-->
logo
logo
دیپلماسی فرهنگیِ ترازِ چهل واره ی دوم انقلاب اسلامی
  • 1403/05/13 - 21:20
  • 474
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
سیاستگزاری دهمین دوره جایزه جهانی اربعین؛

تمدنی تازه در حال بروز و ظهور است

اعضای شورای سیاستگزاری دهمین دوره جایزه جهانی اربعین در آستانه راهپیمایی اربعین حسینی، گرد هم آمدند تا با بررسی پیشنهادها و راهکارهای جدید، مقدمات کار را برای برگزاری این رویداد در زمستان سال جاری، آماده کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در این نشست حجت الاسلام سیدمصطفی حسینی نیشابوری، دبیر جایزه جهانی اربعین اظهار کرد: ما در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بر خود لازم دانستیم که از تجربیات و اندوخته های متنوعی که سرمایه های این مرز و بوم هستند، به حد مقدور استفاده کنیم. 

وی با اشاره به اینکه، لازم است تا تمدن اربعین که در حال بروز و ظهور است را مورد بررسی قرار دهیم، افزود: این ظرفیت بزرگ را روایت خام پاسخ گو نخواهد بود. بنابراین جایزه جهانی اربعین در تلاش است تا بهترین تصویر را از این حرکت بزرگ ارائه کند.

حسینی نیشابوری همچنین ترکیب شورای سیاستگزاری جایزه جهانی اربعین را متنوع اعلام کرد و ادامه داد: افراد حاضر در این شورا، سال های سال تجربیات بین المللی را پشت سر گذاشته اند و انباشته این تجربیات برای جایزه جهانی اربعین ضرورت دارد. 

دبیر جایزه جهانی اربعین در ادامه بیان کرد: رشته ها و بخش های این رویداد، در دوره دهم، تکامل یافته و بر آنها افزوده شده است. علاوه بر فضاهای پژوهشی و کتاب و مقالات و پایان نامه که حیث دانشگاهی در آن برجسته است، رشته هایی مثل عکس به صورت حرفه ای و آماتور، مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، داوران مجرب و نخبه در بخش های مختلف حضور دارند.

وی با بیان اینکه این ترکیب سیاستگزاری و داوری، می تواند از زوایای مختلف به رویداد جهانی جایزه اربعین نگاه کند، ابراز کرد: برای قدم نخست در دوره دهم، هم در سفارش اثر که بهترین بسترش، پیاده روی پیش رو است، هم در تنوع، شرایط خوبی داریم. در دوره قبل هم با دریافت دوازده هزار اثر، به رکورد خوبی رسیدیم. 

حسینی نیشابوری همچنین اظهار کرد: تلاش داریم سخن و پیام اربعین را فراتر از تشیع ایرانی و عراقی و فراتر از محبین تشیع، حتی فراتر از دنیای اسلام که به حماسه عاشورا به عنوان یک نهضت نگاه می کند، در دنیای آزادی خواهان، در این رویداد، بازتاب دهیم. 

وی با تاکید بر لزوم رویکرد نو و براساس پیشرفت های فناورانه در ارائه پیام عاشورا، گفت: منابر سنتی جایگاه خود را دارند اما ما نیاز به منبرها و تریبون های نوین و جدید و قاطع داریم که بتواند از ابزار جدید همچون هوش مصنوعی، در همراهی با توانمندی هنر و جاذبه هنرمندان استفاده کنیم و این پیام را به قلب و خرد و اندیشه ها انتقال دهیم. مابقی کار، تبعیت و دلدادگی را به همراه خواهد آورد.

دبیر جایزه جهانی اربعین در ادامه ابراز کرد: باید راهکارها، سیاست ها و ایده های جدید در بستر جایزه جهانی اربعین برای رساندن پیام این راهپیمایی باشکوه که هم قرآنی و هم وحیانی است، مورد توجه قرار گیرد، چرا که اربعین فطرت پذیر و سرشت پذیر است و در قلب انسان حقیقت جو می نشیند. 

نیشابوری همچنین تاکید کرد که جایزه جهانی اربعین، امتداد بین المللی فعالیت های فرهنگی و هنری است و براساس اسناد بالادستی اقدام می شود.وی همچنین به افزوده شدن بخش نواهای اربعینی به فراخوان دهمین دوره این جایزه اشاره کرد و گفت: امیدواریم در دوره های بعد، بخش نمایش های آیینی را نیز اضافه کنیم.

دبیر جایزه جهانی اربعین در ادامه خبر داد که در این دوره جایزه، 5 نقطه در خارج از کشور به عنوان دبیرخانه منطقه ای تعیین شده است.

در ادامه این نشست، اعضای شورای سیاستگزاری جایزه جهانی اربعین، پیشنهادهای خود را ارائه کردند. 

توجه به خادمین

مسچی معاون بین‌الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب، در این نشست، پیشنهاد داد تا به خادمین راهپیمایی اربعین نیز توجه جدی شود. 

وی همچنین تاکید کرد که بخش رسانه را در این رویداد بزرگ، باید جدی بگیریم. چرا که رسانه سبب جهانی شدن اربعین شده است. 

پرداختن در عرصه بین الملل

حجت الاسلام محمدعلی معینیان از مجمع جهانی اهل بیت نیز گفت که در عرصه بین المللی باید بیشتر به این جایزه پرداخته شود. نظام سلطه که رسانه در اختیار دارد تمایل ندارد که چنین وقایعی معرفی شود و آن را تحت سانسور قرار می دهد. 

وی ادامه داد که ظرفیت زائران غیرایرانی و غیرعراقی را مورد توجه قرار دهیم و حضور آنان را به درستی منعکس کنیم.

وجه تمدن سازی

در ادامه حجت الاسلام حسین ردایی عضو مجلس خبرگان رهبری استان البرز تاکید کرد که تمدن سازی برای سعادت بشر، یکی از وجوه راهپیمایی اربعین حسینی است. 

وی همچنین بیان کرد که هر زائر یک رسانه باید باشد. تقریبا از همه کشورها، در این رویداد بزرگ، زائر داریم. این موضوع باید جا بیفتد و بهترین مقدمه باشد برای رسیدن به هدفی که از اربعین حسینی دنبال می‌شود. 

تحلیل آثار ارسالی

رضایی نیا مبلغ در فضای مجازی هم در این نشست، چند پیشنهاد ارائه کرد؛ شبکه سازی شرکت کنندگان در جایزه، برگزاری نمایشگاه بعد از اختتامیه از آثار برگزیدگان، تعامل با جشنواره های دیگر در دنیا، تحلیل داده ها از آثار ارسالی و شفافیت در فرآیند داوری.

وی همچنین گفت که شعارهای امام حسین (ع) در مسیر پیاده روی اربعین به صورت شایسته بازتاب داده شود. با توجه به حضور کودکان در راهپیمیایی، از تصویرسازی با مفاهیم مرتبط با عاشورا نیز استفاده کنیم.

توجه به بعد روانشناختی

بهتاش از اساتید دانشگاه نیز پیشنهاد کرد که مفاهیم بیانات امام حسین (ع) را در فرم های مختلف ارائه کنیم. فلسفه برای کودک در دنیا تاثیرگذار است در این عرصه هم باید استفاده شود. 

وی با اشاره به اینکه آموزش در حین سفر، موثرتر و نافذتر است، خواستار توجه به مسائل روانشناختی و معضلات اجتماعی و حل آنها با نگاه به مکتب حسینی شد. توجه به مهارت های زندگی با نگاه به حادثه عاشورا، در قالب های هنری نیز در این میان حائز اهمیت است.

دوری از موازی کاری

حجت الاسلام حمید احمدی مسوول کمیته فرهنگی ستاد اربعین، در این نشست تاکید کرد که متولی فرهنگسازی راهپیمایی اربعین، سازمان فرهنگ و تبلیغات اسلامی و نباید در این زمینه موازی کاری صورت گیرد. 

نکته دیگری که او در این نشست مطرح کرد، مورد توجه قرار گرفتن روایت تمدنی اربعین بود و گفت که ضعف ادبیات در این حوزه مشهود است و باید بیشتر روی آن کار شود. در واقع، نگاه تمدنی به اربعین باید پررنگ تر شود.

توجه به خلاقیت های دانشجویی

سلطانی مبلغ دینی هم، با تاکید اینکه رویکردها به لحاظ محتوا و شکل باید به روزرسانی شود، پیشنهاد کرد که چند چهره اربعینی به عنوان الگو در این جایزه معرفی شود.

وی خواستار شد که به فعالیت های دانشجویی برای بروز خلاقیت های آنها در راهپیمایی اربعین، بیشتر توجه شود.

اعلام میزان جایزه

کمال الدین شاهرخ فعال حوزه عکاسی، در این نشست تاکید کرد که استفاده از ظرفیت برگزیده های جایزه در دستور کار گیرد و کتاب جایزه که خروجی این رویداد است باید در پایان هر دوره تولید شود. 

وی همچنین از دبیرخانه جایزه خواست تا معرفی داوران بخش های مختلف و میزان جایزه برای ایجاد جذابیت این رویداد، اعلام شود. 

این عکاس در ادامه گفت که نام این رویداد بهتر است که «جایزه جهانی فرهنگ اربعین» باشد و به جای اهدای تندیس به برگزیدگان، از مدال استفاده شود. همچنین به برگزیدگان برای حضور در جشنواره های جهانی کشورهای دیگر سهمیه اعطا و اختتامیه جایزه هم به صورت مشارکتی در کشورهای دیگر برگزار شود.

توجه به شیعیان کشورهای دیگر

مطهری فعال حوزوی از کشور پاکستان هم در این نشست، با تاکید بر لزوم توجه به شیعیان مظلوم در کشورهای دیگر از جمله پاکستان، گفت که این افراد که تعداد قابل توجهی را شامل می شود، می توانند آثاری ارزشمند از زوایای مختلف حماسه اربعین حسینی ارائه کنند. 

برگزاری کارگاه های تخصصی

سیدمحمدرضا خوشرو از کارگروه علمی پژوهشی ستاد اربعین هم، گفت که ارزش خبری اربعین بالاتر از هر رویداد فرهنگی دیگری اما به اندازه کافی به دنیا معرفی نشده است. بابراین باید بعد بین الملل این رویداد برجسته تر شود و تقویت یابد. 

وی در ادامه پیشنهاد کرد که هدایتگری تولیدات در این زمینه با آموزش و برگزاری کارگاه های تخصصی صورت گیرد. 

تقدیر از رسانه های برتر

مهدی رضا کارشناس فرهنگی نیز به اهمیت رسانه و نقش برجسته اهالی رسانه در موفقیت جایزه جهانی اربعین پرداخت.

وی پیشنهاد کرد در این دوره و دوره های بعد، بخش رسانه به جایزه اضافه شود و مشارکت اهالی رسانه را در این رویداد بزرگ، خواستار شد. در همین راستا، تقدیر از خبرنگاران و رسانه های اربعینی در اختتامیه جایزه جهانی اربعین نیز راهگشا خواهد بود. 

پررنگ کردن نقش خانواده

فاطمه ابراهیمی مشاور امور بانوان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، از دیگر حاضران این نشست بود که زمینه سازی برای حضور کنشگران بین المللی در جایزه جهانی اربعین را خواستار شد. 

وی در ادامه گفت که از حماسه حسینی، خانواده و مادرانگی را در پیاده روی اربعین پررنگ کنیم.

ایجاد شبکه دوزبانه

زرین فاطمه مطهری کارشناس مذهبی از کشور پاکستان نیز، پیشنهاد کرد که یک شبکه بین المللی تولید محتوا براساس مباحث اربعین و مفاهیم مربوط به خانواده تشکیل شود و به زبان انگلیسی و عربی فعالیت کند. 

وی گفت که مطالبی که در این شبکه توسط نخبگان و کارشناسان، تولید می شود در جایزه جهانی اربعین مورد استفاده قرار گیرد. 

توجه به کار گروهی

علیزاده فعال خوشنویسی، جای خالی خوشنویسی و تایپوگرافی را در این جایزه یادآور شد و پیشنهاد کرد از ظرفیت های آن به زبان های مختلف استفاده شود. وی همچنین تاکید کرد که بخشی هم به کارهای گروهی اختصاص یابد چرا که کار گروهی، تاثیری به مراتب بیشتر دارد. کار تیمی و گروهی تاثیر بهتری خواهد داشت.

اختصاص بخشی برای جاماندگان اربعین هم از دیگر پیشنهادهای این فعال خوشنویسی بود. 

استعدادیابی شرکت کنندگان

علیرضا عابدی مدرس عکاسی و مستندسازی از خبرگزاری فارس، خواستار برگزاری کارگاه های یک روزه در استان های مختلف در حوزه عکاسی و فیلم شد.

وی همچنین تاکید کرد که باید استعدادیابی در میان شرکت کنندگان صورت گیرد.

لزوم پوشش خبری مناسب

افشین بختیار داور بخش عکاسی جایزه جهانی اربعین هم گفت که پوشش خبری مناسب برای اطلاع عموم از چنین جایزه ای برای ارسال آثار، ضروری است.

وی در ادامه، پیشنهاد کرد که حمایت از حضور برخی از عکاسان مستعد در پیاده روی اربعین برای تولید آثاری ارزشمند و ماندگار، از سوی دبیرخانه جایزه، انجام شود.

برگزاری افتتاحیه

حسین پرستار فعال حوزه تئاتر هم در این نشست، دو پیشنهاد داشت. برگزاری افتتاحیه برای هر دوره به صورت رسمی، یکی از آنها بود.

پیشنهاد دوم وی نیز، بررسی و نقد آثار دوره قبل در جریان برگزاری دوره جدید عنوان شد.

کارگاه های آموزشی در موکب ها

رسول اولیازاده عکاس پیشکسوت هم گفت که اگر آثار عکاسان، نقد بررسی شود، در دوره های بعد، شاهد ارتقای آثار خواهیم شد. 

وی برپایی برنامه های آموزشی در موکب ها برای تولید آثار استاندارد را نیز پیشنهاد کرد. 

کارگاه هایی برگزار شد که عکاسان و علاقه مندان کارهای کیفی تولید شود.حجت الاسلام سعید لطفی از بنیاد عاشورا نیز ارتباط بیشتر بین برگزارکنندگان جایزه با فعالان حاضر در میدان اربعین برای انتقال تجربه ها و مفاهیم را خواستار شد. 

استفاده از اساتید خارجی

کاظم نظری فعال حوزه نمایش هم در این نشست، چند پیشنهاد ارائه کرد؛ استفاده از اساتید خارجی در داوری ها، انتشار فراخوان جایزه جهانی اربعین به زبان های دیگر، استفاده از ظرفیت رایزنان فرهنگی در محل ماموریت شان برای معرفی جایزه، استفاده از صنایع دستی که برگرفته از مفاهیم اربعین حسین باشند.

وی همچنین پیشنهاد کرد که یک وبسایت حرفه ای برای جایزه طراحی شود و همچنین تورهای هنری با حضور هنرمندان خارجی در ایام راهپیمایی اربعین، تدارک دیده شود.

محمدرضا سنگری نویسنده نیز، گفت که راه اندازی بانک اطلاعات اربعین امری ضروری در این حوزه است.وی در ادامه تاکید کرد که نباید جایزه جهانی اربعین شبیه به رویدادهای دیگر شود و موضوعات پیرامونی اربعین هم مورد توجه دبیرخانه جایزه قرار گیرد.

تقسیم بندی های بیشتر

علیرضا محمدی فر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم تاکید کرد که در بخش های مختلف جایزه، لازم است که تقسیم بندی شود. 

وی از رایزنان فرهنگی هم خواست تا برای معرفی جایزه و مشارکت افراد، بسترسازی مناسب را انجام دهند.

تغذیه فکری زائران

درویشی از بنیاد بین المللی عاشورا، تغذیه فکری حاضران و زائران در پیاده روی اربعین برای تولید آثاری عمیق را خواستار شد.

وی در ادامه گفت که فعالیت های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای جایزه تعریف شود.بیژن نوباوه نماینده مجلس نیز در پایان این نشست، تاکید کرد که نگاه دولتی برای فعالیت های مرتبط با اربعین و در تولید آثار مرتبط، باید کاسته شود.

 

. .

. .

تصاویر

نظر خود را بنویسید.

Copyright © 2022 icro.ir , All rights reserved