جهان در عید سعید غدیر خم غرق سرور و شادی شد
مراسم جشن عید سعید غدیر خم با حضور دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و ایرانیان مقیم از سوی رایزنیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این مراسم در کشورهای ذیل برگزار شد:
قزاقستان
جشن بزرگ عید سعید غدیر خم با حضور سفیر، رایزن فرهنگی کشورمان، مسئولین، کادر فنی و بازیکنان تیم ملی والیبال نشسته مردان و زنان کشورمان، کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران و ایرانیان مقیم برگزار شد.
این مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد و سپس، جوکار، سفیر کشورمان در باب اهمیت عید غدیر نکاتی را مطرح و از مسئولین، کادر فنی و بازیکنان تیم ملی والیبال نشسته که در جلسه حضور داشتند به لحاظ جنگیدن و برد قهرمانانه در مسابقات پاراوالیبال 2023 آسیا تشکر و قدردانی کرد.
طالبیمتین، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان در سخنانی، عید بزرگ غدیر را تبریک گفت و افزود: یکی از دستورات اصلی دین مبین اسلام، همبستگی و احترام به دیگر عقائد و اندیشههاست.
وی بیان کرد: حضرت علی (ع) به ما یاد داد به اعتقادات مذاهب دیگر احترام بگذاریم، ما ایرانیان چه در داخل و چه در خارج از کشور به همه مذاهب خصوصا مذاهب اسلامی و به همه ادیان الهی احترام میگذاریم.
طالبیمتین با اشاره به آیه 67 سوره مبارکه مائده افزود: نزول این آیه که موجب میشود پیامبر(ص) برای ابلاغ آن دستور توقف در غدیر خم را بدهد گویای این است که باید هر چه زودتر تکلیف رهبری امت پس از پیامبر(ص) روشن شود، آن هم در شرایطی که دهها هزار نفر در غدیر شاهدند، پس آنچه در غدیر اتفاق افتاد بحث جانشینی پیامبر(ص) بود.
وی در ادامه به بحث وصایت در ادیان ابراهیمی پرداخت و گفت: غدیر را فرصتی بدانیم برای شناخت بهتر و دقیقتر امیر مومنان علی(ع) که بدون شک این شناخت با رجوع به نهج البلاغه این دریای بی پایان علم و معرفت حاصل می شود.
شایان ذکر است این مراسم با مولودی خوانی یکی از مداحان کشورمان و با قرائت دکلمه در باب فضائل حضرت علی ابن ابیطالب(ع) توسط یکی از بانوان ایرانی به پایان رسید.
ترکمنستان
جشن امامت و ولایت با حضور کارکنان سفارت، رایزنی فرهنگی کشورمان و خانوادههای آنها و جمعی از ایرانیان مقیم و شیعیان و محبان امیرالمؤمنین(ع) در مسجد حضرت فاطمه(س) در عشق آباد برگزار شد.
در این مراسم که با مشارکت رایزنی فرهنگی و سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان برگزار شد، حجتالسلام والمسلمین نسب موسوی در سخنانی، پیرامون ماهیت غدیر خم گفت: اثبات خلافت و امامت حضرت علی(ع) که از سوی خدا به پیامبر(ص) وحی شده بود؛ ماهیت اصلی عید بزرگ غدیر خم است.
وی در ادامه با ذکر آیاتی از کلام الله مجید و احادیث، راه رستگاری و نشست و برخاست با صادقین را از دلایل امامت دانست.
حجتالسلام والمسلمین نسب موسوی با اشاره به چگونگی یاری دادن به امیرالمؤمنین(ع) گفت: مسلمانان با ورع خود می توانند به امیرالمؤمنین علی(ع) کمک کنند یعنی با پرهیز از گناه، با اجتهاد و تلاش و کوشش.
وی در پایان سخنان خود، اظهار داشت: ولایت فقیه یک موهبت الهی و ارزشمند برای نظام اسلامی و کشور است و در سایه ولایت همواره پیروز و سربلند خواهیم بود.
گفتنی است؛ جشن امامت و ولایت از عید قربان تا عید غدیر (8 الی 15 تیرماه) به مدت یک هفته با برپایی نماز جماعت، قرائت قرآن، حدیث شریف کساء، سخنرانی و مولودی خوانی و ... در مسجد حضرت فاطمه الزهرا(س) سفارت کشورمان در عشق آباد برگزار شد.
غنا
مراسم جشن عید غدیر خم با حضور و سخنرانی حجتالاسلام هادی کمال عزت، رئیس جدید دانشگاه اسلامی غنا و جمعی از ایرانیان مقیم در غنا برگزار شد.
شعر خوانی یکی از فرزندان ایرانیان مقیم در وصف امیر المومنین(ع) و نمایش نماهنگ تهیه شده توسط رایزنی فرهنگی برای میهمانان از در ویدئو پرژکتور نیز از جمله برنامههای این مراسم بود.
تایلند
با همکاری رایزنی فرهنگی کشورمان در بانکوک، جشن عید سعید غدیر خم با حضور مسئولین، ایرانیان و شیعیان مقیم تایلند در رزیدانس سفیر برگزار شد.
در این مراسم که نوبختی، سفیر جمهوری اسلامی ایران نیز شرکت داشت، ابتدا با دعای روح بخش دعای کمیل مراسم آغاز شد و سپس، حجتالاسلام سخاوتی ضمن تبریک عید ولایت مسلمین جهان و با بیان خصوصیات و سجایای اخلاقی حضرت علی(ع) و افتخارات آن حضرت، به تشریح واقعه غدیر خم و اهمیت آن پرداخت.
وی اظهار داشت: واقعه غدیر تنها یک رخداد تاریخی نیست که بتوان با تسامح و ایجاد تردید خدشهای به آن وارد کرد، بلکه اسناد معتبری برای اثبات آن در منابع شیعی و اهل تسنن وجود دارد.
حجتالاسلام سخاوتی گفت: اسناد حدیث غدیر در معتبرترین و قدیمی ترین کتابهای اهل سنت و شیعه حدیث غدیر از نظر سند متواتر است و به بیش از سیصد طریق از صد و شصت صحابه پیامبر(ص) و هشتاد و شش نفر از تابعین روایت شده است.
نماینده جامعه المصطفی در این جلسه ابراز کرد: حرکت عظیم پیامبر در میانهی راه حج، برگشت از حج در وسط بیابان، در سال آخر عمر، با آن مقدمات، با آن مؤخرات، نام بردن از امیرالمؤمنین، معرفی کردن امیرالمؤمنین به اینکه «من کنت مولاه فهذا علیّ مولاه»، هیچ معنایی جز تعیین خط حکومت و ولایت در اسلام بعد از رحلت پیغمبر اکرم(ص) ندارد.
وی گفت: دشمنان اسلام بعد از واقعه غدیر به روش های مختلف سعی می کردند آن را از ذهن ها پاک کنند و حتی نقل حدیث از پیامبر(ص) جرم محسوب می شد و از این طریق قصد داشتند خورشید را پشت ابر ببرند که هیچ گاه به این هدف پلید نرسیدند بنابراین آگاهی و اتحاد جهان اسلام باعث خواهد شد فرقهها پوشالی امروز از بین بروند و همه مسلمان به سعادت برسند. غدیر روز شناخت یاران واقعی اسلام است.
در پایان به مناسبت عید غدیر، اشعاری را در مدح حضرت علی(ع) و واقعه غدیر قرائت کردند.
زیمبابوه
به مناسبت عید غدیر، عید امامت و ولایت، مراسم جشنی در حراره با حضور شیعیان و پیروان و محبان مکتب اهل البیت (ع) از جمله کارکنان نمایندگیهای ایران در زیمبابوه، ایرانیان، لبنانیها و پاکستانیهای مقیم و خانوادههایشان و همچنین تعدادی از مردم بومی با تجمع در مسجد آل محمد(ص) این کشور برگزار شد.
حمید بختیار، رایزن فرهنگی ایران در زیمبابوه با تبریک عید غدیر خم به بیان واقعه غدیر و جایگاه ولایت و امامت حضرت علی(ع) پرداخت.
سخنران بعدی این مراسم، شیخ مکوئین جا، رئیس کالج فاطمةالزهرا(س) زیمبابوه بود که در بیان شأن و منزلت حضرت امام علی (ع) سخنرانی کرد.
شیخ دعا، رئیس شورای عالی امور اسلامی زیمبابوه نیز در سخنان خود با اشاره به جایگاه امامت و ولایت در اسلام، به بیان اهمیت این روز بزرگ در تاریخ اسلام پرداخت.
سپس، دو نفر از دانش آموزان کالج فاطمه زهرا (س) به صورت پرسش و پاسخ در خصوص واقعه غدیر خم ارائه داشتند که بسیار مورد توجه حاضران قرار گرفت و در پایان، نوجوانان به اجرای سرود و همخوانی در مدح اهل بیت (ع) پرداختند.
قرقیزستان
به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان و به مناسبت فرارسیدن عید سعید غدیر خم، مراسم جشنی در محل سالن اجتماعات سفارت جمهوری اسلامی ایران با حضور دیپلماتهای ایرانی و خانواده های آنان برگزار شد.
در این مراسم که مصادف با نخستین روز فعالیت سفیر جدید ایران در قرقیزستان برگزار میشد، گروه سرود یاوران مهدی متشکل از فرزندان همکاران سفارت به قرائت همخوانی قرآن کریم پرداختند.
سپس ابوذر طوقانی، رایزن فرهنگی ایران در سخنانی ضمن تبریک عید سعید غدیر خم و بیان نکاتی در فضائل امیرالمومنین(ع) و اهمیت ولایت، حضور سفیر جدید ایران در بیشکک را خیر مقدم گفت و ابراز امیدواری کرد با حمایت سفارت، فعالیت های فرهنگی ایران در قرقیزستان توسعه یابد.
در بخش بعدی برنامه، دو سرود در وصف مولای متفقین و بزرگداشت عید سعید غدیر از سوی گروه سرود یاوران مهدی اجرا و با استقبال و تشویق حاضران روبرو شد و با اهدای جوایزی از تلاش های اعضای این گروه قدردانی به عمل آمد.
در ادامه مراسم، غلامحسین یادگاری، سفیر فوق العاده و تام الاختیار جدید جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان در سخنانی با تبریک این عید سعید، همزمانی شروع به کار ایشان در قرقیزستان با این عید عظیم را که بدون برنامه ریزی قبلی صورت گرفته است را به فال نیک گرفته و آن را مطلع خیر فعالیت خود در قرقیزستان دانست.
وی با تأکید بر ضرورت معرفی و ارائه فضائل امیرالمومنین(ع) برای ایرانیان مقیم و فرزندان آنان و حفظ هویت ملی و دینی ایرانیان و نیز سایر شیعیان قرقیزستان، ضمن تقدیر از رایزنی برای برگزاری این مراسم، ابراز امیدواری کرد با تلاش ها و فعالیت های رایزنی فرهنگی در طی سال در این خصوص اقدامات لازم صورت گیرد.
همچنین، کلیپ کوتاهی که به مناسبت عید غدیر از سوی رایزنی فرهنگی تهیه شده بود، پخش شد.اقامه نماز جماعت و سپس قرائت دعای کمیل بخش های بعدی مراسم بود.
به مناسبت بزرگداشت عید سعید غدیر خم، مراسم جشنی پیش از نماز مغرب و عشا در محل مسجد امام علی (ع) بیشکک برگزار شد.
در این مراسم که با مشارکت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، حجتالاسلام و المسلمین معرفت شیرین اف، امام جماعت مسجد در سخنانی به بیان احادیثی در فضیلت بزرگداشت این عید عظیم و ضرورت معرفی هرچه بیشتر آن در جامعه پرداخته و سخنان خود را به دو زبان آذری و فارسی بیان کرد.
گروه سرود یاوران مهدی به اجرای دو سرود در وصف عید غدیر و مولای متقیان حضرت علی (ع) پرداختند. اجرای این گروه که متشکل از کودکان 4 تا 10 سال بود با استقبال بسیار زیاد حاضران در مراسم که از گروه های قومی مختلف شامل آذری ها، افغانی ها، پاکستانی ها و ایرانیان مقیم بیشکک بود واقع شد.
محرمی از معلمان مجتمع امام خمینی(ره) (مدرسه ایرانی) به مداحی و ذکر شادی و سرور عید غدیر پرداخت.
بنگلادش
همایش بزرگداشت واقعه و عید بزرگ غدیر با حضور باشکوه چند صد تن از عاشقان و پیروان مولا امیر المؤمنین (ع) از سوی مؤسسه انقلاب مهدی(عج) شهر جیسور بنگلادش در یکی از سالنهای بزرگ این شهر برگزار شد.
سیدرضا میرمحمدی، رایزن فرهنگی ایران در بنگلادش در سخنانی، ضمن تبریک عید بزرگ غدیر به حاضران و تشکر از مؤسسه انقلاب مهدی(عج)، غدیر را واقعهای بسیار بزرگ و با اهمیت که همچنان نیازمند تبیین بیشتر است، دانست و با استناد به آیات و روایات، برخی از ابعاد این حادثه تاریخی و سرنوشت ساز را تشریح کرد.
وی گفت: واقعه غدیر برای سرنوشت امت اسلامی پس از پیامبر اکرم(ص) از دو بعد و منظر مورد اهمیت است و باید در این دو بعد بیش از پیش تأمل کرده و به تناسب آن، مسیر حرکت و جریان غدیر دنبال شود.
میرمحمدی ادامه داد: بعد اول، نصب و معرفی امام علی (ع) به عنوان جانشین پیامبر و تعیین اولین مصداق برای رهبری جامعه بعد از رحلت حضرت محمد (ص) بود که به امر خداوند متعال در آیه 67 سوره مائده توسط نبی مکرم اسلام صورت گرفت و بعد دوم، اصل ولایت و امامت بود که به دین اسلام کمال بخشید و باید بصورت پیوسته و سلسلهوار بعد از امیر مؤمنان(ع) در جامعه اسلامی تا قیام مهدی موعود(عج) جاری و ساری شود.
رایزن فرهنگی ایران در بنگلادش از غدیر به عنوان امتداد رسالت در قالب ولایت و امامت یاد کرد و گفت: واقعه غدیر تضمین حفظ امانت دوم رسول خدا در حدیث ثقلین بود که آن حضرت تحت عنوان عترت از آن یاد و سفارش کرد. وی افزود غدیر به یک معنی ترجمان ثقلین است و خداوند پس از تاکید بر تضمین حفظ و ماندگاری قرآن کریم توسط خود در آیه " انا نحن نزل الذکر و انا له لحافظون "، در غدیر هم با نزول آیات 3 و 67 سوره مائده، ماندگاری و جاودانگی عترت و اهل بیت (ع) را که همان ولایت و امامت است تضمین کرد. چرا که این دو ( قرآن و عترت ) با اراده الهی باید تا روز قیامت در کنار هم بصورت جدا نشدنی باقی بمانند.
وی در بحث از امانت اول در حدیث ثقلین که قرآن است به رخداد تلخ و تاسف آور بی حرمتی به این کتاب مقدس و آسمانی در کشور سوئد نیز اشاره کرد و ضمن محکوم کردن آن و تاکید بر ضرورت مقابله همه مسلمانان و کشورهای جهان اسلام با این توطئه شیطانی و جریان اسلام هراسی ، یادآور شد که نور قرآن خاموش نشدنی است و خداوند متعال خود حافظ و نگهدار آن است.
در این همایش علاوه بر رایزن فرهنگی ایران در بنکلادش، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم خلیل رضوی، رئیس بنیاد اهل بیت شهر کولنا، سراج الاسلام، رئیس موسسه انقلاب مهدی(عج)، حجج اسلام اشرف الدین و حبیب رضا حسینی از روحانیان شیعه، مفتی اسد الزمان و مولوی عبدالمنان از روحانیان اهل سنت نیز پیرامون واقعه غدیر و مقام و منزلت امیر مومنان علی (ع) به ایراد سخن پرداختند.
به مناسبت بزرگداشت واقعه و عید بزرگ غدیر، مرکز مطالعات اسلامی شهر کولنا بنگلادش با حضور علاقه مندان و شیفتگان مولا امیر المومنین علی(ع) و با دعوت از سیدرضا میرمحمدی، رایزن فرهنگی ایران در داکا، اقدام به برگزاری مراسم جشن و گرامیداشت این عید بزرگ کرد.
رایزن فرهنگی ایران طی سخنانی ضمن تبریک عید غدیر به حاضران و تشکر از مدیریت مرکز مطالعات اسلامی کولنا، واقعه غدیر را که بنابر احادیث وارده از معصومین(ع)، عید الله الاکبر است، از وقایع بسیار مهم و سرنوشت ساز در تاریخ اسلام عنوان کرد و گفت: نصب حضرت علی (ع) به جانشینی و ولایت و امامت امت اسلامی بعد از پیامبر (ص) بنابر تصریح آیه 67 سوره مائده ( یا ایها الرسول بلغ ما انزل علیک من ربک و .... ) فرمان خداوند بود و نه تصمیم خود پیامبر (ص) و رسول مکرم اسلام موظف به ابلاغ و اعلام آن به مردم شده بود.
وی افزود: این رخداد بزرگ تاریخ صدر اسلام، مرحله اکمال دین مبین اسلام بود و اگر این واقعه بزرگ روی نمیداد دین اسلام به نقطه کمال خود نمیرسید لذا اهمیت این واقعه مهم از یک جهت در این بود که دستور خداوند متعال بود و از سوی دیگر از این جهت بود که با این تصمیم و رخداد تاریخی، دین مبین اسلام تکمیل شد و به نقطه کمال رسید.
میرمحمدی با اشاره به اینکه برخی ها مراد از کلمه الیوم را در آیه 3 سوره مائده رخداد های دیگری نظیر روز فتح مکه و .... دانسته اند، با بیان استنادات و استدلا های علامه طباطبائی در تفسیر المیزان گفت: عبارت الیوم در این آیه به واقعه روز غدیر سال 10 هجرت بر می گردد و در این واقعه پیامبر مکرم اسلام با معرفی و تعیین علی (ع) به جانشینی خود، ماموریت الهی خویش را انجام داد و با ترسیم مسیر ولایت و امامت علی (ع) و اولاد معصومین آن حضرت، کمال اسلام را در امر مهم ولایت و امامت عینیت بخشید.
وی در ادامه سخنان خود|، با قرائت فراز اصلی خطبه غدیریه پیامبر ( من کنت مولاه فهذا علی مولاه ) عبارت مولا را بنابر روایات معصومین و استدلال های مفسرین قرآن کریم به مفهوم سرپرستی و ولایت دانست و برداشت معنی دوستی از این عبارت را متناسب با تفسیر درست آیات 3 و 67 سوره مائده ندانست.
رایزن فرهنگی ایران مقام و منزلت والا و بی بدیل امیر مؤمنان علی علیه الاسلام را از زبان پیامبر مکرم اسلام و با قرائت و توضیح احادیث ( علی مع الحق والحق مع علی ، انا مدینه العلم و علی بابها، حدیث منزلت و حدیث ثقلین) تبیین کرد.
در ابتدای این مراسم که با مشارکت رایزنی فرهنگی ایران در بنگلادش برگزار شد، حجت الاسلام والمسلین سید ابراهیم خلیل رضوی رئیس مرکز مطالعات اسلامی کولنا که مدیریت برنامه را عهده دار بود به میهمانان و حاضران در مراسم خیر مقدم گفت.
در این برنامه علاوه بر سیدرضا میرمحمدی، رایزن فرهنگی ایران در بنگلادش، دو تن از روحانیان اهل سنت منطقه مفتی اسد الزمان و مولوی عبدالمنان و نیز اکرم علی استاد دانشگاه، ذاکر حسین وکیل دادگاه عالی، حجت الاسلام علی مرتضی معاون آموزشی و حجت الاسلام عبدالقیوم معاون پژوهشی مرکز نیز در باره حادثه غدیر و مقام و منزلت امیرمومنان علی (ع) سخنرانی کردند.
لبنان
به مناسبت عید سعید غدیر خم و تحت نظر نائب رئیس مجلس اسلامی اعلای شیعه جناب علّامه شیخ علی خطیب، مرکز مشارق للبحوث والدّراسات الفکریّة المعاصرة با همکاری 21 مرکز فرهنگی از جمله رایزنی فرهنگی، اقدام به برگزاری نشست باشکوه غدیر و علوم انسانی در سالن اجتماعات مرکز فرهنگی امام صادق(ع) کرد.
در این مراسم پدر باسم الرّاعی نماینده ویژه کاردینال مار بشاره بطرس الرّاعی، شیخ بلال الملّا نماینده جناب مفتی لبنان شیخ عبداللطیف دریان، استاد نظام الحلبی نماینده جناب شیخ العقل دروزی ها شیخ سامی ابی المنى، شیخ علی جابر نماینده دبیر کل حزب الله سید حسن نصرالله، طراد حمادة وزیر سابق دولت، الخوری ناریک لیونیجاریان نماینده رییس کل ارامنه، حجتالاسلام سید کمیل باقر زاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، احمد جمعه عضو دفتر سیاسی حرکت أمل و علمای دینی و شخصیتهای سیاسی، علمی، اجتماعی و فرهنگی این کشور حضور داشتند.
علامه علی الخطیب در سخنان افتتاحیه در موضوع فلسفه عید غدیر در متون، اهداف و وقایع اتفاقیه سخنرانی کردند و محمّد شقیر، رئیس مرکز مشارق للبحوث سخنان اولیه را در خصوص علت برگزاری این مراسم ابراز کرد و اداره جلسه اول را به شیخ محمّد حجازی سپرد که در خصوص مردم شناسی غدیر سخن گفت.
محمّد شقیر در خصوص مردم شناسی عامه در آن زمان نکاتی را بیان کرد و پدر راعی در سخنانی با عنوان مردم شناسی تجمع غدیر و آنچه که این حادثه در جامعه اسلامی ایجاد کرد و جایگاه ممتاز امام علی(ع) در روزگاران و چگونگی رفتار روزگار با ایشان سخن گفت.
جلسه دوم توسط حسن قبلان اداره شد و در موضوع غدیر در فلسفه تاریخ، اجتماع و سیاست"صحبت کرد و حبیب فیاض به عنوان آخرین سخنران در خصوص غدیر در فلسفه تاریخ با بررسی ابعاد کلی، اسباب و غایت شناختی واقعه غدیر و در نتیجه تکمیل دین و تکمیل دینداری، سخنانی را ارائه کرد.
یکی از برنامههای مصوب این نمایندگی حمایت از کتابخانهها و ترویج کتابخوانی است. در این راستا چندین کتابخانه از جمله کتابخانه یار (تنها کتابفروشی کتابهای فارسی) در ضاحیه جنوبی لبنان؛ کتابخانه فیولا در روستای تول در جنوب لبنان؛ کتابخانه ارجوان در روستای بنهران در شمال لبنان و کتابخانه رواق در بیروت مورد حمایت و محفل علمی و تجمع جوانان شده است.
به مناسبت عید الله الاکبر، عید سعید غدیر خم گروه جوانان طوبی پروژه فرهنگی خود را با عنوان «مجمع جوانان رواق برای کتابخوانی و مناظره» با همکاری و حضور رایزن فرهنگی ایران در لبنان برگزار کردند.
رایزن فرهنگی کشورمان با حضور در این کتابخانه در خصوص دیدگاههای رهبر معظم انقلاب پیرامون غدیر سخن گفت و به شرح و تبیین منویات ایشان پرداخت.
نایروبی
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نایروبی با مشارکت شبکه شیعیان نایروبی، مراسم بزرگداشت عید سعید غدیر را برگزار کرد. در این مراسم از مناطق مختلف کنیا از جمله نایروبی، ناکورو، مورانگا، مومباسا و لامو. بیش از 500 نفر برای گرامیداشت این مناسبت گردهم آمدند.
میهمانان و سخنرانان از جمله سید آیدروس علیو از لامو، ش. موسی شالی از لامو، ش. جمعه شوغولی از مومباسا، محمدرضا خطیبیوالا، سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان و پروفسور فاطمه میرزایی از مؤسسه همگامان در مسیر ولایت، جمهوری اسلامی ایران و ... حضور داشتند.
سخنرانان اعم از علمای دینی و رهبران جامعه نکاتی را در خصوص ابعاد مختلف عید سعید غدیر ایراد کردند. آنها زمینه تاریخی، اهمیت مذهبی و مفاهیم فلسفی این رویداد مهم را تفسیر کردند. این سخنرانیها با هدف تعمیق درک حاضرین و تقویت ارتباط آنها با معارف امام علی(ع) و اهل بیت علیهم السلام بود.
در این رویداد ارائههای فرهنگی همانند شعرخوانی، نوحه ها (مرثیه ها) و دیگر برنامههای هنری اجرا شد. این اجراها زمینه را برای شرکت کنندگان فراهم کرد تا ارادت و عشق خود را به امام علی(ع) و اهل بیت(ع) ابراز کنند و در عین حال میراث فرهنگی غنی جامعه شیعه را به نمایش بگذارند.
این بیان هنری فضایی از ارادت و تکریم را در میان حاضران ایجاد کرد. سخنرانان به بررسی ابعاد مختلف عید سعید غدیر از جمله زمینه تاریخی، اهمیت کلامی و کاربردهای عملی آن در زندگی روزمره پرداختند.
پروفسور فاطمه میرزایی تأکید کرد که اهمیت تاریخی و معنوی غدیر را روشن کرد و حاضران را به پذیرش معارف امام علی (ع) و اهل بیت برانگیخت.
سخنرانان بعدی به جنبه های مختلف عید سعید غدیر پرداختند و دیدگاه های متنوع و بینش های ارزشمندی را ارائه کردند و سید آیدروس علیو، از دیگر شرکتکنندگان به بررسی بیشتر فلسفه و اهمیت عید سعید غدیر پرداخت.
آفریقای جنوبی
به مناسبت هفته ولایت و روز پرشکوه عید غدیر، مراسم جشنی توسط پیروان اهل بیت(ع) در مسجد اهل بیت(ع) شهر کیپ تاون، مسجد امام حسین(ع) شهر دربان و دیگر مراکز و مساجد شیعیان برگزار شد.
به همین مناسبت مراسم باشکوهی با حضور صدها تن از شیعیان حضرت امیرالمومنین علی بن ابیطالب(ع) و سی امین سالگرد تاسیس مرکز اسلامی در شهر ژوهانسبورگ برگزار شد. سخنرانان از جمله سفیر کشورمان در وصف روز عید غدیر به ایراد سخن پرداخته و سی امین سالگرد تاسیس مرکز اسلامی را گرامی داشتند.
همچنین، مداحان اهل بیت(ع) با مدیحه سرایی بر شکوه این جشن افزودند.
سازماندهی گروه سرود متشکل از دانش آموزان دختر و پسر کشورمان و فراهم کردن شرایط عزیمت و حضور آنها به مرکز اسلامی و خواندن سرود در این مجلس جشن از دیگر برنامههای شادی بخش این محفل نورانی بود.
ارائه گزارشی از فعالیتهای مرکز اسلامی توسط حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالله حسینی، رئیس این مرکز و ایراد خطبه برادری به صورت دسته جمعی از دیگر نکات برجسته این محفل است.
همچنین، همزمان با شب عید غدیر مجلس باشکوه دیگری با حضور حدود یکصد تن از ارادتمندان مولی الموحدین امیر المؤمنین(ع) در منزل یکی از شیعیان شهر پروتریا پایتخت آفریقایجنوبی برگزار شد.
در این محفل نورانی علاوه بر شیخ عبدالمالک و شیخ عبدالقادر، رایزن فرهنگی کشورمان نیز ضمن تبیین و تشریح واقعه پر عظمت غدیر، رمز پیروزی و سربلندی ملت ایران را پیروی از رهبری معظم انقلاب اسلامی امام خامنه ای که خود پیرو واقعی امام المتقین حضرت علی علیه السلام است، دانستند.
نخجوان
همزمان با فرارسیدن عید غدیر خم، مراسم جشن عید سعید غدیر خم با حضور ایرانیان مقیم و دانشجویان شاغل به تحصیل ،اعضای ایرانی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران، سید احمد حسینی سرکنسول و ابوالفضل ربیعی وابسته فرهنگی در نخجوان برگزار شد.
این مراسم در محل سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران با قرائت قرآن کریم، سخنرانی، و مولودی خوانی، پخش کلیپ های آذری و فارسی همراه بود.
سید احمد حسینی، سرکنسول کشورمان پیرامون اهمیت واقعه غدیر خم به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: عید غدیر خم بزرگترین عید مسلمانان است. به همین خاطر به آن عیدالله الاکبر و عید آل محمد(ص) گفته میشود.
وی افزود: حادثه غدیر خم به هنگام بازگشت رسول خدا صلی الله علیه و آله از حج در محل استراحتگاه جحفه و در غدیر خم، به امر خدا مردمان را گرد آورد و در آن جمع بزرگ، امام علی علیه السلام را به جانشینی خود معرفی کرد و فرمود: «هر کس من مولای اویم، علی مولای اوست». در این واقعه، پیامبر اسلام(ص) مهمترین مأموریت دوران پیامبری خود را به انجام رساند؛ مأموریتی که انجام آن، به منزله رساندن پیام رسالت حضرت بود.
در این نشست صمیمی برخی از ایرانیان مقیم و دانشجویان به طرح پاره ای از مسائل خود پرداختند و به سوالات و مطالبات آنها پاسخ داده شد.
بمبئی
همزمان با روز عید غدیر خم مراسم جشنی در انجمن ایرانیان شهر بمبئی با حضور گسترده ایرانیان برگزار شد. حجتالاسلام والمسلمین نجیب الحسن ضمن عرض تبریک و تهنیت به مناسبت عید غدیر خم گفت: عید غدیر خم یکی از بزرگترین و مهمترین اعیاد مسلمین است؛ روزی که در آن حضرت محمد(ص) در حجه الوداع، علی را ولی پس از خود اعلام کرد. این واقعه و حدیث غدیر در کتابهای شیعیان و بسیاری از کتب اهل سنت نقل شده است.
وی افزود: «غدیر خم» نام ناحیهای در میان مکه و مدینه است که بر سر راه حاجیان قرار دارد و به خاطر وجود برکهای در این محل که در آن آب باران جمع میشده است، به این نام شهرت یافته است.
حجتالاسلام والمسلمین نجیب الحسن تأکید کرد: در سال دهم هجرت پیامبر (ص) از طرف خداوند مأمور شدند تا دو مسئله مهم دین اسلام را به مردم ابلاغ نمایند و آن دو مسئله عبارت بودند: از حج و ولایت و خلافت دوازده امام (ع). پس از این اعلان مردم با عجله آماده خروج از مکه شدند. بعد از اینکه افراد به محل غدیر خم رسیدند پیامبر بر روی منبری که در زیر درخت کهنسالی که در آنجا بود ساخته بودند رفت و سپس دستور داد تا امیرالمومنین (ع) را فراخواندند و دستور دادند بالای منبر پیامبر و دست راست آن حضرت بایستد، پس پیامبر منتظر ایستادند تا مردم کاملاً جمع شدند و آنگاه خطابه رسمی خود را بیان نمودند.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین محسن علی شیخ (ناصری) بیان کرد: اهمیت غدیر برای شیعیان بدان سبب است که رسول الله (ص) در آنجا امیرالمؤمنین علی (ع) را به ولایت و خلافت منصوب کرد. از این رو، آنان دوری راه و بدی آب و هوا را تحمل میکنند و حتی المقدور خود را به جحفه و غدیر خم رسانده در آنجا احرام میبندند.
همزمان با شب خجسته عید سعید غدیر خم، مراسم جشنی با عنوان «سبک زندگی از دیدگاه حضرت علی(ع)» و به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی و با مشارکت جمعیت اثنی عشری منطقه بمبئی جدید و حوزه علمیه امام صادق(ع) در حسینه هاوس منطقه بمبئی جدید برگزار شد.
در این مراسم، ابوالفضل محمدعلیخانی، سرکنسول و امان اله صیادی، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی و کارکنان سرکنسولگری و خانه فرهنگ و عده کثیری از شیعیان منطقه و طلاب حوزه علیمه حضور داشتند.
این مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد و سپس، شاعران منطقه بمبئی جدید در نعت حضرت علی(ع) اشعاری را سرودند.
در ادامه، گروه تواشیح طلاب حوزه علمیه امام صادق(ع) شعری درباره امیر المؤمنین(ع) را همخوانی کردند.
محمدعلیخانی ضمن عرض تبریک و تهنیت به مناسبت عید سعید غدیر خم بیان کرد: صاحب این جشن بزرگ امیر المؤمنین(ع) و حضرت فاطمه زهرا(س) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) هستند و بنابراین ما به عنوان شیعیان و پیروان ولایت و امامت از آن بزرگواران عیدی میخواهیم و بهترین عیدی برای ما آن است که نسل ما را شیعیان با اخلاص اهل بیت قرار دهد.
وی افزود: در ماه ذی الحجه مناسبتها و اعیاد زیادی وجود دارد و ولایت حضرت علی (ع) در آن مطرح و تأیید میشود. در قیاس روز قربان با روز عاشور می توان فهیمد که در این دو واقعه شاهد آزمایش الهی هستیم. باید گفت که در مورد بقیه معصومین و امامان نیز این آزمایش انجام پذیرفته است و همه اهل بیت عصمت و طهارت (ع) از آزمایش های الهی سربلند بیرون آمدند.
در ادامه، یکی از مداحان به زبان فارسی در مدح و نعت امیر المؤمنین(ع) اشعاری را قرائت کردند.
حجتالاسلام والمسلمین عسگری بیان کرد: آنگونه که اهل بیت (ع) و بزرگان، نسل به نسل و سینه به سینه به ما آموخته اند، مهمترین و کلیدی ترین پیام عید سعید غدیر خم همان ولایتمداری است، عید غدیر بیش از هر چیز یادآور یک موضوع بسیار مهم اعتقادی و اجتماعی و آن هم مساله ولایت و رهبری جامعه دینی است.
وی اظهار داشت: نخستین ثمره ولایتمداری تقریب هرچه بیشتر به خدا و توسل به اولیای الهی به ویژه اهل بیت(ع) است که این تقرب، لازمه نیل به سعادت دنیا و آخرت است.
پونا
همزمان با روز عید سعید عید امامت و ولایت ، مراسمی در امامباره شهر پونا با حضور ابوالفضل محمد علیخانی سرکنسول محترم جمهوری اسلامی ایران، امان اله صیادی مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، اعضای کنسولگری جمهوری اسلامی ایرانیان، ایرانیان مقیم شهر پونا و شعیان قبل از نماز سیاسی و عبادی جمعه برگزار شد.
مراسم با سخنرانی سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در بمبئی آغاز گردید. ایشان ضمن عرض تبریک و تهنیت گفتند: اساساً در تاریخ اسلام دو واقعه مهم وجود دارد که یکی مسأله رسالت و بعثت حضرت محمد (ص) و دیگری مسأله امامت و ولایت در عید غدیر است؛ چراکه ولایت حضرت علی (ع) در امتداد رسالت نبوی و تکمیل کننده آن در زمینه هدایت و سعادت بشریت است. به تعبیر امام خمینی (ره)، عید غدیر به عنوان بزرگترین اعیاد مذهبی، عید همه محرومان و مستضعفان است که در آن خدای تبارک و تعالی به وسیله پیامبر اکرم (ص) برای اجرای مقاصد الهی و ادامه راه انبیاء ، امیر المومنین حضرت علی (ع) را منصوب فرمودند.
وی در ادامه افزود: پیغمبر آغاز کننده یک راه و باز کننده افق در مقابل بشریّت است. اما پیغمبر، ابدی و دائمی نیست. جوامع، هدایت کننده لازم دارند. این هدایت کننده را اسلام پیشبینی کرده است: معصومین در نسلهای متعدّد پشت سر هم بیایند، زمام امور را به دست گیرند، جامعه را با تعلیمات قرآنى ناب و خالص در طول چند نسل و چند قرن هدایت کنند. البته بعد از آن، باز حجّت خدا در میان مردم زنده میماند؛ چون دنیا و بشریت بدون قیام حجّت امکان ندارد؛ اما بشریّت راه خود را پیدا میکرد، که این البته اتّفاق نیفتاد. نقشه و طرح کلّى اسلام این است و این معنای غدیر است.
در ادامه، مداح اهل بیت عصمت و طهارت به زبان فارسی چندین شعر در مدح و نعت امیر المومنین قرائت کردند که با استقبال حاضرین قرار گرفت.
خطبه های سیاسی ـ عبادی نماز جمعه توسط امام جمعه شهر پونا توسط حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید کمیل زیدی قرائت و پس از آن نماز جمعه برگزار گردید.
فرانسه
به همت انجمن اسلامی دانشجویان فرانسه و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در فرانسه، همزمان با عید سعید غدیر مراسم جشنی در رایزنی فرهنگی کشورمان برگزار شد.
طی این مراسم که با حضور دانشجویان، تعدادی از مسافران تابستانی ایران در فرانسه و برخی از ایرانیان مقیم برگزار میشد، حجتالاسلام میثم درگاهی از فعالین و اساتید حوزه علمیه در خصوص واقعه غدیر سخنرانی کرد و به سوالات حضار پاسخ دادند.
این بخش که به صورت مجازی و آنلاین انجام گرفت، با پاسخگویی به سؤالاتی در مورد تاریخ و واقعه غدیر ادامه یافت.
گرجستان
به مناسبت عید سعید غدیرخم همایشی با عنوان «حضرت علی(ع) و ارزشهای انسانی» به همت اداره مسلمانان گرجستان و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در تفلیس با حضور شیخ رامین ایگیدوف، رئیس اداره مسلمانان، اعتبار امین اف، مفتی غرب گرجستان، روحانیون، طلاب و سایر مسلمانان منطقه در روستای مغانلو شهر گاردابانی گرجستان دومین شهر شیعه نشین این کشور برگزار شد.
شیخ رامین ایگیدوف طی سخنانی با اشاره به گفتار و سبک زندگی امام علی(ع)، الگوی انسانی کامل و نمونه ایشان، ارزشهای انسانی آن حضرت اظهار داشت: واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است و پیامبر(ص) و دیگر معصومان این روز را عید خواندهاند و مسلمانان به ویژه شیعیان این روز را جشن میگیرند.
وی عنوان کرد: از ویژگی های امام علی(ع) در سبک زندگی، عدالتخواهی و عدالتمحوری است که افراد بسیاری را از آن حضرت و حکومتش دور میکند زیرا اجرای عدالت در حق خود و خویشان بسیار سخت و دشوار است.
شایان ذکر است سایر شخصیتهای شرکت کننده نیز درخصوص ویژگی ها و ارزشهای انسانی حضرت علی(ع) سخنانی را برای بیان کردند و در پایان با اعطاء لوح تقدیر از سخنرانان تقدیر به عمل آمد.
راولپندی
همزمان با فرارسیدن عید غدیر خم، مراسم جشنی به همت خانه فرهنگ ایران در راولپندی برگزار شد و با شعر خوانی و منقبت خوانی در وصف حضرت علی علیه السلام همراه بود.
فرامرز رحمان زاد، مسئول خانه فرهنگ کشورمان گفت: در واقعه غدیر خم به دو بعد تقسیم می شود؛ یک بعد شخصیت خود حضرت علی علیه السلام است که در طول تاریخ روایات و احادیث زیادی نقل شده است. بعد دوم، انتخاب ایشان از سوی خداوند متعال و نصب ایشان به عنوان ولی از سوی پیامبر گرامی اسلام است.
وی افزود: شخصیت حضرت علی علیه السلام به گونه ای است که طیف های مختلفی از جامعه و مذاهب، زمانی که از ایشان شناخت پیدا می کنند، جذب می شوند. احترام و محبت به اهل بیت علیه السلام که از نسل آن امام هستند نیز در این راستا قرار دارد.
رحمان زاد گفت: در واقعه غدیر که عالی ترین شاخص ارزشهای اسلامی است موضوع ولایت مطرح است. یعنی اسلام در اعمال فردی و عبادت بندگان خلاصه نمیشود؛ بلکه نظام اسلامی دارای مبانی و ساختار است که بعد از پیامبر گرامی اسلام به حضرت علی علیه السلام به عنوان ولی واگذار شد. همچنین موضوع ولایت برای همه مسلمانان می تواند محور وحدت باشد تا در مقابل استکبار و استعمار بتوانند برای استقرار نظام اسلامی استفاده کنند.
حجت الاسلام و المسلمین امین شهیدی، رئیس حزب امت واحده پاکستان در سخنرانی خود گفت: خصوصیات امیرالمومنین(ع) به گونه ای است که حتی در زمان رسول خدا(ص) و بعد از ایشان در عصر صحابه به عنوان فردی که در هیچ جا نمونه ای ندارد، مطرح بود.
راضیه نوید، عضو موسسه قرآنی مکتب اهل سنت در سخنانی گفت: دشمن با سرعت و حیله زیاد در حال پیشروی است و ما باید هوشیار باشیم. فرهیختگان و علما می گویند اگر 99 اختلاف بین ما هست و یک نقطه می تواند به وحدت منجر شود، باید به آن نقطه ای که باعث وحدت است متوسل شویم.
سرفراز ظفر، استاد زبان فارسی ضمن محکومیت هتک حرمت به قرآن در کشور سوئد گفت: دشمنان با سو استفاده از نقاط ضعف ما به شعائر اسلام توهین می کنند، لذا جهان اسلام باید متحد شود.
همچنین در بخشی دیگر از این مراسم، اشعاری در وصف مولای متقیان ارائه کرد.
برگزاری جشن مباهله در منطقه ممبرا
پیرو دعوت پیشین ، جناب آقای امان الله صیادی مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی، در مراسم جشن مباهله در منطقه ممبرا (حومه شهر بمبئی ) به عنوان مهمان خصوصی حضور یافتند و درباره این رویداد مهم تاریخی به سخنرانی پرداختند که مورد استقبال حاضرین و علاقمندان قرار گرفت.
مراسم جشن پس از نماز مغربین و با قرائت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز گردید. در ادامه برخی از شاعران اشعاری را درمدح و نعت امیر المومنین قرائت کردند، پس از آن، مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی ضمن عرض تبریک و تهنیت به مناسبت فرا رسیدن جشن مباهله در ابتدا با اشاره به ماه خجسته ذی الحجه بیان داشتند: ذی الحجه آخرین ماه سال قمری است و یکی از مبارکترین و پرخاطره ترین ماه های سال برای مسلمانان به ویژه شیعیان جهان می باشد. از مناسبت های این ماه، اول ذی الحجه ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) و تولد حضرت ابراهیم خلیل الرحمن (ع) می باشد. در ادامه این ماه خجسته سوم ذی الحجه روز ورود پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) در سفر حج الوداع روز نهم و دهم ذی الحجه روز عرفه و سعید قربان است. روز پانزدهم ذی الحجه ولادت با سعادت امام هادی (ع)، روز هیجدهم ذی الحجه حماسه جاویدان عید غدیر و نزول آیه ولایت، و روز 25 ذی الحجه روز اعطای مدال افتخار سوره هل اتی از سوی خداوند متعال به اهل بیت (ع) به خاطر ایثار و فداکاری آن بزرگواران طبق آیه 61 سوره آل عمران که به ماجرای مباهله اشاره دارد و از حضرت علی به منزله نفس و جان پیامبر قلمداد شده است.
ایشان در ادامه با اشاره به واقعه غدیر افزودند: واقعه غدیرخم حادثه ای تاریخی نیست که در کنار دیگر وقایع بدان نگریسته شود، عید غدیر تنها نام یک سرزمین نیست بلکه یک تفکر است، نشانه و رمزی است که از تداوم خط نبوت حکایت می کند. غدیر نقطه تلاقی کاروان رسالت با طلایه داران امامت است. غدیر چشمه ای است که تا پایان هستی می جوشد کوثری است که فناهی ندارد. افق بی کرانه و خورشیدی است عالمتاب و غدیر روز حماسه جاوید، روز ولایت، روز امامت، روز وصایت، روز اخوت، روز رشادت و شجاعت و شهامت و حفاظت و رضایت و صراحت شناخته شد. روز نعمت، روز شکرگذاری، روز پیام رسانی، روز تبریک و تهنیت، روز سرور و شادی و هدیه فرستادن، روز عهد و پیمان و تجدید میثاق، روز تکمیل دین و بیان حق، روز راندن شیطان، روز معرفی راه و رهبر و روز آزمون، روز یأس دشمن و امیدواری دوست و خلاصه روز اسلام و قرآن و عترت است.
مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در بمبئی درباره روز عید مباهله اظهار داشتند: در مدینه مسجدی است که به نام مسجد الاجابه دو کیلومتری مسجد النبی فاصله دارد. در سال دهم هجری رسول خدا عده ای را مامور کرد برای تبلیغ به منطقه نجران از بلاد یمن بروند، آنها قانع نشدند و خودشان به مدینه آمدند و با پیامبر دیدار کردند آنها گفتند ای محمد (ص) آیا تو صاحب و سرور ما را می شناسی؟ پیامبر اعظم (ص) فرومدند او عبد و رسول خدا بود. مسیحیان گفتندف به ما نشان بده کسی را که خدا مانند او آفریده باشد در آنچه دیده و شنیده ای. جبرئیل نازل شد و فرمود: انّ مثل عیسی عندالله کمثل آدم خلقه من ترابٍ ثم قال له کن فیکون (مثل عیسی در نزد خداوند همچون آدم است که خداوند او را از خاک آفرید. مسیحیان از پذیرفتن حقیقت سرباز زدند و لجاجت کردند و باز هم مجادله کردند ، لذا آیه آمد، به آنها بگو:« فمنْ حاجّک فیه من بعْد ما جاءک من الْعلْم فقلْ تعالوْا ندْع أبْناءنا وأبْناءکمْ ونساءنا ونساءکمْ وأنفسنا وأنفسکمْ ثمّ نبْتهلْ فنجْعل لّعْنت الله علی الْکاذبین » به آنها بگو : بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود؛ آنگاه مباهله کنیم؛ و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم. نماینده مسیحیان نجران پیش بزرگان خود رفتتند و ماجرا را تعریف کردند و مهلت خواستند تا فکر کنند ، اسقف آنها گفت فردا نگاه کنید اگر محمد با اهل و فرزندان خود آمد از مباهله پرهیز کنید و اگر با اصحاب خود آمد با او مباهله کنید که کاری از دست او ساخته نیست. پیامبر(ص) روز موعود بههمراه علی، فاطمه و حسنین برای مباهله حاضر شد؛ ولی مسیحیان، چون جدیت پیامبر(ص) و همراهانش را مشاهده کردند، به توصیه بزرگان از مباهله منصرف شدند. آنان با پیامبر(ص) صلح کردند و از او خواستند با پرداخت جزیه، بر دین خود باقی بمانند و پیامبر نیز پذیرفت.
لازم به ذکر است که این مراسم به صورت برخط در کانال اینترنتی یوتیوب به آدرس https://youtu.be/zd-sWi5WC0k پخش گردید، علاقمندان می توانند برای استفاده و بهره برداری به این آدرس مراجعه کنند.
ادامه دارد...