دغدغه او وضعیت تمامی مسلمانان جهان بود و به درستی بر اساس الگوی انبیاء عمل می کرد. ما برای علو درجات او و صبر و شکیبایی بازماندگانش از خداوند متعال دعا می کنیم.
میان عامر حسن، وکیل معروف و از رهبران حزب مردم پاکستان، گفت: جهان اسلام پس از مدت ها شاهد رهبری شجاع بود که رژیم صهیونیستی را به چالش کشید و برای اتحاد امت اسلامی اقدامات مهم و موثری انجام داد، که مهمترین آن بهبود روابط با کشور عربستان بود. فقدان این بزرگمرد دلاور شوک بزرگی به جهان اسلام وارد کرده است. کشور ایران به رهبری آیت الله العظمی خامنه ای دارای نظامی قوی و ادارات و موسسات باثبات است و مطمئناً بر این مشکلات نیز فائق خواهد آمد، اما امت اسلامی و به ویژه مردم پاکستان جای خالی ایشان را برای مدت طولانی احساس خواهند کرد.
سید کامران عباس، از رهبران حزب مسلم لیگ کونسل، گفت: ایران کشوری است که جرات نشان داد و در مقابل استکبار جهانی ایستاد. استقلال و آزادگی قیمتی دارد که ایران همواره آن را پرداخته است. شهادت آیت الله رئیسی نیز همچون شهادت سردار قاسم سلیمانی ضربه بزرگی به ایران وارد می کند، اما همانطور که ایران در گذشته از مشکلات و سختی ها سربلند بیرون آمد، اکنون نیز با موفقیت بر این مشکلات فائق خواهد آمد.
مولانا عبدالمالک، رئیس جامعه علوم اسلامی منصوره (متعلق به جماعت اسلامی)، اظهار داشت: ابراهیم رئیسی با شجاعت و دلاوری با قدرت های طاغوتی مقابله کرد و قهرمان تمامی مسلمانان جهان بود. حزب جماعت اسلامی و مردم پاکستان در این شرایط سخت در کنار ملت و دولت ایران ایستاده اند.
وی افزود: اقدامات آیت الله رئیسی در حمایت از مردم غزه بی نظیر بود و مردم مظلوم فلسطین بیش از همه نسبت به این ضایعه بزرگ اندوهگین هستند. امیدواریم که شخصیت های جایگزین آیت الله رئیسی و دکتر عبداللهیان نیز مانند آنها شجاع و جسور باشند و همان مسیر را ادامه دهند.
اسد علی شاه، رئیس بیمارستان مفاذه الحیات (متعلق به جامعه عروه الوثقی)، گفت: دولت ایران یک مرد مجاهد و مدافع انقلاب را از دست داده است. شهادت ایشان خسارت بزرگی برای جهان اسلام به ویژه مظلومان فلسطین است.
سید مهدی، ستون نویس معروف پاکستان، نیز اظهار داشت: شهادت آیت الله رئیسی همانند شهادت سردار قاسم سلیمانی، ضربه ای بزرگ به پیکره ی مقاومت اسلامی است. او با روحیه ای نستوه و عزمی راسخ، برای عدالت و آزادی ایستاد و همواره الهام بخش مبارزان راه حق بود. امیدواریم که راه او با همان صلابت و استواری توسط جانشینانش ادامه یابد.
بابر قیوم راجا، رئیس فدراسیون هنرهای رزمی ترکیبی پاکستان، بیان کرد: ایران با فقدان آیت الله رئیسی یکی از بزرگ ترین مدافعان خود را از دست داده است. این حادثه نه تنها برای ایران، بلکه برای تمامی جهان اسلام ضایعه ای بزرگ محسوب می شود. آیت الله رئیسی با اقداماتی که برای اتحاد مسلمانان و دفاع از مظلومان انجام داد، نام خود را در تاریخ جاودانه کرد.
مراسم گرامیداشت شهادت آیت الله رئیسی با حضور شخصیتهای سیاسی، مذهبی، فرهنگی و حقوقی در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور برگزار شد.
اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور، ضمن تجلیل از شخصیت آیت الله رئیسی و نقش ایشان در ارتقاء وحدت اسلامی، اظهار داشت: به گفته رئیس جمهور شهیدمان وحدت ایران و پاکستان ناگسستنی است و هیچ قدرتی نمیتواند بین این دو کشور جدایی بیاندازد. دلهای ما برای همیشه کنار یکدیگرند و ما بعد از حادثه تلخ از دست دادن رئیس جمهور پرتلاش و با کفایت، با تمام وجود این همدلی را حس کردیم.
وی افزود: امروز گرچه رئیس جمهوری را از دست دادهایم که شجاعانه از قرآن و غزه و مسلمانان در سازمان ملل حمایت کرد و فریاد زد تا زمین، زمین است و زمان، زمان باقی است، آتش توهین و تحریف حریف حقیقت نخواهد شد و تعالیم قرآن سوختنی نیست.
مسعودی در ادامه سخنانش، گفت: امروز قدرتهای استکباری که در نسل کشی اسرائیل شریک هستند در باتلاق غزه درماندهاند؛ امروز نه تنها قلب جهان اسلام برای غزه میتپد که همه انسانهای باوجدان و دانشجویان دانشگاههای جهان حامی غزه شدهاند. ما همواره آموختهایم که دشمن ظالم و یاور مظلوم باشیم. ما ملت امام حسینیم.
اصغر مغاری، قائم مقام سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در لاهور اظهار داشت: در ملاقاتهایی که آیتالله رئیسی با رهبران کشورهای اسلامی داشتند، هنگامی که موضوع فلسطین مطرح میشد، ایشان مسئله فلسطین را بیان و به شدت از عملکرد برخی دولتها انتقاد میکردند.
احمد اویس؛ وکیل برجسته کشور پاکستان گفت: شهادت آیت الله رئیسی و یاران وفادارش، تمامی مسلمانان جهان را در غم و اندوهی عمیق فرو برده و امت اسلامی را با شرایط دشواری مواجه ساخته است. اما اگر به تاریخ اسلام بنگریم، درمییابیم که شهادت در راه خدا، همواره عامل رشد و توسعه این دین بزرگ بوده است. امیدواریم که شهادت آیت الله رئیسی، موجب اتحاد بیشتر امت اسلامی و در نهایت، شکوفایی و رشد جهان اسلام شود.
حسن عارف: رئیس سازمان دانشجویان امامیه افزود: امیرالمؤمنین علی(ع) فرمودهاند که بندگان صالح خداوند با ذکر خیر عموم مردم شناخته میشوند. اکنون میبینیم که مسلمانان جهان با نیکی و احترام از آیت الله رئیسی یاد میکنند. ما شهادت آیت الله رئیسی و دکتر امیر عبداللهیان را علاوه بر مردم ایران، به مردم فلسطین نیز تسلیت میگوییم، زیرا مظلومان فلسطین در این حادثه، بهترین حامیان خود را از دست دادهاند.
پروفسور ملازم حسین بخاری؛ استاد دانشگاه اظهار داشت: بیتردید، شهادت آیت الله رئیسی و همراهانش بسیار تأسفبرانگیز است، اما ما پیشتر نیز دیدهایم که نظام جمهوری اسلامی ایران به افراد تکیه ندارد و شهادت این بزرگواران، اختلالی در این نظام ایجاد نخواهد کرد.
فرید احمد پراچه؛ نائب امیر حزب جماعت اسلامی پاکستان با اشاره به آیه ۱۵۴ سوره مبارکه بقره گفت: آیت الله رئیسی و یاران گرانقدرش، به واسطه خدمات برجسته، دانش فراوان، مسیر پرفروغی که انتخاب کرده بودند و فداکاریهایی که برای مردم انجام دادند، در دلهای مردمان جاودانه خواهند ماند.
وی افزود: حزب جماعت اسلامی و مردم پاکستان در این مصیبت بزرگ، در کنار مردم ایران ایستادهاند و در غم از دست دادن رهبری که برای اتحاد جهان اسلام تلاش میکرد، شریک و همدرد هستند.
علامه اصغر عارف چشتی؛ رئیس شاخه علمای حزب جنبش انصاف در ایالت پنجاب ضمن تقدیر از موضعگیری قاطعانه ایشان در حمایت از فلسطین گفت: امیدواریم جمهوری اسلامی ایران به زودی این دوران دشوار را پشت سر نهاده و با سرعتی بیشتر، راه آیت الله رئیسی را ادامه دهد.
اسد منظور بات؛ رئیس کانون وکلای دیوانعالی کشور اذعان کرد: شهید آیت الله رئیسی یک حقوقدان برجسته بود که از دوران امام خمینی (ره) در خدمت نظام اسلامی قرار داشت. به فضل خداوند متعال، ایشان به مقام قاضیالقضات منصوب و سپس به عنوان رئیس جمهور برگزیده شد. شهید رئیسی به مشکلات اساسی جهان اسلام واقف بود و تلاش برای ایجاد اتحاد و همبستگی را در اولویت برنامههای خود قرار داد.
صاحبزاده پرویز اکبر ساقی؛ امیر حزب جنبش وحدت اسلامی گفت: راهی که آیت الله رئیسی برای اتحاد جهان اسلام پیش گرفته بود، کشورهای غربی را به شدت نگران کرده بود و او را به خار چشم دشمنان تبدیل کرده بود. آیت الله رئیسی به گونهای از مردم مظلوم فلسطین حمایت کرد که آمریکا و رژیم صهیونیستی از ترس اتحاد مسلمانان جهان به وحشت افتاده بودند، چرا که این اتحاد میتوانست به سادگی آنها را شکست دهد.
خانم سکینه مهدوی؛ رئیس آکادمی قرآن و اهل بیت (ع) عنوان کرد: این حادثه نه تنها ایران، بلکه جهان اسلام را مجروح کرده است. اهمیت این حادثه تنها در شهادت یک رئیس جمهور نیست، بلکه در خاموش شدن صدای قلوب مسلمانان مظلوم جهان است.
قاسم علی قاسمی؛ از رهبران شورای علمای شیعه بیان کرد: شهید ابراهیم رئیسی با دغدغههای عمیق نسبت به تمامی مسلمانان جهان، بزرگترین حامی مردم فلسطین بود. بیشک شهادت ایشان خسارتی سنگین به جهان اسلام وارد میکند، اما انقلاب ایران که پیشتر نیز شخصیتهای بزرگی را به جهان اسلام معرفی کرده است، امیدواریم پس از شهید رئیسی نیز شخصیتهای برجستهتر و بزرگتری را وارد صحنه کند.
علامه غالب حیات؛ از جامعه عروه الوثقی گفت: در مراسم امروز به ویژگیهای بسیاری از آیت الله رئیسی اشاره شد، اما یکی از صفاتی که کمتر مورد توجه قرار گرفت، خستگیناپذیری ایشان بود. بنابر منویات مقام معظم رهبری ایران، آیت الله رئیسی هیچ تفاوتی بین روزهای تعطیل و غیر تعطیل نمیشناخت.
مولانا محمد حسین گولروی؛ رئیس جامعه الحسین گفت: آیت الله رئیسی از خاندان سادات پیامبر (ص) بود و خود را خادم الرضا (ع) معرفی میکرد. شهادت ایشان در روز ولادت امام رضا (ع) ارتباط عمیق او با اهل بیت (ع) را به نمایش گذاشت.
پیر حبیب عرفانی؛ متولی حرم سندر شریف اذعان کرد: آیت الله رئیسی، رئیس جمهور کشور ایران بود، اما به نفع تمامی مسلمانان جهان کار کرد.
محمد اسلم زار؛ دبیر کانون وکلای دیوانعالی پاکستان افزود: سقوط بالگرد آیت الله رئیسی یک حادثه بزرگ و ناگوار برای جهان اسلام است.
خانم رباب رضوی؛ رئیس گروه سفیران رسالت خاطرنشان کرد: به شهادت رسیدن آیت الله رئیسی و همراهانش، نه تنها یک اتفاق دردناک برای ملت ایران بلکه برای جهان اسلام نیز یک ضربه دردناک است.
علامه احمد اقبال رضوی؛ نائب رئیس حزب مجلس وحدت مسلمین اظهار داشت: سید ابراهیم رئیسی و دکتر امیر عبداللهیان، دو شخصیت برجستهای هستند که اندیشه و دیپلماسی امام خمینی(ره)، یعنی دیپلماسی مقاومت مبتنی بر الهیات و حمایت از مظلومان، را ادامه دادند.
علامه سید علیرضا نقوی؛ عضو مجلس نظارت سازمان امامیه مطرح کرد: تشییع گسترده مردم ایران در مراسم تشییع آیت الله رئیسی نمایانگر این حقیقت است که ملت ایران با دولت خود همراهی و همدلی دارند و از سیاستها و برنامههای ایشان حمایت میکنند، اقدامی که نه تنها به اظهار احترام و ارادت به فردی بزرگ و پرافتخار مانند آیت الله رئیسی ختم نمیشود، بلکه نشانه تلاش مردم برای ادامه مسیر انقلاب و حفظ ارزشهای اسلامی است. این مراسم با دعا برای آمرزش روح شهید آیت الله رئیسی و آرزوی وحدت و همبستگی بین امت اسلامی به پایان رسید.
همچنین، علامه سید شهنشاه نقوی، از علمای برجسته اهل تشیع در پاکستان برای عرض تسلیت در رأس هیأتی از شهر کراچی با اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور دیدار کرد.
علامه سید شهنشاه نقوی اظهار داشت: نمیدانیم ما به شما تسلیت بگوییم یا شما به ما. شهادت آیت الله رئیسی ملت مسلمان را منسجم کرد و باعث ایجاد وحدت بین مسلمانان شد. این شهادت، جریانی تازه از اتحاد و همبستگی را در بین مسلمانان جهان به راه انداخت، به گونهای که سران بیش از یکصد کشور به نشانه احترام و همدردی به ایران سفر کردند.
وی افزود: این امر در حالی رخ داد که آمریکا در پی انزوای جمهوری اسلامی ایران بود، اما با شهادت این بزرگواران، نه تنها ایران منزوی نشد، بلکه بیش از پیش در کانون توجه جهانیان قرار گرفت و روحیه مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و استبداد در دلها زنده شد. شهادت آیت الله رئیسی، بار دیگر به جهانیان نشان داد که خون شهیدان هرگز پایمال نمیشود و همواره مایه بیداری و همبستگی ملتهاست.
مسعودی، رایزن فرهنگی کشورمان با ابراز همدردی نسبت به این حادثه ناگوار، بیان کرد: رئیس جمهور ایران مدافع حقوق مظلومان غزه و وزیر خارجه ایران صدای رسای مظلومیت کودکان غزه بود. این بزرگان شجاعانه از حقوق مظلومان جهان، بهویژه ملت فلسطین، دفاع کردند. این شهدا برای ملت ایران و تمام مسلمانان جهان مایه افتخار بودند و جایگاه ویژهای در قلوب مردم داشتند.
وی افزود: در این حادثه، علاوه بر ریاست جمهوری و وزیر امورخارجه ایران، شخصیتهای بزرگی نظیر آیت الله آل هاشم، امام جمعه تبریز، نیز به شهادت رسیدند. ایشان قبل از شهادتشان از خداوند خواسته بود سومین شهید محراب شهر تبریز باشند.
مسعودی عنوان کرد: شهادت آیت الله رئیسی حس همدردی و همبستگی را میان مسلمانان افزایش داد و وحدتآفرین بود. این اتفاق باعث شد تا شیعه و سنی در کنار هم برای بزرگداشت این شهید بزرگ جمع شوند و از ایشان تجلیل کنند. شهادت او برای دشمنان فلسطین و قرآن دردناک شد و شهید رئیسی از از حیاتش شد و موج جدیدی از بیداری و مقاومت را در بین مسلمانان ایجاد کرد.
این دیدار با ابراز همدردی و تسلیت عمیق به پایان رسید و حاضران بر ادامه راه شهدای انقلاب اسلامی تأکید کردند.
جمع کثیری از چهرههای برجسته مذهبی، سیاسی، فرهنگی و رسانهای پاکستان ضمن حضور در خانه فرهنگ ایران در لاهور با اصغر مسعودی، مسئول خانه فرهنگ، به گفتوگو نشستند و پیام تسلیت خود را به دولت و ملت ایران رساندند.
این همدردیها تنها به پیامهای تسلیت محدود نشد، بلکه شخصیتهای حاضر در مراسم با بیان سخنانی، یاد و خاطره آیتالله رئیسی و همراهانش را گرامی داشتند. آنان تأکید کردند که شهادت آیتالله رئیسی نه تنها برای ایران، بلکه برای تمامی مسلمانان جهان ضایعهای بزرگ و جبرانناپذیر است.
مسعودی در این دیدار، بیان کرد: شهید ابراهیم رئیسی همیشه بر اهمیت تقویت روابط با کشورهای همسایه تأکید میکرد و معتقد بود که این ارتباطات باید مستحکمتر شود. ایشان به ویژه کشور پاکستان را در اولویت برنامههای خود قرار داده بود. در سفر اخیرش به پاکستان، گفته بود که پیوند میان دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است و مردم پاکستان با حمایت خود پس از شهادت او، این سخنان را به حقیقت تبدیل کردند.
وی افزود: یکی از ویژگیهای بارز شهدای خدمت، ارتباط نزدیک و صمیمی آنها با مردم بود. این شهدا همیشه در کنار مردم بودند، مشکلات و دغدغههای آنان را درک میکردند و برای رفع آنها تلاش میکردند. این ارتباط صمیمی با مردم، آنها را به نمادی از فداکاری و خدمت تبدیل کرده است. مردمی بودن شهدا سبب میشود که یاد و خاطره آنها همیشه زنده بماند و نسلهای آینده از آنها الهام بگیرند.
مسعودی با تاکید بر ادامه دادن مسیر شهید رئیسی بیان کرد: ما با تمام قوا و عزم راسخ، به راهی که شهید رئیسی آغاز کرده بود، ادامه خواهیم داد. تقویت و توسعه روابط میان دو کشور دوست و برادر، ایران و پاکستان از جمله اهداف اصلی ماست. این ارتباطات نه تنها به نفع دو ملت بلکه به نفع کل منطقه خواهد بود. ما بر این باوریم که این مسیر با ایمان به خداوند متعال و التزام به ارزشهای والای قرآنی، همواره مستحکم و پایدار خواهد ماند.
رئیس خانه فرهنگ ایران در لاهور ادامه داد: شهید رئیسی همواره بر اهمیت ارتباطات مردمی و برادرانه میان دو کشور تأکید داشت و ما نیز با پیروی از این دیدگاه، در پی ایجاد پلهای ارتباطی جدید و مستحکمتر میان مردم ایران و پاکستان خواهیم بود. با برگزاری برنامههای فرهنگی مشترک، تبادل دانشجو و استاد، و تقویت روابط رسانهای، میتوانیم پیوندهای عمیقتری را میان دو ملت برقرار کنیم.
علامه سید شهنشاه نقوی نیز در این دیدار، بیان کرد: شهادت آیت الله رئیسی ملت مسلمان را منسجم کرد و باعث ایجاد وحدت بین مسلمانان شد. این شهادت، جریانی تازه از اتحاد و همبستگی را در بین مسلمانان جهان به راه انداخت، به گونهای که سران بیش از یکصد کشور به نشانه احترام و همدردی به ایران سفر کردند.
وی ادامه داد: شهادت آیت الله رئیسی، بار دیگر به جهانیان نشان داد که خون شهیدان هرگز پایمال نمیشود و همواره مایه بیداری و همبستگی ملتهاست.
حجتالاسلام طارق شریف زاده، یکی از شخصیتهای دینی حاضر در مراسم، اظهار داشت: ایران همیشه به عنوان صدای قلب مسلمانان جهان مطرح بوده و سیاستهای آیتالله رئیسی این حقیقت را به بهترین نحو منعکس میکرد. اقدامات او در حمایت از فلسطین و دیگر مظلومان جهان، او را به قهرمانی برای امت اسلامی تبدیل کرده بود.
پروفسور اعجاز احمد قریشی؛ رئیس سابق دانشگاه سیالکوت، نیز در این مراسم حضور داشت و گفت: روابط حسنه با همسایگان برای ثبات هر کشوری ضروری است و آیتالله رئیسی این مسئله را به خوبی درک کرده و برای بهبود روابط ایران با همسایگان تلاش بسیاری کرد. او با تحمل سختیها و تحریمها، هیچگاه از اصول استقلال و آزادگی خود کوتاه نیامد.
علامه سید علی اکبر کاظمی، مسئول حزب مجلس وحدت مسلمین پنجاب در سخنانی اظهار داشت: آیتالله رئیسی نه تنها یک رئیس جمهور، بلکه یک شخصیت علمی و رهبر جهانی برای مسلمانان بود. شهادت او زخم بزرگی بر پیکره امت اسلامی وارد کرد که به این زودیها التیام نخواهد یافت.
علامه طاهر عباس العصری، رئیس انجمن بینالمذاهب پاکستان، در بیانی پرشور اظهار داشت: "آیتالله رئیسی نه تنها رئیسجمهور ایران، بلکه یک شخصیت علمی برجسته و رهبر جهان اسلام بود. او تجسمی از دانش، تقوا، و شجاعت بود که همواره در راه عدالت و حقیقت گام برمیداشت. شهادت ایشان ضربهای سنگین بر پیکره امت اسلامی وارد کرده و ملتهای مسلمان را در سوگ و اندوه فرو برده است.
آیتالله رئیسی با بصیرت و حکمت خود، توانست بهعنوان چراغی فروزان در تاریکیهای جهان اسلام بدرخشد و مسیر صحیح را به همگان نشان دهد. خدمات و دستاوردهای او در عرصههای مختلف، از سیاست گرفته تا علم و فرهنگ، همچون ستارهای درخشان در آسمان اسلام خواهد ماند.
این مراسم نشانگر اتحاد و همبستگی عمیق بین ملتهای ایران و پاکستان بود و پیام مشترک آنها تأکید بر تداوم راه شهدای بزرگ اسلامی و حفظ آرمانهای والای آنان بود.
پاکستان (پیشاور)
شخصیت های فرهنگی، حوزوی، سیاسی، علمی و دانشگاهی پیشاور پاکستان، شهادت حضرت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور ایران، امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و همراهان ایشان را به رهبر انقلاب اسلامی، مستضعفان جهان، تمامی ملت های مسلمان و حسین چاقمی، مسئول خانه فرهنگ ایران در پیشاور تسلیت گفتند.
سید ظاهر علی شاه، رئیس اداره تبلیغ جماعت اسلامی و وزیر بهداشت و رئیس اسبق حزب مردمی پاکستان در ایالت خیبرپختونخوا ضمن تسلیت به مناسبت شهادت و عروج ملکوتی آیت الله سید ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و همراهان آنان اظهار داشت: حادثه هولناک بالگرد رئیس جمهور ایران و سایر جان باختگان این حادثه را ضایعه بزرگی برای امت اسلامی دانسته و شاید هیچ وقت دل مسلمانان عالم به این اندازه اسف انگیز نبوده و پس از این حادثه دلهای تمام آزادگان جهان و مسلمانان غیور رنجیده شده است.
مولانا اسماعیل، حزب جماعت اسلامی پاکستان ضمن ابراز همدردی گفت: در این اندوه و سوگ این فقدان جبران ناپذیر عظیم به ملت شهید پرور و بیدار ایرانی میپیوندیم. شهادت این بزرگواران به ویژه رییس جمهور و وزیر خارجه برای تمام امت اسلامی بلکه برای کل مستضعفان و مظلومان بشریت ضایعه بزرگی است.
حزب جماعت اسلامی پاکستان ضمن یادآوری سفر اخیر رئیس جمهور فقید ایران به پاکستان، گفت: از نزدیک چهره نورانی شهید غزه و فلسطین را در آخرین سفر ایشان به اسلام آباد، زیارت کرده و از صحبتهای ایشان که حمایت از مستضعفان و مظلومان جهان به ویژه مردم غزه و احساس درد و رنج امت اسلامی در آن کاملا مشاهده بود، شنیده و عاشق ایشان شده بودیم.
مولانا اسماعیل افزود: بنده این شهادت این بزرگواران را در راه حمایت از مردم مظلوم غزه دانسته و آنان را شهدای مدافع غزه دانسته و این فاجعه بزرگ را حادثه عادی نمیدانم.
مهمانان دیگر ضمن ابراز همدردی با دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران اظهار داشتند: خبر این حادثه دلخراش، تمام جامعه جهانی را به شدت متاثر کرده است و در این برهه سخت مردم پاکستان به نشانه همبستگی در کنار ملت غیور و شهید پرور ایران ایستاده و فقدان چنین دولتمردان برجسته ای نه تنها برای مردم ایران، بلکه این ضایعه بزرگی برای تمام امت اسلامی بوده است.
آنان گفتند: به نمایندگی از مردم پاکستان به ملت و دولت ایران به ویژه بازماندگان و شما به عنوان نماینده مردم ایرانی عمیقا تسلیت گفته و علو درجات را برای شهدای عزیز از جمله آیت الله سید ابراهیم رئیسی، حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه، آیت الله آل هاشم، نماینده ولی فقیه و امام جمعه تبریز، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سید مهدی موسوی فرمانده یگان حفاظت رئیس جمهور و تعدادی از محافظین و خدمه بالگرد از سرنشینان بالگرد حامل رئیس جمهور از خداوند مسألت داریم.
مهمانان بیان داشتند: فضیلت علمی، اخلاق مداری و ولایتمداری استوار نسبت به پیامبر (ص)، اهل بیت (ع) و قرآن کریم در قول و فعل شهید مدافع فلسطین و غزه ابراهیم رییسی آشکار بوده و ایشان به خاطر تلاشهای خود در جهت ارتقای روابط با کشورهای همسایه و اسلامی از یادها هیچ زمان فراموش نخواهد شد.
آنان در خصوص زحمات، محرومیت ها، خدمات و قربانیهای ملت ایران در راه حق و دفاع از مستضعفان جهان گفتند: زحمات و قربانیها در راه مقاومت و دفاع از مظلومان جهان را ملت شهید پرور و غیور ایرانی تحمل می کنند. اما این قربانیها و زحمات باعث افتخار و سربلندی تمام امت اسلامی به ویژه ملت تشیع می شود و از این رو ملت ایران بر گردن تمام ملتهای مسلمانان حق دارند.
مهمانان با ذکر ویژگیهای شهید سید ابراهیم رییسی و عبدالهیان از جمله شجاعت، آینده نگری، مسئولیت پذیری و حمایت از مستضعفان گفتند: حمله و پاسخ قاطعانه و محکم به دولت نامشروع رژیم صهیونیستی در دوره این شهدای خدمت گزاران ملت اسلامی بوده و این اقدام شجاعانه که مدال افتخار بر سینه او مزین شده و برای جهانیان به یادگار مانده و خواهد ماند. باعث تغییر دیدگاههای خیلی از افراطی ها، دشمنان ایران که تهمت ارتباطات پشت پرده با اسرائیل و آمریکا را میزدند و مردم اهل سنت پاکستان نسبت به ایران شده و آنان امروز از مدّاحان و حامیان انقلاب اسلامی شده اند.
مهمانان افزودند: با شهادت این سید بزرگوار و خادم الرضا ملت های مسلمانان امید آینده جهان اسلامی و رهبر شجاع و با بصیرت آینده بشریت را از دست داده و این ضایعه بزرگی برای جهان اسلام است.
همچنین، شخصیتهای دینی، فرهنگی و سیاسی پیشاور با حضور در خانه فرهنگ ایران در پیشاور شهادت حضرت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور ج.ا.ایران، دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و همراهان ایشان را به امام صاحب العصر و زمان، رهبر انقلاب اسلامی، مستضعفان جهان، تمامی ملتهای مسلمان و حسین چاقمی، مسئول خانه فرهنگ ایران در پیشاور تسلیت گفته و این حادثه را ضایعه بزرگی برای ملت شهیدپرور و انقلابی ایران و امت اسلامی دانستند.
مهمانان ضمن ابراز همدردی و همدلی با ملت و کشور ایران اظهار داشتند: شهادت این بزرگواران و به ویژه شهید سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور فقید ایران موجب آشکار شدن محبوبیت و مقبولیت انقلاب اسلامی ایران در بین مردم و افزایش معنویت در جهان اسلام شده است.
آنان بیان کردند: رسیدگی به مشکلات جهان اسلام و اولویت برای کشور های همسایه از ویژگیهای رییس جمهور شهید بوده و آخرین دوره ایشان به پاکستان در همین چارچوب و ایدئولوژی سیاسی بوده است. شهید ابراهیم رییسی با بینش گسترده و درک عمیق آن را فهمید و به پاکستان سفر کرد تا توطئه های دشمنان مبنی بر دوری دو کشور همسایه و برادر را خنثی کرد.
مهمانان ضمن آرزوی موفقیت، پیروزی و آینده درخشان اظهار داشتند: تمام شهرهای پاکستان به ویژه پاراچنار غرق در سوگ بود و عزاداریهای مردمی در فقدان این شهدای خدمت در سراسر حسینیه های پارچنار برگزار شد. پس از شنیدن خبر شهادت رییس جمهور ایران و همراهان ایشان در اکثر مناطق شیعهنشین مانند ایام عاشورا محرم الحرام درهای حسینیهها باز شده و مردم به عزاداری و روضه خوانی پرداختند.
مراسم گرامیداشت شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور شهید و همراهان ایشان با حضور فرزان علی بنگش، رئیس شورای امامیه پیشاور ایالت خیبرپختونخوا، عابد قزلباش، رئیس حیدریه تراست پیشاور(Haidaria Trust Peshawar)، سبز علی شهزاد، مداح مشهور پیشاور، سران ملت تشیع پیشاور، مداحان اهل بیت(ع) و جمعی از شیعیان و محبان انقلاب اسلامی جمهوری اسلامی ایران در منزل جاوید حسین، چهره شناخته شده و فعال شیعی شهر پیشاور برگزار شد.
در این برنامه که برای ادای احترام به شهدای مظلوم خدمت توسط جمعی از شیعیان مقیم فارسیدان پیشاور برگزار شد، ضمن قرائت حدیث شریف کساء، مداحان اهل بیت(ع) و نوحه خوان فارسی زبانان شهر پیشاور به ذکر مصیبت پرداختند و با سبک سنتی فارسی زبانان شهر پیشاور نوحه خوانی و عزاداری کردند.
حسین چاقمی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در پیشاور اظهار داشت: حضرت آیتالله رئیسی و همراهان ایشان همگی مانند شهید سردار قاسم سلیمانی مانند یک مکتب بودند که هدفشان اعتلای کلمه الله و عزت اسلام و نگاه تمدن ساز برای دولت کریمه مهدوی بود و در این راه از هیچگونه تلاش و مجاهدتی دریغ نمیورزیدند و در راه کمک و رسیدگی به حال محرومان کشور به درجه رفیع شهات رسیدند.
همچنین، به همت سفارت جمهوری اسلامی ایران و با همکاری رایزنی فرهنگی کشورمان در اسلام آباد، همایش بزرگداشت و تجلیل از مقام شهید آیت الله رئیسی و شهدای خدمت در اسلام آباد برگزار شد و رهبران مذهبی و سیاسی برجسته پاکستان در این مراسم به تبیین ابعاد شخصیت انقلابی و مجاهد شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی پرداختند.
در این همایش جمع کثیری از رهبران مذهبی، سیاسی ، شخصیت های علمی، فرهنگی، ادبی و اقشار مختلف جامعه پاکستان با حضور خود مجاهدتهای شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان در زمینه دفاع از اسلام و سربلندی امت اسلامی را ارج نهادند.
نشست مذکور با قرائت قرآن کریم و دعا برای علو درجات رئیس جمهور شهید و همراهان ایشان آغاز شد، «رضا امیری مقدم» سفیر کشورمان طی سخنانی از همبستگی و همدردی مثال زدنی ملت و دولت پاکستان با مردم ایران در پی شهادت آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان در سانحه جانسوز سقوط بالگرد قدردانی کرد.
وی گفت: حضور میلیونی مردم ایران در مراسمات تشییع شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان در شهر های مختلف ایران نشان دهنده اوج قدرشناسی مردم از خدمت خالصانه رئیس جمهور فقید بوده و ثابت کرد ملت ایران قدردان پیشرفت های روز افزون رقم خورده در مدت ریاست جمهوری سه ساله شهید رئیسی هستند.
وی با بیان اینکه شهید رئیسی برای همه امت اسلامی در ابعاد مختلف الگویی نمونه است، افزود: در اولویت قرار دادن دفاع از کیان امت اسلامی توسط آیت الله سید ابراهیم رئیسی علیرغم به جان خریدن مشکلات زیاد برای جمهوری اسلامی ایران باعث شد تا ایشان به یک رهبر بزرگ و محبوب در میان امت اسلامی تبدیل شده و با خبر شهادت ایشان تمام امت اسلامی به سوگ بنشیند.
امیری مقدم افزود: یکی از ویژگیهای رئیس جمهور فقید شهید سید ابراهیم رئیسی، اهتمام وافر و تلاش فراوان ایشان در دوران ریاست جمهوری نسبت به قضیه فلسطین بود بگونهای تلاشهای ایشان و شهید دکتر حسین امیر عبداللهیان تنها در سخنان و بیانیه های حمایت از فلسطین محدود نبود و این رهبران بزرگ دیپلماسی اتحاد اسلامی با هدف کمک هرچه بیشتر به تحقق آرمان آزادی فلسطین را در دستور کار قرار داده و حمایت همه جانبه از گروه های مقاومت اسلامی در میدان عمل را نیز انجام دادند.
سفیر کشورمان درماندگی صهیونسیتی در مقابل رزمندگان حماس را نتیجه حمایتهای همه جانبه جمهوری اسلامی ایران از جبهه مقاومت اسلامی و تقویت روحیه مبارزان در پی پاسخ قاطعانه به جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل در عملیات وعده صادق عنوان کرده و اعلام داشت: راه رئیس جمهور انقلابی ایران و همراهان شهید ایشان با پیروزی های جبهه مقاومت در مقابل قدرتها استکباری بویژه رژیم صهیونسیتی ادامه خواهد یافت.
«صاحبزاده ابوالخیر محمد زبیر» رئیس شورای همبستگی ملی پاکستان که ائتلافی از ۳۰ حزب پاکستانی است در این نشست گفت: شهادت دکتر سید ابراهیم رئیسی و همراهان ایشان، تمامی مسلمانان جهان را در غم و اندوهی عمیق فرو برد و امت اسلامی را با شرایط دشواری مواجه ساخت.
وی ضمن تجلیل از شخصیت آیت الله رئیسی و نقش ایشان در ارتقای وحدت اسلامی و دفاع از مستضعفین جهان به ویژه مردم مظلوم غزه اظهار داشت: عملیات وعده صادق جمهوری اسلامی ایران بر علیه رژیم صهیونیستی تحت حمایت دولت شهید آیت الله رئیسی باعث شد تا مسلمانان جهان به جمهوری اسلامی ایران به عنوان مظهر شجاعت و ایثار افتخار کرده و رهبری فرزانه این کشور را مدافعان حقیقی امت اسلامی بشناسند.
«علامه ساجد نقوی» رهبر شیعیان پاکستان هم در این همایش بزرگداشت با ابراز تأسف و تسلیت به ملت ایران برای این ضایعه بزرگ گفت: بدون شک انقلاب اسلامی ایران همانند بسیاری از موارد دیگر که علیرغم سختی ها و مشکلات بزرگ مسیر خود را باقدرت و قویتر از گذشته ادامه داده است این بار نیز قدرتمندتر از قبل به دفاع از مستضعفین و مظلومین و مبارزه با قدرت های استکباری خواهد پرداخت چراکه خون شهدا باعث آبیاری درخت انقلاب اسلامی و قدرت بیشتر آن میشود.
پخش کلیپهای مربوط به خاطرات خادم الرضا شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همچنین فیلمی از آخرین سفر ایشان به پاکستان در اردیبهشت ماه امسال از دیگر برنامههای این مراسم بزرگداشت بود.
پاکستان (کراچی)
هیأتی عالی رتبه شامل علمای برجسته مذاهب مختلف اسلامی از اعضای جبهه متحده علمای پاکستان برای تسلیت شهادت سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران کراچی حضور یافتند و با مسئول خانه فرهنگ کشورمان دیدار کردند.
حاضران طی سخنان خود ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و دیگر همرهانشان، با خانوادههای محترمشان ابراز همدردی کردند.
مولانا محمدامین انصاری، دبیرکل و مؤسس علماء محاذ پاکستان شهید ابراهیم رئیسی را رهبر بزرگ وحدت امت و پشتیبان مهم فلسطین دانست که برای بیداری و وحدت امت کشورهای مسلمان و علیه استکبار جهانی فعال بودند.
علامه عبدالخالق فریدی سلفی، رئیس مرکزی جبهه متحده علمای پاکستان و عالم معروف اهل حدیث ضمن تسلیت فاجعه هلی کوپتر آقای سیدابراهیم رئیسی، این حادثه را مصیبت و خسارت بزرگی برای جهان اسلام عنوان کرد.
وی گفت: مردم پاکستان در غم و اندوه رهبر معنوی ایران، حضرت آیت الله خامنه ای، دولت ایران، مردم و خانوادههای داغدار همه جان باختگان این فاجعه شریک هستند و به این مناسبت تسلیت عرض میکنند.
سیدشمیل احمد قادری حنبلی، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه کراچی و علامه میرزا یوسف حسین نیز به بیان شخصیت والای شهید رئیسی پرداختند.
سعید طالبی نیا، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران کراچی اظهار داشت: شهید سید ابراهیم رئیسی در ایران سمت های مهم و بزرگی از جمله ریاست جمهوری، دادستانی کل کشور، ریاست قوه قضائیه کشور و تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده داشته اند ولی از محل این سمت ها هیچگاه دنبال منفعت مالی و دنیوی نبودند.
وی همچنین از پروفسور سید شمایل احمد قادری، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه کراچی خواست تا سمیناری را در مورد شهید دکتر رئیسی در دانشگاه کراچی برگزار کنند و خانه فرهنگ ایران در این زمینه همکاری خواهد داشت.
به مناسبت شهادت غریبانه شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور مکتبی ایران، شهید آیت الله سیدمحمدعلی آل هاشم، نماینده رهبر انقلاب اسلامی و امام جمعه تبریز، شهید حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، شهید مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی، سردار سیدمهدی موسوی، مسئول یگان حفاظت رئیس جمهور و دیگر شهدای همراه شان در سانحه بالگرد، مراسمی در کتابخانه مرکزی خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در کراچی برگزار شد.
مراسم با تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط محمد سعد، یکی از قاریان معروف اهل سنت کراچی آغاز شد و علی دیپ رضوی، یکی از مداحان سرشناس شیعه سرودهای زیبایی در شان شهیدان و شهادت اجرا کرد که مورد استقبال حضار قرار گرفت.
در ادامه، گروه سرود دانش آموزان مدرسه صبح ظهور، سرود سلام فرمانده و سرودی دیگر به زبان فارسی اجرا کردند که موجب استقبال و تشویق حاضرین قرار گرفت.
معراج الهدی صدیقی از رهبران مرکزی حزب جماعت اسلامی پاکستان در سخنان خود ضمن عرض تسلیت و تعزیت شهادت آیت الله سید ابراهیم رئیسی و یارانشان به ملت ایران، رهبر انقلاب اسلامی و خانواده محترمشان گفت: امروز تمام جهان اسلام به مناسبت شهادت آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و یارانشان در سوگ است، زیرا شهادت رئیس جمهور ایران و یارانش برای جهان اسلام مصیبت بسیار بزرگی است.
علامه سید رضی جعفر نقوی، رئیس ائتلاف جعفریه پاکستان در سخنان خود، گفت: این حادثه خسارت بسیار بزرگی نه تنها به ملت ایران بلکه به ملت مسلمان وارد کرده است. خدمات آیت الله سیدابراهیم رئیسی فقط برای ایران نبود، بلکه برای اسلام و همه مسلمانان بود. ایشان مجاهدی دلیر و دانا بودند.
در پایان این مراسم باشکوه، علامه شبیرحسن میثمی دبیرکل شیعه علما کنسول پاکستان، برای مغفرت و علو درجات شهدا دعا و تعدادی از میهمانان شاخص شرکت کننده در مجلس ترحیم دفتر یادبود شهیدان خدمت را امضاء کردند.
سعید طالبی نیا، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران کراچی در جمع نمازگزاران جمعه در نماز جمعه مسجد شاه نجف سخنرانی کرد.
وی اظهار داشت: شهادت آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و یارانشان برای ملت ایران و مسلمان جهان خسارت بزرگی بود ولی نظام جمهوری اسلامی، یک حکومت مقتدر مردمی است و با اینگونه اتفاقات با ضعف مواجهه نخواهد شد، چرا که نظام اسلامی توسط بزرگ مردی همچون حضرت آیت الله امام خامنهای مدظله العالی اداره و هدایت می شود که دارای قدرت الهی و مردمی، شجاعت، حکمت و تدبیر هستند.
وی افزود: ما ملتی هستیم که به پیروی سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام شهادت را پذیرفتهایم و هرگز ننگ اسارت و نوکری اجانب را نخواهیم پذیرفت. من به صهیونیستهای جنایتکار میگویم، شما با حادثه شهادت رئیس جمهور عزیز ما و یاران ایشان خوشحالی کردید و جشن گرفتید ولی باید بدانید که شادی تان اندک و مرگ تان بسیار نزدیک خواهد بود.
حجت الاسلام سیدقاسم رضا رضوی، امام جمعه مسجد شاه نجف به مناسبت ترحیم و تکریم شهدای خدمت سخنرانی کرد. وی ضمن تشکر از حضور مسئول خانه فرهنگ در مراسم و عرض تسلیت و تعزیت به ملت ایران، خانواده محترم شهداء و مقام معظم رهبری گفت: شهدای خدمت که در سانحه بالگرد شهید شدند، تنها شهدای ملت ایران نیستند بلکه شهیدان جهان اسلام هستند، چون ایشان به خاطر خدمت به اسلام و مسلمین جان دادند.
وی در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران هرگز با اینگونه حوادث تسلیم دشمنان نخواهد شد چون از اول ظهور انقلاب اسلامی با این قبیل حادثهها مواجهه شده و مقاومت بیشتری را پس از آنها نشان داده است.
قزاقستان (آلماتی)
قاسم جومارت توقایف، رئیس جمهور قزاقستان در پیامی به آیت الله سید علی خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و مردم ایران، ضمن عرض تسلیت برای شهادت رئیس جمهور ایران، ابراهیم رئیسی و اعضای هیأت دولت در سانحه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی، ابراز همدردی کردند.
در متن این پیام آمده است: با نهایت تأسف و اندوه از خبر درگذشت جناب آقای دکتر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران و همراهان ایشان در سانحه سقوط بالگرد مطلع شدم. اینجانب ضمن ابراز همدردی عمیق با حضرتعالی، مردم ایران و خانواده های داغدار، فقدان این شخصیت برجسته را به ملت بزرگ ایران تسلیت می گویم.
مرحوم دکتر رئیسی، دولتمردی برجسته و خدمتگزار صدیق مردم ایران بود که در طول دوران خدمت خود، منشاء خدمات ارزشمندی به کشور و ملت ایران شد. ایشان با تدبیر و درایت خود، در جهت پیشرفت و توسعه ایران گام برداشت و همواره در مسیر حفظ صلح و ثبات در منطقه کوشا بود.
درگذشت این شخصیت برجسته، ضایعه ای جبران ناپذیر برای ملت ایران است. جمهوری اسلامی ایران در این غم بزرگ تنها نیست و ملت قزاقستان همواره در کنار مردم ایران خواهد بود. از خداوند متعال برای روح پرفتوح ایشان علو درجات و برای بازماندگان صبر و شکیبایی مسألت می نمایم.
همچنین، برخی مسئولان و شخصیتهای فرهنگی و سیاسی این کشور در دیدار با نمایندگان کشورمان در آلماتی قزاقستان ضمن عرض تسلیت شهدای خدمت، با ملت ایران ابراز همدردی کردند.
آذریها، ایرانیان قدیمی، شیعیان مقیم دو مجلس یادبود شهدا خدمت در شهر آلماتی و شیکمنت قزاقستان به طور مردمی برگزار کردند.
این مجالس ترحیم و یادبود به طور همزمان پس از نماز مغرب و عشا با شرکت جمعی از محبان اهلبیت(ع) و تلاوت قرآن کریم آغاز شد و در ادامه، محسن فغانی، سرکنسول کشورمان در آلماتی گفت: شهدای خدمت در طول فعالیتهای خود از تلاش و خدمت مداوم برای ایران اسلامی و مسلمانان و مظلومین دست برنداشتند و آقای رئیسی در سازمان ملل از ملت فلسطین و مردم مظلوم غزه دفاع کرد و تنها رئیسجمهوری بود که در آن سخنرانی قرآن در دست گرفت و از اسلام و قرآن دفاع منطقی کرد.
حسین آقازاده، وابسته فرهنگی و رئیس خانه فرهنگ ایران در آلماتی نیز در سخنانی، به بیان ویژگیهای اخلاقی رئیس جمهور شهید و همراهان ایشان پرداخت.
حاجآقا فکرت، امام جماعت حسینیه آذربایجانیهای گفت: باید بگویم مهمترین خصیصه یک مسلمان ایمان به خدا است و پس از خصیصه خدمت به خلق خدا ویژگی یک مسلمان است و این شهدا خدمت بااخلاص فعالیت کردند و در نتیجه آن شاهد بودیم چه جمعیت بزرگی برای بدرقه آنان در شهرهای مختلف ایران شرکت کردند و این به دلیل دو خصیصه خدمت بااخلاص و ایمان بوده و این ضایعه بزرگی برای مسلمانان و مظلومین است.
پس از آن، یک مداح اهلبیت(ع) اشعاری زیبا و پرمحتوا را با مضمون "سلام بر شهدا" و در بیان ویژگیهای خدمت و شهادت برای شهدا خدمت مداحی کرد و یک مداح اهلبیت (ع) نیز مرثیهسرایی کرد و واقعه کربلا و شهادت امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) را برای حضار ارایه کرد.
بوسنی و هرزگوین
در پی شهادت رئیس جمهور کشورمان و همراهان ایشان در سانحه سقوط بالگرد، مقامات بوسنی و هرزگوین در پیام های تسلیتی، با مردم و مسئولین کشورمان ابراز همدردی کردند.
دنیس بچیروویچ عضو مسلمان و رئیس دوره ای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، در پیامی اظهار داشت: دریافت خبر حادثه ای که موجب درگذشت جناب آقای رئیسی رئیس محترم جمهوری ایران و جناب آقای امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران و همراهان وی شد، موجب ناراحتی شد. از طرف ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین و از طرف خودم، مراتب تسلیت صمیمانه خود را به خانواده آقای رییسی و خانوادههای قربانیان در این شرایط غمبار و مردم جمهوری اسلامی ایران ابراز میدارم.
ژلیکا تسیانوویچ، عضو صرب شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین با صدور پیامی ابراز داشت: به مناسبت مرگ غم انگیز ابراهیم رییسی رئیس جمهور اسلامی ایران و همراهانش، مراتب تسلیت صمیمانه خود را به خانواده رئیس جمهور رییسی و خانواده قربانیان و همچنین مقامات جمهوری اسلامی ایران و مردم دوست این کشور ابراز می دارم.
ژلیکو کومشیچ، عضو کروات شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، درگذشت ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران را تسلیت گفت. با کمال تأسف خبر سانحه دلخراش جان باختن جناب ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران و یارانش را دریافت کردم و مراتب تسلیت خود را به خانوادههای آن مرحوم و مردم ایران ابراز میکنم. کومشیچ گفت: در این روزهای سخت، برای همه کسانی که از این فقدان عظیم متاثر شده اند، طلب آرامش میکنم.
حسین کاوازوویچ، رئیس العلماء جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین در پیام خود مطرح کرد: در این ایام سخت برای جمهوری اسلامی ایران و مردم آن، درگذشت غم انگیز ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و یارانشان را از طرف اعضای جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین تسلیت عرض میکنم. کل دیروز را مشتاقانه و با دعا، منتظر اخباری از سوی ایران برادر بودیم و به خبرهای خوب امیدوار بودیم. امروز با آنها و مردم ایران عزاداری میکنیم.
کاوازوویچ نوشت: « ما برای شهدا و خانواده های آنان دعا می کنیم. از خداوند متعال برای قربانیان این حادثه رحمت و برای خانواده های آنان صبر و برای ملت ایران عزت مسئلت میکنیم.
المدین کناکوویچ، وزیر امور خارجه بوسنی و هرزگوین در پیام های جداگانه شهادت آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و هیئت همراه را به محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور و علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تسلیت گفت.
در متن پیام خطاب به معاون اول رئیس جمهور آمده است در گذشت دکتر رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران و همکارم جناب دکتر امیرعبداللهیان و همراهان آنها در حادثه سقوط بالگرد موجب اندوه عمیق و شوک شد. از طرف وزارت امور خارجه بوسنی و هرزگوین و خودم، مراتب تسلیت صمیمانه خود را به شما و مردم جمهوری اسلامی ایران ابراز می دارم. ضمن ابراز همدردی عمیق با خانواده های داغدار، آرزوی استقامت شما را در این روز های سخت عزاداری داریم.
میلوراد دودیک، رئیس جمهوری صربسکا طی پیامی به رهبر جمهوری اسلامی ایران، درگذشت رئیس جمهور اسلامی ایران را تسلیت گفت. دودیک بیان داشت: « ما امیدواریم که ایران صلح و ثبات را هم به نفع شهروندان خود و هم به نفع کل منطقه حفظ کند. من تسلیت و قدردانی خود را ارسال میکنم» .
باقر عزت بگوویچ، رئیس سابق شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین و رئیس حزب اقدام دمکراتیک و فرزند رئیس جمهور فقید بوسنی و هرزگوین در پیامی به محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران شهادت سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و حسین امیر عبداللهیان و هیئت همراه را تسلیت گفت.
در این پیام آمده است: خبر شهادت ابراهیم رئیسی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران و حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه و هیات همراهشان را با تاسف فراوان دریافت کردم. در این لحظات سخت، فکر و دعای من با خانواده قربانیان است. اینجانب با قدردانی از دوستی بیقید و شرط کشور ها و ملت هایمان، تسلیت صمیمانه خود را به جناب عالی، خانواده های جان باختگان و ملت برادر ایران ابراز می کنم و از خداوند عزیز برای قربانیان رحمت و مغفرت و بهشت و برای خانواده های شان تسکین درد از دست دادن عزیزان را خواستارم.
سولید هرتیچ، وزیر حقوق بشر و آوارگان بوسنی و هرزگوین در پیامی به سفیر کشورمان بیان داشت: « با اندوه عمیق خبر درگذشت رئیس جمهور کشور دوست و برادر، ایران، دکتر سید ابراهیم رییسی و جناب آقای امیرعبداللهیان و همراهانش را دریافت کردیم.
صمیمانه تسلیت می گویم و در درد مردم ایران در این روزهای سخت شریک هستیم. خانوادههای قربانیان و همه مردم ایران مورد دعای ما هستند و از خداوند عزیز می خواهم که در این روزهای سخت به آنها ارامش دهد. من یقین دارم که جمهوری اسلامی ایران از این شرایط سخت عبور خواهد کرد و مانند گذشته قوی تر خواهد بود .
همان طور که مردم ایران در بیش از سه دهه گذشته محکم، صمیمانه و فداکارانه ایستاده اند، ما در این آزمون بزرگ در کنار دوستان ایرانی خود ایستاده ایم. عالیجناب احترامات فائقه اینجانب را پذیرا باشید و از شما میخواهم به مناسبت این حادثه غم انگیز عمیقترین همدردی را به رهبری و مردم ایران برسانید» .
به همت جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین پس از اقامه نماز جمعه، نماز میت غیابی برای شهید جمهور آیت الله سید ابراهیم رئیسی و همراهانشان با حضور رئیس علمای جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین و سفیر کشورمان و جمع زیادی از نماز گزاران بوسنیایی در مسجد غازی خسرو بیگ سارایوو اقامه شد.
نمازگزاران بوسنیایی ضمن ابراز همدردی با دولت و مردم ایران از کمک های جمهوری اسلامی در دوران جنگ بوسنی قدردانی کردند.
همچنین، در پی شهادت رئیس جمهوری اسلامی ایران، وزیر امور خارجه و سایر همراهان ایشان، دو دفتر یادبود در سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین گشوده شد.
در دفتر یادبود رسمی گشوده شده در سفارت کشورمان، جمع قابل توجهی از مقامات و نخبگان بوسنی و هرزگوین شامل کاوازوویچ رئیس العلمای بوسنی و هرزگوین، رئیس دفتر وزیر خارجه، دبیر وزارت خارجه، مدیرکل تشریفات وزارت خارجه و رئیس اداره آسیا و افریقای وزارت خارجه، دبیر و معاون وزارت تجارت خارجی بوسنی و هرزگوین، معاونین دانشگاه سارایوو و اساتید زبان فارسی دانشگاه سارایوو شامل نامیر کاراحلیلویچ، منیر درکیچ، جنیتا خاوریچ و…، مسئول بین الملل شهرداری سارایوو، صفت سوفتیچ رئیس هیات مرکزی حزب اقدام دموکراتیک و نماینده مجلس اقوام (و رئیس سابق مجلس)، جمعی از نمایندگان مجلس فدراسیون بوسنی و هرزگوین، انور علی بگوویچ رئیس انجمن دوستی ایران و بوسنی و هرزگوین، و تعداد زیادی از دوستداران و شهروندان کشور بوسنی و هرزگوین، ضمن ابراز همدردی، دفتر یادبود را امضا کردند.
علاوه بر این، مقامات عالی رتبه پیشین بوسنی و هرزگوین شامل باقر عزت بگوویچ، عضو و رئیس سابق شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، شفیق جعفروویچ، عضو و رئیس سابق شورای ریاست جمهوری بوسنی، مصطفی سریچ، رئیس العلمای سابق بوسنی برای ادای احترام به کشورمان در سفارت حضور یافتند.
تعداد کثیری از سفرا و دیپلماتهای مقیم بوسنی و هرزگوین با حضور در محل سفارت مراتب تسلیت خود را ابراز داشتند. سفرای کشورهای عربستان سعودی، قطر، آذربایجان، الجزایر، اندونزی، مالزی، روسیه، ترکیه، ژاپن، پاکستان، لیبی، فلسطین، و از کشورهای اروپایی صربستان، مجارستان، ایتالیا و سوئیس حضور یافتند. همچنین سرپرست سفارت چین (پایان ماموریت سفیر چین)، کاردار مصر و از کشورهای اروپایی معاون دفتر اتحادیه اروپا، کاردار اسلوونی، اسپانیا، رومانی، اسلواکی و دیپلماتهای سفارت کویت، بلغارستان و برزیل دفتر یادبود را امضا کردند.
در دفتر یادبود گشوده شده در رایزنی فرهنگی کشورمان نیز جمع کثیری از مردم بوسنی و هرزگوین و اتباع کشورهای مختلف به ابراز همدردی با ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران در این حادثه دردناک پرداختند.
همچنین پیش بینی شده است نهم خردادماه مراسمی با حضور مقامات رسمی بوسنی و هرزگوین و عموم مردم در سالن کتابخانه غازی خسروبگ سارایوو برگزار شود.
مراسم بزرگداشت رئیس جمهور شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی و همراهان شهیدش با حضور مقامات و شخصیتهای سیاسی، مذهبی و فرهنگی و جمع زیادی از مردم فرهیخته بوسنی و هرزگوین در کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو برگزار شد.
حسین افندی کاوازوویچ، رئیس العلمای جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین، دینو سلیموویچ، مشاور وزیر امور خارجه و ابوذر ابراهیمیترکمان، سفیر کشورمان از جمله سخنرانان این مراسم بزرگداشت بودند.
رئیس العلماء جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین گفت: ما در اندوه و درد برادرانمان در جمهوری اسلامی ایران که چند روز پیش رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و نزدیکترین همکارانشان را در حادثه ای فاجعه آمیز از دست دادند، سهیم هستیم. درگذشت رئیس جمهوری اسلامی ایران و وزیر امور خارجه و همکارانشان، ضایعه بزرگی برای همه مسلمانان است.
سفیر ایران در بوسنی و هرزگوین در سخنان خود از حسین افندی کاوازوویچ، رئیس العلماء، اعضای شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین، مقامات دولتی، نهادها و همه شهروندانی که تسلیت گفتند به طور ویژهای تشکر کرد.
ابراهیمیترکمان گفت: شهادت رئیس جمهور ایران و هیئت همراه ایشان برای ما و مردم ایران بسیار ناگوار بود. اعتقاد ما به روز قیامت و نیز صبر بر مصیبت، تحمل این مصیبت را آسان می کند.
دینو سلیموویچ، مشاور وزیر امور خارجه بوسنی و هرزگوین نیز در این مراسم، گفت: خبر درگذشت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران همه ما را شوکه کرد و نشان داد زندگی چقدر کوتاه است و چه سریع میگذرد.
قرائت قرآن، پخش نماهنگهایی با موضوع خدمات دولت و ادای احترام مقامات و شخصیتهای سیاسی و سفر وزیر امور خارجه فقید کشورمان به سارایوو بخش دیگری از مراسم گرامیداشت شهدا در سارایوو بود.
علاوه بر این مراسم در روزهای گذشته، گشایش دفتر یادبود و مجلس سوگواری و اقامه نماز در سارایوو برگزار شده بود.
غنا
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در غنا، پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی و رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پی شهادت رئیس جمهور و همراهان ایشان را در صفحات مجازی این نمایندگی منتشر کرد.
همچنین، امام کل شیعیان غنا در پی شهادت آیت الله رئیسی و وزیر امور خارجه و همراهان ایشان پیام تسلیتی صادر کرد.
حضور رایزن فرهنگی کشورمان در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در غنا و تحریر یادداشت تسلیت در دفتر یادبود، پیام تسلیت رهبر شیعیان در استان های شمالی غنا و انتشار آن در رسانه های جمعی، پیام تسلیت شیخ دارالحکمه، رهبر امام شیعیان منطقه آشانتی در شهر کماسی-غنا، اختصاص برنامه رادیویی هفتگی در شهر کماسی در کشور غنا، مشارکت در برگزاری مراسم بزرگداشت آیت الله رئیسی، شهید جمهور و همراهان ایشان با همکاری دانشگاه اسلامی و سفارت جمهوری اسلامی ایران در غنا، محافل انس با قرآن کریم و… از دیگر اقدامات این ایام بود.
چین
مراسم بزرگداشت آیت الله رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران و حسین امیر عبداللهیان، وزیر امورخارجه و همراهان ایشان در معهد علوم اسلامی پکن به همت انجمن اسلامی چین، منعقد شد. در این محفل نورانی و قرآنی، ۱۸ تن از قاریان، ۱۸ سوره از سوره های کوتاه قرآن کریم را تلاوت کردند و پس از آن شیخ حسن فامینگ، رئیس انجمن اسلامی نیایش و دعای مغفرت خواند و برای آنان علوم مقام در پیشگاه ربوبی و در بهشت رضوان مسألت کرد.
برنامه معنوی قرآن خوانی و راز و نیاز و دعا خوانی با حضور سفیر و رایزن فرهنگی کشورمان و تعدادی از همکاران نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران و دیپلماتها و با شرکت تعداد زیادی از دانشجویان مقاطع تحصیلی معهد علوم اسلامی و استادان و مسئولان معهد و معاون بین الملل انجمن اسلامی در حال و هوای صمیمی برگزار شد.
رئیس انجمن اسلامی چین به سفر سال گذشته رئیس جمهوری اسلامی ایران به چین و حضورش در یکی از مساجد پکن اشاره و تأکید کرد که ایشان به گسترش مناسبات و دوستی بین دو کشور، اهمیت شایانی قائل بود و ما خواهیم کوشید روابط دوستی ایران و چین پایدار استوار بماند.
همچنین، مراسم بزرگداشت شهدای خدمت با حضور ایرانیان و دانشجویان و خانواده های ایرانی در پکن برگزار شد.
در این مراسم، حجت الاسلام سید صدرالدین شریعتی به تبیین ویژگی های حاکمان اسلامی در خدمت به محرومان و مردم و الگوی حکومت انقلابی و مردمی از منظر روایات و امیرمؤمنان علی بن ابی طالب پرداخت.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین با اشاره به نقش آفرینی رئیس جمهوری فقید شهید رئیسی در برقراری و تقویت روابط راهبردی با چین، بر عزم جدی جمهوری اسلامی ایران در توسعه مناسبات تأکید کرد.
وی در ادامه، از خدمات شایان امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه به نیکی یاد کرد.
وانگ زه جوان، پرفسور و رئیس مرکز ایرانشناسی دانشگاه زبان و فرهنگ پکن نوشت: من از شنیدن خبر شهادت آقای رئیسی، رئیس جمهوری ایران و همراهانشان در حین انجام وظیفه، عمیقا شوکه و متاسف شدم. ایشان رئیس جمهوری سیاستمدار، دانشمند، قهرمانی ملی و میهن پرست برجسته ی جمهوری اسلامی ایران و دوست خوب مردم چین بودند.
ایشان در زمان حیات خود مردم ایران و صلح را سرلوحه خود قرار داد تا دم مرگ زیر بار انجام وظیفه خم شدند و از حیثیت بالا و احترام عمومی برخوردار بودند و بسیار مورد احترام و علاقه مردم ایران و دانشمندان چینی بودند.
به همین مناسبت، شخصا به خانواده آقای رئیسی و خانوادههای شهدا تسلیت میگویم امیدوارم که ایشان و شهدا در بهشت در آرامش باشند و امیدوارم که دوستی چین و ایران پایدار باشد و به یکدیگر یاری و کمک برسانند. معتقدم که مردم قهرمان ایران حتما مشکل را برطرف خواهند کرد و بر مشکلات غلبه خواهند کرد.
یائو جی ده در یون نن، مدیر مرکز مطالعات ایران دانشگاه یون نن نوشت: از فاجعه هولناک سقوط بالگرد حامل جناب ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، جناب حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و سایر مقامات به شدت شوکه شدهایم. اینجانب از طرف مرکز مطالعات ایران دانشگاه یون نان و شخصاً، تسلیت عمیق را عرض میکنیم.
پس از انتصاب به عنوان رئیس جمهوری ایران، جناب آقای رئیسی متعهد به توسعه همه جانبه روابط دوستانه و همکاری بین چین و ایران بودند و در ماه فوریه سال گذشته هیأتی را برای بازدید از چین رهبری کردند و با رهبران چین برای تهیه برنامه اجرایی مشخص برای توافقنامه همکاری استراتژیک بین دو کشور در 25 سال آینده همکاری کرد.
ایشان سهم برجستهای در تحکیم و تعمیق دوستی سنتی بین چین و ایران و دو ملت و بهرهمندی از دوستی و رفاه دو ملت داشته است. در تاریخ روابط چین و ایران، او قطعا برای همیشه جاویدان خواهد بود! ما در غم و اندوه عمیق مردم ایران برای از دست دادن او و رهبران کشور شما یکسان هستیم.
جی کای یون، مدیر مرکز مطالعات ایران در دانشگاه جنوب غربی نوشت: از شنیدن خبر شهادت جناب آقای رئیسی به شدت شوکه شدم و عمیقا ناراحت شدم. آقای رئیسی یک سیاستمدار برجسته ایرانی و یک قهرمان ملی ایران بود که در طول زندگی خود توسط مردم ایران و محققان چینی بسیار مورد احترام بود. ما محققان چینی که تاریخ و فرهنگ ایران را دوست داریم، از شهادت او در حین انجام وظیفه عمیقا غمگین هستیم. امیدواریم که ایران شکوفا و پر رفاه شود و ما اطمینان داریم که مردم ایران قطعا بر مشکلات غلبه خواهد کرد.
امیدوارم روح آقای رئیسی در بهشت در آرامش باشد، امیدوارم چین و ایران دوست باشند و به یکدیگر کمک کنند.
جانگ گواو چینگ، معاون انجمن دائوئیسم چین و خانم فینگ خه رئیس بخش بینالمللی انجمن دائویسم چین با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین، به شهیدان واقعه اخیر ایران به ویژه به مقام رئیس جمهوری اسلامی ایران و وزیر امورخارجه ادای احترام کردند.
جانگ گواو چینگ انجمن دائو در دفتر یادبود نوشت: تسلیت عمیق خود را ابراز میکنم، ایشان فرد کامل و شایستهای بودند، حتما در آن دنیا مرتبه عالی خواهد داشت.
حسن یانگ فا مینگ، رئیس انجمن اسلامی چین در دفتر یادبود نوشت: شنیدن خبر شهادت آقای رئیسی، رئیس جمهوری و آقای امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و همراهانشان در سانحه بالگرد سبب تألم خاطر شدید شد. من به نمایندگی از انجمن اسلامی چین و مسلمانان چین، این مصیبت را تسلیت عرض میگویم و با مردم ایران و خانواده محترمشان ابراز همدردی صمیمانه میکنم.
ترکیه (آنکارا)
مراسم بزرگداشت یاد و خاطره شهدای خدمت با حضور جمع زیادی از دیپلمات های خارجی و مقامات سیاسی، فرهنگی و دانشگاهی ترکیه در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آنکارا برگزار شد.
در این مراسم، تعدادی از شرکت کنندگان به بیان ویژگی های شهدا از جمله شهید آیت الله رئیسی رئیس جمهور و شهید امیر عبدالهیان وزیر امور خارجه کشورمان پرداختند.
دوغان بکین، نماینده مجلس ترکیه از حزب رفاه نوین، ابراهیم ساری اوغلو، استاد دانشگاه آنکارا، عبدالقادر کارادومان، نماینده سابق مجلس ترکیه از حزب سعادت، حسین کانسو، نماینده سابق مجلس ترکیه از حزب عدالت و توسعه، سید عارف حسینی، دبیر اول سفارت افغانستان در آنکارا، سید شجاع گونگور، امام جماعت مسجد محمدیه آنکارا و محمت شاهین، رئیس فدراسیون انجمن های پیران خراسان طی سخنان کوتاهی ضمن ابراز همدردی با مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران شهادت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و جمعی از یاران ایشان را تسلیت گفتند.
دوغان بکین، نماینده مجلس ترکیه از حزب رفاه نوین ضمن ابراز همدردی با دولت و مردم ایران از اهتمام مرحوم رئیسی به توسعه روابط ایران و ترکیه سخن گفت و افزود: حدود سه ماه پیش به مناسبت کنفرانسی در مورد فلسطین در تهران این فرصت را داشتم که در ساختمان ریاست جمهوری ایران مستمع سخنان مرحوم رئیسی باشم. ایشان مدام بر برادری ترکیه و ایران تأکید می کردند و برای ما مانند یک همسایه، دوست و برادر بودند و ما را به عنوان اعضای خانواده خود می دیدند.
وی ابراز کرد: معتقدیم که آقای رئیسی سفارش زیادی در مورد هماهنگی و همکاری با کشورهای اسلامی درباره مسئله فلسطین تأکید زیادی داشت و تلاش زیادی داشتند که فضای صلح دوباره در منطقه حاکم شود.
دیگر سخنران این مراسم، خلیل ابراهیم ساری اوغلو، استاد دانشگاه آنکارا بود که سخنان خود را با درود و سلام به روح پاک شهدای خدمت آغاز کرد و ظهار داشت: حرف زیادی برای گفتن وجود ندارد زیرا مردن حق است اما تحمل آن برای همه مردم سخت است.
وی افزود: امروز ما نیز در غم از دست دادن این فرزندان گرانقدر کشور برادر و همسایه مان ایران عزادار هستیم. خداوند آنها را مورد لطف و رحمت خود قرار دهد. دو کشور برادر و همسایه یعنی ایران و ترکیه، مشترکات زیادی با هم دارند و توسعه این روابط هم برای صلح منطقهایو هم برای صلح جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
سید شجاع گونگور، امام جماعت مسجد محمدیه آنکارا سخنران بعدی این مراسم بود که با آرزوی رحمت و مغفرت برای شهدای اخیر و صبر و شکیبایی برای مردم ایران اظهار داشت: خداوند همه اهل ایمان را که از آغاز سلام تا امروز و همه در گذشتگان از فرزندان عزیز جمهوری اسلامی ایران و همه مردم بیامرزد. خداوند قبرهایشان را پر از نور و باغی از باغ های بهشت قرار دهد.
وی در ادامه، بیان کرد: مسلمانان امروز نیاز به آگاهی دارند. غرب فرهنگ زندگی مشترک را با تمام ناباوری های مختلف و باورهای متفاوت خود در یک زمان ایجاد کرده است. آنها با هم متحد هستند و فارغ از زبان، نژاد، رنگ، فرهنگ، عقیده در کنا هم ایستاده اند.
سخنران بعدی این مراسم، محمت شاهین رئیس فدراسیون انجمن های پیران خراسان بود که با آرزوی غفران برای درگذشتگان این حادثه غم بار به ویژه آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان اظهار داشت: به همه ارواح عزیزانی که با ایشان به شهادت رسیدند درود می فرستیم. امیدواریم که با بزرگان اهل بیت (ع) محشور باشند.
وی افزود: ما قدر برادری، دوستی و روابط صمیمانه با مردم ایران را می دانیم و تیرماه گذشته، به ایران رفتیم و مشهد را دیدیم، تبریز را دیدیم، اردبیل را دیدیم. ما این فرصت را داشتیم که به این مناسبت با همه عزیزان خود در ایران ملاقات کنیم. ما مردمی از یک جغرافیا هستیم. به علاوه این که خدای ما یکی است، پیامبر ما یکی است، کتاب ما یکی است، قبله ما یکی است و در اصل ما همه دوستداران اهل بیت (ع) هستیم.
محمد حسن حبیب الله زاده، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه گفت: این شهدا آن قدر شخصیت های ارزشمندی بودند که شبانه روز برای خدمت به مردم تلاش میکردند و در نهایت جان خود را برای خدمت به مردم از دست دادند. مردم ایران بسیار غمگین و اندوهگین هستند. اما حضور شما در اینجا و تسلیت هایی که در این دو سه روز اخیر برای ما فرستادید و از بالاترین سطوح ترکیه، از رئیس جمهور گرفته تا رئیس مجلس، وزیر امور خارجه سایر وزرا، معاونان، رهبران احزاب و حتی مردم عادی با ما همدردی کردند. این ابراز محبتها تا حدودی از درد ما می کاهد.
آیین یادبود شهادت دکتر رئیسی، رئیس جمهورکشورمان و هیات همراه در خانه فرهنگ ایران در آنکارا برگزار شد. در این مراسم، سفیر کشورمان و ایرانیان و دانشجویان مقیم شهر آنکارا یاد و خاطره شهدای خدمت را زنده نگهداشتند و به مقام شامخ این عزیزان ادای احترام کردند.
سیدقاسم ناظمی، رایزن فرهنگی کشورمان ضمن ابراز تسلیت به مناسبت این حادثه دلخراش و جانسوز، به برخی ابعاد مختلف خدمات شهدای دیپلماسی دوستی اشاره کرده و گفت: در سنت حکمرانی دینی، حاکمان در میان مردم و از مردم هستند و تلاش آنان این است که با خدمت به خلق رضایت الهی را کسب کنند. برای همین ما رفتار و سلوک آنان را متفاوت از حاکمان حکومتهای دیگر میبینیم.
رایزن فرهنگی کشورمان با ذکر خصوصیات اخلاقی شهدای اخیر و یادآوری خدمات آنان، افزود: برای چنین شخصیتهایی مرگ در بستر زیبنده نبود و شهادت اجر و مزدی است که خداوند در قبال خدمت صادقانه به آنها ارزانی داشت.
وی ضمن اشاره به نقش برجسته سیاست همسایگی در دولت سیزدهم از اظهار همدردی ملت و دولت ترکیه در این حادثه تشکر کرد و گفت: ایرانیان مقیم هم از ساعات اولیه این حادثه با ارسال پیام و یا تماس تلفنی نگرانی خود را ابراز و در پی انتشار خبر شهادت رئیس جمهور و همراهانش به روشهای مختلف با بازماندگان اظهار همدردی کردند.
حبیب الله زاده، سفیر ایران در ترکیه به خدمات رئیس جمهور و وزیر خارجه کشورمان در حوزه دیپلماسی منطقهای اشاره و از ابراز همدردی ملت و دولت ترکیه در روزهای اخیر نیز قدردانی کرد.
وی با ذکر خاطراتی از دکتر امیرعبداللهیان، شهدا را خادمان صادق ملت ایران و پیشروان مقاومت اسلامی در جهان امروز معرفی کرد و افزود: وحدت عامل پیروزی و سربلندی ملت ایران در طول 45 سال اخیر است و حضور ملت در این چند روز در خیابان های شهرهای مختلف نشان داد که مردم همچنان پشتیبان و مدافع خادمان صدیق خود هستند.
در ادامه مراسم، سیدمحمد عارف حسینی، دبیر اول سفارت افغانستان پشت تریبون قرار گرفت و با اشاره به حادثه شهادت شهدای خدمت گفت: حادثه اخیر شوک بزرگی را در منطقه ایجاد کرد اما انعکاس این حادثه بیشتر در بین ملت ها تبلور پیدا نمود. در این میان رسانه های کشورهای متخاصم که خصومت عقیدتی با ملت های منطقه دارند، از بعد سیاسی بسیار در تلاش هستند که افکار عمومی را به نفع خود کنترل کنند اما نتیحه اش آن چیزی نبود که آنان می خواستند.
رستگار، مدیر مجتمع آموزشی 22 بهمن اظهار داشت: اخلاص در عمل شاخص مهم رئیس جمهور محترم بود.
مریم نوشاد، دانشجوی ایرانی گفت: قلب من سرشار از غم است. از دست دادن رئیس جمهور مخلص و خدمتگذار، جوانترین استاندار کشورمان و نماینده مقام معظم رهبری آیت الله آل هاشم که با قلبی مهربان همیشه در آذربایجان زبانزد بوده اند، مصیبت بزرگی برای همه ما بوده است.
با هماهنگیهای به عمل آمده پیش از برگزاری نماز جمعه در مسجد محمدیه آنکارا، مجلس یادبود شهدای خدمت با حضور سفیر کشورمان، رایزن فرهنگی و جمعی از نمازگزاران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجت الاسلام سید عبدالله گونگور، رئیس هیات امناء مسجد، ضمن تسلیت به مناسبت حادثه سقوط بالگرد رئیس جمهور شهید و هیات همراه، نکاتی در ارتباط با ابراز همدردی با ملت و مقام معظم رهبری بیان کرد.
محمدحسین حبیب الله زاده، سفیر کشورمان نیز طی سخنانی کوتاه با تشکر از ابراز محبت ملت و دولت ترکیه گفت: هم اکنون ملت ما روزهای سختی را تجربه میکنند که ان شاالله با کمک پروردگار و درایت مقام معظم رهبری و همرای مردم از این دوران نیز عبور خواهیم کرد.
در ادامه، پیش از آغاز خطبههای نمازجمعه حجت الاسلام سیدشجاع گونگور؛ امام جماعت مسجد محمدیه با ابراز همدردی با مردم ایران و عرض تسلیت به حاضران در حق شهدای خدمت دعا کرد.
آیین بزرگداشت شب هفتم و یاد و خاطره شهدا حادثه اخیر با حضور جمعی از شیعیان و علاقهمندان انقلاب اسلامی در مرکز فرهنگی شیعیان آنکار (باب علی) گرامی داشته شد.
سفیر کشورمان نکاتی را در وصف فعالیتهای جهادگونه رئیس جمهور شهید بیان داشت.
وی همچنین به نقش شهید امیرعبدالهیان در موضوع فلسطین و رایزنیهای شبانه روزی ایشان در موضوع غزه، نکاتی را اشاره کرد و نوع جهان بینی اخلاق مدارانه، تخصص کافی، تلاش برای خدمت به مردم و ولایت مداری را از خصوصیات شهدای حادثه اخیر دانست.
در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین یوسف توره، رئیس مرکز فرهنگی و از شاگردان حضرت آیت الله جوادی آملی در بیاناتی این حادثه تلخ را به مردم و مقام معظم رهبری تسلیت گفته و از خداوند برای بازماندگان طلب صبر کرد.
یوسف توره، شهید رئیسی و همراهان صدیقش را رهرو و شاگرد مکتب حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری(دام عزه) دانست و روحیه مبارزه با استکبار و صهیونیست ستیزی دکتر رئیسی را از نکات برجسته ایشان برشمرد.
عمان
در پی عروج شهادت گونه رئیس جمهور محبوب کشورمان سید ابراهیم رئیسی و وزیر امورخارجه حسین امیرعبداللهیان و هیأت همراه ایشان، مراسمی با عنوان گشایش دفتر یادبود با حضور سفرای سفارتخانههای خارجی در مسقط، برخی از وزرا و اندیشمندان و شخصیتهای فرهنگی و دینی عمان همراه با قرائت زیارت عاشورا و ذکر مصیبت ائمه اطهار (ع) در سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسقط برگزار شد.
ارمنستان
همزمان با حضور گسترده مردم قدرشناس ایران اسلامی در مراسم تشییع پیکر پاک شهیدان والامقام سانحه جانسوز بالگرد در ورزقان آذربایجان شرقی و شهادت خادم الرضا (ع) و شهید جمهور سید ابراهیم رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، امام جمعه تبریز و استاندار آذربایجان شرقی و دیگر همراهان، مراسم بزرگداشت شهدای خدمت به همت رایزنی فرهنگی ایران در ارمنستان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در محل مسجد کبود ایروان برگزار شد.
این مراسم در حالی برگزار شد که مقامات و مردم کشورهای مختلف جهان نیز در سوگ از دست دادن این شهیدان والا مقام در جای جای جهان مراسم مختلف برگزار کرده و مقامات کشورهای مختلف هم برای عرض تسلیت و ادای احترام به شهدای خدمت به ایران سفر کردند.
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان با حمایت و هماهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران، مراسم بزرگداشت شهدای خدمت را در مسجد جامع کبود ایروان برنامه ریزی و برگزار کرد.
در این مراسم، مقامات دولتی، دیپلمات ها، چهره های فرهنگی، مذهبی، دانشگاهیان، دانشجویان، تجار، اصحاب رسانه، ایرانیان مقیم ارمنستان و اقشار مختلف مردم حضور داشتند.
از جمله مقامات حاضر در این مراسم می توان به حجت الاسلام و المسلمین سید احمد موید، امام جماعت مسجد کبود، سبحانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان، پروفسور وسکانیان، رئیس کرسی ایران شناسی در دانشگاه دولتی ایروان، استاد گئورگ استاتوریان نویسنده و مترجم، نمایندگانی از دانشگاه ها و مراکز علمی و فرهنگی ارمنستان، نمایندگان مدارس فارسی آموز، اقشار مختلف مردم و ایرانیان مقیم ارمنستان اشاره کرد.
مردم قدرشناس ارمنستان و علاقه مندان به جمهوری اسلامی ایران از ساعت ها قبل از آغاز این مراسم در مقابل مسجد جامع کبود ایروان تجمع کردند تا همدردی و همدلی خود را با ملت بزرگ ایران در این سوگ جانکاه اعلام کنند.
شرکت کنندگان در این مراسم، پس از امضای دفتر یادبود مراسم، به تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش پیام رهبر معظم انقلاب درباره شهیدان این حادثه به ویژه خادم الرضا (ع)، شهید سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان گوش سپردند.
همچنین، در این مراسم پیام تسلیت مقام معظم رهبری و کلیپ هایی از رشادت ها و خدمات شهید رئیسی و یارانشان به نمایش درآمد.
محمد اسدی موحد، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران طی سخنانی ضمن تقدیر از مردم قدرشناس ارمنستان در پی حضور آنان در این مراسم از اعلام همدردی آنان با ملت بزرگ ایران قدردانی کرد و گفت: این ابراز همدردی شما نشانه آن است که ارمنستان همسایه نجیب و دوست ملت بزرگ ایران است و این امر برای ما بسیار ارزنده است.
وی از همراهی و حمایت های سفیر جمهوری اسلامی ایران در برگزاری این مراسم و سایر برنامه های فرهنگی تقدیر کرد. قرائت اعلامیه مراسم دیگر بخش این آیین بزرگداشت و ادای احترام به شهدای خدمت بود که توسط رایزن فرهنگی کشورمان خوانده شد.
همچنین، به نمایندگی از سوی گروه های مختلف مردم این کشور به ابراز احساسات و مراتب احترام خود به شهدای خدمت و اعلام همدردی با ملت بزرگ ایران در این ضایعه دردناک پرداختند.
وسکانیان، استاد کرسی ایرانشناسی به نمایندگی از دانشگاهیان دانشگاه دولتی ایروان با اشاره به حضور نخست وزیر ارمنستان در مراسم ادای احترام به این شهدای گرانقدر در ایران، گفت: این حضور نشانگر اهمیت ملت بزرگ ایران از دیدگاه مقامات و مردم ارمنستان است و مردم ارمنستان در این ضایعه با ملت ایران همدرد هستند.
در ادامه، نمایندگانی از مدارس فارسی آموز ارمنستان به بیان تاثر و تعلم خود از این حادثه جانگداز پرداختند و با ملت بزرگ ایران ابراز همدردی کردند.
ژورژ آساتوریان به نمایندگی از نویسندگان ارمنی و نماینده دانشگاه اسلوونی و نماینده دانشگاه اوراسیا از جمله افرادی بودند که طی سخنانی ضمن ابراز همدردی با ملت مسلمان ایران حمایت همیشگی خود را از دولت و ملت بزرگ ایران اعلام کردند.
مراسم با سخنرانی حجت الاسلام موید، امام جماعت مسجد جامع کبود ایروان ادامه یافت. وی به بیان خصوصیات و و یژگی های اخلاقی و ارزشی شهدای خدمت به ویژه خادم الرضا و شهید جمهور آیت الله دکتر رئیسی پرداخت.
سبحانی نیز ضمن تقدیر از حضور ارزشمند نمایندگان قشرهای مختلف مردم ارمنستان در این مراسم، آن را نشانه نزدیکی و همدلی گسترده دو ملت دوست و همسایه ایران و ارمنستان دانست.
سفیر کشورمان با اشاره به سفر پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به کشورمان و دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی، افزود: بیانات مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت مرزهای بین المللی دو کشور نشانه اهمیت ارمنستان برای جمهوری اسلامی ایران است.
وی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه کشورمان شهید دکتر امیرعبداللهیان به ارمنستان و حضور ایشان در مسجد جامع کبود، بیان کرد: خاطرات این سفر و گفتگوهای ایشان با گروه های مختلف ارمنی و ایرانیان مقیم ارمنستان فراموش نشدنی است.
سبحانی به بیان خاطراتی از تواضع و حسن خلق و مردم داری شهید امیر عبداللهیان وزیر فقید امور خارجه کشورمان پرداخت و با تقدیر مجدد از حضور مردم قدرشناس ارمنستان و ایرانیان مقیم در این مراسم، بهروزی دو ملت را از خداوند مسئلت کرد.
مداحی، مرثیه خوانی و ادای احترام به پرچم جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان از دیگر برنامه های پیش بینی شده این مراسم بود.
هند (دهلی نو)
مراسم بزرگداشت شهدای خدمت با حضور شخصیتهای دینی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی هند و ایران در خانه فرهنگ ایران در دهلی نو برگزار شد.
مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد و حاضرین این مراسم نیز برای شادی ارواح طیبه شهدای خدمت به قرائت قرآن مجید پرداختند.
در این مراسم ایرج الهی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در هندوستان، مفتی محمد مکرم احمد، امام و خطیب مسجد فتحپوری در دهلی، فرید الدین فرید عصر، رایزن فرهنگی ایران در دهلی نو، پروفسور اخترالواسع، پروفسور عزیزالدین همدانی، تسلیم رحمانی، توماس مسیحی، حجت الاسلام سید محسن تقوی، امام جمعه مسجد جامع شیعه دهلی و شیخ ممتاز علی امام جمعه امامیه هال دهلی حضور داشتند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی ضمن ابراز تاسف بر این حادثه شخصیت سید ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران را در ابعاد مختلف شخصیتی، مدیریتی و علاقه مندی و تاکیدهای ویژه ایشان بر روابط بین هند و ایران مورد بررسی قرار داد.
مفتی محمد مکرم احمد، امام و خطیب مسجد فتحپوری در دهلی گفت: ایران تنها کشور اسلامی بوده است که همیشه برای دفاع از حقوق مسلمین به ویژه مردم مظلموم فلسطین و یمن و سوریه و عراق و… شجاعت و شهامت خود را نشان داده است و آقای سید ابراهیم رییسی این صدا را از طریق دیپلماسی به گوش جهان رساند و با قاطعیت در برابر دشمنان اسلام و مسلمین ایستاد.
حجت الاسلام شیخ ممتاز علی، امام جمعه امامیه هال دهلی ابراز کرد: ما باید ایمان کامل امام راحل و عزم راسخ مقام معظم رهبری را الگو قرار دهیم.
حجت الاسلام سید محسن تقوی، امام جمعه مسجد جامع شیعه دهلی بیان کرد: حوادث همواره با عبرت همراه است. ما باید اهداف شهدای خدمت را در زندگی خودمان پیاده بکنیم. معنویت و روحانیت در تمام این شخصیتها مشترک بوده است.
پروفسور اخترالواسع اذعان کرد: مصیبت وارده برای ملت ایران خیلی سخت است ولی شهادت آقای سید ابراهیم رییسی و همران آن این ملت را قوی و محکم خواهد کرد زیرا یک قیادت مدبر و با شجاع و حکیم در راس نظام وجود دارد.
پروفسور عزیزالدین گفت: کسانی که برای انسان و انسانیت خدمت میکنند و کشورش از چالشهای بزرگ نجات بدهد، هیچ وقت فراموش نمی شوند.
تسلیم رحمانی با ذکر تسلیت به جهان اسلام به ویژه ایرانیان گفت: امروز یک رییس جمهور شهید نشده است بلکه جهان اسلام یک رهبر و مدیر و مدبر اسلامی را از دست داده است. شهید رئیسی با تدبیر و حکمت خود تحریمهای اجانب و بیگانگان را بیتاثیر کرد و ایران را برای آسیا به جایگاه مرکزیت رساند. ملت ایران این مصیبت را با تدبیر و رهبریت و سرپرستی مقام معظم رهبری توانست تحمل کند.
توماس مسیحی گفت: دکتر رییسی برای کشورش شهید شده است. ایشان در گسترش روابط بین ایران و هند نقش خوبی را ایفا کرد به همین سبب دولت هند امروز را «روز عزای عمومی» اعلام کرده است. دکتر رییسی برای ایجاد روابط خوب ایران با کشورهای جهان تلاش زیادی کرد. ایران در گشترش فرهنگ و هنر زیبا به کشورهای جهان کمک زیادی کرده است رییسی در این زمینه نیز زحمت زیادی کشید.
فرید الدین فرید عصر، رایزن فرهنگی کشورمان اظهار داشت: ما با وجود مردم علاقه مند و دلسوزی مثل شما احساس آرامش داریم. خداوند متعال به همه شما عزت و سلامتی بدهد. مردم هند از اقصی نقاط کشور تماس گرفتند و برخی چنان ناراحت بودند که من به آنها تسلی میدادم. امروز برای من که از معلمی دانشگاه به خدمتگزاری در دولت آمدم این یک افتخار است که در زمان دولت آقای رییسی همکار دولت ایشان شدم و از خداوند متعال میخواهیم همه ما را در راه خدمت به مردم به هر شکلی که بتوانیم و هر چه در توان داریم موفق بدارد.
در پایان، جمعی از دختران نونهال هندی شیعه به اجرای تواشیح و سرود انقلابی پرداختند.
گفتنی است در حاشیه این مراسم شخصیتهای مختلف با امضای دفتر یادبود همبستگی خود را با ملت ایران اعلام کردند.
مراسم یادبود رئیس جمهور شهید و همراهان خدوم ملت با دعوت و حضور مولانا کلب جواد نقوی در کربلا مسجد و درگاه شاه مردان دهلی نو برگزار شد.
در این مراسم که سفیر و رایزن فرهنگی ایران به عنوان مهمانان ویژه حضور داشتند، سخنرانان به ذکر ویژگیهای معنوی و مدیریتی شهدای خدمت پرداختند.
رایزن فرهنگی کشورمان در سخنان کوتاهی با قرائت ابیاتی از حکیم نظامی گنجوی به بیان های جوانمردی شهید رئیسی در خدمت به مردم پرداخت.
سفیر ایران در هند، فضایل اخلاقی و مدیریتی و اعتقادی این شهید بزرگوار را تبیین کرد.
مولانا کلب جواد نیز در سخنانی، گفت: ابراهیم رئیسی بت اسرائیل را در منطقه شکست.
نشستی دیگر از طرف مولانا مجتبی افروز و انجمن امروهه در مسجد مصطفی واقع در منطقه اوکلها دهلی برگزار شد. در این نشست که علاوه بر عموم مؤمنان و علما، رایزن فرهنگی، مهدی باقرخان، تسلیم رحمانی، پروفسور عزیز الدین و دکتر عراق زیدی حضور و سخنرانی داشتند، فریدالدین فریدعصر به بیان ویژگیهای شخصیتی و اجتماعی مرحوم شهید رئیسی و همراهانش پرداخت.
در پایان این مراسم، نامه رسمی تسلیت انجمن امروهه به رهبر معظم انقلاب اسلامی تحویل رایزن فرهنگی کشورمان شد.
همچنین، مراسم یادبود شهدای خدمت در حسینیه مرکز باب العلم دهلی نو برگزار شد و جمع کثیری از مومنان و علمای شیعه و سنی در این جلسه حاضر شدند و سخنرانی کردند.
رایزن فرهنگی ایران با ذکر برخی ویژگیهای ممتاز شخصیت معنوی شهید رئیسی به تبیین دو مفهوم مسئولیت به مثابه خدمتگزاری و امانتداری در فرهنگ سازمانی نظام مقدس جمهوری اسلامی پرداخت.
سخنران پایانی این مراسم نیز، مولانا قاضی سید محمد عسگری بود. در این مراسم نیز نامه رسمی تسلیت انجمن آموزشی باب العلم به رهبر معظم انقلاب تحویل رایزن فرهنگی ایران شد.
مجلس تعزیت شهدای خدمت در جامعه اهل بیت(ع) برگزار شد. رایزن فرهنگی ایران به تشریح خصلت مردمی بودن رئیس جمهور شهید پرداخت و از مردم و دولت هند به خاطر همدردی و همدلی با ملت ایران تشکر کرد. سخنران اصلی این مراسم نیز مولانا قاضی محمد عسکری بود.
در این مراسم از طرف مولانا سید محسن تقوی امام جمعه دهلی و مدیر مدرسه شهید رابع برگزار شده بود، نماینده ولی فقیه در هند حضور یافت و در سخنرانی خود به ذکر سجایای شخصیتی شهید رئیسی پرداخت.
این مراسم که در مسجد حیدری هال دهلی برگزار شد، مولانا عسکری، امام جماعت مسجد و جمعی از علما و شیعیان علاقهمند حضور داشتند و نماینده ولی فقیه به سخنرانی و تبیین ابعاد مختلف شخصیتی رئیس جمهور شهید پرداخت.
مراسم یادبود شهدای خدمت در مسجد جامع شیعیان از طرف انجمن دسته عباسیه دهلی از دیگر برنامههای این ایام بود. در این مراسم رایزن فرهنگی ایران و نماینده بنیاد سعدی حاضر شدند و به سخنرانی درباره شخصیت و جایگاه والای شهدای خدمت پرداختند.
یونان
به منظور تجلیل از مقام شهدای خدمت، شهید آیت الله رئیسی و هیات همراه، مجلس یادبودی در تنها مسجد شهر آتن برگزار شد. در این رویداد، کالانجیس، دبیرکل ادیان یونان؛ رئیس انجمن مسلمانان یونان؛ رئیس جامعه شیعیان یونان؛ رئیس و اعضای جامعه مسلمانان آسیای جنوب شرقی؛ هیات مدیره و اعضای انجمن جعفریه و گلزار زینب حضور داشتند.
همچنین، مراسم دیگری با حضور ایرانیان مقیم آتن در رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در یونان برگزار شد. شیخ محمد زکی، امام مسجد آتن، ضمن عرض تسلیت و ابراز همدردی گفت: از طرف خودم، هیات مدیره مسجد و آقای دکتر کالانجیس، دبیر کل ادیان یونان، این مصیبت دردناک را تسلیت عرض می کنم. لطفاً پیام ما را به مردم ایران برسانید و امیدوارم خداوند عاقبت امور همه ما را مانند این عزیزان ختم به خیر فرماید.
ملک حسین گیوزاد، سفیر جمهوری اسلامی ایران ضمن قرائت آیه ۱۶۹ سوره مبارکه آل عمران گفت: شهادت اوج قله عروج انسانی در مسیر دستیابی به والاترین جایگاه معرفتی در پیشگاه قدس الهی است. شهدا، فرهیختگان مکتب انسانی و برجستهترین دانش آموختگان دانشگاه معرفت الله هستند. تاریخ اسلام و ایران اسلامی قدرشناس خدمات ارزنده و بی نظیر این بزرگ مردان تاریخ است که فرد فردشان در پویایی و شکوفایی وجدان انسانیت و پیشرفت بشریت نقش آفرین بودند.
وی افزود: بار دیگر عطر شهادت مردانی از جنس خدمت و صداقت فضای ایران اسلامی را عطر آگین کرد. از دست دادن یک خادم برجسته و تأثیرگذار، ضایعهایاست که جبران آن مشکل است، اما ملت تاریخ ساز ایران با اتحاد و همبستگی از این مصیبت و به یاد این شهدای والامقام پلی خواهند ساخت به روزهای پرافتخار و صعود به اوج قلههای پیشرفت و توسعهایکه آرزوی اسطوره خستگی ناپذیر خدمت شهید آیت الله رئیسی بود.
گیوزاد ادامه داد: این حادثه ناگوار در زمان خدمت رسانی اتفاق افتاد و ملت ایران خدمتگزار صمیمی و مخلص و با ارزشی را از دست داد. همه مدت مسئولیت حضرت آیت الله رئیسی در دوران کوتاه ریاست جمهوری و پیش از آن یکسره به تلاش بیوقفه در خدمت به مردم و به کشور و به اسلام سپری شد. صفای باطن، تواضع و شوق خدمتگزاری به مردم مهمترین ویژگی او در تمام این ادوار بود.
وی افزود: خدمات و توفیقات ایشان در منظر و نگاه مردم همیشه به یادگار خواهد ماند. ارتقاء مسئولیتهای رسمی هیچ گاه باعث دگرگونی روحیات این روحانی خدمتگزار نشد. امروز با دلی پر خون در سوگ رئیس جمهور صدیق، وزیر خارجه مجاهد و یاران همراهشان نشسته ایم. از درگاه حضرت حق مسئلت می نمائیم روح بزرگ و متعالی این شهیدان بزرگوار را که با مجاهدت مخلصانه و شجاعانه در راه خدمت و سرافرازی میهنمان تلاش کردند، در جوار ارواح ملکوتی شهیدان اسلام، مشمول الطاف الهی قرار دهد. بی شک روح پرفتوح همه این عزیزان در سایه رحمت و مغفرت الهی و آرامش ابدی قرار گرفته است.
علاوه بر این، مراسم بزرگداشتی با حضور ایرانیان مقیم یونان در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این مراسم، سوره های یس و الرحمن تلاوت شد و پس از اقامه نماز مغرب و عشا، سفیر جمهوری اسلامی ایران در یونان ضمن عرض تسلیت، در بیاناتی یاد و خاطره رئیس جمهور و وزیر امور خارجه شهید را گرامیداشت.
فیلیپین
مراسم بزرگداشت رئیس جمهور فقید، حضرت آیت الله رئیسی و همراهان گرانقدر ایشان با حضور مسلمانان و ایرانیان مقیم در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مانیل برگزار شد.
این مراسم با حضور سفیر و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فیلیپین، دیپلماتها، ایرانیان مقیم و برخی از مسلمانان برگزار و با دعای پرفیض کمیل و قرائت قرآن آغاز شد، سپس اسماعیل زاده، سفیر کشورمان ضمن عرض تسلیت شهادت آیت الله رئیسی، رئیس جمهوری فقید کشورمان، دکتر امیرعبداللهیان و دیگر شهدای حادثه ناگوار سقوط بالگرد به بیان ویژگیهای رئیس جمهوری مردمی کشورمان، وزیر امور خارجه و هیأت همراه پرداخت و گفت: داشتن نگاه انقلابی و روحیه جهادی از ویژگیهای بارز آن سید بزرگوار بود.
وی افزود: دکتر امیر عبداللهیان دیپلماتی مجاهد و خستگی ناپذیر بود که طی سال ها حضورشان در وزارت امورخارجه در حمایت از فلسطین و تقویت محور مقاومت خدمات ارزنده ای ارائه دادند.
سفیر کشورمان تأکید کرد: مشخصه بارز ایشان، اخلاص و مردمداری ایشان بود که سرانجام نیز این شخصیتهای بزرگوار، جان شیرین خود را برای خدمت به مردم فدا کردند.
ابوالقاسمی، رایزن فرهنگی کشورمان شهادت رییس جمهور محبوب و مردمی کشورمان، حضرت آیت الله ابراهیم رئیسی خادمالرضا (ع)، وزیر امور خارجه کشور، دکتر حسین امیر عبداللهیان و همراهان گرانقدرشان که تا آخرین لحظات عمر گرانبهای خود برای خدمت به ملت ایران تلاش کردند و در حین انجام وظیفه به فیض شهادت نائل آمدند را تسلیت گفت.
وی بیان کرد: رئیس جمهور شهید کشورمان نگاه ویژه ای به جامعه ایرانیان خارج از کشور داشتند و در خصوص ارتباط فرهنگی ایرانیان خارج از کشور با جمهوری اسلامی ایران تاکید می کردند.
تهیه و تولید محتوای مناسب و نشر در شبکههای اجتماعی رایزنی فرهنگی، رصد سایتهای خبری و صفحات مختلف و انعکاس اخبار تسلیت به ایران، هماهنگی با نخبگان فرهنگی، هنری و دینی فیلیپین برای حضور در سفارت و مراسم امضای دفتر یادبود از دیگر اقدامات رایزنی فرهنگی در این ایام بود.
ضمناً در پی شهادت رئیس جمهور فقید کشورمان و وزیر امور خارجه و همراهان گرانقدرشان در سانحه سقوط بالگرد، مقامات فیلیپین در پیامهای تسلیتی، با مردم و مسئولین کشورمان ابراز همدردی کردند.
فردیناند مارکوس جونیور، رئیس جمهور فیلیپین نوشت: ما عمیق ترین تسلیت خود را به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران به ویژه خانواده ها و عزیزان رئیس جمهور فقید ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و همراهانشان در این حادثه غم انگیز ابراز می کنیم.
مارکوس همچنین در این پیام خطاب به ملت عنوان کرد: مردم فیلیپین با شما عزاداری می کنند و در این زمان دشوار برای شما دعا می کنیم.
همچنین، وزارت امورخارجه فیلیپین در بیانیه ای درگذشت نابهنگام ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فقید و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و همراهنشان را به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران تسلیت گفت و وزیر خارجه فیلیپین با حضور در سفارت کشورمان دفتر یادبود شهدای خدمت را امضاء کرد.
سنگال
به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور فقید کشورمان و هیأت همراه ایشان، دفتر یادبود در محل سفارت ایران در سنگال گشایش یافت و تعداد زیادی از شخصیتهای سیاسی، دینی و مذهبی، اقتصادی، فرهنگی و اصحاب رسانه با حضور در محل سفارت، ضمن ابراز همدردی با دولت و ملّت ایران مراتب همبستگی خود را ابراز داشتند.
حضور شخصیتها و مقامات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی، مردم عادی و دوستداران انقلاب اسلامی بی سابقه بود و در برخی موارد به مدت طولانی هم برای امضاء دفتر یادبود در انتظار ماندند.
خانم «یاسین فال» وزیر امور خارجه سنگال به نمایندگی از رئیس جمهور و نخست وزیر سنگال در سفارت حضور یافت و دفتر یادبود را امضا کرد.
از میان افراد شرکت کننده برای امضای دفتر یادبود میتوان به سفرای کشورهای ترکیه، روسیه، چین، عربستان سعودی، پاکستان، ژاپن، یونان، سودان، سیرالئون، اسپانیا، واتیکان، ونزئولا، روآندا، دماغه سبز، گینه، کوبا، موریتانی، گامبیا، تونس، نامیبیا، نیجر، جیبوتی، کامرون، لبنان، قطر، کویت، امارات متحده عربی، زیمباوه، فلسطین، الجزایر، هند، کاردار عراق، کاردار سوریه و نفر دوم کشورهای عمان، مصر، مالزی، لیبی، تایلند، پرتغال، اسپانیا، نماینده دفتر صلیب سرخ جهانی در داکار، خانم فاتو گیسه رئیس گروه دوستی و پارلمانی سنگال و ایران، شیخ عبدالمنعم الزین رهبر شیعیان سنگال و لبنانی های مقیم سنگال، شریف محمد علی حیدرا رئیس مؤسسه المزدهیر سنگال، شیخ حسین حیدر رئیس موسسه العمل و التلاقی، شریف امبالو رئیس کمیته دفاع از فلسطین سنگال و شیخ محمد نیانگ رئیس مجلس العلمای اهل البیت(ع) را نام برد. از میان کشورهای اروپایی فقط سفرای کشورهای یونان، رومانی، پرتغال و نفر دوم سفارت اسپانیا، اتریش، واتیکان حضور یافتند و دفتر یادبود را امضا کردند.
سفرای کشورهای ترکیه، پاکستان، هند و عراق اعلام کردند پرچمهای سفارت خویش را نیمه برافراشته کرده اند.
در میان شخصیتهای دینی و مذهبی نمایندگان همه طریقتهای مریدیه، قادریه، تیجانیه، لاین ها، امامان جماعات مساجد داکار، رئیس اتاق بازرگانی داکار، کانون نویسندگان سنگال، روزنامه نگاران و اصحاب رسانه و فعالین رسانه ای، اساتید دانشگاه جامعه المصطفی در داکار، کارکنان شرکت سنیران اتو، رئیس اتحادیه رانندگان تاکسی فرودگاه داکار، رئیس فدراسیون ملّی قرآن سنگال، فارسی آموزان سنگالی، تعدادی از لبنانی های دوستدار انقلاب اسلامی مقیم داکار، رئیس اتحادیه مدارس دارالقرانی داکار، رئیس قبیله سنّتی لبو و تعداد زیادی از شهروندان سنگالی را نام برد.
خانم «یاسین فال» وزیر امور خارجه سنگال با حضور در سفارت از طرف «بصیرو فای» رئیس جمهور و «عثمان سونکو» نخست وزیر سنگال دفتر یادبود را امضا و در یک مصاحبه تلویزیونی شرکت کرد و مجدد با دولت و مردم ایران ابراز همدردی کرد و اظهار داشت: این اولین بار است که در سفارت ایران حضور می یابم و متاسفانه زمانی است که مصادف با این حادثه غم انگیز است.
در مدت امضای دفتر یادبود رسانههای مختلف گروهی اعم از شنیداری، بصری و نوشتاری و شبکه های مختلف تلویزیونی سنگال مانندTfm, 2stv, media 1 africa tv, rts1 و نیزAPS آژانس خبرگزاری سنگال با حضور در محل سفارت اقدام به تهیه گزارش و فیلم و مصاحبه با شخصیتهای مختلف دینی و مذهبی و سیاسی و اقتصادی و سفرای خارجی کردند که از شبکههای مختلف سنگال و فضای مجازی به صورت گسترده پخش شد و به نوعی یک اقدام گسترده در حوزه رسانه ای و فضای مجازی به نفع کشورمان بود.
اکثر نهادهای فرهنگی و مذهبی به صورت مکتوب، پیام تسلیت خویش را به رایزن فرهنگی تحویل کردند.
طبق هماهنگی رایزن فرهنگی ایران با «شیخ مصطفی احمد ون» و «الحاج عمر سک» رئیس و معاون اتحادیه مدارس قرآنی سنگال پنج شنبه شب، مراسم ترحیم و قرائت قرآن در تمامی مدارس قرآنی به مناسبت بزرگداشت شهیدان خدمت برگزار شد.
با هماهنگی رایزن فرهنگی کشورمان با «شیخ احمد سالوم جینگ» رئیس موسسه صلح اسلامی و از نزدیکان رهبر طریقه مریدیه، مراسم ترحیم و قرائت قرآن در تعدادی از مدارس قرآنی منجمله «دارالمصطفی» شهر «تی یس» برگزار شد.
برخی از مراکز اسلامی در منطقه زیگنشور در استان کازامانس نیز، به برگزاری مراسم ترحیم و ختم قرآن به مناسبت بزرگداشت شهیدان خدمت برگزار کردند.
برنامه خطبه های نماز جمعه در برخی مساجد و از جمله مسجد درویش طبق هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران به موضوع شهیدان خدمت و دفاع از ارزش های انقلابی و تشریح وضعیت جمهوری اسلامی ایران در این برهه خاص با توجه به پیام مقام معظم رهبری اختصاص یافت.
برنامه مراسم ترحیم و قرائت سوره یاسین و مقتل خوانی توسط شیخ یاسین در محل جدید دانشگاه المصطفی برگزار شد. در این مراسم، «شیخ خلیل الرحمان سی» ضمن ابراز تسلیت از سوی اساتید المصطفی به سبب واقعه دردناک شهادت رئیس جمهور فقید آیت الله رئیسی و همراهان به دولت و ملّت ایران، به موضوع جایگاه شهادت و شهید با ذکر آیات قرآن و حدیث پرداخت و پاسداشت و پیروی از راه شهدا و اخلاص در کارها را توصیه کرد.
همچنین، مراسم همخوانی قرائت سوره یاسین و مقتل خوانی توسط «شیخ یاسین» در جمع طلاب، دانشجویان و نیز شخصیت های مذهبی و دانشگاهی و حاضرین برگزار شد.
پس از آن، سفیر کشورمان به ایراد سخن پرداخت و با ذکر تاریخچه مختصری از حوادث پس از انقلاب اسلامی، مطرح کرد که ملّت بزرگ ایران اسلامی این مرحله را هم پشت سر خواهد گذارد و با قدرت و قوت أمور کشور را به پیش خواهند برد و فلسفه و فرهنگ انقلاب اسلامی شهادت در راه خدا و تحقق اسلام ناب است.
«محمد خلف داهری» کاردار سفارت عراق ضمن ابراز تسلیت به دولت و ملّت ایران، به موضوع شهدا و مقام والای آنان در جامعه اسلامی و تأثیر آن در تحقق اهداف اسلام برای رشد و توسعه فرهنگ دینی و مذهبی پرداخت و برای ملّت ایران آرزوی توفیق کرد.
اسدی، رئیس دانشگاه المصطفی به موضوع فرهنگ شهادت و دیدگاه و آیات قرآنی در اهمیت جایگاه والای شهیدان پرداخت و جلسه با ذکر صلوات و قرائت فاتحه برای آمرزش ارواح طیبه شهدا پایان یافت.
همچنین، مراسم بزرگداشت شهیدان خدمت با حضور مقامات و شخصیتهای مختلف دینی و فرهنگی مانند شیخ عبدالمنعم الزین رهبر شیعیان سنگال و لبنانی های مقیم سنگال، شیخ حسین حیدر رئیس موسسه العمل و التلاقی، شیخ عبدالرحمان با امام مسجددرویش، شریف امبالو رئیس کمیته دفاع از فلسطین سنگال، شیخ محمد نیانگ رئیس مجلس العلمای اهل البیت(ع)، شیخ مرتلای گی از طرف انستیتو اسلامی المزدهیر، بابکر با سفیر سابق سنگال در تهران، محمد داهری کاردار سفارت عراق، محمد انجای نماینده دولت، پروفسور مختار گی رئیس انجمن دوستی ایران و سنگال و نمایندگانی از طریقه های مختلف و نیز تنی چند از فارغ التحصیلان دکترای زبان فارسی، لبنانیهای مقیم، شیعیان بومی سنگالی، تعدادی از خبرنگاران مانند خانم «زینبو جوب» از شبکه تلویزیونRTS و جمعی از ایرانیان برگزار شد.
این برنامه با قرائت آیاتی از قرآن کریم توسط «محمد گی» شروع گردید و سپس «شیخ بارو» استاد دانشگاه المصطفی با ابراز تسلیت، برنامه را با دعوت از «شیخ عبدالمنعم الزین» برای سخنرانی آغاز کرد. وی در سخنان خویش با ابراز تسلیت از طرف جامعه لبنانیهای مقیم خطاب به دولت و مردم ایران، به موضوع دستورات دینی برای ارتقای جایگاه انسان تا مقام شهادت و تعهد و مسئولیت در زندگی فردی و اجتماعی پرداخت و برای تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران آرزوی توفیق و برکت کرد.
رایزن فرهنگی کشورمان، اشعاری را در رثای شهیدان خدمت به زبان فارسی و ترجمه مختصر آن به فرانسه ارائه نمود و بعد آقای «شریف امبالو» با ذکر آیاتی از سوره أحزاب در زمینه تعهد و مسئولیت مومنان در وفاداری به عهد با خداوند تا درجه شهادت به ایراد سخن پرداخت و از طرف شیعیان بومی ابراز تسلیت کرد.
«شیخ حسین حیدر» به نوبه خود به ابراز تسلیت و موضوع توفیق در کسب مقام شهادت در جهت رضای خداوند را مطرح کرد.
اغلب سخنرانان منجمله «شیخ عبدالرحمان با» امام مسجد درویش به ابراز تسلیت از طرف جامعه و نهاد خویش خطاب به دولت و ملّت ایران پرداختند.
عسگری، سفیر کشورمان در سخنان خویش ضمن تشکر از ابراز علاقه مندی مقامات و اقشار مختلف جامعه سنگال با حضور در سفارت و امضای دفتر یادبود به مناسبت بزرگداشت شهیدان خدمت، به بیان روابط دوستانه دو کشور و مشترکات فرهنگی و مذهبی بین دو ملّت پرداخت.
وی در ادامه به ذکر خاطراتی از زندگی و روش برخورد با مردم و مسئولیت و تعهدات و ادای وظیفه از شهیدان خدمت ارائه کرد.
اسدی، رئیس دانشگاه المصطفی با قرائت آیاتی از کلام الله مجید برای آمرزش ارواح شهیدان و درخواست فاتحه خوانی، مراسم خاتمه یافت.
پاکستان (اسلام آباد)
هیأت فرهنگی، مذهبی، سیاسی، تجاری و دانشگاهی پاکستان شهادت رئیس جمهور آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران و سایر شهدای سانحه جانسوز سقوط بالگرد در ایران را تسلیت گفتند و جهت ابراز همدردی و همبستگی با ملت و دولت ایران در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد حضور یافتند.
این هیأت به سرپرستی مولانا عبدالرشید ترابی، رئیس بنیاد بین المللی شاه همدان در منطقه آزاد کشمیر در پاکستان به مجید مشکی، رایزن فرهنگی کشورمان و ملت ایران بابت این حادثه جانسوز تسلیت گفتند.
مولانا عبدالرشید ترابی فعالیتهای این بنیاد را بیان کردند و افزود: دلیل همبستگی مردم منطقه کشمیر به ایران تلاشهای سید علی همدانی برای ترویج اسلام در این منطقه بوده است و به همین دلیل علامه اقبال در اشعار خود از کشمیر به عنوان ایران صغیر یاد کرده است.
وی اظهار داشت: همایشی در اسلام آباد در راستای تکریم میر سید همدانی برگزار خواهد شد که از رایزن فرهنگی درخواست حضور در این همایش را داریم.
هیأت فدراسیون بازرگانی پاکستان نیز به سرپرستی رشید احمد چغتایی، وکیل و رئیس مجله بینالمللی "دی پیج در اسلام آباد" در رایزنی فرهنگی ایران حضور یافتند و بابت این حادثه جانسوز تسلیت و ابراز همدردی کردند.
این هیأت پاکستان از فعالیتهای تجاری خود در منطقه و کشورهای همسایه اطلاع رسانی کردند.
رئیس مجله بینالمللی "دی پیج در اسلام آباد" برای برگزاری همایش به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی (ره)، جهت ترویج آموزهها و افکار ایشان اعلام آمادگی کرد.
همچنین، مقامات عالی رتبه پاکستان در تشییع پیکر مطهر شهدای خدمت حضور یافتند و طی دیداری با رهبر معظم انقلاب اسلامی آیت الله خامنهای، شهادت این بزرگمردان را خدمت ایشان تسلیت عرض کردند.
تعداد زیادی از هیأت وابسته به اقشار مختلف فرهنگی، مذهبی، تجاری و دانشگاهی پاکستان با حضور در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد با دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران ابراز تاسف و همدردی کردند و گفتند: در این لحظات سخت در کنار مردم و دولت ایران ایستادهایم.
این هیأت به سرپرستی مولانا شیخ محمد علی یعقوبی، امام جماعت مسجد و حسینیه منطقه "بری امام" در اسلام آباد به همراه چند تن از اهالی سر شناس این منطقه برای ابراز تاسف و همدردی از شهادت "آیت الله ابراهیم رئیسی"رئیس جمهور ایران در رایزنی فرهنگی ایران حضور یافتند.
هیأت دیگری به سرپرستی خانم خدیجه نقوی، رئیس بخش بانوان سازمان دانشجویان امامیه پاکستان نیز در محل رایزنی حضور یافتند و بابت این سانحه جانسوز ابراز تاسف و همدردی کردند.
رایزن فرهنگی کشورمان در اسلام آباد اظهار داشت: در حقیقت شخصیت آیت الله ابراهیم رئیسی، فقط متعلق به جمهوری اسلامی ایران نبود، بلکه وی تمام زندگی خود را برای خدمت به دین اسلام و جهان اسلام سپری کرده است.
وی ابراز کرد: خدمات ایشان برای وحدت اسلامی، رفاه، ثبات و دفاع از اسلام به ویژه دفاع از مظلومان فلسطین و مبارزه با ظالمان ستودنی است. ایشان در مقابل حرکات ضد اسلامی ایستادند و با در دست گرفتن قرآن کریم در سکوی سازمان ملل از دین خویش دفاع کردند. تلاشهای ایشان برای استحکام روابط ایران و پاکستان باعث شد که مردم پاکستان ارادت و محبت خاصی نسبت به ایشان داشته باشند.
هیأت انجمن نور بخشیه صوفیه اسلام آباد شامل رئیس انجمن، دبیرکل، امام جمعه، مسئول اداری و مالیات و سایر اعضای این انجمن جهت تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران و سایر شهدای خدمت در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد حضور یافته و تسلیت گفتند.
اعضای این هیأت، شخصیت آیت الله رئیسی را شخصیت جهانی، بسیار شجاع و محبوب در جهان اسلام بیان کردند و گفتند: با اینکه این ضایعه جبران ناپذیر است و قابل تحمل نیست، اما در بارگاه خداوند متعال خواستار صبر جمیل برای بازماندگان هستیم.
آنان در رابطه با فعالیتهای جامعه نور بخشیه در زمینه عزاداری امام حسین (ع) گفتند: هر ساله از اول ماه محرم تا سیزدهم این ماه در مسجد جامعه نوربخشیه مراسم عزاداری امام حسین(ع) بر پا میشود. ما خواهان حضور رایزن فرهنگی ایران در این مراسم هستیم.
رایزن فرهنگی ایران ضمت تشکر از ابراز همدردی و تسلیت جامعه نور بخشیه صوفیه در اسلام آباد ابراز امیدواری کرد تا در مراسم دهه اول محرم این انجمن شرکت کنند.
دبیرکل این انجمن به نقش جمهوری اسلامی ایران در ترویج اسلام در پاکستان اشاره کرد و گفت: سید علی همدانی، سید محمد نوربخش و همچنین شمس تبریزی در ترویج دین اسلام در این منطقه نقش بسیار مؤثری داشتند. به همین دلیل مردم این منطقه به جمهوری اسلامی ایران ارادت خاصی دارند.
همچنین، اعضای هیأت جامعه نور بخشیه امامیه پاکستان شامل میر واعظ خانقاه معلی سید محمد نوربخشراولپندی، علامه شیخ محمد یونس استاد حوزه علمیه جامعه رسول (ص) برای بانوان در منطقه خپلوی بلتستان، سید ریاض حسین شاه رئیس انجمن صوفیان امامیه نور بخشیه در راولپندی، علامه سید بشارت حسین تگسویی، سید شهاب الدین موسوی معاون میر واعظ در خانقاه معلی فاطمه الزهرا (س) راولپندی و به سرپرستی علامه سید علی موسوی ضمن حضور در نمایندگی فرهنگی با رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد دیدار و شهادت آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و سایر شهدای این حادثه را تسلیت گفته و ابراز همدردی کردند.
حجت الاسلام والمسلمین موسوی اظهار داشت: آیت الله رئیسی رهبر جهان اسلام بود و این سانحه جبران ناپذیری برای جهان اسلام است. ایشان در تمام طول زندگی خویش از اسلام و مسلمانان دفاع کرده است. تلاشهای رئیس جمهور شهید ایران، برای وحدت امت اسلامی، دفاع از اسلام ستودنی است و جایگاه ویژهای در دل مسلمانان دارند. ما در این لحظات سخت در کنار ملت و دولت ایران ایستاده ایم.
رایزن فرهنگی ایران در اسلام آباد افزود: آیت الله ابراهیم رئیسی، شخصیتی انسان دوست و صلح پسند بودند و در تمام طول زندگی خویش برای رفاه مردم، دفاع از اسلام و مبارزه با ظلم و ستم سعی و تلاش کردند. این امر باعث شده که مردم مسلمان جهان به ویژه مردم پاکستان نسبت به ایشان عشق و علاقه زیادی داشته باشند.
در ادامه این دیدار، حجت الاسلام موسوی در معرفی جامعه نوربخشیه اظهار داشت: این جامعه متشکل از طلاب دینی است که اکثر این افراد در جامعه المصطفی (ص) قم مشغول تحصیلات دینی هستند. ما در شهر کراچی حوزه علمیهای داریم که فارغ التحصیلان آن برای تحصیلات عالی به جامعة المصطفی (ص) العالمیه فرستاده میشوند و پس از فارغ التحصیلی برای ترویج دین در کشورشان تلاش میکنند.
هیأت مذکور پس از قرائت فاتحه و برای علو درجات این شهدای والامقام و دیگر شهدای انقلاب اسلامی دعا کردند.
در پایان، رایزن فرهنگی کشورمان برای علمای هیأت نور بخشیه پاکستان آرزوی موفقیت کردند و از تلاشهای دینی ایشان و همچنین اظهار همدردی نسبت به شهادت آیت الله رئیسی و دیگر شهدای همراه مراتب تشکر و قدردانی اعلام داشت.
اعضای هیأت علمی - دانشگاهی اسلام آباد شامل مظفر علی کشمیری استاد دانشگاه بین الملل اسلامی در اسلام آباد، معصومه بتول، رئیس انجمن افتخار (فارغ التحصیلان زبان و ادبیات فارسی پاکستان)، رابعه کیانی استاد دانشکده دولتی اسلام آباد به سرپرستی نور محمد مهر استاد و رئیس سابق گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه نومل در اسلام آباد جهت عرض تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و سایر شهدای این حادثه در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد حضور یافتند و با مجید مشکی، رایزن فرهنگی ایران در اسلام آباد دیدار و ابراز همدردی کردند.
نور محمد مهر اظهار داشت: شهید رئیسی، شخصیت بسیار بزرگ و محبوب در جهان اسلام است و این سانحه جبران ناپذیر، ضایعه بزرگی برای جهان اسلام است.
وی با اشاره به عشق و علاقه خود به شخصیت آیت الله رئیسی گفت: در اسلام آباد با ایشان دیدار کردیم و در تمامی مراسم ها در اسلام آباد حضور داشتیم، اما وقتی وی به شهر لاهور و کراچی سفر کردند اخبار مربوط به ایشان را از طریق رسانه ها دنبال می کردیم.
نور محمد مهر در بخش دیگری از سخنانش، گفت: سفر آیت الله رئیسی باعث استحکام روابط دو کشور شده است و همیشه در قلب و ذهن مردم پاکستان یادگار خواهد ماند. ایشان هنگام بازدید دانشگاه پنجاب و دیدار با مریم نواز، سروزیر ایالت پنجاب برای احیای زبان فارسی در پاکستان تاکید کردند.
در پایان، رایزن فرهنگی کشورمان این حادثه را حادثهای تلخ برای ایران، منظه و جهان اسلام دانست و اظهار داشت: همه ما باید در مقابل تقدیر الهی سر تسلیم فرود آوریم و راضی باشیم و البته به فضل خدای متعال برای جبران این ضایعه امیدواریم.
هیأتی از کلیسای مسیحی و مرکز مطالعات مسیحی شهر راولپندی از جمله "اسقف ساموئل آزاریا" مدیر مرکز مطالعات مسیحی، "کریستوفر شرف" رئیس بخش مطالعات مسیحی و سایر ادیان در مرکز مطالعات مسیحی، "خانم ندا فیروز" دستیار رئیس بخش مطالعات مسیحی و سایر ادیان در مرکز مطالعات مسیحی برای عرض تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و سایر شهدای این حادثه در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد حضور یافتند.
اسقف ساموئل آزاریا گفت: آقای ابراهیم رئیسی، انسان دوست، صلح جو و شخصیتی بسیار محبوب بوده است. تلاشهای ایشان برای ایجاد صلح، امنیت و رفاه بشریت در جهان و منطقه به ویژه برای دفاع از مردم مظلوم غزه لایق قدردانی هستند.
وی افزود: ما معتقدیم که وحشیگری اسرائیل در غزه اقدامی خلاف بشریت است و باید فوری از آن جلوگیری شود. اقدام وحشیانه اسرائیل را بشدت محکوم میکنیم و از جامعه جهانی خواستار جلوگیری از این وحشیگری هستیم.
مجید مشکی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز در این دیدار، گفت: همانطور که شاهد وحشیگری اسرائیل در غزه هستید، آیت الله رئیسی در طول زندگی سیاسی خود به عنوان رئیس جمهور ایران، لحظهای از حمایت مردم مظلوم غزه و فلسطین دست برنداشته است و بعد از 7 اکتبر لحظهای نبود که ایشان در دفاع غزه و فلسطین صدای خود را بلند نکرده باشند.
وی ادامه داد: رئیس جمهور شهید کشورمان برای صلح و امنیت کشورهای منطقه بسیار سعی و تلاش کرده است. این عشق و علاقه مردم پاکستان به دلیل این تلاش های صلح آمیز ایشان است.
پروفسور شمس الرحمان، رئیس گروه مطالعات اسلامی و ادیان دانشگاه آزاد علامه اقبال در اسلام آباد، جهت عرض تسلیت در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران حضور یافت و با مجید مشکی، رایزن فرهنگی کشورمان دیدار کردند.
شمس الرحمان گفت: شهادت رئیس جمهور، آیت الله رئیسی و همراهان ایشان حادثهای سهمگین و جبران ناپذیر نه تنها برای ایران بلکه برای تمامی مسلمانان در سراسر جهان است. آیت الله رئیسی افتخار جهان اسلام است و سعی و تلاشهای ایشان در راستای دفاع از اسلام و حمایت از مظلومان به ویژه مظلومان غزه بیهمتاست.
وی افزود: تلاشهای ایشان برای اتحاد کشورهای اسلامی بالخصوص در راستای استحکام روابط متقابل با پاکستان سزاوار قدردانی است. از این جهت، مردم پاکستان ایشان را بسیار دوست داشتند و قدردان ایشان هستند و از شنیدن خبر شهادت ایشان به شدت ناراحت شدند و ابراز تاسف کردند.
رئیس گروه مطالعات اسلامی و ادیان دانشگاه آزاد علامه اقبال در اسلام آباد تأکید کرد: در سال 2015 میلادی به مناسبت سالگرد رحلت امام خمینی(ره) سفری به ایران داشتم و دیدم که با وجود تحریمهای اقتصادی، مردم ایران با استقامت کامل در مسیر توسعه و پیشرفت هستند. مردم ایران بسیار مهمان نواز هستند با آغوشی گرم از برادران مسلمان خود استقبال کردند.
شمس الرحمان، ضمن معرفی فعالیتهای گروه مطالعات اسلامی و ادیان دانشگاه آزاد علامه اقبال، خواستار برگزاری دوره کوتاه مدت زبان فارسی در این دانشگاه شد.
اعضای هیأت فدراسیون خبرنگاران منطقه گلگیت و بلتستان با حضور در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد ضمن دیدار با مجید مشکی، رایزن فرهنگی کشورمان، شهادت رئیس جمهوری ایران حضرت آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی و جمعی از همراهان انقلاب اسلامی را به تسلیت گفتند.
غلام عباس، رئیس فدراسیون خبرنگاران منطقه گلگیت و بلتستان شهید آیت الله رئیسی را رهبری خردمند، شجاع و انسان دوست دانستند و یاد و خاطره تلاشهای ایشان و همراهان شهیدشان را جهت دفاع از حریم اسلام و ساحت مقدس قرآن کریم در عرصه بینالملل و مظلومان جهان به ویژه مردم مظلوم فلسطین و غزه گرامیداشت و این رشادت و پایمردی را ستودنی دانست.
رئیس فدراسیون خبرنگاران گلگیت و بلستان اظهار داشت: ملت پاکستان و خبرنگاران پاکستان علی الخصوص مردم خطه گلگیت و بلستستان از این غم عظمی بسیار متأثر و متأسف هستند.
مجید مشکی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد ضمن خیرمقدم به مهمانان گرامی خیر از همدردی ایشان تشکر و قدردانی کرد.
قزاقستان (آستانه)
انتشار یادداشت رایزن فرهنگی ایران به مناسبت شهادت رئیس جمهور کشورمان و همراهان ایشان در روزنامه آستانه آقشامی، ترجمه و انتشار پیام تسلیت مقام معظم رهبری به زبان قزاقی، ترجمه و انتشار اخبار مربوط به این حادثه در فضای مجازی به زبان قزاقی، ترجمه و انتشار پیام تسلیت رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به زبان قزاقی و ترجمه پیام تسلیت رئیس جمهور قزاقستان به رهبر معظم انقلاب از جمله اقدامات رایزنی فرهنگی کشورمان در آستانه بود.
همچنین، ابراز همدردی و عرض تسلیت شخصیتهای فرهنگی، دینی، سیاسی کشور قزاقستان، مشارکت با سفارت کشورمان در برگزاری مراسم و گشودن دفتر یادبود، گشودن دفتر یادبود مردمی در رایزنی فرهنگی ایران، برگزاری مراسم سوگواری و عزاداری و همچنین، دیدار با علی رستم، نماینده وزیر و رئیس کمیته آرشیو، اسناد و امور کتابداری وزارت فرهنگ و اطلاع رسانی قزاقستان، دیخان حمزه بیک اولی، رئیس روزنامههای قزاق، ژاندوس بولدیکوف، رئیس مرکز ملی نسخ خطی و کتب نادر و مدیران آن مرکز، نماینده کتابخانه آکادمی ملی به همراه تعدادی از مدیران این مجموعه و ... در این ایام صورت گرفت.
بنگلادش
شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادش از درگذشت ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد ابراز تاسف کرد. وی در خصوص این حادثه پیام تسلیتی خطاب به معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران، محمد مخبر ارسال کرد.
متن پیام تسلیت ایشان به شرح ذیل است: اینجانب از درگذشت ابراهیم رئیسی رئیسجمهور ایران، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و همراهانشان در سانحه سقوط بالگرد، عمیقاً ابراز تأسف و تأثر میکنم. من از طرف دولت بنگلادش و شخص خودم این حادثه ناگوار را به دولت ایران و مردم این کشور برادر تسلیت می گویم.
رئیسی، رئیس جمهور دانا و فداکار بود. او متعهد به مردم کشورش بود و برای آنان فداکارانه کار می کرد.
وی همچنین، در سیاست بینالملل در اوج بینظیری قرار داشت و رهبری نمونهاش برای ما الگو است.
میرزا فخرالاسلام عالمگیر، دبیرکل حزب ملی گرای بنگلادش (بی ان پی) با صدور پیامی، از درگذشت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران ابراز تاسف و تاثر کرد.
دبیرکل حزب ملی گرای بنگلادش در بیانیهای اعلام کرد: درگذشت ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و برخی مقامات دولتی در حادثه سقوط بالگرد در یک منطقه برفگیر کوهستانی در استان آذربایجان شرقی، مردم بنگلادش را خیلی ناراحت و متأثر کرد.
درگذشت ابراهیم رئیسی ضایعهای جبران ناپذیر برای جهان اسلام است. او یک دولت مرد بزرگ بود.
سلیمان چاودوری، دبیر حزب بنگلادش من و مجیب الرحمان مانجو عضو این حزب از درگذشت چند تن از مقامات ایران از جمله رئیس جمهور ابراز تاسف کردند.
رهبران این حزب در پیام تسلیت خود گفتند: ابراهیم رئیسی رهبر شجاع و با هوش جهان اسلام بود. او همواره در تلاش برای پاسداری از میراث و هویت تاریخی ایران قدم بر میداشت. ایران در مرکز بحث درباره مسائل جهانی به رهبری رئیسی قرار داشت. سهم او در حفاظت از منافع مسلمانان در جهان فراموش نشدنی است. نقش رئیسی به ویژه برای آزادیخواهان فلسطین برجسته بود.
شفیق الرحمان، امیر جماعت اسلامی بنگلادش در پیام تسلیتی به مناسبت جان باختن رئیس جمهور ایران و همراهان او گفت: از این حادثه هولناک عمیقاً متأسف و شوکه هستم. از طرف حزب جماعت اسلامی و مردم اسلامی بنگلادش به رئیس جمهور ایران و همراهانش که در این سانحه جان باختند، ادای احترام عمیق میکنم. در مرگ غم انگیز آنان نه تنها ایران، بلکه کل جهان اسلام متحمل ضایعه جبران ناپذیری شدند.
امیر پروفسور مولانا ارشاد الله بوییان معاون ارشد " نهضت وحدت اسلامی" ، محمد شوکت حسین معاون امیر ، مولانا محمد روح الامین، مولانا محمد انعام الحق آزاد و مصطفی طارق الحسن دبیرکل در بیانیهای مشترک گفتند: ما از درگذشت قهرمانان بزرگ در جریان یک حادثه غم انگیز برای جهان اسلام و مسلمانان جهان متاسف و داغدار هستیم.
میرزا فخرالاسلام عالمگیر، دبیر کل حزب ملیگرای بنگلادش با حضور در سفارت ایران در داکا دفتر یادبود درگذشت رئیس جمهور ایران و همراهان او را امضا کرد. وی گفت: ما از درگذشت رئیس جمهور محبوب، وزیر امور خارجه و مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران در این سانحه شدیداً متأسفیم.
پاکستان (کویته)
به مناسبت اربعین شهادت آیت الله رئیسی و همراهانش، همایش علمی و تخصصی تحت عنوان «شهید رئیسی و پاکستان: نگاه شهید رئیسی به پاکستان و نگاه مردم و دولت پاکستان به شهید رئیسی» به میزبانی خانه فرهنگ ایران در کویته برگزار شد.
این همایش با همکاری فعال مجلس فکر و دانش، انجمن جوانان پاک – ایران، انجمن توسعه پژوهش و مکالمه پاک – ایران – افغان و شورای بینالمللی تحقیقات در امور مذاهب پاکستان با حضور ده ها اندیشمند، شخصیتهای ارشد سیاسی و مذهبی، رسانهای، دانشگاهی، فرهنگی و هنری برگزار شد.
حسن درویشوند، سرکنسول ایران در کویته، غلام نبی مری، عضو شورای اجرایی حزب «بلوچستان نشنئال پارتی» از بزرگترین احزاب سیاسی- قومی بلوچستان، سائمن بشیر، کشیش و رهبر کلیسای متدیست «بیت ایل میموریل»، سنگت رفیق رئیس اکادمی بلوچی، نذر محمد بریچ، دبیرکل شبکه ملی پشتون، خانم فائزه میر، استاد روابط بینالملل دانشگاه بلوچستان، یوسف نوتی زئی، عضو هیأت مدیره شورای تحقیقات کشاورزی پاکستان (PARC) و عضو ارشد حزب «جمهوری وطن پارتی»، حافظ عبدالمتین طرابلسی عضو حزب جمعیت علمای اسلام (فضل الرحمان)، سردار حبیب خان بریچ، عضو اجرایی جبهه توسعه کویته، شمس الدین، دبیر حزب ملی مردمی پشتونخواه از جمله شخصیتهای بودند که در کنار دهها شرکت کننده از اقشار مختلف بلوچستان در این برنامه حضور داشتند.
نذر بریچ، دبیرکل شبکه ملی پشتون با اشاره به علاقه شهید رئیسی نسبت به کشورهای همسایه و به ویژه نسبت به پاکستان گفت: آخرین سفر آن شهید به پاکستان بر این نکته گواه است که او شخصاً درصدد تحکیم روابط با پاکستان بود. شهید رئیسی آرزو داشت که در این سفر سری به ایالت بلوچستان بزند که متأسفانه این کار انجام نشد. او خواهان روابط مردمی بین دو کشور بود. چیزی که حداقل مردم دو استان همجوار باید به آن توجه کنند و در راستای ارتباط مردمی تلاش کنند.
خانم فائزه میر، استاد روابط بینالملل دانشگاه بلوچستان بیان کرد: وقتی زندگی شهید رئیسی را از 2006 به بعد مطالعه میکنیم، به این نتیجه میرسیم که ایشان آرمانی داشت که آسیای جنوبی یک منطقه پر از صلح و توسعه باشد و فرهنگ و مذهب مشترک بین ملتهای منطقه بهترین زمینه برای توسعه دوستی و همگرایی است.
نجیب الله کاکر، مسئول انجمن پاک – فلسطین در ایالت بلوچستان در سخنان خود، گفت: پاکستان و ایران دو متحد طبیعی هستند که منافع شان به یکدیگر گره خورده و از هم جدا نشدنی است. شهید رئیسی به معنای واقعی از جهان اسلام دفاع کرد و همواره تلاش نمود که کشورهای اسلامی یکپارچه و متحد باشند.
خمیم یکی از دانشجویان اهل اسلام آباد مقیم کویته سفر شهید رئیسی به پاکستان را اثرگذار خواند و گفت: خبر شهادت آقای رئیسی دل مردم پاکستان را به اندوه انداخت. حالا وظیفه ما است که آرمان شهید رئیسی برای به اوج رساندن روابط ایران و پاکستان را نباید بشکنیم.
فرید بگتی، رئیس انجمن جوانان پاک – ایران عنوان کرد: بزرگترین خدمتی که شهید رئیسی برای این منطقه کرد، از سرگیری روابط بین ایران و عربستان سعودی بود که یک تحول بسیار بزرگ برای ساکنان این منطقه بود. شهید رئیسی توجه ویژه برای گسترش روابط به پاکستان کرد و در سفر خود به پاکستان آرزو داشت که با مردم پاکستان صحبت کند.
سردار حبیب بریچ، عضو اجرایی جبهه توسعه کویته و از زعمای طایفه بریچ و سنگت رفیق، رئیس اکادمی بلوچی در سخنان خود، از خدمات شهید رئیسی برای نزدیک کردن کشورهای همسایه به خصوص دو کشور دوست و برادر پاکستان و ایران تقدیر کردند و بر ضرورت ادامه راه آن شهید تأکید داشتند.
سائمن بشیر، رهبر کلیسای متدیست سینت بیت ایل و نماینده جامعه مسیحیان در ایالت بلوچستان در اظهارات خود گفت: باید اعتراف کنیم که ایرانیها همواره دست دوستیشان به سوی ما دراز بوده است ولی ما پاکستانیها دست نداریم که به ایران بدهیم. شهید رئیسی از جمله کسانی بود که به فکر پایان دادن به جنگ و خونریزی و ترویج صلح و امنیت در جهان بود.
مولانا انوار الحق حقانی، خطیب مرکزی ایالت بلوچستان و عضو ارشد جنبش تحفظ ختم نبوت در بلوچستان اظهار داشت: ایران و پاکستان از پیوندهای گوناگون برخوردار است. پیوندهای دینی، همسایگی و به خصوص مرز که از طریق ایالت بلوچستان دو کشور را وصل میکند و ساکنان در دو طرف دارای فرهنگ و آداب و رسوم مشترک هستند.
وی ادامه داد: شهید رئیسی برای حفظ منافع مشترک کشورهای اسلامی و همسایگان، تلاشهای زیادی انجام داد.
سخنران بعدی، غلام نبی مری، عضو کمیته اجرایی حزب «بلوچستان نشنئال پارتی» بود. وی گفت: اگر این سیاست را همه دولتها اتخاذ کنند، صلح و امنیت تمام جهان را فرا میگیرد.
یوسف نوتیزئی، عضو هیأت مدیره شورای تحقیقات کشاورزی پاکستان (PARC) و عضو ارشد حزب «جمهوری وطن پارتی» بیان کرد: سفر پاکستان یکی از خوشایندترین تجربههای ریاست جمهوری شهید رئیسی بود و ایشان به شدت خواهان اجرایی شدن طرح لوله گاز بین ایران و پاکستان بود. او مردم پاکستان را دوست داشت.
عبدالمتین آخونزاده، رئیس مجلس فکر و دانش و جبهه توسعه کویته اظهار داشت: شهید رئیسی در سفر خود به پاکستان تصریح کرد که هر دو کشور باید در بحثهای تجارت و بهره گیری از مرز و تعاملات فرهنگی باید یک قدم جلوتر بیایند. دولت ایران نگاه مخلصانه و برادرانه به پاکستان دارد.
حسن درویشوند، سرکنسول ایران در کویته در سخنرانی خود، شهید رئیسی را یکی از رهروان خاص امام خمینی(ره) دانست و از همدردی دولت و ملت پاکستان نسبت به شهید ایشان قدردانی کرد.
وی افزود: شهید رئیسی نگاه ویژه به پاکستان داشت و برای توسعه روابط همه جانبه با کشور دوست و برادر خود تلاشهای زیادی انجام داد.
سرکنسول ایران اذعان کرد: شهادت آقای رئیسی یک حادثه بسیار بزرگی برای ایران بود ولی با رفتن ایشان، پل ارتباطی بین ایران و پاکستان قطع نخواهد شد بلکه هزاران پل برای دوستی دو کشور وجود خواهد داشت.
سید ابوالحسن میری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در کویته ضمن تقدیر و تشکر از حضور مهمانان و فرهیختگان در این برنامه، به حسن نگاه شهید رئیسی نسبت به پاکستان اشاره کرد و گفت: شهید رئیسی مرز را فرصتی برای تعمیق روابط دو کشور میدانست و تلاش داشت که این مرز وسیله توسعه و رونق بین دو کشور باشد.
مراسم گرامیداشت اربعین شهادت آیت الله رئیسی و همراهان ایشان به همت خانه فرهنگ ایران در کویته با حضور سید ابوالحسن میری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در کویته، علما و نخبگان، چهرههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی پاکستان در محل نمایندگی فرهنگی کشورمان برگزار شد.
شرکت کنندگان این مراسم، شهید رئیسی را یکی از دوستداران و غمخواران حقیقی ملت پاکستان توصیف کردند.
حجتالاسلام والمسلمین سید هاشم موسوی، امام جمعه شیعیان کویته، حرکت شهید رئیسی در دفاع از قرآن در مجمع عمومی سازمان ملل را یک عمل بی نظیر خواند که به دشمنان اسلام و قرآن به شکل صریح پیام داد که عظمت قرآن با این شیطنتها و شرارتها یک ذره کاهش نخواهد یافت.
قاری عبدالرحمان نورزئی، خطیب و امام جمعه جامع مسجد سفیر بیان داشت: شهید رئیسی تنها رئیس جمهور در جهان بود که مسلط به علوم قرآن و حدیث و فقه اسلامی بود و خداوند جایگاه بلند علم و دانش به او عنایت کرده بود.
نوابزاده حاج لشکری رئیسانی، عضو پیشین مجلس سنای پاکستان از زعمای قومی بلوچستان و رئیس انجمن صلح بلوچستان، یاد و خاطره شهید رئیسی را گرامی داشت و گفت: شهید رئیسی در شرایطی که جهان تحت سلطه جنایتکاران قرار دارد، چشم در چشم صهیونیستها در مجموع برای کشور خودش و به ویژه در دفاع از جهان اسلام سخنرانی کرد تا جهان اسلام از زیردستی زورگویان نجات پیدا کند و یک میلیاد مسلمان در روی زمین، در آرامش و آزادانه زندگی کنند.
یوسف نوتیزئی، عضو هیأت مدیره شورای تحقیقات کشاورزی پاکستان (PARC)، شهید رئیسی را از پیروان مخلص و تابع انقلاب اسلامی خواند و بر ضرورت یک انقلاب اسلامی دیگر در پاکستان برای نجات از بحرانها تأکید کرد.
غلام نبی مری، مسئول حزب ملی بلوچستان (Balochistan National Party) پیام تسلیت سردار اختر مینگل، رهبر این حزب گفت: همه مردم جهان و به خصوص ملت های منطقه، از شهادت نا به هنگام شهید رئیسی، متأثر شدند و خودشان را در آن ساعات غم انگیز با ملت ایران شریک دانستند. موضع شهید رئیسی در دفاع از منافع ایران و جهان اسلام در هر پلتفرم بینالمللی قابل تقدیر است که شخصیت او را جاودانه میسازد.
مولوی رحیم وعبدالقیوم کاکر، عضو ارشد حزب ملی مردمی Awami National Party و از وکلای دادگستری شهر کویته گفت: شهید رئیسی فقط رئیس جمهور ایران نبود بلکه رئیس جمهور ما نیز بودند. زیرا در همه دنیا برای سربلندی اسلام سخن گفت. شهادت آیت الله رئیسی، چنان ضایعه عظیمی برای دنیا است که زبانها نمیتواند آن را بیان کند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی، رئیس دارالقرآن و مؤسسه جامعه هادی و از نمایندگان آیت الله سیستانی در شهر کویته، نیز در رابطه به خدمات شهید رئیسی برای سرفرازی جهان اسلام صحبت کرد و برای شادی روح ایشان و دیگر شهدای خدمت دعا کرد.
شایان ذکر است، دفتر یادبود نیز به یاد شهدای خدمت در حاشیه مراسم گذاشته شده بود و شرکت کنندگان پیام های تسلیت خود را در آن ثبت کردند.
انتهای پیام/