چرا آینده مسیحیت وابسته به زنان آفریقایی است؟
اعضای کلیسای حواریون صهیون در مراسم کلیسای خود در ابتدای سال 2019، بیل و ملیندا گیتس فهرستی از حقایقی را منتشر کردند که سال قبل آنها را شگفت زده کرده بود.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بنابر گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی؛ اعضای کلیسای حواریون صهیون در مراسم کلیسای خود در ابتدای سال 2019، بیل و ملیندا گیتس فهرستی از حقایقی را منتشر کردند که سال قبل آنها را شگفت زده کرده بود. شماره چهار در فهرست آنها این بود: "دادهها میتوانند جنسیت گرا باشند." آنها توضیح دادند: شکافهای بزرگی در دادههای جهانی در مورد زنان و دختران وجود دارد. علاقه من، نه تنها به عنوان یک جمعیت شناس، بلکه به عنوان یک زن و مادر چند دختر برانگیخته شد. من در مورد زنان مسیحی جهان تحقیق میکنم و اغلب از من میپرسند که چند درصد از این پیروان این دین را زنان تشکیل میدهند. پاسخ کوتاه 52 درصد است. اما پاسخ طولانی پیچیدهتر است، زنان بخش بسیار مهمتری از مسیحیت را نسبت به آن چیزی که به نظر میرسد، به خود اختصاص میدهند.
هدف از این تحقیق این است که بر کمکهای زنان مسیحی به کلیسا و جامعه تمرکز شده و شکافهای موجود در دادهها پر شود. سرفصلهای مربوط به مذهب ممکن است بر سخنان و اعمال رهبران مرد غربی متمرکز باشد، اما واقعیت کلیسای جهانی کاملاً متفاوت است. مسیحیان بیشتری در خارج از اروپا و آمریکای شمالی زندگی میکنند، به ویژه در آفریقا و زنان در این داستان نقشی اساسی دارند.
دانشمندان علوم اجتماعی چندین دهه نشان دادهاند که زنان با معیارهای مختلف مذهبیتر از مردان هستند- همه چیز از تعداد نیایشهای فرادا گرفته تا حضور در مراسمهای عبادت جمعی. مسیحیت، بزرگترین دین جهان، از این قاعده مستثنی نیست.
دادههای مرکز تحقیقات پیو نشان میدهد که در مقایسه با مردان مسیحی، زنان مسیحی بیشتر در مراسم هفتگی کلیسا شرکت میکنند (53 درصد در مقابل 46 درصد)، روزانه دعا میکنند (61 درصد در مقابل 51 درصد) و عقیده دارند که دین در زندگیشان مهم است (68 درصد در مقابل 61 درصد).
این روند جدیدی نیست. در انجیلهای چهارگانه، زنان آخرین نفر در پای صلیب عیسی و اولین نفر در کنار مقبره او بودند. تحقیقات نشان داده است که آنها برای رشد کلیسای اولیه بسیار مهم بودند، چون بیشتر از مردان به مسیحیت گرویدند، و اکثر جوامع مسیحی اولیه را زنان تشکیل می دادند.
در طول تاریخ، زنان به عنوان عارف و شهید و مؤسس فرقه ها و کلیساهایی بودند که اکنون در سراسر جهان هستند و زنان خانواده سلطنتی شوهران خود را تغییر دادند و از صومعهها حمایت کردند. امروزه، زنان اکثریت جامعه مسیحیان را تشکیل میدهند.
آنچه محققان در اختیار ندارند، دادههای جامعی درباره فعالیتهای زنان در کلیساها، تأثیر آنها، رهبری یا خدمات آنها است. همچنین، تحلیل جامعی از نگرش مسیحیان در سراسر جهان در مورد نقش زنان و مردان در کلیساها وجود ندارد.
آنا برود ، محقق در زمینه دین و جنسیت، خاطرنشان میکند: "طبق یک ضرب المثل قدیمی در کلیسای سیاه پوست، زنان ستون فقرات کلیسا هستند. معنای دوگانه این ضرب المثل این است که در حالی که کلیساها بدون زنان فرو میریزند، اما جای آنها در پس زمینه و پشت سر رهبران مرد است.
اما دادههای واقعی زیادی وجود ندارد و بدون دادههای خوب، گرفتن تصمیمهای خوب دشوارتر است.
تحقیقات فعلی نشان میدهد که زنان تقریباً در همه جای دنیا اکثریت یک کلیسا را تشکیل میدهند و آینده آن بهویژه توسط زنان آفریقایی شکل میگیرد.
مسیحیت به تغییر جمعیتی خود به سمت جنوب جهان ادامه می دهد. بر اساس تحقیقات انجام شده، در سال 1900، 18 درصد از مسیحیان در آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و اقیانوسیه زندگی می کردند. امروزه این رقم 67 درصد است و پیش بینی می شود تا سال 2050، به 77 درصد برسد.
آفریقا زادگاه 27 درصد مسیحیان است که بیشترین سهم را در جهان دارد و تا سال 2050، این رقم احتمالاً به 39 درصد خواهد رسید. برای مقایسه، ایالات متحده و کانادا تنها 11 درصد از کل مسیحیان جهان در سال 2020 را در خود جای داده بودند و احتمالاً تا سال 2050، این تعداد به 8 درصد کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، میانگین سنی مسیحیان در جنوب صحرای آفریقا تنها 19 سال است.
یکی از شاخصترین ویژگیهای کلیسا در آفریقا این است که بیشتر پیروان آن زنان هستند.
فیلومنا مواورا ، الهیدان کنیایی مینویسد:
"کلیسا در آفریقا چهرهای زنانه دارد و بیشتر رشد فوق العاده خود را مدیون تلاشهای زنان است."
واضح است که زنان بخش مهمی از تغییر چشمگیر مسیحیت به سمت جنوب بوده اند. به عنوان مثال، خواهران کاتولیک را در نظر بگیرید که تعداد آنها از کشیش ها و برادران مذهبی در آفریقا و در واقع در هر قارهای، بیشتر است.
اتحادیه مادران، یک سازمان غیرانتفاعی انگلیسی که هدف آن حمایت از ازدواج و خانواده است، 30 شعبه در آفریقا، شامل حداقل 60000 عضو تنها در نیجریه، دارد.
در کنگو، زنان از برقراری صلح، به ویژه از طریق تشکیل گروههایی مانند فدراسیون ملی زنان پروتستان ، حمایت کردهاند. در جمهوری کنگو، خواهران کاتولیک در فراهم کردن سرپناه، آموزش و کمک به بهبودی شرایط پس از جنگ پیشگام بودند.
با این حال، در اینجا نیز داده های دقیق تری درباره مشارکت زنان آفریقایی و هویت مذهبی وجود ندارد. و فراتر از داده های کمّی، روایات زنان آفریقایی اغلب نادیده گرفته شده است، که به درک عمومی آسیب می رساند. همانطور که متکلمان آفریقایی، مرسی آمبا اودویویه و راشل آنگوگو کانیورو گفته اند:
متکلمان زن آفریقایی به این نکته پی بردهاند که تا زمانی که مردان و محققان خارجی مسئول فرهنگ، آیین و مذهب باشند، از زنان آفریقایی چنان صحبت میشود که گویی مردهاند.
با این حال، زنان آفریقایی در بطن کلیسا حضور دارند و فعالیت خود به عنوان شفا دهنده، مبشر، مادر و ضربان قلب کلیساهای خود ادامه خواهند داد.
صرفا جهت اطلاع
انتهای پیام/ص