رییس مرکز مطالعات راهبری و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سومين دور گفتوگوهای فرهنگی ايران و ايتاليا در رُم گفت: گفتوگوهای فرهنگی راهکاری مؤثر برای دستيابي به صلح پايدار است.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمدعلی ربانی، رییس مرکز مطالعات راهبری و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنرانی خود در این مراسم، گفت: امروزه دامنه واژگان مربوط به افراطگرایی بسیار گوناگون بوده و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است؛ همانگونه که در خصوص ماهیت تروریسم، اجماع کلی وجود نداشته و تعریف بینالمللی تأییدشدهای که همه را به یک نظر متحد برساند نیز وجود ندارد.
وی افزود: یکی از پدیدههایی که با شروع قرن بیستم و پس از پایان جنگ سرد خودنمایی کرد، روند رو به رشد افراطگرایی بود. افراطگرایی تا كنون اشکال مختلفی در سطح جهان داشته است؛ اما در ظاهر، دین به ويژه اسلام را یکی از انگیزهها و خاستگاههای آن برشمردهاند.
ربانی ادامه داد: افراطگرایی و خشونت تفاوت چندانی ندارد و هر گونه تجربه متفاوت اجتماعی و تاریخی را شامل ميشود که مسیری غیر منطقی و خشونتگرا در رسیدن به آرمانها و اهداف را پیشه کند. البته بايد در نظر داشت كه روایت ازلی و ذاتگرایانه درباره تمایل طبیعی برخی جریانهای درون اسلام مانند سلفیون و وهابیت به افراطگرایی قابل بررسی و بعضا قابل پذیرش است.
کارکردهای گفتوگوی فرهنگی در مهار افراطگرایی
رییس مرکز مطالعات راهبری و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بیان کرد: نکته دیگر اینکه حوزه اصلی تأثیرگذاری افراطگرایی، اجتماعی و فرهنگی است، لذا برای حل و فصل این معضل بزرگ قبل از هر چیز بايد فراتر از راهکارهای نظامی و امنیتی و حتی سیاسی به دنبال یافتن سازوکارهای فرهنگی بر پایه گفتوگو و تعامل بود.
وی در ادامه، گفت: در اين راهكار، اندیشمندان، عقلگرایان و نخبگان که جایگاه مهم و تأثیرگذاری در صورتبندی رویدادها و مسائل فرهنگی اجتماعی در دنیای معاصر دارند، بايد نقش و سهم اصلي را بر عهده گیرند.
ربانی افزود: جهالت و عدم شناخت میانفرهنگی را میتوان یکی از علل اصلی افراطگرایی در جهان معاصر برشمرد. به عبارت دیگر، با مطالعه مباحث افراطگرایی چه در خاورمیانه و چه در اروپا میتوان به این مساله پی برد که عدم شناخت صحیح میانفرهنگی، چگونه تصورات نادرست و متعاقب آن اقدامهای خشونتآمیز را موجب گشته است.
وی در ادامه سخنان خود، تأکید کرد: تجربه روابط بينالملل نشان داده است كه هر گاه تعاملات جوامع در بستري با بنيان و ريشه فرهنگي و گفتوگو سامان پیدا کند، تعاملاتي پايدار، صلحآميز و اثرگذار شكل گرفته است.
ربانی با اشاره به تعامل و ارتباط فرهنگي بين اندیشمندان ايران و ایتالیا اظهار کرد: به نظر میرسد دو کشور بزرگ ایتالیا و جمهوري اسلامي ايران به دلیل سابقه فرهنگی و تمدنی و عقلانیت حاکم بر ارزشهای فرهنگی، دینی و سیاسی، میتوانند همچون گذشته که محلی برای مبادلات دو سویه تجربیات علمی و فرهنگی میان جهان اسلام و غرب در حوزههای مختلف فلسفه، ریاضیات، هندسه، جغرافیا، پزشكی و ... بودند، امروز نیز در این امر پیشگام شده و همچون حلقه وصلی براي برقراري ارتباطات و گفتوگوهای فرهنگی بین جهان اسلام و اروپا عمل کنند.
رییس مرکز مطالعات راهبری و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یادآور شد: بی شك، تعامل و ارتباط فرهنگی بين اندیشمندان ايران و ایتالیا میتواند در خروج از فضای حاکم بی اعتمادی بين اروپا و جهان اسلام مؤثر باشد.
وی اظهار امیدواری کرد این نشست به نتایج عملی مناسب از طریق توافقات عملی و ارائه ساز و کارهای مناسب و مستمر منجر شود.
ربانی در پایان سخنان خود، پیشنهاد ميشود از طریق تشکیل دبیرخانه یا شورای تعاملی گفتوگوهای مستمر فرهنگی میان اندیشمندان مسلمان (با تأکید بر ایران) و اروپا، براي ادامه اینگونه تعاملات و همچنین اثربخشي نتايج و پیشنهادات اینگونه نشستها و گفتوگوها در نظام تصمیمسازی و بسط و گسترش منطق گفتوگو و عقلانیت در روابط جهان اسلام و اروپا، گامهای عملی مناسبی برداشته شود.
بنابر اعلام این خبر، در این دور از گفتوگوها که با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در رُم و مشاركت مركز مطالعات راهبردي روابط فرهنگي و بنياد دائرهالمعارف ترهكانی برگزار میشود، فرهیختگان و کارشناسان اين سازمان، دانشگاهها و مراكز علمی ايران به همراه صاحبنظران و اساتيد بنياد دائرهالمعارف ترهكانی و دانشگاههای ايتاليا به گفتوگو خواهند پرداخت.
انتهای پیام/ص