سمینار بین المللی علامه شبلی نعمانی با حضور رایزن فرهنگی ایران و مدیر مرکز تحقیقات فارسی دهلي نو 20 آذرماه در دارالمصنفین شهر اعظم گر هند برگزار شد.

به گزارش اداره كل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در این سمینار كه شخصیت های علمی، فرهنگی و دینی برجسته ای از دانشگاه ها و مراکز علمی مختلف هند حضور داشتند، پروفسور اشتیاق احمد ظلی رئیس دارالمصنفین علامه شبلی نعمانی که از مورخین برجسته هند بشمار می رود ، در سخناني اظهار داشت: سال گذشته یادداشت تفاهمی با رايزن فرهنگي ايران به امضاء رسید که براساس آن می بایست در برگزاری سمینار بین المللی و چاپ آثار خطی دارالمصنفین اقدام نمود و در این سمینار سه اثر مهم این مرکز از جمله فهرست نسخه های خطی، کتاب اکبر نامه و مونس الارواح که از مهمترین نسخه های خطی این مرکز می باشند توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.
پروفسور ظلی اظهار داشت: امید است سمینار بین المللی دیگری با عنوان شبلی و نقد ادبی در یکی از دانشگاههای ایران برگزار شود تا این ارتباطات دو کشور ایران و هند توسعه و تحکیم یابد.
پروفسور سید سلمان ندوی فرزند مرحوم سید سلیمان ندوی مقیم آفریقای جنوبی نيز در سخناني گفت: مرحوم والدم از شاگردان برجسته علامه شبلی بودند که ایشان نیز آثار برجسته ای را در علوم اسلامی به جامعه هند ارائه نمودند.
وي افزود: مرحوم علامه شبلی نعمانی از شخصیت های برجسته هند بودند که ارتباطات بسیار مفیدی با دیگر سرزمین های اسلامی از جمله، ایران، ترکیه، سوریه و افغانستان داشتند و نگاه ایشان در تمام این ارتباطات حل معضلات مسلمانان و پیشرفت آنها در عصر حاضر بود.
قزوه مدیر مرکز تحقیقات فارسی نيز در سخناني در رابطه با جایگاه علمی و ادبی علامه شبلی نعمانی گفت: تقریبا صد سال از مرگ علامه شبلی نعمانی می گذرد و من مطمئن هستم که در سده های بعدی نام شبلی درخشان تر از امروز در تاریخ خواهد درخشید.
وي افزود: در ایران بیشتر شبلی نعمانی را با شعرالعجم با ترجمه فخر داعی گیلانی (1260 - 1342 شمسی) می شناسندو اين کتاب بارها در ایران نشر شده که بار نخست در سال 1314 در مطبعه مجلس و 1316 در مطبعه علمی و 1318 در شرکت مطبوعات و سال های 1335 و 1339 در چاپخانه علمی و اخیرا در دنیای کتاب ایران منتشر شده است.
قزوه تصريح كرد: بزرگانی چون مولانا آزاد بیش از آن که تحت تاثیر تفکر سید احمدخان باشند از تفکر شبلی متاثر بودند.
در ادامه مراسم از کتابهای خطی اکبرنامه، مونس الارواح و فهرست کتابخانه شبلی که توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران انتشار یافته بود توسط پروفسور شاهد مهدی و دکتر کریم نجفی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران رونمایی بعمل آمد.
کریم نجفی رايزن فرهنگي ايران در سخناني گفت:: علامه شبلی نعمانی حقیقتاً یک شخصیّتی بود که جامع معقول و منقول بود شخصیّت جامع او به عنوان عالم دین، متکلّم، فیلسوف، تاریخ نگار، منتقد، خطیب برجسته، محقق، معلم، ادیب، شاعر پارسی گوی و مسلّط به تفسیر و حدیث و فقه جایگاه ویژه ای را برای او نه تنها در هند بلکه در کشورهای دیگر نیز ایجاد کرده بود.
وي تصريح كرد: شبلی نعماني شخصیتی پر تألیف بود که برخی از آثار او از جمله «شعرالعجم» که در نقد ادیبان و شاعران ایران زمین می باشد جایگاه ویژه ای را در محافل ادبی ایجاد نمود. این اثر ارزشمند او توسط استاد فخر دائی گیلانی ترجمه شد و تاکنون مورد استفاده استادان و ادیبان فارسی زبان قرار گرفته است.
دکتر نجفی افزود: در زندگی علامه شبلی نعمانی دو نکته از ویژگی خاصی برخوردار بوده است:نکته اوّل تلاش مستمر وی در جهت بیداری مسلمانان نسبت به گذشته پر افتخار خودشان بوده است او همواره اظهار می داشت که تمدن و فرهنگ از آنِ مسلمانان بوده و باید همه مسلمانان به این موضوع توجه داشته باشند.
نکته دوم اینکه چگونه مسلمانان در عصر حاضر با بهره برداری از گذشته پر افتخار خود بتوانند به یک زندگی شرافتمندانه انسانی و اسلامی دست یابند و آینده خود را بسازند. برخی از آثار شبلی از جمله «مسلمانون کی گذشته تعلیم» از این تفکر وی نشأت می گیرد و اساساً تأسیس کالج و دارالمصنفین در شهر اعظم گر حاکی از این تفکر سازنده او داشته است.
رایزن فرهنگی کشورمان اظهار داشت: علامه شبلی با تأسیس دارالمصنفین در جهت تربیت مؤلفین و اهل قلم و نیز ترجمه و تألیف کتابهای منبع و مرجع و همچنین ساماندهی انتشار کتابهای علمی در سراسر هند تحول عظیمی را در جامعه علمی این کشور ایجاد نمود.
نجفي خاطر نشان ساخت: علامه شبلی همچون اقبال لاهوری که معاصر با او نیز بود نسبت به ادبیات ایران و زبان فارسی دلبستگی خاصی داشت و به دلیل تسلّط به مباحث ادبی، تاریخی و اسلامی به ایران، افغانستان، ترکیه و سوریه سفر کرد و از سوی شخصیّت های آن کشورها مورد توجه و احترام ویژه ای قرار داشت.
وي افزود: علامه شبلی در ملاقاتی که با سید جمال الدین اسدآبادی داشت با افکار و اندیشه های مصلحانه سید جمال آشنا شد و در آگاهی بخشی به مسلمانان در جهت یافتن هویت اسلامی خودشان تلاشهای فراوانی کرد.
رایزن فرهنگی کشورمان اظهار داشت: این پیش بینی علامه اقبال در دوره معاصر تحقق یافت و با رهبری حضرت امام خمینی(ره) سرزمین ایران از رژیم طاغوتی و استعماری نجات یافت.
دکتر نجفی افزود: پس از انقلاب اسلامی، رقم دانشجویان از 150 هزار نفر به 4 میلیون دانشجو ارتقاء یافته است که از این رقم 62 درصد متعلق به بانوان می باشد.
در خاتمه برنامه پروفسور شاهد مهدی معاون شورای روابط فرهنگی هند از تلاشهای رايزن فرهنگي ايران در احیاء آثار ارزشمند فارسی تشکر و قدردانی کرد و اظهار داشت: احیاء هر کدام از این آثار که میراث مشترک دو سرزمین ایران و هند بوده است در تحکیم و استمرار روابط فرهنگی دو کشور نقش اساسی را عهده دار بوده است.
پروفسور شاهد مهدی افزود: علامه شبلی نعمانی از جمله شخصیت های نادری بود که علاوه بر تقریب مذاهب در تقریب مسالک نیز تلاشهای فراوانی داشت و عقیده داشت که مسلمانان و هندوها می توانند در کنار هم جامعه انسانی ارزشمندی را پی ریزی نمایند.
در ادامه مراسم با مقاله خوانی محققین آغاز شد و سمینار در تاریخ 21 آذرماه به کار خود خاتمه داد.
در حاشیه سمینار نمایشگاهی که از آثار علامه شبلی برپا شده بود مورد استقبال پژوهشگران حاضر در سمینار قرار گرفت.
