رييس دانشگاه راجشاهي بنگلادش در ديدار با رايزن فرهنگي كشورمان از اختصاص اتاق ایران در اين دانشگاه خبر داد.
به گزارش ادارهكل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، هیأت رایزنی فرهنگی ایران در بنگلادش شامل سید موسی حسینی، رایزن فرهنگي ايران و اصغر خسروآبادی، کارشناس فرهنگی و ظهیرالدین محمود، مسئول بخش آموزش رایزنی فرهنگي كشورمان، از شهر راجشاهی اين كشور بازديد كرد. دیدار با استادان و دانشجویان دانشگاه راجشاهی و آگاهی از آخرین وضعیت آموزشی و فعالیتهای گروه زبان و ادبیات فارسی، شرکت در نشست ادبی با حضور دانشجویان و استادان گروه زبان و ادبیات فارسی، دیدار و گفتوگو با رییس دانشگاه راجشاهی، دیدار با رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه، نشست ویژه و گفتوگو با استادان زبان فارسی درباره راههای افزایش تعامل رایزنی فرهنگي ايران و بخش فارسی دانشگاه با یکدیگر و حضور چند برنامه فرهنگي دیگر، از جمله محورهایی بود که در این سفر از سوي هيأت ايراني، به آنها پرداخته شد.
ملاقات با رییس دانشگاه راجشاهي
اعضاي اين هیأت در جريان سفر يك و نيم روزه خود به شهر راجشاهي، با محمد میزان الرحمان، رییس دانشگاه راجشاهی ديدار كردند. سيد موسي حسيني، رایزن فرهنگی كشورمان در اين ديدار با ابلاغ سلام گرم سفیر جمهوری اسلامی ایران به رييس و كاركنان و اساتيد و دانشجويان دانشگاه راجشاهي، گفت: رابطه مردم ایران با بنگلادش، رابطهاي ریشهدار، فرهنگی، دینی، زبانی و تاریخی است که سابقهای چند صد ساله دارد.
وي افزود: روزانه هزاران واژه فارسی در محاوره زبان بنگالی به کارگرفته میشود که چه بسا مردم نمیدانند که آن واژهها فارسی هستند، اما احساس ما ایرانیان به هنگام دیدار با مردم شبه قاره و از جمله بنگلادش، همانند دوستان همکلاسی است که دهها سال قبل در یک کلاس درس خوانده و خاطرات خوشی از یکدگر دارند اما به دلایل مختلف میان آنها فاصله افتاده و در دیدارها، خاطرات خوش گذشته را بازگومی کنند.
حسيني در ادامه تأكيد كرد: گروه زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه راجشاهی، یکی از فعالترین گروههای این زبان در دانشگاههای بنگلادش به شمار میرود و از نظر رايزني فرهنگي ايران، شایستگی ارتقا به گروه مستقل به نام زبان فارسی را همانند دانشگاههای داکا و چیتاگنگ دارد.

رایزن فرهنگی كشورمان همچنین از رییس دانشگاه تقاضا كرد تا محل مناسبی را در دانشگاه برای بهرهبرداری از اتاق ایران اختصاص و در اختیار رایزنی فرهنگي ايران قرار دهد.
میزان الرحمان، رییس دانشگاه راجشاهي در ادامه اين ديدار گفت: چنانکه اشاره کردید، ایران و بنگلادش، دارای روابط قدیمي و تاریخیاند. شعرای بزرگ بنگالی، با ترجمه آثار حافظ، خیام، سعدی، فردوسی و ... ما را با ادبیات، افکار و اندیشه شعرای ایران آشنا ساختهاند. حتی مردم عامی بنگلادش نیز شعرای ایران را خوب میشناسند. زبان فارسی بیش از 600 سال زبان رسمی و دولتی این خطه بوده است.
وي افزود: اکنون ما در روابط مان با خارج نباید فقط به کشورهای غربی اکتفا کنیم؛ بلکه وقت آن رسیده است که به رابطه با کشورهای شرقی به خصوص ایران که در علم و فناوری پیشرفتهای فراوانی داشته است اهمیت ویژه دهیم.
ميزان الرحمان سپس با بيان اينكه ایران، مرکز فرهنگ و تمدن آسیاست، ادامه داد: هر چند که گهگاهی و به علل جغرافیایی و سیاسی رابطه ما با یکدیگر کم و زیاد شده؛ اما رابطه مردم ما با مردم ایران رابطه خونی است و نمیتوان ما را از یکدگر جدا کرد.
وي با ابراز خرسندي از اعلام آمادگی رايزني فرهنگي ايران برای تحصیل دانشجویان بنگلادشی در دانشگاههای ایران، گفت: برای کمک به استقلال بخش فارسی دانشگاه راجشاهی از گروههای دیگر، آماده هستیم.

بنا بر اعلام اين گزارش، اعضاي هيأت رايزني فرهنگي ايران در زمان حضور در دانشگاه راجشاهي، با سرور چودهری، معاون دانشگاه راجشاهي و شفیقالنبی صمدی، رییس کتابخانه مرکزی اين دانشگاه نيز ديدار و گفتوگو كردند.
شرکت در نشست ادبی دانشجويان
از جمله برنامههای ديگر این سفر، حضور در نشست ادبی دانشجویان پرشور رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهي بود. در این نشست علاوه بر حضور گرم بیش از 150 دانشجوی رشته زبان و ادبیات فارسی، رؤسا و استادان گروه زبانهای دانشگاه از جمله استادان زبانهای فارسی، اردو و سانسکریت نیز شرکت داشتند.
این نشست ادبی، فرصتی بود تا دانشجویان مقاطع مختلف زبان و ادبیات فارسی از طریق سخنرانی، خواندن شعر، غزل و اجراي سرود و همچنین نمایشنامه طنز ادبی به زبان فارسی، استعداد و توانمندیهای شایسته خود را در آموختن فارسي به نمایش بگذارند.

در این مراسم، رایزن فرهنگی كشورمان در سخنان خود از تشکیل نشست پربار ادبی و حضور در جمع پرشور و علاقمند دانشجویان زبان فارسی ابراز خوشوقتی كرد و اجراي برنامههای ادبی و هنری توسط دانشجویان به زبان فارسی را نشان از علاقه آنان به زبان فارسی و فرهنگ و ادب ایران دانست.
سيد موسي حسيني در ادامه سخنان خود، همدلی و رابطه شاگرد و استاد و احترام ویژه دانشجویان زبان فارسی نسبت به استادان خود را مورد تحسین قرار داد و از گروه زبانهای دانشگاه راجشاهی به عنوان گروهی منسجم، مسئولیتپذیر، با انگیزه و همراه بانشاط، یاد كرد.
اصغر خسروآبادی، کارشناس فرهنگی رايزني فرهنگي كشورمان نیز، پشتیبانی رایزنی فرهنگی ايران در بنگلادش از برنامههای گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهي را مورد تأکید قرار داد.
حمایت و تقدیر از دانشجویان برتر
از جمله اهداف تعیین شده براي اين سفر، قدرشناسی رایزنی فرهنگی ايران از دانشجویان برتر رشته زبان و ادبیات فارسی در سال تحصیلی 2016 بود. مراسم تقدیر از این دانشجویان در ادامه نشست ادبی انجام شد.
در این مراسم که با حضور رییس دانشکده علوم انسانی دانشگاه راجشاهی برگزار شد، از تعداد 18 دانشجوی برتر (15 دانشجوی مقطع لیسانس و 3 دانشجوی فوق لیسانس) با اهدا کمکهزينه تحصيلي تقدیر به عمل آمد.

در این مراسم، سيد موسي حسيني، رایزن فرهنگی ايران از اعطاي این هدایا به عنوان اقدامی نمادین از سوی جمهوری اسلامی ایران برای قدرشناسی نسبت به دانشجویان برتر زبان فارسی در بنگلادش یاد كرد و ابراز امیدواری کرد که در سال آینده، دامنه کمک و حمایت از دانشجویان برتر زبان فارسی از نظر کمّی و کیفی، وسیعتر شود.
اختصاص اتاق برای ایرانشناسی در دانشگاه راجشاهي
پیگیریهایی که طی یک سال گذشته از سوی رایزنی فرهنگي ايران در خصوص تأسیس اتاق ایران در دانشگاه راجشاهی صورت گرفته بود، سرانجام به بار نشست. در همین رابطه با موافقت مسئولان دانشگاه اتاق مناسبي در مجاورت بخش زبان فارسی، به عنوان اتاق ایران معرفی و مقرر شد اقدامات اولیه برای تحویل آن به بخش زبان فارسی دانشگاه به نمایندگی از رایزنی فرهنگي ايران انجام گیرد و سپس از سوی اين رایزنی به وسایل و امکانات مورد نیاز تجهیز شود.

شرکت در میهمانی شام کاری با استادان زبان و ادبیات فارسی، حضور بر مزار شاه مخدوم (از بزرگان تصوف که از ایران برای تبلیغ دین به بنگلادش رفته بود)، از ديگر برنامههاي هيأت رايزني فرهنگي ايران در سفر به راجشاهي بود.
شهر راجشاهی
راجشاهی، در 350 کیلومتری شمال بنگلادش واقع شده و درفاصله 50 کیلومتری با مرز کشور هند قرار دارد. این شهر به داشتن مراکز تاریخی، قبور اولیاءالله، مساجد و معابد قدیمی و پارچههای حریر و میوههای متنوع از جمله انبه، شهرت دارد.
همچنين دانشگاه راجشاهی دارای مساحتی بالغ بر 36 هکتار زمین، پس از دانشگاه داکا، دومین دانشگاه بزرگ بنگلادش به شمار میرود. در این دانشگاه بیش از 33 هزار دانشجو در 56 رشته دانشگاهی تحصیل میکنند. آموزش زبان فارسی در دانشگاه راجشاهی از سال 1962 با برگزاری دورههای آموزش این زبان (در سطح دیپلم) آغاز شد که در پایان دوره به شرکتکنندگان، گواهینامه اعطا میشد؛ اما از سال 1996 دانشگاه راجشاهی، آموزش دوره لیسانس زبان فارسی را در کنار آموزش زبانهای اردو، سانسکریت، پالی و ... زیر نظر «بخش زبانهای خارجی» راهاندازی کرد.
تا کنون دانشگاه راجشاهی فاقد گروه زبان فارسی به صورت مستقل بوده است. به همین سبب، مستقل شدن گروه زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه راجشاهی همانند دانشگاههای داکا و چیتاگونگ، از خواستههای دیرین استادان و دانشجویان فارسی این دانشگاه به شمار میرود.
يادآور میشود در سال تحصیلی 2016، تعداد دانشجویان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهی در مجموع 173 نفرند که140 نفر در مقطع لیسانس، 25 نفر فوق لیسانس و 8 نفر در مقطع پیش دکتری و دکترا تحصیل میکنند. تعداد استادان نیز 10 نفر است که همه آنها دارای مدرک دکترای زبان فارسی هستند.
انتهاي پيام/