بیستونهمین سالروز ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره) با برگزاری سمیناری از سوی رایزنی فرهنگی ایران در بنگلادش تحت عنوان «تأثیر اندیشه امام خمینی (ره) بر بیداری امت اسلامی» گرامی داشته شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در این مراسم که در سالن اجتماعات دانشگاه بینالمللی دافودیل در داکا (پايتخت بنگلادش) برگزار شد، سخنرانان درباره تأثیر افکار و اندیشههای امام خمینی (ره) در بیداری امت اسلامی به سخنرانی پرداختند.
در اين سمينار كه محمد شمشیر علی، مؤسس دانشگاه آزاد بنگلادش و عباس واعظی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در داکا به عنوان ميهمان ویژه حضور داشتند، راشد عالم بهویان، استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه داکا و حجتالاسلام محمد اشرفالدینخان سخنرانان این جلسه بودند. همچنين مصطفی کمال مجومدار، روزنامهنگار پیشکسوت و سردبیر نشریه آنلاین انگلیسی greenwatchbd.com درباره موضوع سمینار مقاله ارایه كرد و ک ام سیفالاسلام، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه داکا ریاست جلسه را به عهده داشت.
در آغاز اين سمينار سید موسی حسینی، رایزن فرهنگی ايران در تبیین موضوع سمینار اظهار كرد: گرچه 29 سال است که امام خمینی، از میان ما رخت بر بسته است و علیرغم سیاهنماییظهای دشمنان انقلاب اسلامی طی این سالظها در جهت تأثیرزدایی از اندیشه امام، اما اندیشه و فکر امام خمینی همچنان بالنده، زنده و رو به گسترش است.
وي تأكيد كرد: بدون تردید، تقویت و رویش جنبشهای فکری، بیداری و تحولات سیاسی در میان مردم بسیاری از کشورهای اسلامی طی سالهای پس از انقلاب و به ویژه در سالهای اخیر، تأثیرگذاری اندیشه امام خمینی در میان امت اسلامی را گواهی میدهد.
مصطفی کمال مجومدار، روزنامهنگار نيز هنگام خوانش مقاله خود، گفت: اگر بخواهیم درباره تأثیر اندیشههای حضرت امام خمینی بحث کنیم، لازم است شرایط و بستر دوران ایشان را در نظر بگیریم. امام خمینی در ابتدای نهضت خود با نفوذ استعمار غرب در اداره حکومت ایران به شدت مخالفت ورزید. یکی از ویژگیهای قیادت امام این بود که وی انتقاد از رژیم وقت را به انتقاد از خاندان پهلوی درآورد و در این کار تودههای مردم را همراه خود ساخت. در دوره پس از پیروزی انقلاب نیز ایشان حکومت نظام دینی بر مبنای ولایت فقیه را به بهترین شیوه پایهگذاری کرد.
راشد عالم بهویان، استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه داکا هم در سخنراني خود گفت: یکی از مسایلی که حضرت امام خمینی عملاً گرهگشایی كرد، جایگاه دین و سیاست بوده است. رهبر کبیر انقلاب به صراحت اعلام کرد کسانی که دین را از سیاست جدا میدانند، آنان نه دین را میفهمند و نه سیاست را. چون سیاست ما عین دیانت ماست. ایشان موفق شد عملاً اثبات کند که اسلام دین سیاست است.
حجتالاسلام محمد اشرفالدینخان، سخنران بعدي سمينار اصطلاح ولایت فقیه را از دیدگاه حضرت امام توضیح و تشریح كرد و گفت: امام خمینی فقط به فکر ملت ایران نبود، بلکه دغدغه امت اسلامی در سراسر جهان را داشت. از این رو بود که ایشان اولین مسأله جهان اسلام را مسأله فلسطین دانست و روز قدس را اعلام كرد.
عباس واعظی، سفیر كشورمان در بنگلادش هم در سخنراني خود اظهار كرد: وقتی که از رژیم جبار شاهنشاهی نجات پیدا کرده بودیم، هیچ چیز از خود نداشتیم و بسیار عقب افتاده بودیم. در هر یک از زمینههای علم و صنعت و کشاورزی و ... نیازمند دیگران بودیم. حتی از همین بنگلادش میبایست پزشکان میآمدند تا بیماران ما را معالجه کنند؛ ولی به زودی با رهبریهای حکیمانه حضرت امام، ملت ما در تمام زمینههای علم و تکنولوژی، فرهنگ و هنر، پیشرفت چشمگیری حاصل كرد.
واعظی سپس با اشاره به تأثیر نهضت رهبر کبیر انقلاب در جهان اسلام گفت: زمانی که ما به رهبری امام خمینی، انقلاب اسلامي را به پیروزی رساندیم، تغییر و تحولاتی نیز در خیلی از کشورهای اسلامی از جمله مصر، ترکیه، تونس، مالزی، افغانستان حتی در عربستان سعودی هم پدید آمده بود. ولی آنان نتوانستند این جرقه را به نفع خود شعلهور سازند؛ اما ملت ایران موفق شد از این انفجار نور، کمال بهره را ببرد و روز به روز در مسیر ترقی و پیشرفت قدم بردارد.
شمشیر علی، مؤسس دانشگاه آزاد بنگلادش و از دانشمندان مطرح هستهاي جهان ديگر سخنران سمينار بود كه طي آن گفت: قبل از انقلاب به ایران سفر داشتم و همچنین بعد از پیروزی انقلاب نیز توفیق داشتم از نزدیک ملت ایران را به بینم، بنابراين مقایسه وضعیت این ملت بزرگ در قبل و بعد از اتقلاب برای من آسانتر شد. بعد از پیروزی انقلاب، وقتی به ایران سفر کردم، با مشاهده شعار «الله اکبر» از پشتبامهای شهر بزرگ تهران که نشانه وحدت و همبستگی آنان بود، بسیار امیدوار شدم. این اقتدار مردم ایران که برخاسته از وحدت و همبستگی بود، نه شاه قدرت مقابله آن را داشت و نه آمریکا و نه رژیم صهیونیستی.
وی در ادامه با اشاره به حضور فعال زنان در جامعه ایران اظهار كرد: حکومت اسلامی در ایران هیچگاه مانع سر راه حضور زنان در جامعه نشده است. زنان با مراعات کردن حجاب اسلامی در همه عرصههای علمی، سیاسی، آموزشی، اجتماعی و ... نقش ایفا میکنند.
ک ام سیفالاسلام، ريیس جلسه و آخرین سخنران سمینار هم با ذکر خاطره ایام پیروزی انقلاب اسلامی که در آن زمان در سنین نوجوانی بسر میبرد، اظهار كرد: ما فارسی بلد نبودیم ولی شعار کوبنده مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل را از مردم ایران یاد گرفته بودیم. این بیداری و انگیزه بینظیر ملت ایران بیشک از معجزات آن عصر بوده است.
وي تأكيد كرد: این بیداری و شعور بینظیر ملت ایران آن قدر قدرتمند بود که بدون توجه به نظامهای مقتدر سرمایهداری و سوسیالیست و شاهنشاهی و صهیونیستی آن روز، با استقلال تمام، جمهوری اسلامی را در ایران بنا نهاد و سپس به اطراف جهان سایه گسترانید.
رونمایی از کتاب ترجمه دیوان اشعار امام خمینی (ره)
رونمایی از ترجمه کتاب دیوان اشعار امام خمینی (ره) به زبان بنگالی، آخرین بخش از اين سمينار بود. این کتاب به تازگي با همکاری مشترک رایزنی فرهنگی ايران و انتشاران «رُدلا» بنگلادش چاپ و منتشر شد.
عیسی شاهدی، مترجم دیوان اشعار امام (ره) طی سخنان کوتاهی درباره روند ترجمه اين دیوان و تلاشهاي رایزنی فرهنگی ايران در به انجام رساندن این مهم، توضیحاتی ارايه داد.



انتهاي پيام/ش